Valikko
Ulkomaat

Turkin media: Raketti-isku Diyarbakirin lentokentälle – ei uhreja

Yhteenotot Turkin ja Syyrian kurdien välillä uhkaavat kiristää Yhdysvaltojen ja Turkin välejä.

Turkkilaisen Diyarbakirin kaupungin matkustajalentokentälle on tehty raketti-isku, turkkilainen uutistoimisto Dogan kertoi sunnuntain vastaisena yönä.

Raketti oli osunut lähelle poliisien tarkastuspistettä lentokentällä, mutta kukaan ei loukkaantunut iskussa. Matkustajat ja lentokentän henkilökunta olivat kuitenkin rynnänneet sisätiloihin etsimään suojaa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Turkkilainen media syytti iskusta kurditaistelijoita. Diyarbakir sijaitsee Turkin kaakkoisosissa.

Turkki ilmoitti aiemmin lauantai-iltana, että yksi sen sotilaista oli kuollut taisteluissa Pohjois-Syyriassa. Kyseessä oli ensimmäinen turkkilaissotilaan kuolema sotilasoperaatiossa, jonka Turkki käynnisti Syyrian puolella viime keskiviikkona.

Turkki syyti sotilaansa kuolemasta syyrialaisia kurdijoukkoja, kertoo uutistoimisto AFP.

Turkkilaissotilaan kuolemasta raportoi Turkin valtiollinen uutistoimisto Anadolu myöhään lauantaina. Anadolun mukaan yksi turkkilainen sotilas kuoli ja kolme haavoittui, kun kurdijoukot tekivät raketti-iskun kahteen turkkilaiseen panssarivaunuun Syyrian puolella. Anadolun mukaan raketti-iskun tekivät kurdien YPG-joukot, uutistoimisto AFP kertoo.

Kurdien paikallishallinto kertoi tiedotteessaan, että paikalliset, kurdien tukemat joukot ”tuhosivat kaksi panssarivaunua ja tappoivat miehistön” lähellä al-Amarnan kylää Syyriassa, AFP kertoo.

Turkin armeijan ja Syyrian kurdijoukkojen yhteenottojen pelätään nyt laajenevan Pohjois-Syyriassa.

Turkin mukaan, että Pohjois-Syyriassa käynnistetyn sotilasoperaation tarkoituksena on puhdistaa rajaseutu jihadistijärjestö Isisin taistelijoista ja samalla varmistaa, etteivät Syyrian kurdijoukot pääse alueille, joista Isis ajetaan ulos.

Aiemmin lauantaina Turkin turvallisuuslähteet sanoivat, että kaksi Turkin F-16-hävittäjää oli pommittanut kurdien YPG-joukkojen asemia Syyrian puolella, kertoo uutistoimisto Reuters. Turkin mukaan hävittäjät iskivät myös kuuteen jihadistijärjestö Isisin kohteeseen, Reuters kertoo.

Turkki on lähettänyt keskiviikosta alkaen rajan yli Syyrian puolella panssarivaunuja syyrialaisten kapinallisjoukkojen tueksi, jotka taistelevat paitsi Syyrian hallintoa, nyt myös Syyrian kurdijoukkoja vastaan.

Turkin hallinto pitää kurdien YPG-joukkoja terroristeina, sillä se pitää YPG:tä Kurdien työväenpuolueen PKK:n sisarjärjestönä. Turkin hallinto ja turkkilainen PKK-järjestö ovat olleet käytännössä vuosikymmeniä sodassa. PKK vaatii laajempaa autonomiaa Turkin kurdeille.

Yhteenotot Syyrian kurdijoukkojen kanssa uhkaavat vaarantaa myös Turkin suhteet Yhdysvaltoihin. Yhdysvallat on tukenut aseellisesti kurdien YPG:tä ja Pohjois-Syyriassa toimivia SDF-joukkoja (Syrian Democratic Forces), jotka muodostuvat pääasiassa kurdisotilaista.

Yhdysvallat on tähän asti pitänyt Syyrian kurdeja tärkeimpänä ja tehokkaimpana liittolaisena taistelussa Isisiä vastaan. SDF on taistellut viime aikoina menestyksellisesti Isisiä vastaan Pohjois-Syyriassa.

Useat lähteet vahvistivat, että lauantaina oli yhteenottoja kurdijoukkojen ja Turkin armeijan tai Turkin tukemien syyrialaisjoukkojen välillä Pohjois-Syyriassa.

”Turkin panssarivaunut etenivät tänään lähelle al-Amarnaa Aleppon maakunnassa, rajan eteläpuolella, ja yhteenottoja puhkesi niiden ja kurdien tukemien joukkojen välillä”, sanoi Syyrian sotaa tarkkailevan Syrian Observatory for Human Rightsin johtaja Rami Abdel Rahman.

Turkki antoi torstaina uhkavaatimuksen, että Syyrian kurdijoukkojen pitää siirtyä viikon sisällä Eufratjoen itäpuolelle. Myös Yhdysvallat, joka on tukenut kurdijoukkoja, on vaatinut kurdeja vetäytymään Eufratin itäpuolelle.

Syyrian kurdit ovat ilmaisseet pettymyksensä sille, että Yhdysvallat näyttäisi nyt taipuvan Turkin suunnitelmille Pohjois-Syyriassa.

Turkin tavoitteena on todennäköisesti pyrkiä estämään Syyrian kurdeja yhdistämään kurdialueet yhtenäiseksi maantieteelliseksi alueeksi Turkin-vastaisella rajalla. Turkin hallinto on huolissaan kurdien lisääntyneistä autonomia- ja itsenäistymisvaatimuksista.

Mikäli kurdijoukot eivät taivu Turkin uhkavaatimuksiin, alueella on odotettavissa lisää yhteenottoja Turkin tukemien joukkojen ja kurdien tukemien joukkojen välillä. Tämän pelätään monimutkaistavan Syyrian viisi vuotta jatkunutta sotaa entisestään.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Syyrian sisällissota
 • Turkki
 • Kurdit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  3. 3

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  4. 4

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  5. 5

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  6. 6

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  7. 7

   Gerbiili peräaukossa ja muita syitä, miksi mielipiteet eivät muutu, vaikka faktat muuttuvat

  8. 8

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  9. 9

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  10. 10

   Poliisi: Cincinnatin yökerhoammuskelussa ei toistaiseksi viitteitä terrorismista – yksi kuollut, 14 loukkaantunut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  2. 2

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  3. 3

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  4. 4

   Tässäkö on Suomen vanhin käytössä oleva kännykkä? Mikkoset soittelevat 15 vuotta vanhalla oranssilla Nokialla – ja sen akku kestää viikon

  5. 5

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  6. 6

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  7. 7

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  8. 8

   Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

  9. 9

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  10. 10

   Lupsakka puolalaiskuvaaja tallensi kuviinsa koko savolaisen ihmiskirjon sylivauvasta keppikerjäläiseen – katso upeat kuvat yli sadan vuoden takaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää