Ulkomaat

Suomalainen luotsaa maailman asekauppaa – Klaus Korhonen yrittää taivutella lisää valtioita YK:n sopimuksen taakse

”Ongelma asekaupassa ei ole niinkään asevienti vaan se, miten niitä käytetään ja että aseet eivät joutuisi vääriin käsiin.”

Suurlähettiläs Klaus Korhosella on edessään – näin diplomaattisesti sanottuna – erittäin hankala tehtävä. Hänen kun tulisi suostutella maailman suurimpia asekauppiaita eli Yhdysvaltoja, Kiinaa ja Venäjää liittymään perinteisten aseiden kauppasopimuksen.

”Kiinalaisten kanssa on yleensä ollut helppo keskustella eikä ole poissuljettua, että Venäjäkin jollain aikavälillä liittyisi sopimukseen”, asekauppasopimuksen puheenjohtajaksi tuoreeltaan valittu Korhonen sanoo toiveikkaana.

Yhdysvalloissa puolestaan asekauppasopimus on allekirjoitettu mutta ei ratifioitu eli vahvistettu. Eikä amerikkalaisia ehkä aivan pian sopimuksen piiriin saadakaan, sillä asejärjestöt ovat Yhdysvalloissa pelänneet kansainvälisen sopimuksen rajoittavan myös aseenkanto-oikeutta kotimaassa.

Kyse on YK:n tuoreesta sopimuksesta, jota Suomikin on ollut kätilöimästä. Niin kutsutun ATT-sopimuksen tarkoituksena on luoda yhteiset pelisäännöt tavanomaisten aseiden kaupalle ja estää laitonta asekauppaa. Sopimus astui voimaan 2014 ja sen on ratifioinut jo 87 valtiota.

”Yksi painopiste on Aasia, jossa vain Japani on ratifioinut sopimuksen. Todella tärkeää olisi myös saada Lähi-idän maat mukaan”, Korhonen sanoo.

Korhonen myöntää, että sopimuksen painoarvoa syö se, etteivät merkittävät asekauppavaltiot ole tulleet mukaan kaupan rajoittamiseen. Myös sopimuksen luonne vaikuttaa kevyeltä, sillä päätös kustakin asekaupasta pysyy edelleen kansallisessa päätösvallassa. Korhonen kuitenkin puolustaa sopimusta sillä, että se luo ensimmäistä kertaa yhteiset pelisäännöt aseiden siirrolle. Tarkoituksena on, ettei aseita myytäisi esimerkiksi maille, jotka käyttävät niitä sortotoimiin.

”Ongelma asekaupassa ei ole niinkään asevienti vaan se, miten niitä käytetään ja että aseet eivät joutuisi vääriin käsiin.”

Suomalaisetkin ovat tulleet tutuiksi tämän filosofian kanssa, kun esimerkiksi Saudi-Arabialle on kaupattu kymmenillä miljoonilla euroilla Nemo-kranaatinheittimiä. Sittemmin Saudi-Arabiaa ja sen liittolaisia on syytetty humanitaarisen kärsimysten aiheuttamisesta Jemenin verisessä sodassa.

Viime vuonna Suomen aseviennissä suurimpia kohdemaita olivat Etelä-Afrikka ja Saudi-Arabia. Saudi-Arabiaan toimitettiin kranaatinheittimiä puolustusministeriön alustavien tietojen mukaan noin 30 miljoonan euron arvosta. Etelä-Afrikkaan vietiin puolestaan lähinnä miehistönkuljetusajoneuvoja samalla summalla. Viime vuonna Suomi ei kuitenkaan enää myöntänyt uusia lupia kranaatinheittimien viennille Saudi-Arabiaan.

Suomalaisaseiden mahdollisesta osallisuudesta jemeniläisten siviilien kärsimykseen Korhonen asettelee sanansa kieli keskellä suuta.

”Suomen asevienti on ollut ja on edelleen vastuullista. Selvää tietysti on, että monien maiden asevienti Saudi-Arabiaan on noussut viime aikoina esille kansainvälisissä keskusteluissa.”

Asekauppiaille kuten suomalaiselle Patrialle tuskin on ollut mikään täydellinen yllätys, että aseita voidaan käyttää myös siviilien tappamiseen, kuten on tapahtunut Jemenissä. Jo ennen kranaatinheitinten toimittamista Saudi-Arabiaan asiantuntijat varoittivat maan tilanteesta.

”Kun Saudi-Arabiaan toimittaa ajoneuvoihin asennettavia kranaatinheittimiä on kysyttävä, voiko käydä niin kuin kävi Libyassa ja Syyriassa. On olemassa ilmeinen riski, että kranaatinheittimiä voidaan käyttää väestöä vastaan jonkinlaisen kansannousun yhteydessä”, arvioi tutkija Pieter Wezeman 2012 Tukholman rauhantutkimuslaitoksesta Sipristä YLE:n haastattelussa.

Klaus Korhonen

 Suurlähettiläs Klaus Korhonen valittiin kansainvälisen asekauppasopimuksen ATT:n puheenjohtajaksi kaudelle 2016–2017. ATT:n tarkoituksena on sopia niin kutsuttujen perinteisten aseiden kauppasäännöistä maailmassa. Perinteiset aseet kattavat aseet aina pistooleista panssarivaunuihin.

 Aiemmin Korhonen on toiminut vuodesta 2013 lähtien asevalvontasuurlähettiläänä ulkoministeriössä. Vuosina 2009–2013 hän työskenteli suurlähettiläänä Haagissa, jossa hänen tehtävänään oli toimia Suomen pysyvänä edustajana kemiallisten aseiden kieltojärjestössä OPCW:ssä.

 Ulkoministeri Timo Soinin mukaan Korhosen valinta ”näkyvään ja vaativaan tehtävään on tunnustus Suomelle pitkäjänteisestä työstä". ulkoministeri Timo Soini toteaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asekauppa
 • YK

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  2. 2

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  3. 3

   Auton omistaminen on pian historiaa, sanoo liikennetutkija ja vertaa autoa tupakkaan: ”Ei enää ajatella, että olisi hyvä juttu, jos baareissa voisi polttaa”

  4. 4

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  5. 5

   Niinistön kannatuskortteja kertyi yhteensä 156 000

  6. 6

   Trumpilla putki päällä, tuominnut nyt amerikkalaiset huippu-urheilijat useammin kuin natsit – Tämä kaikki tapahtui viikonloppuna

  7. 7

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  8. 8

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  9. 9

   Uppiniskainen asukas säilyttää lastenvaunuja porraskäytävässä huomautuksista huolimatta – taloyhtiö voi ottaa huoneiston haltuunsa

  10. 10

   Eduskuntatalon edessä itseään vatsaan puukottaneet olivat turvapaikanhakijoita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  3. 3

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  5. 5

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  6. 6

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  7. 7

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto 33 prosentin kannatuksella

  8. 8

   Ateistia pidetään moraalittomana ihmisenä – paitsi Suomessa

  9. 9

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  10. 10

   Pyöreälehtinen viherkasvi paljastaa nyt trendikodin – kasvin pikkuversoista maksetaan jo isoja summia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää