Ulkomaat

Venäjäntaitaja, kehäkettu vai ”perusvirolainen”? – Presidentti Ilveksen seuraajan valinta lykkääntyi syyskuun loppuun

Päätös presidentistä siirtyi tiistaina valitsijamiesten kokoukselle, joka äänestää 24. syyskuuta. Presidentti­ehdokkaat lupailevat paikata Ilveksen heikkouksia.

Tallinna. Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves on ollut viime vuosina lännen lemmikki, mutta virolaiset etsivät virkaan nyt toisenlaista persoonaa.

Presidentti Ilves on istunut täydet kaksi kautta ja lokakuussa virkaan vihitään joku muu.

Virossa presidentistä äänesti aluksi parlamentti, mutta kaikki ehdokkaat jäivät kolmella äänestyskierroksella maanantaina ja tiistaina kauas vaaditusta kahden kolmasosan enemmistöstä, eli 68 äänestä. Tämän seurauksena vaalikampanjat viritetään nyt uudestaan, kuten ennalta odotettiin.

Päätös presidentistä siirtyi valitsijamiesten kokoukselle, joka äänestää 24. syyskuuta. Valitsijamiesten kokous koostuu parlamentin lisäksi kuntien edustajista.

Vaalikeskusteluissa on toistaiseksi käynyt ilmi, että ehdokkaat pyrkivät paikkaamaan edeltäjänsä heikkouksia kotiyleisön edessä.

”Minusta olisi suuri voitto, jos meillä olisi presidentti, jota hänen lehdistöedustajansa ei joudu seuraavana päivänä tulkkaamaan ja selittämään”, sanoi parlamentin puheenjohtaja Eiki Nestor demareista Yleisradioyhtiön ERR:n vaalikeskustelussa myöhään sunnuntaina.

Viron presidentinkanslia on joutunut useammankin kerran selittämään niin Ilveksen haastattelulausuntoja kuin twiittauksia.

Toimittaja kysyi presidenttiehdokkailta ERR:n vaalikeskustelussa, merkitseekö rohkeus myös viestittämistä Twitterissä yömyöhällä?

”Olen oppinut sen verran, ettei kannata mennä Twitteriin myöhään illalla, eikä myöskään silloin, jos on mahdollisesti nauttinut alkoholia”, virnuili sitoutumaton juristi Allar Jõks, 51, Vapaapuolueen ja IRL:n (Isänmaan ja Res publican liittopuolueen) ehdokas.

Kyselyt kertovat laajemmasta väsymyksestä presidenttiin.

Tuoreimman, puolustusministeriön maaliskuussa julkaiseman kyselyn mukaan luottamus presidentti-instituutioon on aallonpohjassa. Siihen luotti enää puolet väestöstä, venäjänkielisistä vain reilu viidennes.

Osa poliittisesta eliitistä pitäisi Ilveksen kaltaisesta presidentistä, joka on aktiivinen ulkomailla eikä sotkeennu sisäpolitiikkaan, arvioi valtio-opin lehtori Tõnis Saarts Tallinnan yliopistosta.

Kukaan presidenttiehdokkaista ei olekaan kyseenalaistanut Ilveksen toimintaa lännessä Viron maakuvan edistäjänä. Häntä on kiitelty etenkin Viron digitaalisen kehityksen puolestapuhujana.

Valitsijamiesten kokouksessa melkein kuka vain ehdokkaista voi päätyä Ilveksen seuraajaksi. Tässä vaiheessa kisassa on mukana kuusi nimeä, joista jokainen haluaa erottua Ilveksestä omalla tavallaan:

Siim Kallas, 67, on politiikan kehäkettu 1980-luvun lopulta Neuvostoliiton hajoamisajoilta asti. Kallas on Viroa johtava liberaalin reformipuolueen kunniapuheenjohtaja, entinen pääministeri ja eurokomissaari.

Ilveksestä Kallas on erottaunut korostamalla keskusteluyhteyden merkitystä kaikkiin puolueisiin, myös Edgar Savisaaren keskustaan ja perussuomalaisten virolaiseen vastineeseen, Viron konservatiiviseen kansanpuolueeseen, Ekreen, jonka edustajia Ilves ei kutsunut edes Viron itsenäisyyden palautuksen 25-vuotisjuhlaan.

Sitoutumaton ulkoministeri Marina Kaljurand, 52, on olemukseltaan Ilveksen vastakohta. Hymy ei hyydy kriittistenkään kysymysten edessä. Hän tuo selkeästi esiin venäjänkielisen kotitaustansa, kun Ilves ei halunnut opiskella venäjää. Toisaalta Ilveksen tapaan myös Kaljurannan vahvuutena ovat kansainväliset suhteet. Kyselyissä Kaljurand on kansansuosikki.

Kaljurand kilpailee Viroa johtavan reformipuolueen ehdokkuudesta Siim Kallaksen kanssa. On mahdollista, että valitsijamiehet asettavat molemmat ehdolle.

Parlamentin puheenjohtaja Eiki Nestor, 62, on pitkän linjan demari, jota pidetään mahdollisena kompromissiehdokkaana. Nestor lupaa pitää esillä sosiaalikysymyksiä, kun Ilveksen puheissa sosiaalikysymykset jäivät turvallisuuspolitiikan ja digitaalisen innovaation varjoon.

Mailis Reps, 41, on ehtinyt olla kahdesti ministeri, aloittaa väitöskirjan, raportoida Ukrainasta Euroopan neuvostolle, saada viisi lasta ja voittaa keskustan pitkäaikaisen puheenjohtajan Edgar Savisaaren puolueen sisäisessä presidenttiäänestyksessä. Häneltä voi odottaa yllätyksiä.

Allar Jõks, 51, haastoi oikeuskanslerina puolueiden rahoituskuviot ja otti kansakunnan omantunnon roolin, mutta vaaliväittelyissä sovinistiset vitsit ovat paljastuneet hänen heikkoudekseen. Ilveksestä Jõks on erottautunut lupauksella pitää huolta opposition ja kansalaisyhteiskunnan äänen kuulumisesta parlamentissa.

Mart Helme, 66, on entinen diplomaatti ja kartanon omistaja, joka puhuu maahanmuuttoa vastaan ja perinteisten perhearvojen puolesta täysin päinvastaisella tavalla kuin Ilves. Ekren ehdokkaan mahdollisuuksia nousta presidentiksi pidetään muita heikompina.

Lisäksi valitsijamiehet voivat halutessaan tuoda peliin uusia mustia hevosia, sillä ehdokkaat on rekisteröitävä uudestaan valitsijamiesten kokousta varten.

Viron presidentti valitaan monimutkaisella tavalla

Viron presidenttiä ei valita suoralla kansanvaalilla, kuten Suomessa.

Suoralla kansanäänestyksellä valitun presidentin pelätään ylittävän helpommin valtaoikeutensa. Nykyisen äänestysjärjestelmän tarkoitus on tukea parlamenttia.

Presidentistä äänestää aluksi parlamentti. Valituksi tulee ehdokas, joka saa kaksi kolmasosaa äänistä. Jos kukaan ei siihen yllä, mennään toiselle kierrokselle. Siellä ehdolle saa asettua uusia ehdokkaita, mutta ääniosuusvaatimus on yhä sama. Kolmannella kierroksella ovat mukana enää kaksi toisella kierroksella eniten ääniä saanutta. Tällä kertaa sinne pääsivät Siim Kallas ja Mailis Reps.

Kun parlamentin kolmannellakaan äänestyskierroksella kumpikaan ehdokkaista ei saa kahta kolmasosaa äänistä, presidentistä äänestää valitsijamiesten kokous. Siihen kuuluu parlamentti ja kuntien edustajia. Silloin mukaan saa taas tulla uusia ehdokkaita.

Valitsijamiesten kokouksessa valintaan riittää yli puolet äänistä.

Tällä kertaa valinta siirtyi valitsijamiesten kokoukselle, joka järjestetään 24. syyskuuta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Ulkonäköön kohdistuva pilkka sotki Mikon elämän vuosiksi – Miesten ulkonäköpaineita pitäisi käsitellä enemmän, sanoo tutkija

  5. 5

   Lukiokirjojen hinnat puolittuivat – uusi tulokas sekoittaa vanhojen kustantajien pakkaa

  6. 6

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  7. 7

   Ilman pääsykoetta en olisi päässyt yliopistoon – korkeakoulu­haun uudistus voi tuhota monen unelman

  8. 8

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  9. 9

   Temppeliaukion kirkolle rakennetaan pysyvät esteet terrori-iskun varalle – Kirkkoherra: ”Ovesta voi ajaa suoraan sisään ja raamit kaulassa alttarille saakka”

  10. 10

   Tytöt liikkuvat ulkoleikeissä paljon vähemmän kuin pojat, maahanmuuttaja­taustaisten lasten välillä ero liki 20 prosenttia – Ainutlaatuinen tutkimus selvittää kaiken elämästä päiväkodeissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  4. 4

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  5. 5

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  6. 6

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  7. 7

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  8. 8

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  9. 9

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  10. 10

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  10. 10

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  11. Näytä lisää