Valikko
Ulkomaat

Trump toisti lupauksensa Meksikon rajamuurista: ”He maksavat sen, vaikka he eivät vielä tiedä sitä”

Linjapuheessaan Trump keskittyi rikoksia tehneisiin siirtolaisiin.

Washington. Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump palasi varhain torstaina Suomen aikaa pitämässään linjapuheessa kampanjansa pääteemaan: luvattoman siirtolaisuuden vastustamiseen. Tällä kertaa yhtä tärkeää oli kuitenkin se, mitä hän ei sanonut, kuin se, mitä hän sanoi.

Trump toisti vanhan lupauksensa siitä, että Meksikon rajalle rakennetaan muuri, jonka Meksiko maksaa.

”He maksavat sen, vaikka he eivät vielä tiedä sitä”, Trump sanoi viitaten tapaamiseensa Meksikon presidentin Enrique Peña Nieton kanssa aiemmin samana päivänä. Peña Nieto kertoi Twitterissä ”tehneensä selväksi” Trumpille, ettei Meksiko maksa muuria.

Trump käytti pitkän osan puheestaan siihen, että hän kuvaili yksityiskohtaisesti luvattomien siirtolaisten tekemiä rikoksia ja lupasi heittää maasta rikolliset siirtolaiset, joita on Trumpin mukaan kaksi miljoonaa.

”Nollatoleranssi rikollisille muukalaisille”, Trump korosti. ”Me alamme siirtää heitä maasta ensimmäisenä päivänäni [virassa].”

Sen sijaan Trump ei enää luvannut, että hän aikoo karkottaa kaikki Yhdysvaltain yli 11 miljoonaa luvatonta siirtolaista, kuten aiemmin. Hän sanoi, että saadakseen oleskeluluvan luvattomien siirtolaisten pitäisi palata kotimaihinsa ja anoa pääsyä Yhdysvaltoihin. Se on kuitenkin eri asia kuin miljoonien pakkosiirto.

Näin Trump lähestyy presidentti Barack Obaman politiikkaa, joka on keskittynyt rikoksia tehneiden siirtolaisten karkotukseen.

Keskiviikon puheessaan Trump itse teki kuitenkin pesäeroa Obamaan kutsumalla tämän politiikkaa ”heikoksi ja typeräksi”.

”Armoa ei enää anneta. Et voi saada laillista asemaa etkä kansalaisuutta siten, että tulet maahan luvatta”, Trump sanoi.

Siirtolaispuheessaan Trump yritti välttää aiempia ylilyöntejä, joilla hän on loukannut vähemmistöjä. Hän sanoi rakastavansa Meksikoa ja korosti Yhdysvaltain kohtelevan kaikkia ”kunnioittaen”.

Tarkoitus on vedota koulutettuun valkoiseen keskiluokkaan, jonka tukea Trump on viime viikkoina menettänyt holtittomana pidettyjen lausuntojensa takia. Samalla Trump kuitenkin yritti vakuuttaa siirtolaisvastaiset ydinkannattajansa siitä, että hän vastustaa luvatonta siirtolaisuutta yhtä tiukasti kuin ennen.

Hän luetteli pitkän ja yksityiskohtaisen listan keinoja, joilla luvatonta siirtolaisuutta torjutaan: palkataan uusia rajavartijoita, asennetaan rajalle tunnistimia, palautetaan luvattomat siirtolaiset takaisin omiin kotimaihinsa ja valvotaan entistä tarkemmin, miten muiden maiden siirtolaisvalvonta toimii.

Trump lupasi myös lopettaa kokonaan siirtolaisuuden Syyriasta ja Libyasta Yhdysvaltoihin ja panna arabimaat maksamaan pakolaisleirit, joille syyrialaiset sijoitetaan. Lisäksi hän toisti haluavansa ottaa käyttöön ”äärimmäisen rajavalvonnan”, jonka seurauksena maahan otetaan vain ihmisiä, jotka jakavat amerikkalaisten arvot ja kunnioittavat esimerkiksi naisten ja homojen oikeuksia.

”On meidän oikeutemme valita ne, jotka todennäköisimmin menestyvät ja rakastavat meitä”, Trump sanoi.

Trump pyrki myös esittämään itsensä politiikan ulkopuolisena ihmisenä, joka välittää tavallisesta kansasta, toisin kuin tavalliset poliitikot. Luvattomien siirtolaisten aiheuttamat kustannukset ovat ”isänmaallisten ihmisten oikeutettuja huolia”, hän sanoi.

Kovimmat sanansa Trump osoitti kilpakumppanilleen Hillary Clintonille, joka on Trumpin mielestä entisenä ulkomiehenä vastuussa luvattomasta siirtolaisuudesta. Trump lupasi koota uudet karkotusjoukot, joiden avulla rikoksiin syyllistyneet siirtolaiset saadaan ulos maasta.

”Ehkä he voivat karkottaa hänetkin [Clintonin]”, Trump sanoi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvaltain presidentinvaalit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  2. 2

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  3. 3

   Suurpalon sammutus Vantaalla jatkuu koko maanantain – ”Savu kulkeutuu kohti Tuusulanväylää”

  4. 4

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  5. 5

   Lehti: Trumpin vävy alkaa uusia valtion hallintoa – ”Pitäisi johtaa kuin yritystä”

  6. 6

   Teini-ikä vie 10 prosenttia ihmisistä todellisiin vaikeuksiin, mutta murrosiän epätasapaino on samalla välttämätöntä

  7. 7

   Vuoden odotetuimpiin sarjoihin kuuluva Iron Fist on ensimmäinen epäonnistunut Netflixin Marvel-sarja – näistä syistä

  8. 8

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  9. 9

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  10. 10

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  4. 4

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  5. 5

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  6. 6

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  7. 7

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  8. 8

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  9. 9

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  10. 10

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää