Valikko
Ulkomaat

Venäjän ja Yhdysvaltojen edustajat: Syyria-sopimus lähellä, luvassa maanlaajuinen tulitauko ja apua Aleppon siviileille

Obama rauhoitteli ennakointia sopimuksesta, josta on neuvoteltu viikkojen ajan.

Venäjä ja Yhdysvallat ovat lähellä sopimusta tulitauosta Syyriassa, jonka yli viisi vuotta kestäneessä sodassa ne tukevat eri osapuolia. Kummankin maan edustajat puhuivat aiheesta sunnuntaina.

”Olemme lähellä sopimusta – – mutta diplomatia on laji, joka vaatii soveltamisaikaa. En pysty kertomaan, koska sopimus saavutetaan ja vahvistetaan”, Venäjän varaulkoministeri Sergei Rjabkov kertoi toimittajajoukolle uutistoimisto Reutersin mukaan Hangzhoussa Kiinassa, jossa suurten talousmaiden G20-ryhmä on koolla.

Kirjeessään Syyrian kapinallisryhmille Yhdysvaltain Syyria-erityisedustaja Michael Ratney ennakoi, että sopimus saatetaan vahvistaa pian.

Ratneyn mukaan sopimus tarkoittaisi maanlaajuista tulitaukoa, jonka myötä Syyrian hallitus lopettaisi pääoppositiojoukkojen pommittamisen, kertoo Reuters, joka on saanut käsiinsä lauantaille päivätyn kirjeen.

Sopimus myös helpottaisi avun toimittamista Aleppon piiritetylle kapinallisalueelle, kun sinne johtava kapea huoltoreitti määriteltäisiin demilitarisoiduksi alueeksi.

Venäjä ja Yhdysvallat tekisivät kirjeen mukaan yhteistyötä al-Qaidaa vastaan, joskaan teksti ei avaa asian yksityiskohtia. Nusran rintamana tunnettu, terroristiseksi määritelty järjestö ilmoitti heinäkuun lopussa katkaisevansa siteensä kansainäliseen al-Qaida-verkostoon ja vaihtavansa nimekseen Jabhat Fateh al-Sham.

Asiantuntijoiden mukaan julistukset eivät muuta ryhmän luonnetta. Se pyrkii yhä luomaan Syyriasta islamilaisen valtion.

”Nusra on al-Qaida, eikä mikään nimenvaihdos peitä alleen, mistä Nusrassa on kyse ja mihin se pyrkii”, Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry sanoi neuvoteltuaan Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin kanssa Genevessä viime viikolla.

Venäjän ja Yhdysvaltojen edustajat ovat neuvotelleet uuden tulitaukosopimuksen ehdoista viikkojen ajan. Venäjä tukee sodassa Syyrian hallitusta ja Yhdysvallat osaa kapinallisista.

Helmikuussa solmittu tulitauko ei pitänyt, vaan etenkin Aleppon ympäristössä käydyt taistelut ovat kiihtyneet.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama rauhoitteli ennakointia sopimuksesta sunnuntaina kuvailemalla, että ”emme ole aivan siinä vaiheessa”.

”Meillä on venäläisten kanssa vakavia erimielisyyksiä sekä tukemistamme osapuolista että tavasta, jota rauhan tuominen Syyriaan vaatii”, Obama sanoi Hangzhoussa Reutersin mukaan.

Nimettömänä puhunut lähde Yhdysvaltain ulkoministeriöstä puolestaan syytti venäläisten ”perääntyneen” jo sovituista asioista, minkä takia sopimuksen syntyminen vaatii vielä lisää neuvotteluja, kertoo uutistoimisto AFP.

Venäjän ja Yhdysvaltain ulkoministerien Lavrovin ja Kerryn on määrä tavata toisensa jälleen maanantaina Hangzhoun-kokouksen yhteydessä.

Syyrian hallituksen joukot saivat etenivät sunnuntaina merkittävästi taisteluissa Aleppossa, kertoi valtiollinen uutistoimisto Sana AFP:n mukaan.

Sotilaslähde kertoi, että hallituksen joukot valtasivat ilmasotakoulun rakennuksen Aleppon eteläpuolella ja kapinalliset on piiretetty tykistökoulun rakennukseen.

Sotaa seuraavan kansalaisjärjestön Syrian Observartory for Human Rightsin johtaja Rami Abdel arvioi AFP:n mukaan, että jos hallitus valtaa rakennuksen, se voi helposti asettaa kapinallisalueet jälleen täydelliseen saartoon.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Syyria
 • Syyrian sisällissota
 • Yhdysvallat
 • Venäjä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  3. 3

   Reza otti köyden ja kiipesi Rautatientorilla puuhun – itsetuhoiselle karkotettavalle ei ole juuri apua tarjolla

  4. 4

   Päivi Laine on Suomen ensimmäinen Irak-lähettiläs vuosiin: ”Jos ihmiset tietäisivät Irakin todellisuuden, pakolaiskeskustelu olisi erilaista”

  5. 5

   Katastrofista toipuva Samsung julkisti uuden puhelinmallin, jonka etupuoli on käytännössä pelkkää näyttöä

  6. 6

   Sdp saamassa ison vaalivoiton Vantaalla – vasemmisto­puolueille ja vihreille jopa enemmistö valtuustossa

  7. 7

   NY Times: Ivanka Trump taipui eettisen arvostelun edessä ja ottaa virallisen työtehtävän Valkoisesta talosta

  8. 8

   Kyllä Saksa opettaa jäykkää joustamaan

  9. 9

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  10. 10

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  5. 5

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  6. 6

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  7. 7

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  8. 8

   Kaupungeissa on jotain, mikä koettelee mielenterveyttä – urbaani psykoosi on kaupunkilaisten oma oireyhtymä

  9. 9

   Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

  10. 10

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää