Ulkomaat

Oikeistopopulistit saivat äänivyöryn Saksan osavaltiovaaleissa – Merkelin kannatus joutuu koetukselle

Maahanmuuttovastainen Vaihtoehto Saksalle -puolue kiilasi Merkelin kristillisdemokraattien ohitse.

Berliini

Saksan liittokanslerin Angela Merkelin maahanmuuttopolitiikan vastustajat lähtivät sunnuntaina suurella joukolla vaaliuurnille osavaltiovaalissa Saksan koillisnurkassa.

Kun kaikki äänet oli puolenyön jälkeen laskettu, oikeistopopulistinen Vaihtoehto Saksalle -puolue (AfD) oli ohittamassa Merkelin kristillisdemokraattisen (CDU) puolueen Mecklenburg-Etu-Pommerin osavaltiovaalissa. Näin se nousi parlamenttiin ensi kertaa ja heti osavaltion toiseksi suurimmaksi puolueeksi.

AfD oli saamassa Mecklenburgin vaaliviranomaisen mukaan 20,8 prosenttia äänistä ja CDU 19,0 prosenttia. Suurimman puolueen paikan on pitämässä sosiaalidemokraatit 30,6 prosentin kannatuksella, joka sekin laski noin viidellä prosenttiyksiköllä vuoden 2011 tasosta.

Vaali oli merkittävä testi Merkelille, jonka oma vaalipiiri sijaitsee Mecklenburg-Etu-Pommerin osavaltiossa, ja joka alkaa jo valmistautua vuoden päästä pidettäviin parlamentti- eli liittopäivävaaleihin. Saksassa puhutaan jo niin sanotusta K-kysymyksestä eli siitä, onko Merkelin kannatus notkahtanut niin paljon, ettei hän voisi asettua kansleriehdokkaaksi neljännen kerran.

Merkel kommentoi tulosta Kiinan G20-kokouksessa. Hänen puolueensa johdon on määrä kokoontua analysoimaan pian vaalituloksen laajempaa merkitystä koko Saksan tasolla.

Yleisradioyhtiö ARD:n mukaan Vaihtoehto Saksalle keräsi äänisaaliinsa lähinnä aiemmin nukkuneiden äänestäjien joukosta ja kristillisdemokraateilta. Äänestysaktiivisuus nousi 10 prosenttiyksiköllä viiden vuoden takaisesta 61,6 prosenttiin.

Saksassa järjestetään osavaltiovaaleja säännöllisesti, ja Mecklenburg-Etu-Pommeri on maan pienimpiä osavaltioita. Vaaleissa on vain noin 1,3 miljoonaa äänioikeutettua.

Sunnuntaina tuli kuluneeksi tasan vuosi siitä, kun Merkel sopi Itävallan kanssa rajojen avaamisesta syyrialaisille ja muille pakolaisille. Tämän seurauksena Saksaan saapui viime vuonna yli miljoona turvapaikanhakijaa ja muuta siirtolaista.

Mecklenburg-Etu-Pommeriin on viime vuonna tullut 11 000 turvapaikanhakijaa, mikä on saksalaisittain vähän.

Merkelin pakolaispolitiikka on saanut osakseen paljon arvostelua. Se on näkynyt myös osavaltiovaalien tuloksissa eri puolilla Saksaa. Raketin lailla noussut maahanmuutto- ja islam-vastainen AfD-puolue on onnistunut saamaan paikkoja useisiin osavaltioparlamentteihin.

Osavaltion hallitukseen AfD:lla tuskin kuitenkaan on asiaa, sillä muut puolueet eivät suostu yhteistyöhön sen kanssa.

”Minä äänestän AfD:tä. Se johtuu pääasiallisesti turvapaikanhakijakysymyksestä”, sanoi nimettömänä pysytellyt, eläkkeellä oleva opettaja uutistoimisto AFP:lle Schwerinissä.

”Tänne on tullut miljoona pakolaista. Heille on rahaa, mutta ei ole rahaa nostaa idän eläkkeitä samalle tasolle kuin lännessä”, eläkeläinen sanoi. Kommentillaan hän viittasi alhaisempiin eläkkeisiin, joita entisessä Itä-Saksassa asuvat eläkeläiset saavat.

Liittokansleri Merkel ei itse ollut ehdolla sunnuntain vaaleissa, mutta osallistui kampanjointiin ahkerasti.

Hän on puolustanut vuoden takaista päätöstään avata rajat pakolaisille ja yrittänyt vakuutella, ettei se ole pois saksalaisten elintason parantamisesta.

”Emme vieneet mitään ihmisiltä täällä”, Merkel sanoi saksalaisen Bild-lehden pitkässä haastattelussa lauantaina.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Saksa
 • Vaalit
 • pakolaiskriisi
 • Euroopan pakolaiskriisi
 • Eurooppa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  3. 3

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  4. 4

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  5. 5

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  6. 6

   Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  7. 7

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  8. 8

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  9. 9

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  10. 10

   Ruotsia kuohuttaneessa ”Arboga-naisen” rikosvyyhdissä annettiin tuomiot: elinikäinen ja 14 vuotta vankeutta isän ja entisen puolison murhasta ja äidin murhan yrityksestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää