Valikko

Kyynelkaasua, kivenmurikoita ja unelmia – Ranskan Calais’ssa väkivalta on arkea

Viidakoksi kutsuttu pakolaisleiri Ranskassa on täynnä täyttymättömiä unelmia.

Calais

Tsuf tsuf, paf paf, pum pum.

Kyynelkaasukranaatit lentävät illan hämärässä kohti nuorten miesten joukkoa. Jotkut perääntyvät, toiset pysyttelevät uhmakkaasti kumpareella ja etsivät käsiinsä jotain, jolla vastata silmiä kirvelevään hyökkäykseen.

”Varokaa, tulee oikealta!” joku huutaa ja muutaman hengen muodostelmissa liikkuvat poliisit nostavat mellakkakilpensä suojaksi.

Aaltopellistä, vanerilevyistä, pressuista ja laudanpätkistä kyhättyjen asumusten välistä lentää nyrkin kokoisia kivenmurikoita.

Poliisien takana palavat suuret roskasäiliöt. Niiden alla rotat etsivät naposteltavaa.

Mutta hiljalleen tilanne rauhoittuu, poliisit lähtevät autoilleen ja suhteellinen rauha palaa Calais’n pakolaisten ja siirtolaisten leiriin, jota kutsutaan Viidakoksi.

Maanantai-iltana sattunut kahakka on sangen yleinen näky lähes kymmenentuhannen asukkaan leirillä. Poliiseja ja leirin asukkaita jututtamalla ei selviä, mistä yhteenotto sai alkunsa.

Aiemmin maanantaina sadat rekkakuskit, maanviljelijät ja muut ranskalaiset sulkivat Englannin kanaalin alitse kulkevan liikenteen kokonaan vaatien hallitusta sulkemaan levottoman leirin. Erityinen valituksenaihe on se, että leiriläiset pysäyttävät liikenteen ja tunkeutuvat rekkoihin yrittääkseen päästä salaa Britanniaan.

Yksi yrittäjistä on afganistanilainen englanninkielenopettaja Abid Kahn, 24. Hän kertoo eläneensä puoli vuotta Viidakossa ja pyrkineensä lukuisia kertoja rekkojen kyytiin, mutta aina hän on jäänyt kiinni.

”Tiedän, että on rikos pysäyttää autoja. Mutta haluan päästä Englantiin”, Kahn sanoo.

Hänen mukaansa poliisi on lyönyt häntä pampulla, suihkuttanut sumutetta silmiin ja kerran murtanut hänen sormensa. Kahn ei kerro tarinaansa mitenkään dramatisoiden tai katkerana. Kotipuolessa Jalalabadissa tämä ei taida olla kovinkaan raskas koettelemus.

Tiistaiaamuna Viidakko on rauhallinen. Eri puolille rähjäistä leiriä suhratut tekstit kertovat, mikä on tänne Afrikasta, Lähi-idästä ja Keski-Aasiasta tulleiden ihmisten yleisin unelma.

”London Calling”, lukee korkeilla kirjaimilla leirin edustalla olevan moottoritiesillan seinämässä. Syötävää voi ostaa United Kingdom -ravintolasta tai London Bread -leipomosta.

Ranskalainen avustustyöntekijä Julie Lavayssiere, 23, on pahoillaan leiriläisten puolesta. Jatkuvat kielteiset uutiset väkivallasta peittävät hänen mukaansa alleen sen, että Viidakossa elää enimmäkseen rauhanomaisia ihmisiä.

”Nämä ihmiset ovat paenneet sotaa. Ja tällaisilla olosuhteilla me toivotamme heidät tervetulleiksi. He ovat lääkäreitä, asianajajia ja sähkömiehiä, mutta täällä ei ole heille mitään tekemistä. He tulevat hulluiksi, ei tämä ole inhimillistä”, Lavayssiere sanoo.

Leirin olot ovat avustusväen mukaan pahentuneet merkittävästi sen jälkeen, kun Ranskan viranomaiset purkivat noin puolet leiristä viime keväänä. Nyt on pärjättävä puolta pienemmällä maapläntillä ja asukasluku sen kuin kasvaa.

Lavayssiere kiertää tiistaiaamuna leiriä ja kerää muovihansikkaat käsissä roskia mustaan säkkiin. ”Katsopa tätä”, hän sanoo, ja poimii pussiinsa kyynelkaasuammuksen hylsyn.

Arkkitehdiksi valmistuneen Lavayssieren mukaan Calais’n leiri on parempi vaihtoehto kuin pitää ihmisiä taivasalla. Hänen mukaansa leirin purkamista vaativille ranskalaisille riittäisi, kun tulisivat päiväksi tutustumaan leiriläisiin.

”Nämä ovat ihmisiä unelmineen. Ja meistä jokainen voisi olla heidän kanssaan samassa tilanteessa”, hän sanoo.

Leirissä asuvien ihmisten päättäväisyyttä toteuttaa unelmaansa on vaikea kyseenalaistaa. Siitä käyköön esimerkkinä intialainen muurari Asku Gupta, 37, joka ei edes kuvittele saavansa turvapaikkaa mistään maailman maasta.

”Ongelmani liittyy perheeseen, ei kotimaahani”, Calais’hin puoli vuotta sitten tullut mies sanoo.

Hän haluaa päästä Britanniaan muutamaksi vuodeksi kunnon tienesteihin, jotta saisi maksettua kahden tyttärensä myötäjäiset. Niihin uppoaa lähes 18 000 euroa per tyttö, Haryanan osavaltiosta kotoisin oleva Gupta arvioi.

Gupta näyttää kännykästä kuviaan tyttäristään Poojasta, 13, ja Seemasta, 9.

”Minä olen täällä tyttöjen takia. Haluan heille paremman tulevaisuuden”, sanoo Gupta, joka monen muun leiriläisen tavoin ei halua tulla valokuvatuksi.

Kotipuolessa odottaa tytärten lisäksi 34-vuotias matematiikkaa opettava vaimo Indhu. Ehkä joskus 2020-luvulla nähdään taas, sillä Gupta ei aio yrittää saada perhettään Britanniaan, jos sinne joskus itse pääsee.

Monen muun leiriläisen tilanne on eurooppalaisviranomaisten silmissä erilainen, ainakin teoriassa. Valtaosa on tullut tänne sotaa käyvistä tai ihmisoikeuksia räikeästi rikkovista maista, kuten Sudanista, Afganistanista, Eritreasta ja Irakista.

Gupta kertoo matkanneensa neljä kuukautta päästäkseen Calais’hin – lentäen, kävellen ja veneellä. Hän kulki Intiasta Venäjän kautta Turkkiin ja sieltä Kreikan kautta monen mutkan jälkeen tänne kummalliselle rajavyöhykkeelle.

Rahaa matkalla on kulunut noin 6 000 euroa ja nyt rahat ovat loppu. Ihmissalakuljettajat laskuttavat Guptan mukaan 10 000 euroa, mihin hänellä ei ole varaa.

Niinpä ainoa vaihtoehto on yrittää nousta salaa rekkojen tai laivojen kyytiin. Hän sanoo yrittäneensä noin 40 kertaa laivan kyytiin ja parikymmentä kertaa rekkoihin.

Joka kerta hän on jäänyt kiinni. Poliisi on lyönyt pampulla ja viime keväänä häneltä murtui nujakassa käsi.

Myös Gupta kertoo poliisiväkivallasta eleettömästi. Hänen tarinansa murtuneesta kädestä ei ole täällä erityinen, sillä Calais’n leiriläisistä kymmenet ovat menettäneet henkensä joko omissa yhteenotoissaan tai onnettomuuksissa viime vuosien varrella.

Mutta eikö ole järjetöntä yrittää aina uudelleen, kun ei sinne Englantiin pääse?

Intialaismuurari sanoo, että pääseepäs. Joka yö sadat leiriläiset yrittävät, ja aina joku onnistuu.

”Joka päivä kolme tai neljä onnistuu. Kyllä se kannattaa”, Gupta sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

  2. 2

   Tietoturvaskandaali paisuu Ruotsissa – valtion turvallisuus saattoi vaarantua, useamman ministerin asema uhattuna

  3. 3

   Rocktähti Alice Cooper löysi varastostaan Andy Warholin teoksen, joka oli lojunut siellä 40 vuotta – teoksen eri versioita myyty miljoonilla

  4. 4

   Venäjällä media valmistautuu Putinin Suomen-vierailuun syyllistämällä, nöyryyttämällä ja vähättelemällä Suomea

  5. 5

   Valtavat venäläiset sota-alukset saapuivat Suomenlahdelle – ”Tämä on pullistelua ja voimannäyttö”, arvioi HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja

  6. 6

   Uuvutko töissä? Laaja suomalaistutkimus selvitti, miten palautumisen voi aloittaa jo työpäivän aikana

  7. 7

   Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi

  8. 8

   Isis-taistelijaksi epäilty 16-vuotias saksalaistyttö haluaa palata kotiin – kertoo saaneensa tarpeekseen sodasta ja kärsimyksestä

  9. 9

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  10. 10

   Sininen tulevaisuus kaavailee uuden puolueen käyttönimeksi ”siniset” – Lapin siniset on ensimmäinen piirijärjestö

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  2. 2

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  3. 3

   Venäjällä media valmistautuu Putinin Suomen-vierailuun syyllistämällä, nöyryyttämällä ja vähättelemällä Suomea

  4. 4

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  5. 5

   ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946

  6. 6

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  7. 7

   Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi

  8. 8

   Kehäradan lipunmyynti on ajoittain ruuhkautunut Helsinki-Vantaalla – ”Oli säälittävää nähdä turhautuneet ulkomaalaiset ja kärsimättömät suomalaiset yhden lippuautomaatin edessä”

  9. 9

   Räjähtäviä kaasuputkia ja rapistuvia moottoriteitä – edes Trumpin lupailemat tuhat miljardia eivät riitä korjaamaan USA:n rapakuntoon päässyttä infrastruktuuria

  10. 10

   Jalankulkijat kävelevät päin punaisia ja pyöräilijät ajelevat jalkakäytävillä – miksei liikenne­sääntöjen rikkomisesta sakoteta?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  3. 3

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Toimittajat taistelevat sananvapaudesta Turkissa – Viimevuotisen vallankaappausyrityksen jälkeen toimittajien määrä vankiloissa on nelinkertaistunut
  3. Trumpin vävy ja neuvonantaja Jared Kushner vastaa syytöksiin Venäjä-yhteyksistä: Tapasi venäläis­viranomaisten kanssa neljästi, kieltää tehneensä yhteistyötä
  4. Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen
  5. Rocktähti Alice Cooper löysi varastostaan Andy Warholin teoksen, joka oli lojunut siellä 40 vuotta – teoksen eri versioita myyty miljoonilla
  6. Hittisarja Stranger Thingsin toisen tuotantokauden traileri julkaistiin ja se on upea – Ainakin näitä asioita uusilta jaksoilta voi odottaa
  7. Tietoturvaskandaali paisuu Ruotsissa – valtion turvallisuus saattoi vaarantua, useamman ministerin asema uhattuna
  8. Suomalaisuimarien vauhti ei riittänyt jatkopaikkaan – Laukkanen, Koski ja Jallow tippuivat maanantaina Budapestin MM-kisoissa
  9. Nico Rosberg odottaa pääsevänsä huippuyliopisto Stanfordiin opiskelemaan – formulaeläkeläinen tutustui Kalifornian mahdollisuuksiin
  10. The Rolling Stones ei pysähdy – nyt bändi on julkaisemassa omaa materiaalia ensimmäistä kertaa 12 vuoteen
  11. Pikatestissä Jätkäsaaren cocktailkeidas, joka sijaitsee vanhassa huutokonttorissa: juomat ovat kaupungin kärkitasoa
  12. Näytä lisää