Ulkomaat

Mannerheimin muistolaatta tuhrittiin Pietarissa jo kolmannen kerran

Kansallisbolševikkien seuraajapuolue kertoi jäsenensä paiskoneen laattaan punaista väriä.

Marsalkka Carl Gustaf Mannerheimin uusi muistolaatta tuhrittiin Pietarissa torstai-iltana jo kolmannen kerran. Poliisi on pidättänyt miehen, joka paiskoi laattaa punaisella maalilla täytetyillä ilmapalloilla.

Asiasta kertoi uutissivusto Fontaka.ru, joka oli saanut tietonsa rekisteröimättömän Toinen Venäjä -puolueen Pietarin-päämajasta. Puolueen mukaan mukaan maalia levitti sen pitkäaikainen jäsen Anatoli Tišin, joka oli torstai-iltana poliisikuulusteluissa epäiltynä omaisuuden turmelemisesta.

Edellisen kerran muistolaattaa tuhrittiin elokuun alussa, ja silloinkin teosta epäiltiin Toisen Venäjän jäseniä. Ensimmäinen tuhrintaisku tapahtui kesäkuussa heti laatan paljastustilaisuuden jälkeen.

Toinen Venäjä on populistipoliitikko Eduard Limonovin perustaman Kansallisbolševistisen puolueen seuraaja. Limonovin puolue on kiellettiin Venäjällä vuonan 2007, koska viranomaiset määrittelivät sen ääriliikkeeksi.

Limonovilaisten lisäksi kommunistit ovat vastustaneet Mannerheim-laattaa ääneekkäästi. Kommunistipuolue on vaatinut selvittämään, syyllistyttiinkö laatan paljastamisessa ”natsismin maineen palautukseen”.

Muistolaatassa on venäjänkielinen teksti, joka kertoo ”kenraaliluutnantti Gustav Karlovitš Mannerheimin” palvelleen vuodesta 1887 vuoteen 1918 tsaarin armeijaa. Myöhemmästä urasta Suomen puolustusvoimien ylipäällikkönä ei ole mainintaa.

Marski-laatta paljastettiin kesäkuun puolivälissä Pietarissa osoitteessa Zaharevskajakatu 22. Mannerheim sekä asui että palveli Chevalier-kaartin jäsenenä naapurustossa ennen Venäjän vallankumousta.

Rakennuksessa toimii nykyisin sotilasinsinööri-instituuti.

Muistolaatan kesäkuiseen paljatustilaisuuteen osallistuivat Venäjän kulttuuriministeri Vladimir Medinski ja tuolloinen presidentinhallinnon päällikkö Sergei Ivanov.

Ivanov sai potkut viime kuussa, ja jotkut kommentaattorit epäilivät erääksi syyksi juuri Mannerheim-tilaisuuteen osallistumista.

Kremlin sisäpiiristä vuodettujen tietojen mukaan Ivanov taas olisi ollut paikalla, koska hänen varasuunnitelmiinsa kuuluu Venäjän Suomen-suurlähettilään tehtävän hamuaminen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Venäjä
 • Venäjän politiikka
 • Gustaf Mannerheim

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  4. 4

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  5. 5

   Omituinen pyörävaras puuhastelee Espoossa: Jari Sivénin pihasta hävisi polkupyörä – tilalle ilmestyi parempi ja uudempi

  6. 6

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  7. 7

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  8. 8

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  9. 9

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  10. 10

   Migri: Valtaosalla Suomeen saapuneista marokkolaisista ei ole ollut perusteita turvapaikkaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  4. 4

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  5. 5

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  6. 6

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  7. 7

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  8. 8

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  9. 9

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  10. 10

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää