Valikko
Ulkomaat

Ruotsi vahvempi ilmassa ja merellä – nämä seitsemän kuvaa näyttävät Suomen ja Ruotsin asevoimien erot

Ruotsi julkaisee tänään odotetun turvallisuusraportin, jossa tullaan puhumaan myös puolustusyhteistyöstä Suomen kanssa. HS:n grafiikat näyttävät naapureiden asevoimien erot yhdellä silmäyksellä.

Suomessakin kovasti odotettu Ruotsin puolustusselvitys julkaistaan perjantaina. Uutistoimisto TT:n käsiinsä saamien ennakkotietojen mukaan selvityksessä sanotaan, että Suomen ja Ruotsin syvenevä puolustusyhteistyö voi tuottaa ”vahvan alueellisen kyvyn ehkäistä konflikteja”.

Raportti on Ruotsin hallituksen tilaama.

Millä tavoin Ruotsin ja Suomen asevoimat sitten voisivat toisiaan täydentää?

Tiivistimme naapureiden asevoimien erot seitsemään alla olevaan kuvaan. Selaa kuvia klikkaamalla laidoissa olevia nuolia.

Ensimmäinen olennainen ero liittyy sodan ajan joukkoihin. Ne ovat Suomella selvästi Ruotsia suuremmat.

Suomessa kriisiajan joukko nojaa yleisen asevelvollisuuden tuottamaan suureen reserviin, armeijan käyneisiin miehiin ja naisiin.

”Suomen sodan ajan joukon koko on suurin piirtein sama kuin Venäjän maavoimien vahvuus”, toteaa valtiotieteen tohtori Pekka Visuri.

”Ja reserviä on karkeasti ottaen yhtä paljon kuin muilla Itämeren alueen mailla yhteensä”, hän jatkaa.

Ruotsi luottaa pienempään ammatti- ja sopimussotilaiden armeijaan, jota täydentävät kodinturvajoukot. Visurin mukaan Suomen ja Ruotsin valinnat ovat loogisia seurauksia yksinkertaisesta maantieteestä.

”Ruotsi on Itämeren maa, Suomi on pitkän maarajan maa.”

Suomelle on tärkeää pystyä uskottavasti puolustamaan omaa aluettaan ja siksi sillä on suuret maavoimat.

Ruotsissa on Visurin mukaan kylmän sodan päättymisen jälkeen lähdetty siitä olettamuksesta, että täysimittaiseen hyökkäykseen ei tarvitse varautua. Siksi asevoimia on rakennettu etenkin ulkomailla tapahtuvan kriisinhallinnan tarpeisiin.

Ruotsissa asevelvollisuus jäädytettiin vuonna 2010. Nyt Venäjän toimet Ukrainassa ovat muuttaneet keskustelun sävyä. Ruotsin maaperän puolustamisesta puhutaan jälleen.

Asevelvollisuuden palauttamista on vaatinut esimerkiksi ulkoministeri Margot Wallström. Samaa ehdotti äskettäin myös Ruotsin puolustusvoimien tulevaisuutta pohtiva selvitys.

Visuri kuitenkin korostaa, että kouriintuntuvia päätöksiä Ruotsin uuden linjan tueksi ei ole vielä juuri nähty. Esimerkiksi Gotlannin joukkojen palauttamisen merkitystä on hänen mielestään liioiteltu.

”Gotlannin puolustaminen on kuitenkin lopulta ilma- ja meripuolustuskysymys.”

HS:n laajan reportaasin Gotlannista voit lukea tästä.

Artikkeli jatkuu kartan jälkeen.

Nimenomaan meri- ja ilmavoimiin ”Itämeren maa” Ruotsi on rahaa pannutkin. Ruotsilla on esimerkiksi yli kaksi kertaa enemmän hävittäjiä kuin Suomella. Myös Ruotsin merivoimien suorituskyky sukellusveneineen on toista luokkaa kuin Suomella.

Muun muassa näiden kalustohankintojen vuoksi Rutosin puolustusmenot ovat euroissa mitattuna selvästi Suomen menoja suuremmat. Seuraavan viiden vuoden aikana Ruotsi on päättänyt korottaa puolustusmäärärahojaan entisestään runsaalla miljardilla eurolla.

Jos sotilasmenoja taas tarkastellaan osuutena bruttokansantuotteesta, Suomi käyttää nykyään rahaa puolustukseen hieman Ruotsia enemmän, kertovat Tukholman kansainvälisen rauhantutkimusinstituutin Siprin tilastot. Tälläkin mittarilla Ruotsi oli pitkään Suomea edellä.

Visurin mukaan parhaat mahdollisuudet sotilaalliseen yhteistyöhön Ruotsin ja Suomen välillä liittyvät juuri ilma- ja merivoimien toimintaan.

”On paljon mahdollisuuksia kalustuksessa ja meri- ja ilmatilan hallinnassa”, hän toteaa.

Aiemmin Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö oli rajattu poliittisilla päätöksillä tiukasti rauhanaikaan. Viime vuonna naapurit kuitenkin päättivät, että myös mahdollisen kriisiajan yhteistyön esteitä aletaan raivata.

Käytännössä yhteistyö voisi olla esimerkiksi toisen maan satamien ja ilmavoimien tukikohtien käyttöä ja tietojen vaihtoa. Myös yhteisten joukko-osastojen perustamisesta on sovittu.

Kaluston osalta huomiota on kiinnitetty esimerkiksi siihen, että Ruotsilla on sukellusveneitä, joita Suomella ei ole lainkaan. Suomella puolestaan on Ruotsilta puuttuvia miinalaivoja.

Maavoimien osalta Visuri odottaa molempien jatkavan omilla tahoillaan.

”Ei ole nähtävissä esimerkiksi sellaista mahdollisuutta, että mentäisiin toisen alueelle taistelemaan.”

Artikkelin lähteenä on käytetty myös tutkija Arto Nokkalaa ja hänen kirjaansa Kyky ja tahto – Suomen puolustus murroksessa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Maanpuolustus
 • Armeija
 • Ruotsin armeija
 • Ruotsi
 • Suomi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  3. 3

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  4. 4

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  5. 5

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  6. 6

   Kellojen siirto johtuu uusiseelantilaisesta postimiehestä, joka rakasti perhosia

  7. 7

   ”Tilanne on osittain lähtenyt lapasesta Helsingin kouluissa” – Lisää kuria kouluihin, vaativat oikean laidan ehdokkaat

  8. 8

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   ”Suolisto oli hajalla, mutta olin koko ajan tajuissani” – aleppolaiset kertovat HS:lle, millaista on elää murskaksi pommitetussa kaupungissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  2. 2

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  3. 3

   Tässäkö on Suomen vanhin käytössä oleva kännykkä? Mikkoset soittelevat 15 vuotta vanhalla oranssilla Nokialla – ja sen akku kestää viikon

  4. 4

   Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

  5. 5

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  6. 6

   USA:n oikeiston bluffi paljastui

  7. 7

   Lupsakka puolalaiskuvaaja tallensi kuviinsa koko savolaisen ihmiskirjon sylivauvasta keppikerjäläiseen – katso upeat kuvat yli sadan vuoden takaa

  8. 8

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  9. 9

   HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

  10. 10

   Tove Janssonin perilliset lähettivät korvaus­vaatimuksen Image-lehdelle Tom of Finland -henkisten muumien käyttämisestä – päätoimittaja toivoo sopua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää