Ulkomaat

Ydinkokeen tehnyt Pohjois-Korea rakentaa uutta pelotetta – sukellusvenettä, josta voisi laukaista ballistisia ohjuksia

Elokuussa diktatuuri onnistui jo ohjuksen koelaukaisussa kohti Japania. Pohjois-Korea rakentamassa samalla aiempaa suurempaa sukellusvenettä.

Pohjois-Korea ilmoitti perjantaiaamuna Suomen aikaa tehneensä onnistuneen ydinkokeen. Naapurimaa Etelä-Korean mukaan se on maan kaikkien aikojen suurin ydinkoe.

Pohjois-Korean kehittämät ydinaseet ja ohjuskokeet eivät suinkaan ole olleet ainoa pelon aihe, joka on nostattanut kylmiä väreitä diktatuurin naapurimaissa ja maailmalla. Pohjois-Korea kun on halunnut saada käyttöönsä kylmän sodan ajalta tunnetuiksi tulleet sotakoneet: sukellusveneet, joista voi laukaista ballistisia ohjuksia.

Kylmän sodan aikana tällaisilla sukellusveneillä oli merkittävä rooli ydinpelotteen ylläpidossa. Vaikka vihollismaan ydinaseet saataisiin tuhottua ensi-iskulla, kykenisivät maailman vesillä seilaavat sukellusveneet tekemään vastaiskun.

Sukellusveneillä on myös etunaan yllätyselementti. Jos ne pääsevät havaitsematta tarpeeksi lähelle kohdemaata, voivat ne laukaista ohjuksen verrattain läheltä, jolloin sen torjumisyrityksiin on vähemmän aikaa.

Ja tähän kaikkeen Pohjois-Korea juuri pyrkii.

Pohjois-Korealla on useita sukellusveneitä, mutta ne ovat arvioiden mukaan vanhoja ja osin huonokuntoisia. Etelä-Korean mukaan Pohjois-Korea on kuitenkin jo vuosia rakentanut aiempaa isompaa, 3 000 tonnin dieselkäyttöistä sukellusvenettä, joka voisi laukaista neljä ballistista ohjusta. Eteläkorealaisten tiedustelulähteiden mukaan aiempaa suurempi sukellusvene on tarkoitus saada valmiiksi lokakuuhun 2017 mennessä.

Samalla diktatuuri on kehittänyt sukellusveneistä laukaistavia ballistisia ohjuksia. Viimeksi elokuussa Pohjois-Korea laukaisi sukellusveneestä ballistisen ohjuksen, joka lensi 500 kilometriä kohti Japania ennen putoamistaan mereen. Koelaukaisu osoitti merkittävää edistystä diktaattori Kim Jong-unin asearsenaalille.

Suurin uhka Pohjois-Korean sukellusveneteknologialla on sen arkkivihollisille, lähimailleen Etelä-Korealle ja Japanille.

Pohjois-Korean sukellusveneet kun eivät kykene olemaan pitkiä aikoja merillä, joten niiden toimintaetäisyys on rajoitettu. Siksi ne eivät kykene uhkaamaan esimerkiksi Yhdysvaltoja. Toisin on ydinkäyttöisillä sukellusveneillä, jotka voivat seilata pitkään ilman huolta polttoaineen loppumisesta.

Kunnollisen sukellusveneen rakentaminen ei ole helppoa. Eikä varsinkaan pakotteiden alla elävälle Pohjois-Korealle, joka tiettävästi yrittää koota uutta sukellusvenettä vanhojen neuvostokoneiden osista. Kaikkiaan Pohjois-Korealla on arvioitu olevan noin 70 toimintakuntoista sukellusvenettä.

Epäselvää on se, onko Pohjois-Korea myöskään onnistunut rakentamaan ohjukseen mahtuvaa ydinkärkeä. Pohjois-Korea on itse ilmoittanut, että se kykenee tähän. Asiantuntijoiden mukaan tästä ei ole kuitenkaan varmuutta.

Lue myös: Pohjois-Korea kertoi tehneensä onnistuneen ydinkokeen – ”Pohjoinen on tehnyt kaikkien aikojen suurimman ydinkokeensa” Kim Jong-un vaarantaa suhteet ainoaan merkittävään tukijaansa Kiinaan Pohjois-Korea on kehittänyt ydinasetta vuosikymmeniä – miksi se on niin vaikeaa?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pohjois-Korea
 • Ydinaseet
 • Petteri Tuohinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  3. 3

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  4. 4

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  5. 5

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kuudes jakso oli ristiriitainen – mitä tapahtuu viimeisessä jaksossa?

  6. 6

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  7. 7

   Turun puukotuksien pääepäillyn vangitsemis­oikeudenkäynti alkoi – Muut epäillyt astelevat saliin yksi kerrallaan

  8. 8

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  9. 9

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  10. 10

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  4. 4

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  5. 5

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  6. 6

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  7. 7

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  8. 8

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  9. 9

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  10. 10

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää