Valikko
Ulkomaat

Ruotsin uusi turvallisuus­selvitys: Ruotsi ei kytke Nato-kantaansa Suomeen – uhkakuvassa Venäjä hyökkää Baltiaan

Suomen ja Ruotsin Nato-selvityksissä keskinäinen yhteistyö arvioidaan eri näkökulmista. Ruotsin arvion mukaan liittyminen Natoon vakauttaisi Itämeren tilannetta.

Suomi on vain yksi osatekijä, kun Ruotsi arvioi mahdollista jäsenyyttä puolustusliitto Natossa, sanotaan uudessa selvityksessä Ruotsin puolustusyhteistyöstä.

Tukholmassa julkistetussa selvityksessä korostetaan, että Itämeren alue on turvallisuuspoliittinen kokonaisuus.

”On siis vaikea nähdä, että Ruotsilla olisi aihetta ottaa huomioon vain suhde Suomeen. Selvityksen johtopäätös on, että arvio Ruotsin Nato-jäsenyyden eduista ja haitoista pitää tehdä yhteisestä alueellisesta perspektiivistä”, HS:n haltuunsa saamassa selvityksessä sanotaan.

Suomessa huhtikuun lopussa julkistetussa Nato-selvityksessä Ruotsin ja Suomen mahdolliset liittoutumispäätökset nivottiin Suomen kannalta katsottuna tiukasti toisiinsa. Mahdollista Nato-ratkaisua kutsuttiin puolustuspolitiikan suureksi ”vedenjakajaksi”. Ruotsin selvityksessä ratkaisua ei arvioida yhtä dramaattiseksi.

Selvitykset ovat samansuuntaisia näkemyksessään Venäjän reaktioista Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyyksiin. Reaktio olisi voimakas ja arvaamaton, mutta ei estäisi jäsenyyksien toteutumista.

Sekä Suomen että Ruotsin selvitykset ovat hallituksen teettämiä, mutta selvitystyö on annettu molemmissa hallituksesta riippumattomille asiantuntijoille.

Ruotsin hallituksen ja pääoppositiopuolueiden yhdessä teettämä selvitys päätyy siihen että Ruotsin jäsenyys Natossa vähentäisi epävarmuutta Itämerellä sotilaallisessa kriisissä.

”Yhteinen kyky torjua konflikteja kaikesta päätellen vahvistuisi. Kuinka paljon ja millä tasolla, sitä ei voi varmuudella päätellä. Kriisintorjunnan tehokkuus riippuu ratkaisevasti siitä, miten hyökkääjä sen arvioi”, kirjoittaa selvityksen laatinut suurlähettiläs Krister Bringéus.

Hänen mukaan arvioissa Nato-jäsenyyden kriisejä estävästä vaikutuksesta pitää myös huomioida Ruotsin nykyinen puolustusyhteistyö.

Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström ja puolustusministeri Peter Hultqvist painottivat kuitenkin ennen raportin ulostuloa Dagens Nyheterissä julkaistussa kirjoituksessa, ettei Ruotsin turvallisuuspolitiikan linja ole muuttumassa. Ruotsi pysyy sotilaallisesti liittoutumattomana, vakuuttivat demariministerit.

Selvityksen julkistamistilaisuudessa puolelta päivin perjantaina Wallströn sanoi, että selvitys oli ”arvokas”. Porvarillisen opposition edustajat sen sijaan kutsuivat Bringéuksen selvitystä käänteentekeväksi.

Wallström sanoi, että sotilaallisen liittoutumattomuuden linjaa ei pidä heikentää ”äkkikäännöksillä tai puoluepolitikoinnilla”.

Pääoppositiopuolueessa maltillisessa kokoomuksessa turvallisuuspolitiikasta vastaava Hans Wallmark vastasi heti vaatimalla demareita luopumaan turvallisuuspolitiikassa ”ideologisista silmälapuista”.

”Bringeuksen raportti osoittaa, että Ruotsin tulevaisuus on Nato-jäsenyydessä”, hän sanoi.

Ensimmäisessä selvityksessä Ruotsin Nato-jäsenyyden vaikutuksesta ei oteta suoraa kantaa siihen, pitääkö Ruotsin liittyä Natoon. Ruotsin hallitus on toistuvasti painottanut, ettei kyseessä edes ole Nato-selvitys, vaan selvitys puolustus- ja turvallisuuspoliittisesta yhteistyöstä, mutta Nato-selvitys sen on.

Laajempaa puolustusyhteistyötä käsittelevissä osissa Bringéus käyttää paljon aikaa Ruotsin ja Suomen puolustusyhteistyön arviointiin. Valmius laajentaa yhteistyötä rauhanajasta kattamaan myös kriisit on ”turvallisuuspoliittisen perusajattelun muutos Ruotsissa kuten myös Suomessa”.

Suomi on toistaiseksi ainoa maa, jonka kanssa Ruotsi valmistelee kriisinajan puolustusyhteistyötä, mutta Bringéus suosittelee samaa myös Ruotsin ja Yhdysvaltain välille.

Selvityksen mukaan lännen kriisinhallintakyky Itämerellä voisi vahvistua, jos myös Ruotsi ja Yhdysvallat ”lisäisivät keskinäistä avoimuutta puolustussuunnittelussa”.

Kahdenkeskisen yhteistyön merkityksellä on kuitenkin Ruotsin kannalta rajansa.

”Riippuvaisuus kahdenkeskisestä yhteistyöstä tarkoittaa alistumista jossakin määrin muutoksiin toisen maan sisäpoliittisissa suhdanteissa”, on Bringéuksen arvio. Hän ei viittaa erikseen Yhdysvaltain presidentinvaaleihin.

Suomen kanssa tehtävä yhteistyö asetetaan tässäkin laajempaan yhteyteen. Se ”ei voi korvata, mutta voi täydentää ja vahvistaa Ruotsin muita kahdenkeskistä ja monenkeskistä yhteistyötä”.

Bringéus on selvästi pohtinut Suomen strategista ajattelua.

”Suomen strategisessa päättelyssä ajatellaan siis useita ajatuksia saman aikaan, ilman että niitä välttämättä lausutaan ääneen. Sen sijaan odotetaan, että ruotsalainen osapuoli on niistä tietoinen.”

Perustana Ruotsin selvitykselle on arvio, että Venäjän sotilaallinen hyökkäys Itämeren alueella on hyvin epätodennäköinen. Se voisi kuitenkin käynnistyä vahinkojen kautta, Venäjän päätöksestä haastaa Nato strategisesti tai tilanteessa, jossa Venäjän johto tuntee olemassaolonsa uhatuksi.

Bringéus mainitsee myös teoreettisena mahdollisuutena tilanteen, jossa Venäjä uhkaisi Suomen rajaa. Silloin Suomi hyötyisi puolustusyhteistyöstä Ruotsin kanssa, mutta Ruotsi ottaisi riskin. Jos taas olisi kyse hyökkäyksestä Baltian maihin, joutuisi Suomi antamaan apua hyökkäyksen piiriin joutuvalle Ruotsille.

Selvityksen tilannearviot perustuvat skenaarioon, jossa Venäjä hyökkäisi Baltian maihin. Silloin Ruotsi joutuisi osaksi sotatoimia jo konfliktin ensivaiheissa.

”Venäjän hyökätessä Baltiaan pyytäisivät Baltian maat ja Yhdysvallat kaiken tiedon mukaan apua Ruotsilta”, kertoo Bringéus.

Suomesta löytyy kuitenkin selvityksen mukaan arvioita, että Suomi voisi ainakin alkuvaiheessa pysyä konfliktin ulkopuolelle.

”Arviot eduista Tukholmassa ja Helsingissä voivat lyhyellä aikavälillä erota toisistaan”.

Itämeri on turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa kuitenkin yksi alue, ja ”katastrofi koskisi kaikkia alueen maita, vaikkakin eri tavoin”.

”Johtopäätös on, että puolustaakseen suvereniteettiaan Ruotsi, kuten muut Euroopan maat, on kriisissä riippuvainen ulkopuolisesta tuesta”, kirjoittaa Krister Bringéus selvityksessään.

Tiivistimme Suomen ja Ruotsin asevoimien erot seitsemään alla olevaan kuvaan. Selaa kuvia klikkaamalla laidoissa olevia nuolia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Puolustuspolitiikka
 • Nato
 • Turvallisuuspolitiikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  3. 3

   Washington hyytyi Trumpin sotkuihin

  4. 4

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  5. 5

   Palkittu eliittisotilas Trumpille: ”Sanokoon minulle päin naamaa, etten ole kelvollinen”

  6. 6

   Suomen juomavesi on maailman parasta – Miksi tänne silti tuodaan vettä moninkertaisesti enemmän kuin täältä viedään?

  7. 7

   Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

  8. 8

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  9. 9

   Kaikki hiestä ja hikoilusta: Helteiden pitäisi viimein tulla – miksi toiset hikoilevat enemmän, miksi kaikkien hiki ei haise, voiko deodoranttien kemikaaleista olla haittaa?

  10. 10

   Miksi presidentin pitää olla syntyperältään Suomen kansalainen?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  2. 2

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  3. 3

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  4. 4

   Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

  5. 5

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  6. 6

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  7. 7

   Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

  8. 8

   200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

  9. 9

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  10. 10

   Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Suurimmassa vaarassa ovat tiukkapipoiset suorittajat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  5. 5

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  6. 6

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  7. 7

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  8. 8

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  9. 9

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  10. 10

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  11. Näytä lisää