Valikko
Ulkomaat

”Epäruotsalainen”, kuva Venäjästä ”inhorealistinen” – tutkijat kertovat, mikä Ruotsin turvallisuus­selvityksessä on oleellista

Selvityksen mukaan sotilaallinen uhka kohdistuu Ruotsiin vain Venäjältä.

Ulkopoliittisen instituutin Upin johtajan Teija Tiilikaisen mielestä Ruotsin turvallisuuspoliittinen selvitys on suorapuheisuutensa ansiosta ”aika epäruotsalainen”.

Lue tästä HS:n jutusta tuoreen selvityksen pääkohdat.

Tiilikaisesta on yllättävää, että selvitys painottuu nyt vain ja ainoastaan sotilaalliseen turvallisuuspolitiikkaan.

Yllättävää siksi, että selvityksen tekoa edelsi laaja keskustelu siitä, voiko Nato-selvitystä ylipäänsä tehdä ja kuinka paljon sen tulisi keskittyä kansainvälisen yhteistyön pohdintaan laajemmin ulko- ja turvallisuuspolitikassa.

”Se kertoo ruotsalaisen maailmankuvan muuttumisesta. Ainakin näissä piireissä. Se painottuu hyvin sotilaallisesti.”

Tiilikaisen mukaan ruotsalainen turvallisuuspoliittinen keskustelu on pyrkinyt optimismiin.

”Ja kaunisteluunkin.”

Yksi syy tähän kulttuuriseen eroon Suomen kanssa syntyy siitä, että Ruotsi on entisenä suurvaltana ymmärtänyt itsensä ja asemansa maailmanpolitiikassa eri lailla kuin Suomi.

”Maailma näyttää ruusuisemmalta”, Tiilikainen kuvaa Ruotsin näkökulmaa.

Nyt tilalla on synkempi sävy ja painotus hyvin sotilaalliseen tulkintaan, Tiilikainen summaa selvityksen antia.

Tiilikaisen mukaan selvityksen sävy on hyvin Natoon liittymismyönteinen, vaikka tekstissä useampaan otteeseen sanotaankin, ettei Nato-jäsenyyteen oteta kantaa.

Tämä käy Tiilikaisen mukaan ilmi esitetystä ajatusketjusta, joka menee näin: Ruotsin puolustus on huonolla tolalla, Ruotsi ei pysty puolustamaan itseään, kansainvälistä yhteistyötä tarvitaan ja tällöin Nato nousee esille selkeästi uskottavimpana vaihtoehtona.

Tiilikainen muistuttaa, että Suomessa ei sanota puolustuksen olevan huonolla tolalla.

Suomalaisessa keskustelussa moni pitää Suomen jäsenhakemuksen yhtenä ehtona sitä, että jäsenyyttä haettaisiin ”käsi kädessä” samanaikaisesti Ruotsin kanssa.

Tiilikaisen mukaan Ruotsin selvityksestä käy ilmi, että Suomi on enemmän riippuvainen Ruotsin ratkaisusta kuin päinvastoin.

Ruotsi voi hakea jäsenyyttä Suomesta riippumatta, mutta Suomelle haku ilman Ruotsia olisi poliittisesti vaikeampi.

”Strateginen kartta on siis meille vaikea, Ruotsille ei.”

Tiilikaisen mukaan tämä arvio oli kirjoitettu rivien väliin myös Suomen Nato-selvityksessä, jota hän oli mukana tekemässä.

Ruotsin selvityksestä voi saada myös sellaisen kuvan, että Ruotsi suhtautuu kylmäkiskoisesti Suomen ja Ruotsin sotilaallisen yhteistyön kahdenkeskiseen syventämiseen.

Tiilikainen on tästä tulkinnasta hieman eri mieltä.

Hän kuvaa selvityksen suhdetta Suomen ja Ruotsin kahdenvälisen yhteistyön syventämiseen realistiseksi.

Ruotsin selvityksessä todetaan, että Ruotsin pitää ajatella ratkaisujaan alueen kannalta , koska Ruotsi on suuri toimija Itämeren alueella, Tiilikainen sanoo.

”Mikä on alueelle hyvä, on myös hyväksi Suomelle, selvityksessä sanotaan.”

”Tunnustetaan, että tiettyyn pisteeseen asti voidaan syventää, mutta sanotaan selkeästi, että sopimuspohjainen puolustusliittosuhde ei tule kysymykseen.”

Tiilikaisen mukaan toisin sanoen selvityksessä käydään läpi se vähä, mitä sotilaallisesti voidaan yhteistyön syventämiseksi tehdä, mutta loppu on poliittisessa harkinnassa.

”Se sitoo käsiä.”

Selvityksessä tuodaan selvästi ilmi, että kahdenkeskisen sopimuspohjaisen yhteistyön lisääminen ei ole vaihtoehto Natolle tai kansainvälisen yhteistyön syventämiselle, Tiilikainen tulkitsee.

Tiilikainen kiinnittää huomiota myös selvityksen ”inhorealistiseen” kuvaan Venäjästä.

Selvityksen mukaan sotilaallinen uhka kohdistuu Ruotsiin vain Venäjältä.

Myös Venäjän arvaamattomuutta ja sotatoimien kykyä korostetaan.

Suomessa presidentti Sauli Niinistö on esittänyt Suomen turvallisuuspolitiikan perustuvan pilarijärjestelmään, joista luottamuksellinen suhde Venäjään on yksi pilari.

Jos jokin pilari heikkenee, jotain toista pilaria, kuten puolustusvoimien kykyä tai kansainvälistä yhteistyötä pitää tällöin parantaa, oppi opettaa.

Ruotsissa tällaista Venäjä-pilaria ei nähdä olevan, Tiilikainen huomaa.

”Yhteistyösuhdetta ei ole. Sitä pilaria, joka Suomessa on, ei Ruotsissa nähdä olevan”, Tiilikainen sanoo.

Tiilikainen arvelee syyn tähän johtuvan siitä, että Ruotsi on vanha suurvalta, ja sen kansalaisilla on suurvaltaidentiteetti.

”Suhde toiseen suurvaltaan on erilainen kuin Suomen tapauksessa.”

”Ehdottomasti hyvin huolellisesti tehty, vahva ruotsalainen tyyli”, Helsingin yliopiston tutkijatohtori Hanna Smith Aleksanteri-instituutista kehuu Ruotsin turvallisuusselvitystä

Smithin mukaan selvityksestä erottuu kaksi trendiä. Kaikessa painotetaan ratkaisujen merkitystä laajemmassa yhteydessä niin, että esimerkiksi Suomen ja Ruotsin suhde sidotaan eurooppalaiseen ja transatlanttiseen yhteyteen, jossa Venäjäkin on mukana.

Toinen selkeä linjaus on siinä, että turvallisuuspoliittiset ratkaisut perustellaan nyt aina kansallisista lähtökohdista.

Tämä trendi on Smithin mukaan tullut takaisin Ukrainan vuoden 2014 tapahtumien jälkeen laajemminkin. Samalla puheet rajojen katoamisesta erilaisista turvallisuusyhteisöistä ovat jääneet taka-alalle.

Smith kiinnittää huomiota myös siihen, että selvityksessä mainitaan Suomen erityinen kahdenkeskinen suhde Venäjään.

Tämä muodostaa yhden rajan siihen, miten selvityksen mukaan Suomi– Ruotsi-yhteistyötä voidaan tiivistää.

”Ruotsilla taas on selkeä erityissuhde Yhdysvaltoihin”, Smith sanoo.

Hänen mukaansa puhe Yhdysvaltojen merkityksestä ja läheisyydestä on aivan erilaista kuin suomalaisten puheissa.

”Selvityksen mukaan eurooppalaisen sotilaallisen turvallisuusviitekehityksen keskiössä on Nato, ja sen kautta Yhdysvallat”, Smith selittää.

”Nato on se operationaalinen taso. Suomessa tätä ei näin selvästi sanota.”

Smith nostaa erikseen esille selvityksen havainnon siitä, että puolustusliitto Suomen kanssa nostaisi Suomen turvallisuutta, mutta olisi riski Ruotsille.

Ruotsi altistuisi silloin Venäjä-riskille, eikä olisi enää puolueeton, Smith selittää.

Selvityksessä otetaan myös kantaa Suomen ja Ruotsin suhteeseen suhteessa Baltian maiden tilanteeseen.

Smithin mukaan selvityksessä pidetään selvänä, että Venäjän hyökätessä Baltian maihin Ruotsi joutuu mukaan konfliktiin siitä riippumatta, olisiko se sotilasliitto Naton jäsen vai ei.

Tällöin Suomen pitää nähdä sitoutuminen Baltian puolustamiseen aika lailla samalla kuin Ruotsin, jos Suomen ja Ruotsin kahdenvälistä suhdetta aiotaan syventää, Smith selittää.

Tähän sitoutuminen voi olla Suomelle vaikeaa.

Tiivistimme Suomen ja Ruotsin asevoimien erot seitsemään alla olevaan kuvaan. Selaa kuvia klikkaamalla laidoissa olevia nuolia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ulko- ja turvallisuuspolitiikka
 • Ruotsi
 • Venäjä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miten kävi Saaralle? ”Yritettiin tehdä kansainvälistä, tehtiin ihan Tokmannia”

  2. 2

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  3. 3

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  4. 4

   Kaupungeissa on jotain, mikä koettelee mielenterveyttä – urbaani psykoosi on kaupunkilaisten oma oireyhtymä

  5. 5

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  6. 6

   Rajan yli salakuljetetut liuskat paljastavat Pohjois-Korean arjen – Maailmalla kerää huomiota kirja, jonka tekijä on mysteeri

  7. 7

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  8. 8

   Yhdeksällä miljoonalla eurolla tietokoneita ja elektroniikkaa suoraan vääriin käsiin – näin Helsingin opetusviraston laitepetos onnistui

  9. 9

   Valeuutiset ovat roskaa, eivät uutisia

  10. 10

   Theresa May allekirjoitti historiallisen erokirjeen – EU-perhe käynnistää tänään monimutkaisen avioeron, jossa on sovittava ”asunnosta, lapsista, koirista ja kesämökistä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  2. 2

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  3. 3

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  4. 4

   Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

  5. 5

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  6. 6

   Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet raaka-aineeksi – ”Virheitähän on tehty”, sanoo toimitusjohtaja HS:lle

  7. 7

   Nainen brittipolitiikassa on yhä sääriensä summa – tabloidin seksistinen kansikuva onnistui hätkähdyttämään jopa Britanniassa

  8. 8

   Tiedoksi niille, jotka surevat pakolaisten aiheuttamia kustannuksia: Leirittämällä ja eristämällä he vasta kalliiksi tulevatkin

  9. 9

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  10. 10

   Rajan yli salakuljetetut liuskat paljastavat Pohjois-Korean arjen – Maailmalla kerää huomiota kirja, jonka tekijä on mysteeri

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  7. 7

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  8. 8

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  9. 9

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  10. 10

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  11. Näytä lisää