Ulkomaat    |   Kolumni

”Sadistinen hoitaja” ja ”huoranpenikka” eivät ole elegantteja – loukkaaminen on politiikassa taitolaji

Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte loukkasi tällä viikolla Barack Obamaa. Solvaaminen on valtiomiestasolla varsin harvinaista.

Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte päätti viime maanantaina loukata Yhdysvaltain presidenttiä Barack Obamaa.

Duterte kirosi Obamaa ”huoranpenikaksi”, tagalogin kielellä ”putang ina”. Seurauksena Obama perui tapaamisensa Duterten kanssa.

Supervallan johtajalle parjatuksi joutuminen kuuluu toimenkuvaan. Duterten sanavalinta ei edes ollut törkeimmästä päästä. Pohjois-Korea on virallisissa lausunnoissaan tölvinyt Obamaa tympeän rasistisesti, millä on varmasti ollut diktaattori Kim Jong-unin hyväksyntä.

Duterte ei myöskään ollut loukkaajana erityisen taitava. Paljon suurempaa draaman tajua osoitti Venezuelan edesmennyt presidentti Hugo Chávez.

Värikkäästä kielenkäytöstään tunnettu Chávez valitsi solvausareenakseen YK:n yleiskokouksen. Vuonna 2006 hän oli New Yorkin puhujapöntössä päivää George W. Bushin jälkeen.

”Eilen tänne tuli paholainen”, Chávez sanoi. ”Ja vielä tänään tunnen rikinkatkun.”

Chávez tehosti vertaustaan vilkaisemalla ylös, kuin hakien Jumalalta varjelusta, ja tekemällä ristinmerkin.

Valtiojohtajien toisiinsa kohdistamat julkiset loukkaukset eivät ole aivan jokapäiväisiä. Kansainvälisessä diplomatiassa pyritään yleensä asialliseen kielenkäyttöön, silloinkin, kun välit ovat viileät.

Yksi tämän hetken kovimmista politiikan rääväsuista tulee Britanniasta. Hän on heinäkuussa ulkoministeriksi nimitetty Boris Johnson.

Nykyisessä tehtävässään Johnson on pitänyt suutaan soukalla, mutta Lontoon pormestarina hän ehti monen vuoden ajan sättiä ulkomaisia johtajia. Loukkauksista ehkä alatyylisin kohdistui Turkin presidenttiin Recep Tayyip Erdoğaniin.

Viime toukokuussa Johnson voitti Erdoğan-aiheisen pilkkarunokilpailun. Kilpailun muotona oli viisisäkeinen limerikki. Johnsonin runo alkoi näin:

There was a young fellow from Ankara / Who was a terrific wankerer.

Suomeksi jotenkin näin:

Tais heppu tuo Ankaras punkata / Joka osas niin hienosti rukata.

Korostettakoon, että käännös on amatöörimäinen. Limerikin tiukkoja muotomääräyksiä on rikottu, ja konsonantteja on häveliäisyyssyistä käytetty nuukaillen.

Boris Johnson on kohdistanut sanan säilänsä myös Barack Obamaan, ja perin moukkamaisesti. Huhtikuussa Johnson arvosteli The Sun -lehden kolumnissa Obamaa siitä, että tämä oli poistanut Valkoisesta talosta Winston Churchill -pystin.

Johnson antoi ymmärtää, että poisto symboloi ”osittain kenialaisen presidentin esi-isiltä perittyä vastenmielisyyttä britti-imperiumia kohtaan – jonka tulisieluinen puolustaja Churchill oli”.

Yhdysvaltain marrasvaaleihin brittiulkoministeri voi suhtautua sikäli levollisesti, että hän on solvannut molempia ehdokkaita.

Viime talvena Johnson kertoi välttelevänsä New Yorkia, koska riski Donald Trumpin kohtaamiseen olisi liian suuri. Demokraattien Hillary Clintonia Johnson puolestaan luonnehti ”mielisairaalan sadistiseksi hoitajaksi”.

Loukkaaminen on taitolaji. Pilkan kohteet kannattaa valita harkiten, myös tulevaisuutta silmällä pitäen.

Johnsonin idoli Winston Churchill oli virtuoosimaisen viiltävä sanankäyttäjä, mutta hän älysi säästää sivalluksensa enimmäkseen sisäpoliittisille vastustajilleen. Se taas on politiikassa sallittua, ellei peräti suotavaa.

Toisen maailmansodan aikana työväenpuolueen Stafford Cripps – josta Churchill ei pitänyt – saapui pääministerin virka-asunnolle pyytäen kiireistä audienssia.

Churchill oli kylpyhuoneessa asioillaan ja käski hovimestarin sanoa Crippsille, että ”voin hoitaa vain yhden p–n kerrallaan”.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Sukellusveneestä kadonnutta ruotsalais­toimittajaa etsivä Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   ”Suuri amerikkalainen auringonpimennys” kulkee kohti Yhdysvaltojen itärannikkoa, viimeinen hetki kello 21.49 Suomen aikaa – HSTV:n suora lähetys käynnissä

  5. 5

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  6. 6

   Sdp:lle lankesi ratkaisijan rooli uusien tiedustelulakien voimaantulossa – Olisiko uusilla laeilla voitu estää Turun puukotukset?

  7. 7

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  10. 10

   Espanjan poliisi vahvistaa: Barcelonan terrori-iskun epäilty yliajaja on surmattu – oli pukeutunut räjähdevyöhön

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  2. 2

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  3. 3

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  4. 4

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  5. 5

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  6. 6

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  7. 7

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  10. 10

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Suuri amerikkalainen auringonpimennys” kulkee kohti Yhdysvaltojen itärannikkoa, viimeinen hetki kello 21.49 Suomen aikaa – HSTV:n suora lähetys käynnissä
  3. Dolgopolovin ottelun epäilyttävä vedonlyönti hälytti tenniksen sisäisen tutkinnan – Englannissa käynnissä kolme tutkintaa
  4. Espanjan poliisi vahvistaa: Barcelonan terrori-iskun epäilty yliajaja on surmattu – oli pukeutunut räjähdevyöhön
  5. Katalonian iskujen jäljet johtivat idylliseen pikkukaupunkiin Pyreneiden juurelle – Paikallisen imaamin epäillään värvänneen nuoria jihadisteiksi
  6. Sdp:lle lankesi ratkaisijan rooli uusien tiedustelulakien voimaantulossa – Olisiko uusilla laeilla voitu estää Turun puukotukset?
  7. Chris Froome nappasi Vueltassa johtajan punaisen paidan ensi kertaa sitten vuoden 2011
  8. Tunti sitten
  9. Sukellusveneestä kadonnutta ruotsalais­toimittajaa etsivä Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta
  10. Näin vakuutat pomosi palkkaneuvotteluissa, neuvoo johtamisen professori – Huippuneuvottelijan vinkkejä voi soveltaa niin töissä kuin parisuhteessa
  11. Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin
  12. Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa
  13. Näytä lisää