Valikko
Ulkomaat

”Yhdentekevää, kaikki huijaavat” – Venäjällä on alle viikon päästä vaalit, eikä sitä muista moni venäläinenkään

Valtapuolueen kannatus on pohjalukemissa. Duuman oppositiopuolueet menestyvät mutta nukkuvien puolue tekee todellisen ennätyksen.

Venäjän parlamenttivaaleihin on aikaa enää viikko, mutta poliittinen ilmapiiri on viileämpi kuin syystuuli Voikovskajan metroasemalla Pohjois-Moskovassa.

”En äänestä, koska en usko yhteenkään poliittiseen puolueeseen”, sanoo Pietarista Moskovaan viikonlopun viettoon tullut Sarkis Mkrtšjan.

”Yhdentekevää, kaikki huijaavat. Ja roolit on jo jaettu, enää tarvitsee vain kertoa kullekin, mikä rooli hänelle on varattu. Keskityn mieluummin omiin hommiini ja uskon itseeni.”

”En äänestä, koska lähden lomalle Kyprokselle”, sanoo moskovalainen Denis Rudnjov.

”Ehkä äänestäminen on tärkeää, mutta minulle loma yhdessä vaimon kanssa on tärkeämpää kuin mikään muu.”

No mutta entä jos lomamatkaa ei olisi, ketä äänestäisitte?

”Rehellisesti sanoen en ketään. Oppositio on ajat sitten menettänyt kaiken uskottavuutensa. Eivät ne mihinkään pysty, voimattomat impotentit. Ja vallanpitäjät ovat vielä pahempia.”

”Ja kaikki tämä politiikka, kaikki sota Syyriassa ja kaikki mitä ne siellä puuhaavat, periaatteessa kaikki se on meistä kaukana ja aivan yhdentekevää. Minua kiinnostaa, mitä on ruokana, mitä lapset syövät ja kuinka minä elän tässä maassa.”

Rudnjov ei ole mielipiteineen yksin. Lähes kaikki politiikan tutkijat ennustavat äänestysaktiivisuuden jäävän ensi sunnuntain parlamenttivaaleissa todella alhaiseksi.

Osasyy on vaalien siirtäminen kolme kuukautta aiempaa aikaisemmaksi. Vaalikampanjaa olisi siis pitänyt käydä kiivaasti jo elokuussa, joka on venäläisten yleinen lomakuukausi.

Kiivaasta kampanjoinnista ei ole tietoakaan. Vaalijulisteita saa Moskovasta hakea, ja television väittelytilaisuuksissa puolueiden puheenjohtajat pitävät kolmen minuutin monologeja vuorollaan. Asetelmasta ei varsinaisesti synny hedelmällistä vuoropuhelua.

Monen yhteiskuntatieteilijän mukaan alhainen äänestysprosentti on itse asiassa vallanpitäjien tavoite ja yksi syy vaalien aikaistamiseen. Kun liikkuvat äänestäjät pysyvät kotona, nousee valtapuolue Yhtenäisen Venäjän ääniosuus automaattisesti.

”Mitä alhaisempi äänestysaktiivisuus, sen merkittävämpi on sellaisten organisoitujen äänestäjäryhmien osuus kuten sotilaiden, oikeusviranomaisten ja valtion virkamiesten”, politiikan tutkija Jekaterina Šulman huomauttaa Novoje vremja -lehdessä.

”Ja yleisen äänestysprosentin parantamisessa voidaan aina luottaa sellaisiin ’äänestyspoikkeaman’ alueisiin kuten Pohjois-Kaukasian tasavaltoihin ja vaikkapa Mordvan tasavaltaan.”

Kaukasian alueet ovat aiemmissa vaaleissa antaneet ällistyttäviä tuloksia. Tšetšenian äänestysprosentti oli viisi vuotta sitten yli 98 kun virallinen maan keskiarvo oli hieman yli 60 prosenttia. Mordvan 94 prosenttia oli yhtä epäuskottava.

Alhainen äänestysaktiivisuus ei välttämättä valtapuoluetta pelasta, sillä mielipidetiedustelujen mukaan sen alamäki vain jyrkkenee. Vuoden 2011 vaaleissa puolue keräsi lähes 50 prosentin kannatuksen – tosin siinäkin oli lähes 15 prosenttiyksikön pudotus edellisiin vaaleihin nähden.

Riippumaton tutkimuslaitos Levada julkaisi kaksi viikkoa sitten tuoreimman tiedustelunsa, jonka mukaan Yhtenäistä Venäjää kannatti enää 31 prosenttia äänestäjistä. Oikeusministeriö lisäsi Levadan pian tämän jälkeen ”ulkomaisten agenttien” listalle, mitä monet pitivät yrityksenä vaientaa huonojen viestien tuoja vaalien alla.

Yhtenäinen Venäjä ja sen puheenjohtaja, pääministeri Dmitri Medvedev, ovat joutuneet huonon taloustilanteen syntipukeiksi. Presidentti Vladimir Putinin yli 80 prosentin kannatusluvut eivät näytä puoluetta enää auttavan. Medvedevin asema saattaa ollakin vaalien jälkeen vaakalaudalla.

Pikatiedustelu Voikovskajan metroasemalla Moskovassa on niin ikään valtapuolueen kannalta masentava. Yhdestätoista haastatellusta yksi kannatti Yhtenäistä Venäjää.

”Äänestän aivan varmasti, Yhtenäistä Venäjää”, sanoo moskovalainen Jelena Bobrovitskaja.

”Luotan Putiniin ja äänestän hänen puoluettaan.”

Kaikkiaan 14 puoluetta on asettanut vaaleissa ehdokkaita.

Ennusteiden mukaan viiden prosentin äänikynnyksen yli pääsevät kuitenkin vain ne neljä puoluetta, jotka ovat edustettuina nykyisessäkin duumassa: Yhtenäinen Venäjä, kommunistit, Oikeudenmukainen Venäjä ja Vladimir Žirinovskin oikeistopopulistinen LDPR.

Osittain kansan tyytymättömyys auttaa kolmea duuman virallista oppositiopuoluetta. Yhtenäinen Venäjä saanee kuitenkin huomattavasti enemmän kansanedustajapaikkoja kuin mihin sen kannatus riittäisi. Tämän takaa vaalijärjestelmän muutos.

Venäjä on nimittäin ottaa näissä vaaleissa uudelleen käyttöön viimeksi vuoden 2003 vaaleissa käytetyn lista- ja henkilövaalin yhdistelmän.

Puolet edustajista valitaan puoluelistalta, puolet henkilövaalilla eli jokaisella äänestäjällä käytössään kaksi ääntä. Henkilövaalilistojen ehdokasasettelu suosii Yhtenäistä Venäjää.

 

Neljän kauppa

 Venäjä äänestää ensi sunnuntaina uudesta parlamentin alahuoneesta eli duumasta.

 Ehdokkaita on asettanut 14 puoluetta, joista neljän uskotaan pääsevän läpi. Duuman kokoonpano säilyisi näin ennallaan.

 Valtapuolue Yhtenäisen Venäjän kannatus on jatkanut laskuaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Venäjän politiikka
 • Venäjä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Meillä on kaikki niin hyvin”, sanoi Kirsi Karhusen, 46, mies saattohoidossa ennen kuolemaansa – Terhokodissa lapsillekin puhutaan kuolemasta suoraan

  2. 2

   Kaksi eläkeläistä ja suojana 12 poliisia – saksalaispariskunta antoi oikeistopopulismille kasvot, eivätkä kaikki pitäneet siitä

  3. 3

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  4. 4

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  5. 5

   Viro on yhä jakautunut rinnakkaismaailmoihin 10 vuotta patsasmellakoiden jälkeen – HS seurasi viron- ja venäjänkielisten nuorukaisten koulupäivää

  6. 6

   Nukutko huonosti? HS kokosi asiantuntijan vinkit unen apuvälineisiin ja parempiin yöuniin

  7. 7

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  8. 8

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  9. 9

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  10. 10

   Natsitohtori Mengele vihelteli oopperaa valitessaan uhrejaan Auschwitzissa – ihmiskokeiden tulokset olivat tieteellisesti kelvottomia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  2. 2

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  3. 3

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  4. 4

   Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

  5. 5

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  6. 6

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  7. 7

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  8. 8

   Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

  9. 9

   Suomi maksaa naapureihin verrattuna asiantuntijoille pientä palkkaa – ”Tukholmassa maksetaan joistain tehtävistä Suomeen verrattuna tuplasti”

  10. 10

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  2. 2

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  3. 3

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  4. 4

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  5. 5

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  6. 6

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää