Ulkomaat

Brexit-neuvottelut alkavat Britannian Theresa Mayn ja Saksan Angela Merkelin nokkapokalla

Theresa May ja Angela Merkel ottavat mittaa toisistaan ainakin Saksan vaaleihin asti.

Lontoo

Britanniaan on perustettu uusi EU-erosta eli brexitistä vastaava ministeriö, mutta sen ei saa antaa hämätä. Pääministeri Theresa May tulee pitämään langat tiukasti omissa käsissään.

”Jos olisin pääministeri, en luovuttaisi kontrollia kenellekään”, arvioi Britannian ulkoministeriön entinen korkea virkamies ja diplomaatti Sir Simon Fraser toimittajatapaamisessa.

Vastassa Maylla on ainakin aluksi toinen Euroopan voimanainen, Saksan liittokansleri Angela Merkel. Tilanne voi muuttua syksyllä 2017, jos Merkel häviää Saksan liittopäivävaalit.

Britannian tuore brexit-ministerikin tietää, että hän saa soittaa tulevissa eroneuvotteluissa toista viulua.

”Pääministeri johtaa Britannian brexit-neuvotteluja. Brexit-ministeriö tukee häntä jokapäiväisessä työssä”, kertoi EU-erosta vastaava ministeri David Davis brittiparlamentille antamassaan ensimmäisessä selonteossa maanantaina.

Davisin ministeriön tehtävä on koordinoida eri hallinnonalojen brexit-pulmia ja -tavoitteita. Ministeriöön on houkuteltu kesän aikana muiden ministeriöiden parhaat kyvyt.

EU-eroon erikoistuvia virkamiehiä toimii Davisin alaisuudessa jo yli 180. Lisää väkeä on luvassa. Taustatukea tulee Brysselissä työskenteleviltä brittidiplomaateilta.

Mayn ja Davisin ohella brexit-suunnittelun ytimessä on todennäköisesti myös valtiovarainministeri Philip Hammond.

Valtiovarainministeriöllä on erittäin vahva asema. Hammondin rooli on punnita tulevan neuvottelustrategian taloudelliset realiteetit.

Ulkoministeri Boris Johnson toimii ytimen ulkopuolella hoitelemassa muita kansainvälisiä yhteyksiä. Ulkomaankauppaministeri Liam Foxilla on suururakka pätevien kauppaneuvottelijoiden haalimisessa ministeriöönsä.

”Brittiläiset kauppaneuvottelut ajettiin alas jo parikymmentä vuotta sitten, koska toimivalta siirtyi EU:lle”, Frasier sanoi.

EU:n päässä suurin puhevalta on käytännössä Merkelillä.

Brittihallituksen uskotaan käynnistävän eroneuvottelut heti alkuvuonna 2017. Näin Merkel ehtii johtaa EU-leiriä, sillä Saksan liittopäivävaalit järjestetään todennäköisesti vasta syyskuussa.

Tuleva vaalikampanja vie kuitenkin Merkelin päähuomion. Brittien voikin olla vaikea löytää huolilleen kuuntelijaa Saksan suunnasta.

Frasier muistuttaa kuitenkin, että vaikka tulevat neuvottelut ovat hyvin vaikeat valmistautumattomalle Britannialle, ne ovat vaikeat myös EU:lle.

”Harvat ovat tajunneet, kuinka monimutkaisista asioista brexitissä on kyse.”

Ranskasta ei ole henkiseksi johtajaksi. Presidentinvaalit käydään huhti–toukokuussa 2017, ja nykyinen presidentti François Hollande on heikko.

EU:n perussopimuksen mukaan Britannialla on neuvotteluissa vastassaan kaikki muut EU-maat. Käytännössä tämä tietää sitä, että 27 muuta hallitusta juonii itsensä kannalta mahdollisimman edullista lopputulosta.

”Kaikilla jäsenmailla on omat tavoitteensa”, Frasier arvioi.

EU-neuvotteluperinteen mukaan luvassa on myös lehmänkauppoja.

Brexit-ministeri Davis ilmoitti maanantaina lähtevänsä tunnustelukiertueelle muihin jäsenmaihin. Ensimmäinen etappi on länsinaapuri Irlanti.

Kukaan ei tiedä vielä varmasti, miten EU-maat ja EU-elimet järjestäytyvät brexit-neuvotteluja varten.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk nimitti jo kesäkuussa Didier Seeuwsin johtamaan brexit-työryhmää neuvoston eli jäsenmaiden päässä.

Belgialainen Seeuws on työskennellyt aiemmin niin neuvostolle kuin Belgian hallituksellekin.

Heinäkuussa oli komission Jean-Claude Junckerin vuoro valita johtaja omalle brexit-työryhmälleen. Pestin sai entinen sisämarkkinoista ja palveluista vastaava komissaari Michel Barnier.

Barnier on toiminut myös Ranskan maatalous- ja ulkoministerinä. Komissaarina hän ei epäröinyt löylyttää Lontoon Cityä. Hän välttää myös englannin puhumista ja neuvottelee mieluiten ranskaksi.

Sopimatta on toistaiseksi se, mitä tehtäviä hoitaa Seeuws ja mitä Barnier. Yleensä komissio on hoitanut eri neuvottelujen teknisen puolen.

Parlamentit niin Britanniassa kuin EU:ssakin haluavat myös päästä osaksi brexit-neuvotteluja. Torstaina EU-parlamentti nimitti brexit-edustajakseen Guy Verhofstadtin, pitkän linjan federalistin.

Brittiparlamentti on erityisen heikossa asemassa, koska se ei pääse vaikuttamaan brexit-neuvottelujen aloittamiseen, tavoitteisiin tai kulkuun. Valta on Mayn konservatiivihallituksella.

May on kuitenkin luvannut, että brittiparlamentti saa ”sanoa sanottavansa”. Vähimmillään tämä tarkoittaa pelkkää keskustelua.

Kun Britannia ja muu EU sopivat brexit-ehtojen jälkeen Britannian uudesta suhteesta unioniin, valtaa pääsevät käyttämään myös jäsenmaiden ja EU:n parlamentit. Uusi sopimus pitää ratifioida kaikissa jäsenmaissa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  2. 2

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  3. 3

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  4. 4

   Voiko terroritekoja estää ennalta? HS selvitti, mitä Suomessa olisi tehtävissä uusien iskujen estämiseksi

  5. 5

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  6. 6

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  7. 7

   Helsingissä asuvat marokkolaiset tuomitsevat Turun veriteon – ”En pidä häntä marokkolaisena, vaan pidän häntä terroristina”

  8. 8

   Peliala on tasa-arvoisempi Kiinassa kuin Suomessa, sanoo peligraafikko – ”Roviolla kysyttiin usein, että entä sitten kun sulla on lapsia”

  9. 9

   Näin neuvottelet itsellesi lisää palkkaa, neuvoo huippuyliopistoissa opettanut professori – ”Älä mieti vain sopimusta, vaan elämääsi sen jälkeen”

  10. 10

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  2. 2

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  3. 3

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  4. 4

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  5. 5

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  7. 7

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  8. 8

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  9. 9

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  10. 10

   Ulkomailla moni hämmästyisi, jos kuulisi suomalaisten syvästä rakkaudesta Pentti Linkolaan – paitsi uusnatsit ja hörhöt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää