Tätä menoa Espanjan rantaviiva täyttyy kokonaan rakennuksista alle 200 vuodessa – Suomen merenrannat ovat jo ”täynnä”

Ihminen on rakentanut Espanjan rantaviivaa keskimäärin noin 23 kilometriä vuodessa. Suomessa suojelu ja kaavoitustapa hillitsevät lisärakentamista rannoille.Espanjan rantoja on rakennettu viime vuosikymmeninä niin nopeasti, että tahdin jatkuessa viimeinenkin luonnontilainen pätkä espanjalaista Välimeren rantaa katoaa alle 200 vuoden päästä.


Asuintalot, liiketilat ja muu infrastruktuuri ovat vallanneet Espanjan rantaviivaa keskimäärin noin 23 kilometriä vuodessa, kertoo tutkimuslaitos Observatorio de Sostenibilidad, jonka tuoreen raportin aineisto on vuosilta 1987–2011.


”Jos tämä jatkuu, seuraa romahdus ja rannikon tukkeutuminen”, tutkija Fernando Prieto varoittaa sanomalehti El Paísin mukaan.


Tutkimus laski Espanjan rantaviivan pituudeksi noin 7 900 kilometriä ja määritteli ranta-alueeksi 500 metrin osuuden rantaviivasta sisämaahan. Sen mukaan rakennettua rantaa on noin 28 prosenttia Espanjan koko rannikosta mukaan lukien Baleaarit ja Kanariansaaret.


Tehokkaimmin ranta on vallattu luonnolta Málagan maakunnassa, jonka 175 kilometrin rantaviivasta noin 81 prosenttia on rakennettu. Siellä sijaitsevat auringonottajien paratiiseina tunnetut Fuengirola, Marbella ja Torremolinos.


Uutinen jatkuu grafiikan jälkeen.
Thelman pullapuoti myy suomalaisia herkkuja Fuengirolassa muutaman korttelin päässä Välimeren rannasta. Paikan omistaja ojentaa puhelimen kanta-asiakkaalleen Risto Karttuselle, 71, joka on asunut Espanjan Aurinkorannikolla jo 20 vuotta.


”Rannallahan kaikki haluaisivat asua. Luonnontilainen ranta oli kadonnut jo muuttaessani tänne”, Karttunen kertoo aamiaispöydässä, jossa kahvin seurana on Reissumiestä ja espanjalaista juustoa.


Karttusen mukaan seudun kaupungit mukailevat useimmiten rantaviivaa, mutta koska rannat on rakennettu täyteen jo aikoja sitten, asutus laajenee nykyään myös vuoristokylinä sisämaahan.


”Tällä kohtaa rannikkoa on lähinnä purettu vanhoja taloja rannasta ja tehty uusia hotelleja tilalle”, sanoo Karttunen, joka on entinen sähköasentaja Helsingistä.


Karttusen asunto on noin puolen kilometrin päässä rantaviivasta – siinä ja siinä, lasketaanko se tutkimuksen mukaiselle 500 metrin rantavyöhykkeelle.


”Siellä on talvisin miellyttävämpää, ei ihan niin kosteaa.”


Espanjassa kävi viime vuonna noin 68 miljoonaa ulkomaalaista turistia. Se on maailman suosituin matkakohde Ranskan ja Yhdysvaltojen jälkeen, ja suuri osa väestä saapuu juuri rantalomailun merkeissä.


Rantarakentaminen kohdistuu paljolti lomakaupunkeihin. Maailman luonnonsäätiön WWF:n mukaan turismi on suurimpia syitä luonnon monimuotoisuuden vähenemiseen Välimeren alueella. Tutkija Fernando Prieto muistuttaa, että turistiseudun laajentaminen Espanjassa voi kääntyä itseään vastaan.


”Jos rannikko ei ole hyvässä kunnossa, se vaarantaa toimialan”, hän sanoo El Paísin mukaan.


Espanjan kiinteistökupla puhkesi ja moni suuri rakennushanke kaatui vuonna 2008 alkaneessa talouskriisissä, mikä on luultavasti hillinnyt rantarakentamista. Toisaalta vuonna 2013 parlamentti helpotti sitä lakiuudistuksella, joka laski rakentamiselle määriteltyä suojarajaa 100 metristä 20 metriin rantaviivasta.


Uutinen jatkuu kuvan jälkeen.Yhtenäisillä mittareilla tehtyä tutkimusta rannikon rakentamisesta Euroopan eri maissa ei tiettävästi ole.


Suomen merenrannoista oli rakennettu 41 prosenttia vuonna 2005, kertoi ympäristöministeriön raportti. Rakennusaste vaihteli maakunnittain 30 prosentin ja 50 prosentin välillä.


Suomen-raportissa rantavyöhykkeelle määritelty leveys oli tosin huomattavasti pienempi ja moniselitteisempi kuin Espanjan-raportissa. Siksi lukuja ei voi suoraan verrata.


Aiheesta ei ole tuoreempaa kotimaista tutkimusta, mutta Suomen merenrannat on rakennettu pääosin vuosikymmeniä sitten ennen säätelyn aloittamista. Suojelun ja vallitsevan kaavoitustavan ansiosta luonnolta ei juurikaan vallata uusia ranta-alueita rakentamiselle, kertoo kiinteistöjen kauppahintarekisteristä vastaava Taisto Toppinen Maanmittauslaitokselta.


Haja-asutusalueilla mitoutusperiaate on noin viisi rakennuspaikkaa rantakilometriä kohden, mikä tarkoittaisi tyypillisellä 50 metrin tonttikohtaisella rantaviivalla 25 prosentin rakennusastetta.


”Esimerkiksi Helsingin ja Turun välillä tämä perusrakennusoikeus on jo monin paikoin ylitetty. Ei sinne juurikaan saa uusia lupia”, Toppinen sanoo.


”Rannikko on tavallaan jo rakennettu täyteen.”


Onko Suomen rannikon pituus 1 100 vai 37 600 kilometriä?

Merenrantojen rakentamisastetta selvittänyt ympäristöministeriön raportti määritteli Suomen rannikon kokonaispituudeksi noin 37 600 kilometriä, mihin se luki mukaan yli hehtaarin kokoiset saaret mutta ei Ahvenanmaan maakuntaa.

Luku voi vaikuttaa hämmästyttävän suurelta vertaamalla sitä espanjalaistutkimuksessa Espanjan rannikon pituudeksi määriteltyyn noin 7 900 kilometriin – ja kun ottaa huomioon, että Hangosta Utsjoelle on linnuntietä runsaat 1 150 kilometriä.

Espanja on pinta-alaltaan yli puolitoista kertaa Suomen kokoinen, ja karttapalloa tarkastelemalla Espanjalla näyttää olevan huomattavasti Suomea enemmän merenrantaa.

Useimmiten Suomen rannikon pituudeksi ilmoitetaankin noin 1 100 kilometriä. Valtava ero selittyy rantaviivan rikkonaisuudella ja mittaukseen valitulla tarkkuudella – siis sillä, kuinka suoriksi mutkat vedetään esimerkiksi pienten poukamien kohdalla.

Mittaustapaa yhä tarkentamalla rannikon pituus lähestyisi ääretöntä.

Luetuimmat
 1. 1

  Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

 2. 2

  Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

 3. 3

  Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

 4. 4

  16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

 5. 5

  Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

 6. 6

  Vahvat naishahmot ja feministiset supersankari­elokuvat nostivat naisten ihaileman Joss Whedonin korkealle jalustalle – ex-vaimon avoin kirje repi hänet nyt alas

 7. 7

  Unkari hyväksyi lain: Kaikki turvapaikanhakijat pidetään leireillä

 8. 8

  Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

 9. 9

  Jokaisen aikuisenkin pitäisi hankkia harrastus – Huonot elintavat ja tylsistyminen heijastuvat koko perheeseen

 10. 10

  Aivot hyötyvät eniten liikunnasta, väittää ruotsalaispsykiatri – kolme reipasta harjoitusta viikossa piristää uusien aivosolujen muodostumista

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

 2. 2

  Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

 3. 3

  Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

 4. 4

  16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

 5. 5

  Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

 6. 6

  Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

 7. 7

  Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

 8. 8

  Linja-auto ja rekka törmäsivät Länsiväylällä, bussin kuljettaja kuoli

 9. 9

  Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

 10. 10

  Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

 2. 2

  Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

 3. 3

  Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

 4. 4

  Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

 5. 5

  Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

 6. 6

  Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

 7. 7

  Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

 8. 8

  Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

 9. 9

  Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

 10. 10

  ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

 11. Näytä lisää