Ulkomaat

Juncker vaati EU-maita lopettamaan riitelynsä: ”Vihollisemme haluaisivat, että pirstoudumme”

”Meidän vihollisemme haluaisivat, että pirstoudumme. Kilpailijamme hyötyvät erimielisyydestämme”, Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker totesi EU-parlamentille Ranskan Strasbourgissa.

Strasbourg

Euroopan unioni on syvissä vaikeuksissa ja sitä uhkaa ”ainakin jossain määrin eksistentiaalinen kriisi”, totesi Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker keskiviikkona pitämässään ja tarkasti seuratussa linjapuheessaan.

”Koskaan aiemmin en ole nähnyt niin vähäistä yhteistyöhalua jäsenmaidemme kesken. Koskaan ennen en ole kuullut niin monien johtajien puhuvan vain kotimaisista ongelmistaan. Eurooppa mainitaan vain ohimennen, jos ollenkaan”, Juncker totesi EU-parlamentille Ranskan Strasbourgissa.

Hänen mukaansa EU-maiden keskinäinen riitely on ollut mannaa EU:n ulkopuoliselle maailmalle. Juncker huomautti, että EU:n painoarvo maailmassa on kutistumassa: nyt EU-kansalaisia on kahdeksan prosenttia maailman väestöstä, mutta vuonna 2050 enää viisi prosenttia.

”Meidän vihollisemme haluaisivat, että pirstoudumme. Kilpailijamme hyötyvät erimielisyydestämme”, Juncker totesi puheessaan, joka oli pitkälti osoitettu EU-jäsenmaiden päättäjille.

Lääkkeeksi EU:n sairauksiin Juncker lupasi seuraavan vuoden aikana taistella voimakkaamman unionin puolesta: ”Euroopan, joka suojelee”, ”Euroopan, joka säilyttää eurooppalaisen elämäntavan”, ”Euroopan, joka voimaannuttaa kansalaisensa”, ”Euroopan, joka suojelee kotona ja ulkomailla” ja ”Euroopan, joka kantaa vastuunsa”.

Juncker voimisti iskulauseitaan monilla lupauksilla ja uusilla aloitteilla. Niistä yksi liittyi ikiaikaisiin haluihin lujittaa EU:n yhteistä puolustuspolitiikkaa.

Junckerin mukaan EU:n tulee perustaa yhteisesikunta sotilaallisille operaatioille ja yhdistää voimansa sotilashankinnoissa. ”Meidän on siirryttävä kohti yhteisiä sotilasresursseja, jotka ovat joissain tapauksissa EU:n omistamia.”

Junckerin mukaan EU:n yhteishankkeet eivät kuitenkaan haasta sotilasliitto Naton roolia Euroopassa, vaan täydentävät sitä. Komissio aikoo ennen vuoden loppua ehdottaa ”Euroopan puolustusrahastoa”, joka ”antaa turbovauhtia tutkimukselle ja innovaatioille”.

”EU on viime vuosikymmenen aikana osallistunut yli 30 siviili- ja sotilasoperaatioon. Mutta ilman pysyviä rakennelmia, me emme voi toimia tehokkaasti”, Juncker totesi.

Komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen sanoi HS:lle, että ajatukset tiivimpään sotilasyhteistyöhön ovat tulleet pitkälti jäsenmaista.

Erityisesti Ranska ja Saksa ovat olleet aktiivisia asiassa, mutta sellaisia haluja on myös Suomessa.

Juncker vaati myös uutta ”Euroopan strategiaa Syyriaan” – siis sotaan, joka sai alkunsa viisi vuotta sitten.

”Missä on unioni, missä ovat jäsenmaat, kun neuvotellaan ratkaisua?” Juncker kysyi.

Komission pomo haluaa lisätä EU:n korkean edustajan Federica Mogherinin painoarvoa Euroopan yhteisessä ulkopolitiikassa. Hänelle tulisi saada paikka Syyrian tulevaisuudesta käytävissä neuvottelupöydissä.

”Hänestä pitää tulla Euroopan ulkoministeri, jonka kautta kaikki diplomaattiset palvelut, isojen ja pienten maiden, kootaan yhteen, jotta saavutetaan voimaa kansainvälisissä neuvotteluissa”, Juncker vaati.

EU:n ulkopolitiikka on usein toiminut tempoilevasti. Saksan liittokansleri Angela Merkelillä on ollut keskeinen rooli lukuisissa viime vuosien kriiseissä, olipa kyse Venäjän tai Turkin kanssa asioinnista.

Juncker ilmoitti myös, että komissio aikoo kaksinkertaistaa investointirahaston, jolla tuetaan eurooppalaisia yrityksiä. Rahaston arvo on tarkoitus kasvattaa noin 630 miljardiin euroon vuoteen 2022 mennessä.

Samalla ajatuksella toimiva rahasto on tarkoitus laajentaa myös Afrikkaan ja Lähi-idän maihin, komissio ilmoitti keskiviikkona. Hankkeen kätilönä toimivan Kataisen mukaan yksityistä sektoria tukemalla on mahdollista kasvattaa merkittävästi EU:n apua Afrikkaan.

Rahaston ajatuksena on, että EU-budjetista ja Euroopan kehitysrahastosta varataan hankkeisiin 3,35 miljardia euroa. Niiden odotetaan houkuttelevan julkista ja yksityistä rahaa – mikä kasvattaisi rahaston 44 miljardin euron arvoiseksi.

Kataisen mukaan häntä pilkattiin aiemmin alkemistiksi, kun hän esitteli sijoitusrahastoaan Euroopassa. Sen jälkeen rahastoon on virrannut 116 miljardin edestä varoja, joita on ripoteltu yli 200 000 yritykseen kautta Euroopan.

Komission mukaan investointirahasto on luonut yli satatuhatta uutta työpaikkaa Eurooppaan.

Juncker pyrki monilla eri ilmoituksilla ja aloitteilla viestimään, että komissio ymmärtää tavallisten eurooppalaisten tarpeita. Hänen mukaansa työmarkkinoilla Eurooppa ei voi olla ”villi länsi”, jossa liikkuva työvoima tekee vähemmällä palkalla töitä kuin isäntämaan työntekijät.

Hän lupasi tehdä töitä, jotta eurooppalaisille aikoja sitten luvattu matkapuhelimien roaming-maksujen poistuminen todella tapahtuu ensi vuonna. Hän lupasi 5G-mobiiliverkkoja kaikkialle Eurooppaan vuoteen 2025 mennessä.

Komissio teki keskiviikkona esityksen, jolla pyritään uudistamaan Euroopan telekommunikaation markkinat. Hänen mukaansa jokaisessa eurooppalaiskylässä on ilmainen langaton netti vuonna 2020.

“Yes. Jokaisella eurooppalaisella on oltava pääsy digitaalisiin palveluihin - myös kaikkein haavoittuvimmilla”, iloitsi puhetta kuunnellut europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sd) Twitter-viestissään.

Junckerin mukaan komissio ajattelee myös maanviljelijöiden hätää.

”Sen takia komissio on antanut miljardi euroa tukea, jotta maidontuottajat pääsisivät jaloilleen. Minä en suostu hyväksymään, että maito on halvempaa kuin vesi”, Juncker sanoi.

Puheessa hipaistiin monia muitakin aihepiirejä. Juncker esimerkiksi kehui EU:n ja Kanadan vapaakauppasopimusta ”parhaaksi ja edistyksellisimmäksi, mitä EU on ikinä tehnyt”.

Kyseinen sopimus on juuttunut pitkään ratifiointiruljanssiin jäsenmaissa.

Juncker vaati EU-maita myös ratifioimaan Pariisin ilmastosopimuksen pikaisesti. Tähän mennessä niin on tehnyt vain kolme jäsenmaata, Ranska, Itävalta ja Unkari.

”Hidas toimeenpano uhkaa unionin uskottavuutta”, Juncker totesi.

Juncker valitteli puheessaan, että britit ovat päättäneet lähteä EU:sta. Hänen mukaansa brexit ei kuitenkaan sinänsä uhkaa EU:n olemassaoloa.

Hän huomautti myös, ettei odota yhden puheen tai huippukokouksen ratkaisevan kaikkia EU:n ongelmia. EU:n 27 jäsenmaan päämiehet kokoontuvat ilman Britanniaa perjantaina Slovakian pääkaupunkiin Bratislavaan puimaan unionin tilaa brexit-äänestyksen jälkeen.

”Eurooppalaiset ovat väsyneet loputtomiin erimielisyyksiin, riitoihin ja kinaamiseen. Eurooppalaiset haluavat konkreettisia ratkaisuja”, Juncker sanoi.

Kinaamisen aika unionissa on tuskin ohi. Tiistaina Luxemburgin ulkoministeri Jean Asselborn esitti Unkarin erottamista Euroopan unionista ankaran pakolaispolitiikkansa vuoksi.

Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó luonnehti Asselbornia ”älylliseksi kevytsarjalaiseksi” ja ”perinteiseksi nihilistiksi”.

Ranskan presidentiksi pyrkivä europarlamentaarikko Marine Le Pen haukkui keskiviikkona Junckerin puheen ja lupasi, että hän järjestäisi presidentinvaalit voittaessaan Frexit-kansanäänestyksen Ranskan EU-jäsenyydestä.

Vasemmistoliiton meppi Merja Kyllönen piti Junckerin puhetta ponnettomana.

“Ensivaikutelma puheesta on kuin hän lukisi kauppalistaa, vailla intohimoa ja intoa. Nuorisotyöttömyyden hän mainitsi, mutta laajempi eriarvoistumiskehitys jätettiin huomiotta”, Kyllönen kommentoi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurooppa
 • EU-parlamentti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  2. 2

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  3. 3

   Millä autolla naapurissasi ajetaan? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  4. 4

   Yhä useammalla alalla on pulaa työntekijöistä – Katso hakukoneesta, missä ammateissa kaivataan tekijöitä asuinseudullasi

  5. 5

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  6. 6

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  7. 7

   Suomen suurin koskaan järjestetty lähiöfestivaali alkaa tänään – HS esittelee kolme kiinnostavaa uutta lähiötä ja festivaalin tärpit

  8. 8

   Trumpin ja mieltään osoittavien NFL-pelaajien välinen taistelu kiihtyy – tähtihyökkääjä tuuletti ”virtsaamalla” kentälle

  9. 9

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto 33 prosentin kannatuksella

  10. 10

   Helsingin Kalasatamassa kaksio maksaa lähes miljoona euroa – HS:n suora lähetys kello 8.50 näyttää, millaiset näkymät Suomen korkeimman asuinrakennuksen saunasta avautuvat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Ateistia pidetään moraalittomana ihmisenä – paitsi Suomessa

  5. 5

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  6. 6

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  7. 7

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto 33 prosentin kannatuksella

  8. 8

   Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan

  9. 9

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  10. 10

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää