Valikko
Ulkomaat

Ex-ulkoministeri Powell vuodetuissa sähköposteissa: Trump ”kansallinen häpeä” ja Clinton ”ahne” mokailija

Vuoto on jatkoa sähköpostihakkerointien sarjalle, joka on kuohuttanut Yhdysvaltain presidentinvaalikampanjaa.

Yhdysvaltain entinen ulkoministeri Colin Powell lyttää molemmat presidenttiehdokkaat hakkeroinnin kohteiksi joutuneissa henkilökohtaisissa sähköposteissaan, jotka vuodettiin julkisuuteen tällä viikolla.

Kovasanaisin arvostelu kohdistuu republikaanien presidenttiehdokkaaseen Donald Trumpiin, mutta myös demokraattien ehdokas Hillary Clinton on saanut osansa Powellin vuodatuksesta.

”Trump on kansallinen häpeä ja kansainvälinen hylkiö”, Powell kirjoitti tämän vuoden kesäkuulle päivätyssä sähköpostissa The New York Times -lehden mukaan.

Powell on myöntänyt sähköpostit aidoiksi, mutta ei ole kommentoinut niiden sisältöä.

Vuodetut sähköpostit julkaistiin DCLeaks.com-sivustolla, joka on aiemminkin julkaissut hakkeroinnin kohteeksi joutuneiden arvovaltaisten republikaanien ja demokraattien sähköposteja.

Viranomaiset eivät pysty vahvistamaan kuka hakkeroinnin takana on, mutta syyttävää sormea on osoiteltu Venäjän suuntaan.

Sähköposteista paistaa Powellin ärtymys siitä, miten Trump hyökkäsi presidentti Barack Obamaa vastaan vaatimalla tätä todistamaan amerikkalaisen syntyperänsä. Powell piti Obaman syntymätodistuksen kaivelua rasistisena kampanjana.

Yhdysvaltain ensimmäinen tummaihoinen ulkoministeri Powell ei myöskään usko, että Trumpin viimeaikaiset yritykset liehitellä mustia äänestäjiä kantavat hedelmää.

”Hän pitää meitä idiootteina”, Powell kirjoitti eräässä sähköpostissa.

”Hän ei voi koskaan jättää taakseen sitä, mitä hän yritti tehdä Obamalle kaivellessaan tämän syntymätodistusta ja toivoessaan, että voi pakottaa Obaman eroamaan presidentin paikalta.”

Trumpin väite, että neljän vuoden sisällä 95 prosenttia mustista äänestäisi häntä, on Powellin mukaan ”skitso fantasia”, uutistoimisto Reuters kertoo.

Neljän tähden kenraali Powell työskenteli ulkoministerinä republikaanipresidentti George W. Bushin hallinnossa 2001–2005. Hän tuki Barack Obamaa tämän pyrkiessä kahdesti presidentiksi. Powellin on odotettu antavan tukensa myös Hillary Clintonille.

Sähköposteista käy kuitenkin ilmi, ettei Powell ole täysin tyytyväinen Clintoniin.

”En haluaisi joutua äänestämään häntä, vaikka arvostan häntä ystävänä. 70-vuotiasta henkilöä, jolla on pitkän linjan kokemus, hillitön kunnianhimo, joka on ahne, eikä uudistushenkinen”, Powell kirjoitti 24. heinäkuuta 2014.

Arvosteleva sävy jatkui vuonna 2015, kun Clinton oli jo julistanut lähtevänsä jälleen mukaan presidenttikisaan.

”Kaiken, mihin HRC koskee, hän tavallaan pilaa uholla”, Powell kirjoitti elokuussa 2015 käyttäen Clintonista tämän nimikirjaimia.

Powellia tuntui erityisesti ärsyttävän se, miten hänet oli vedetty mukaan Clintonin omaan sähköpostiskandaaliin. Clintonia on moitittu siitä, että hän käytti ulkoministerinä yksityistä sähköpostia virallisen sähköpostin sijaan.

Powell ei pitänyt siitä, että hänen kerrottiin ohjeistaneen Clintonia käyttämään yksityistä sähköpostia. Powell valitti sähköposteissaan, että Clintonin ”kätyrit” tekivät virheen yrittäessään vetää hänet mukaan sotkuun.

Entisen ulkoministerin mukaan Clinton olisi voinut välttää kohun kertomalla jo kaksi vuotta sitten tekosistaan.

”No niin, heidän sähköpostijuonensa tällä viikolla ei toiminut, ja hän jälleen kerran vaikuttaa epäluotettavalta ellei jopa valehtelijalta. Trumpin väki pitää hauskaa hänen kustannuksellaan”, Powell kirjoitti ystävälle lähetetyssä sähköpostissa elokuussa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  2. 2

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  3. 3

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  4. 4

   Reza otti köyden ja kiipesi Rautatientorilla puuhun – itsetuhoiselle karkotettavalle ei ole juuri apua tarjolla

  5. 5

   Päivi Laine on Suomen ensimmäinen Irak-lähettiläs vuosiin: ”Jos ihmiset tietäisivät Irakin todellisuuden, pakolaiskeskustelu olisi erilaista”

  6. 6

   Miksi kukaan ei välitä autoilijoista? Viherpuhe jyrää vaaliohjelmissa

  7. 7

   Facebookiin tulee suurin muutos vuosikausiin: Ruutuun ilmestyvät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

  8. 8

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  9. 9

   Kyllä Saksa opettaa jäykkää joustamaan

  10. 10

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  5. 5

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  6. 6

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  7. 7

   Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

  8. 8

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  9. 9

   Näistä syistä ruotsalaiset juovat suomalaisia vähemmän – ”Suomi on irtaantumassa Ruotsin, Norjan ja Islannin joukosta”

  10. 10

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää