Valikko
Ulkomaat

Venäjän vaaleista luvassa aiempaa rehellisemmät – vaalivilpistä voi soittaa ilmaiseen ilmiantonumeroon

Keskusvaalilautakunnan uusi puheenjohtaja on pantu vahtimaan, etteivät edellisten vaalien huijausfarssit toistu.

Venäjän television pääkanavilla pyörii sunnuntaisten vaalien alla keskusvaalilautakunnan propagandavideo. Siinä muistutetaan, että vaalipetoksesta voi seurata viisi vuotta linnaa.

Ruudun alareunaan ilmestyy vaalilautakunnan kuuman linjan puhelinnumero eli ilmainen ilmiantonumero.

”Jotta ihmiset tietäisivät, että he voivat soittaa kuumalle linjalle ja kertoa tietonsa”, keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Ella Pamfilova perusteli tiedotustilaisuudessaan Moskovassa torstaina. ”Minulla on hyvin laajat valtuudet ja pystymme toimimaan syyttäjäviraston ja sisäministeriön kanssa nopeasti.”

Entisen ihmisoikeusvaltuutetun Ella Pamfilovan keväinen nimitys keskusvaalilautakunnan puheenjohtajaksi on joka tapauksessa kädenojennus viime vaalien vilpillisyyteen pettyneille.

Pamfilovan edeltäjästä Vladimir Tšurovista tuli likaisten vaalien vertauskuva ja hänen erottamisensa kuului protestoijien päävaatimuksiin vuosien 2011 ja 2012 vaalien aikana.

Moskovassa on tehty yhtä ja toista muutakin, jotta edellisen parlamentti- ja presidentinvaalien huijausfarssit eivät toistuisi – tai että vaalivilppiä olisi ainakin aiempaa vähemmän. Viime parlamentti- ja presidentinvaalien huijaukset olivat nimittäin suoraa käyttövoimaa kapinaan nousseelle kaupunkien keskiluokalle.

Perinteinen vaalivilpin tapa on ollut järjestely, jossa laitoksen tai yrityksen johto maksaa tai määrää työntekijänsä äänestämään ja pahimmillaan käskee kuvaamaan äänestyslipun kopissa kännykkäkameralla.

Edellisvaalien kuuluisuutta saaneisiin tapauksiin kuului muun muassa moskovalaisen psykiatrisen sairaalan sadan prosentin äänestysaktiivisuus. Sanomalehtiotsikko ”Meidän mielisairaala äänestää Putinia” pääsi venäläistä vaalimenoa irvailevan rockrenkutuksen nimeksi.

”Vakuutan teille, että meillä on valtuudet reagoida niin, että syyllinen joutuu hallinnolliseen tai muuhun edesvastuuseen, olipa lain rikkoja yritysjohtaja tai kuka tahansa”, Pamfilova sanoo. Hänen mukaansa vaalitarkkailijoita on hyväksytty kaikkien puolueiden lisäksi järjestöistä siinä määrin, että vaalihuoneistojen seinät tulevat vastaan.

Ulkomaisten tarkkailijoiden mukaan toimintaedellytyksiä on todella parannettu. Toinen asia on, kuinka liittovaltion koko hallintokoneisto keskusjohdon päätöksiä toteuttaa.

Soutaminen ja huopaaminen Golos-vaalitarkkailujärjestön kanssa on hyvä esimerkki. Järjestö joutui hankaluuksiin edellisten vaalien jälkeen ja lopulta oikeusministeriö julisti sen ”ulkomaiseksi agentiksi”. Ministeriö kuitenkin poisti Golosin agenttilistalta yllättäen runsas vuosi sitten.

Viime heinäkuussa moskovalainen oikeusistuin kuitenkin tuomitsi Golosin lakkautettavaksi, koska se ei ollut noudattanut agenttirekisterilain määräyksiä. Lopputulos on, että Golos-niminen yhdistys on lakannut toimimasta mutta samat ihmiset jatkavat työtään Golos-liikkeen nimellä.

Talouskriisikään ei valvontaa helpota: Pamfilovan mukaan videovalvontaa ei ole saatu läheskään kaikkiin vaalihuoneistoihin, koska määrärahat eivät riitä.

Vilpin pelko saattaa myös vaikeuttaa äänestämistä ja laskea äänestysprosenttia. Ainakin ennakkoäänestyksen järjestämisessä on käynyt juuri näin. Keskusvaalilautakunnan mukaan vaaleissa on annettu ennakkoäääniä vain 64 000, kun äänioikeutettuja on lähes 112 miljoonaa.

”Aiemmin ennakkoäänet olivat yksi tärkeimmistä vaalivilpin välineistä”, Pamfilova perustelee.

Venäläiset valitsevat sunnuntaisissa vaaleissa uuden parlamentin alahuoneen eli duuman. Samalla useilla alueilla äänestetään kuvernööristä, alueduumasta ja kunnallishallinnosta.

Valtakunnallisten vaalien voittajaksi veikataan valtapuolue Yhtenäistä Venäjää. Sen voittoa voittoa varmistavat vaalijärjestelmä, ehdokasasettelu , presidentin tuki ja todellista oppositiota vieroksuvat valtakunnalliset televisiokanavat.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Venäjän politiikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Meillä on kaikki niin hyvin”, sanoi Kirsi Karhusen, 46, mies saattohoidossa ennen kuolemaansa – Terhokodissa lapsillekin puhutaan kuolemasta suoraan

  2. 2

   Kaksi eläkeläistä ja suojana 12 poliisia – saksalaispariskunta antoi oikeistopopulismille kasvot, eivätkä kaikki pitäneet siitä

  3. 3

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  4. 4

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  5. 5

   Viro on yhä jakautunut rinnakkaismaailmoihin 10 vuotta patsasmellakoiden jälkeen – HS seurasi viron- ja venäjänkielisten nuorukaisten koulupäivää

  6. 6

   Nukutko huonosti? HS kokosi asiantuntijan vinkit unen apuvälineisiin ja parempiin yöuniin

  7. 7

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  8. 8

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  9. 9

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  10. 10

   Natsitohtori Mengele vihelteli oopperaa valitessaan uhrejaan Auschwitzissa – ihmiskokeiden tulokset olivat tieteellisesti kelvottomia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  2. 2

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  3. 3

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  4. 4

   Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

  5. 5

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  6. 6

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  7. 7

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  8. 8

   Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

  9. 9

   Suomi maksaa naapureihin verrattuna asiantuntijoille pientä palkkaa – ”Tukholmassa maksetaan joistain tehtävistä Suomeen verrattuna tuplasti”

  10. 10

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  2. 2

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  3. 3

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  4. 4

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  5. 5

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  6. 6

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää