Ulkomaat

EU-johtajat päättivät sielunhoitokokouksensa – Sipilä: ”Brutaalia itsekritiikkiä”, Orban: ”Itsetuhoista pakolaispolitiikkaa”

Pääministeri Juha Sipilä tukee voimakkaasti EU:n yhteisen puolustuksen tiivistämistä. ”Ehkä yhteisestä armeijasta puhuminen on liioiteltua, mutta on monia monia asioita, joissa voidaan syventää yhteistyötä.”

Bratislava

EU-johtajien epävirallinen kokous Slovakian pääkaupungissa Bratislavassa on päättynyt. Pääministeri Juha Sipilän mukaan unionin tilaa ruotineessa kokouksessa kuultiin ”brutaalia itsekritiikkiä”.

Sipilän mukaan ilman Britanniaa pidetty 27 maan kokous oli osa ”uutta alkua”, jolla EU-maat yrittävät palauttaa kansalaisten uskon unionin mielekkyyteen Britannian eroprosessin keskellä.

Mitään nopeita taikatemppuja ei kuitenkaan ole tiedossa. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk esitteli kokouksessa ”tiekarttaehdotuksen” unionin uusista suuntaviivoista.

Tiekartan ajatukset on määrä hyväksyä Roomassa ensi maaliskuussa, kun EU:n varhaishistoriassa tärkeä Rooman sopimus täyttää 60 vuotta.

Tiekartassa oli Sipilän mukaan ”hyvin konkreettisia” ehdotuksia, jotka liittyivät esimerkiksi turvallisuuteen, puolustusyhteistyöhön, talouteen ja maahanmuuttoon.

”Tämä lähtee siitä, että saamme selkeytettyä päätöksentekoa ja asetettua lupausten ja toimeenpanon rimaa samalle korkeudelle. Koska vain siten se luottamus kansalaisten parissa palautetaan”, Sipilä totesi kokouksen päätyttyä Bratislavan linnan pihamaalla.

Kaikki eivät suhtautuneet yhtä optimistisesti kokouksen antiin. Unkarin pääministeri Viktor Orbán totesi, että huippukokous oli epäonnistunut muuttamaan EU:n pakolaispolitiikkaa, jota hän kutsui ”itsetuhoiseksi ja naiiviksi”.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Orbán haluaa järjestää Balkanin maiden kokouksen aihepiiristä 24. syyskuuta.

Bratislavan ”tiekartassa” maahanmuutosta todettiin näin: ”Koskaan ei pidä sallia paluuta viime vuoden kaltaiseen hallitsemattomaan ihmisvirtaan, ja laittomien siirtolaisten määrät on saatava laskemaan entisestään.”

Italian pääministeri Matteo Renzi puolestaan kertoi uutistoimisto Ansan mukaan, että hän ei ole samaa mieltä kokouksen johtopäätösten kanssa, mitä tulee talouskasvuun ja siirtolaistilanteeseen.

Renzi oli kertonut kieltäytyneensä huippukokouksen jälkeisestä yhteisestä tiedotustilaisuudesta Saksan liittokanslerin Angela Merkelin ja Ranskan presidentin François Hollanden kanssa.

Sipilä ajattelee, että Euroopan unioni on ajautunut hyvin vakavan kriisin keskelle sen jälkeen, kun britit päättivät kesän kansanäänestyksessään jättää EU:n. Hänen mukaansa vaikeudet ja jäsenmaiden riidat ovat kuitenkin synnyttäneet mahdollisuuden kehittää EU:ta Suomen toivomaan suuntaan.

”Suomi on ollut aika tavalla keskitien kulkija siinä, että toiset haluavat vähemmän integraatiota ja toiset enemmän. Suomi on korostanut pragmaattista yhteistyötä ja asioiden hyvää hoitamista ja sovittujen asioiden loppuun viemistä. Uskon, että tästä tulee lopputuloksena hyvin tällainen suomalainen malli”, Sipilä totesi Slovakian pääkaupungissa Bratislavassa.

Sipilä saapui perjantaina Bratislavaan huippukokoukseen, joka oli epävirallinen ja voimakkaasti sielunhoidollinen. Tarkoitus oli etsiä selitystä ja diagnoosia sille, mikä EU:ssa on mennyt pieleen ja miksi britit päättivät sen hylätä.

Britannian pääministeriä Theresa Mayta ei kokoukseen kutsuttu, sillä nyt tehdään ensi tunnusteluja elämään 27 maan unionissa.

”EU:ssa ei ole pystytty vastaamaan ihmisten turvallisuudentunteen puutteeseen, että mitä me voimme tehdä sisäisen ja ulkoisen turvallisuuden parantamiseksi”, Sipilä sanoi.

Sipilä kertoi, että EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin keskiviikkona esittämä toive lujittaa EU:n yhteistä puolustusta on hyvin pitkälle Suomen toiveiden mukainen. Junckerin mukaan unionilla tulisi olla yhteinen esikunta siviili- ja sotilasoperaatioissa ja jäsenmaat voisivat tehdä yhteisiä materiaalihankintoja.

”Ehkä yhteisestä armeijasta puhuminen on liioiteltua, mutta on monia monia asioita joissa voidaan syventää yhteistyötä”, Sipilä sanoi.

Sipilä kertoi esittäneensä huippukokouksen alla toiveen Eurooppa-neuvoston puheenjohtajalle Donald Tuskille, ”ettei nyt pidä tehdä julistuksia ja asettaa rimaa niin korkealle, ettei sitä pystytä tekemään.”

Tusk totesi EU-johtajille lähettämässään kirjeessä, että siirtolaiskriisi oli käännekohta monien kriisien koettelemassa Euroopassa. Hänen mukaansa olisi ”kuolettava virhe” kuvitella, että britit olisivat ainoita EU-kansalaisia, joita nykymeno sapettaa.

”Eurooppalaiset haluavat tietää, ovatko poliittisen eliitin edustajat kyvykkäitä palauttamaan kontrollin tapahtumista ja prosesseista, jotka häkellyttävät, saavat pois tolalta ja jopa kauhistuttavat. Monet ihmiset, eivät vain britit, ajattelevat, että kuuluminen EU:hun on este vakaudelle ja turvallisuudelle”, Tusk totesi.

Tuskin puhe ”kontrollin palauttamisesta” oli kuin suoraan Britannian EU-eroa eli brexitiä vaatineiden kampanjasta. ”EU:n on opittava läksynsä brexitistä”, Tusk vaati.

Tuskin mukaan yksi läksyistä on se, että EU-kansalaiset eivät halua antaa Brysselin instituutioille uutta valtaa. ”Kansalliset parlamentit haluavat enemmän valtaa unionin päätöksiin”, Tusk linjasi.

Komission puheenjohtaja Juncker puolestaan piti keskiviikkona linjapuheen, jossa hän esitti synkistelyn ohella virtaviivaista ja optimistista ohjelmaa EU:n yhtenäisyyden lisäämiseksi. Juncker lupasi muun muassa lisää investointitukea EU-maiden yrityksille, ilmaista langatonta nettiä koko Eurooppaan ja työntekijöiden tasa-arvoista kohtelua.

Siinä missä jäsenmaat ja EU-kansalaiset syyttävät Brysselin herroja, Juncker vieritti vastuuta jäsenmaille.

”Koskaan aiemmin en ole nähnyt niin vähäistä yhteistyöhalua jäsenmaidemme kesken. Koskaan ennen en ole kuullut niin monien johtajien puhuvan vain kotimaisista ongelmistaan. Eurooppa mainitaan vain ohimennen, jos ollenkaan”, Juncker totesi EU-parlamentille pitämässään puheessa Ranskan Strasbourgissa.

Tuskin mukaan nyt tarvitaan ”tervettä tasapainoa”, jossa ”instituutiot tukevat jäsenmaiden hyväksymiä päämääriä, eivätkä tuputa omiaan”.

Pääministeri Sipilän mielestä EU-komissiolla on hyvä työohjelma ja nyt sitä pitäisi panna rivakasti ja päättäväisesti toimeen.

”[Pitää keskittyä] niihin asioihin, jotka yhdistävät. Niihin, joista on päätetty. Meillä on erittäin hyvä työsuunnitelma, se aina unohtuu. Jos keskitytään siihen, niin päästään jo aika pitkälle”, Sipilä totesi.

Kaikille unionin aiemmat suunnitelmat eivät kuitenkaan riitä. Neljän itäisen jäsenmaan Visegrád-ryhmä aikoi perjantaina julkaista oman ehdotuksensa siitä, miten unionia pitää kehittää, Unkarin pääministeri Viktor Orbán kertoi uutistoimistojen mukaan.

Ryhmään kuuluu Unkarin lisäksi EU-puheenjohtajamaa Slovakia sekä Puola ja Tšekki. Maanelikko on usein ollut poikkiteloin läntisten jäsenmaiden kanssa, erityisen näkyvästi pakolaiskriisin hoitamisessa.

Tähän mennessä tapahtunutta – itseään etsivä EU ajelehtii kriisistä toiseen

Britit päättivät kesäkuun kansanäänestyksessä jättää EU:n. Brexit-päätös on unionin historian pahin kriisi, sillä koskaan aiemmin mikään jäsenmaa ei ole jättänyt EU:ta.

Yli miljoonan pakolaisen ja siirtolaisen saapuminen Eurooppaan viime vuonna koetteli rajusti unionin yhtenäisyyttä ja toimintakykyä.

Euroopan maiden asukkaiden turvallisuuden tunnetta on viime vuosina järkyttänyt Venäjän aggressiivinen käytös muun muassa Krimillä ja Itä-Ukrainassa.

EU:n suurimpiin saavutuksiin luettava yhteisvaluutta euro on käynyt kuilun partaalla Kreikan ja muiden euromaiden vuosia kestäneiden velkakriisien vuoksi.

Kriisien suma on kasvattanut EU-kriittisyyttä ja populististen liikkeiden suosiota. Monissa maissa, kuten Ranskassa ja Hollannissa, on toiveita järjestää Britannian kaltainen kansanäänestys EU-jäsenyydestä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Euroopan unioni
 • Eurooppa
 • EU
 • Slovakia
 • Juha Sipilä
 • Pekka Mykkänen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  2. 2

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  3. 3

   Seksuaaliseen häirintään törmää Helsingissä kaikkialla

  4. 4

   Helsingillä on kymmeniä rapistuvia arvohuviloita, joita ei saada järkevään käyttöön – Villingin mökkivaltaus kertoo kaupungin hitaudesta

  5. 5

   Presidentti Niinistö esitti onnistuneesti jäyhää länsisuomalaista äijää – samalla hän viestitti Putinille, että Suomi kuuluu länteen

  6. 6

   ”Lapsena silvottu nainen ei välttämättä tiedä, miltä sukuelimien tulisi näyttää” – Britanniassa silpomisesta saa kovan rangaistuksen, Suomessa ei ole edes silpomisen kieltävää lakia

  7. 7

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  8. 8

   Britannian prinssi William lopettaa työnsä ambulanssilentäjänä – keskittyy nyt kokonaan kuninkaallisiin tehtäviin

  9. 9

   Putin arvosteli USA:ta Punkaharjulla: ”On mahdotonta sietää loputtomiin häikäilemättömyyttä maatamme kohtaan” – Niinistö sanoi vastaan venäläistoimittajalle

  10. 10

   Niinistö ja Putin kävivät oopperassa Putinin Suomen-vierailun päätteeksi – faniseurue kiljahteli ja heilutti Venäjän lippua, kun he näkivät vilauksen Putinista katsomossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  3. 3

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  4. 4

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  5. 5

   Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

  6. 6

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  7. 7

   Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

  8. 8

   Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

  9. 9

   Niinistö ja Putin kävivät oopperassa Putinin Suomen-vierailun päätteeksi – faniseurue kiljahteli ja heilutti Venäjän lippua, kun he näkivät vilauksen Putinista katsomossa

  10. 10

   Putin arvosteli USA:ta Punkaharjulla: ”On mahdotonta sietää loputtomiin häikäilemättömyyttä maatamme kohtaan” – Niinistö sanoi vastaan venäläistoimittajalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  7. 7

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  8. 8

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  11. Näytä lisää