Valikko
Ulkomaat

Seksivideon takia pilkattu nainen halusi vain kadota, mutta päätyi itsemurhaan Italiassa – nettikohua on vaikea paeta

31-vuotias Tiziana Cantone lopetti työnsä, vaihtoi asuinpaikkaa ja harkitsi nimen vaihtamista, mutta kohu seurasi häntä kaikkialle.

Keskustelu internetissä ilmenevästä pilkasta ja vihasta on noussut tällä viikolla valtakunnan puheenaiheeksi Italiassa. Taustalla on 31-vuotiaan Tiziana Cantonen tiistainen itsemurha, josta on uutisoinut muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Tapaus on surullinen esimerkki siitä, mihin naisviha voi internetissäkin pahimmillaan johtaa.

Cantonen kujanjuoksu alkoi viime vuonna sen jälkeen, kun hänestä kuvattu seksivideo lähti leviämään internetissä. Cantone oli lähettänyt sen neljälle luotettavana pitämälleen ystävälle. Saajapuolella oli myös Cantonen entinen poikaystävä, jonka nainen halusi ilmeisesti tehdä mustasukkaiseksi.

Videolla Cantone harrastaa miehen kanssa seksiä ja sanoo: ”Mi stai facendo il video? Bravo!” – eli vapaasti suomennettuna: ”Kuvaatko sinä? Hyvä!”

Lausahduksesta tuli Italiassa videon myötä julkinen vitsi, joka koristaa niin t-paitoja kuin kännykänkuoriakin. Intiimin tallenteen on nähnyt jo yli miljoona ihmistä. Ivan ja vitsailun lisäksi Cantone joutui internetissä laajan vihakampanjan kohteeksi.

Kasvonsa ja elämänsä pelastaakseen Cantone lopetti lopulta työnsä, muutti Toscanaan ja suunnitteli nimensä vaihtamista, mutta kohu seurasi perässä. Kuukausia Cantone taisteli saadakseen videon pois internetistä. Lopulta hän voitti, kun oikeus määräsi Facebookin ja lukuisat muut sivustot sekä hakukoneet poistamaan videon.

Cantonen lohtu jäi kuitenkin laihaksi, sillä vaikka monet sivustot poistivat videon, jatkoi se leviämistään muualla. Niin internetissä valitettavan usein käy. Kohu seurasi naista ja kuin suolana haavoihin Cantone määrättiin myös maksamaan 20 000 euroa oikeudenkäyntikuluja.

Seksivideoskandaalit eivät ole toki mikään uusi asia. Monet julkisuudestakin tunnetut ihmiset ovat imeytyneet pyörteisiin, kun intiimiksi ja ilmeisen yksityiseksi tarkoitettuja tallenteita on päätynyt miljoonien ihmisten nähtäville.

Julkkisskandaalien motiivina on lähes poikkeuksetta ollut joko taloudellisen hyödyn tavoittelu rikoksella tai pettyneen ex-kumppanin kosto. Välillä ehkä molemmat, kuten esimerkiksi laulaja-näyttelijä Jennifer Lopezin tapauksessa. Vuonna 2011 Lopezin entinen kumppani yritti myydä parin vuosia aiemmin kuvaamaan seksivideon medialle. Kun mediatalot eivät sitä suostuneet ostamaan, latasi ex-kumppani siitä katkelmia nettiin.

Kosto on ollut useiden verkkokiusaamis- ja häpäisytapausten motiivina aiemminkin, eivätkä uhrit ole aina olleet julkisuuteen tottuneita ihmisiä.

Yksi surullisimmista esimerkeistä on itsensä 18-vuotiaana tappaneen yhdysvaltalaisen Jessica Loganin tapaus. Logan lähetti poikaystävälleen alastonkuvan itsestään, ja parin päädyttyä eroon poikaystävä jakoi kuvan sadoille samalla alueella asuville ikätovereille.

Lopulta sosiaalisessa mediassa ja tekstiviestien välityksellä tapahtuneeseen kiusaamiseen väsynyt Logan päätyi riistämään henkensä.

Yhtä syytä sille, miksi naisvihamielinen kulttuuri elää niin voimakkaana internetissä on mahdoton löytää. Naisviha kukoistaa internetissä ehkä siksi, että se kukoistaa yhä muuallakin maailmassa.

Joidenkin arvioiden mukaan internet ei ole lainkaan naisvihamielinen, koska vihakampanjoita kohdistetaan myös miehiin. Yhden tunnetun teorian mukaan naisviha ja seksismi juurruttivat asemansa verkon valtaväylille jo alkuvaiheessa, koska internetkulttuurin synnyttivät seksististä huumoria harrastavat nörttimiehet.

Niin tai näin, esimerkkejä naisvihasta ei ole vaikea löytää.

Viime huhtikuussa brittilehti The Guardian esimerkiksi uutisoi toimittajiinsa kohdistuneesta vihapostista tehdystä tutkimuksesta. Kymmenestä eniten lokaa saaneesta kirjoittajasta kahdeksan oli naisia. Kaksi joukkoon päässyttä miestä olivat tummaihoisia. Ei liene yllätys, että kymmenen vähiten vihapostia saanutta kirjoittaa olivat kaikki valkoihoisia miehiä.

Huhtikuussa The Guardian uutisoi tietoturvayhtiö Nortonin tutkimuksesta, jonka mukaan lähes puolet kaikista naisista ja 76 prosenttia alle 30-vuotiaista naisista kertoi kohdanneensa internetissä hyväksikäyttöä tai häirintää.

Suomessa esimerkiksi Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskuksen taannoiseen kyselyyn vastanneista naisista yli puolet kertoi kohdanneensa internetissä seksuaalista häirintää.

Italiassa ahdinkoonsa väsynyt Cantone surmasi itsensä tätinsä kodissa lähellä Napolia tiistaina. Hänen äitinsä kertoi BBC:lle tyttärensä yrittäneen itsemurhaa kahdesti aiemminkin.

”Ihmettelen, kuinka kukaan voi olla niin julma tytölle, joka ei ole tehnyt mitään väärää”, Cantonen ystävä Teresa Petrosino sanoi italialaiselle Corriere della Sera -lehdelle.

Kirjailija Roberto Saviano kirjoitti yhteisöpalvelu Twitterissä, että Cantonen kaamea kohtelu johtui italialaisten vääristyneestä suhteesta seksiin.

”Suren Tizianaa, joka tappoi itsensä, koska oli nainen maassa, missä estoton ja leikkisä seksi on yhä pahin mahdollinen synti”, Saviano kirjoitti.

Napolissa viranomaiset ovat aloittaneet tapauksesta rikostutkinnan. Muun muassa neljää videon ensimmäisenä vastaanottanutta aiotaan kuulustella. Koska kuolinsyy on itsemurha, syyllisyyden osoittaminen tai mahdollisten syyllisten löytäminen voi osoittautua mahdottomaksi.

Cantone haudattiin kuluvalla viikolla ja hautajaissaattoon osallistui kymmeniä ihmisiä. Se myös televisioitiin suorana lähetyksenä kautta Italian.

Nainen, joka kohtaamansa vihan vuoksi halusi lopulta vain kadota, on nyt koko Italian surun ja myötätunnon kohteena. Maa on tapauksesta paitsi järkyttynyt myös häpeissään.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Internet
 • Italia
 • naisviha
 • nettikiusaaminen
 • Itsemurhat
 • Jukka Hiiro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  2. 2

   Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

  5. 5

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  6. 6

   Turvapaikan­hakijana Suomeen tullut lääkäri joutuu odottamaan vuosia, että saa harjoittaa ammattiaan – kotouttamiseen sijoitettiin enemmän rahaa kuin koskaan, mutta näkyykö se käytännössä?

  7. 7

   Elokuussa uudistuva opintotuki saa yhä kritiikkiä, tukiin voi vaikuttaa sopimuskikkailulla – kokosimme yhteen, mikä kaikki opintotuessa muuttuu ja mikä siinä hiertää

  8. 8

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  9. 9

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  10. 10

   Ilmainen itse jonotettu ämpäri on suomalainen unelma, ja niitä valmistetaan Vanttilassa – ”Me olemme syypäitä tähän hullutukseen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  2. 2

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  3. 3

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  4. 4

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  5. 5

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Aurinkovoide ei suojaa ihoa, jos sitä käyttää väärin: ”Riskeihin ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti” – Testaa, suojaudutko auringolta oikein

  8. 8

   Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

  9. 9

   ”Ne nipistää lapsilisistä / kiristää tilistä budjettii” – Paleface tunnetaan kantaa ottavista sanoituksista, mutta ovatko ne totta? Tarkistimme faktat

  10. 10

   Poliisi ampui yöpukuisen naisen Minneapolisissa hämärissä olosuhteissa – Nyt poliisipäällikkö joutui jättämään tehtävänsä australialaisnaisen ampumisen vuoksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  9. 9

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  10. 10

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  11. Näytä lisää