Ulkomaat

Syyrian sota kiihtyy ja sanat kovenevat – Yhdysvallat: Venäjän toimet barbarismia

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontui Syyrian sodan kärjistymisen vuoksi.

Länsimaiden ja Venäjän sanasota Syyrian tilanteesta kiihtyi sunnuntaina YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa äärimmilleen.

Yhdysvallat syytti Venäjää ”barbarismista” ja Venäjä puolestaan sanoi, ettei rauha ole Syyriassa nyt mahdollinen. Samaan aikaan Aleppon pommittaminen jatkui kiivaana. Kaupungissa on loukussa pommitusten keskellä noin 250 000 ihmistä.

”Venäjän tukemat toimet Syyriassa eivät ole terrorismin vastaista taistelua vaan barbarismia”, linjasi Yhdysvaltojen YK-suurlähettiläs Samantha Power uutistoimistojen mukaan.

”Rauhan edistämisen sijaan Venäjä ja (Syyrian johtaja Bashar) al-Assad lietsovat sotaa. Sen sijaan, että siviileille annettaisiin apua, Venäjä ja al-Assad pommittavat humanitaarisia avustuslähetyksiä, sairaaloita sekä niitä avustustyöntekijöitä, jotka yrittävät epätoivoisesti pitää ihmisiä hengissä”, Power sanoi.

Viimeisimmästä tulitauosta neuvotellut Yhdysvaltojen ulkoministeri John Kerry puolestaan hämmästeli aiemmin sitä, millaisessa todellisuudessa Venäjä elää.

”Kuuntelin venäläistä kollegaani (Sergei Lavrovia), ja minusta alkoi tuntua, että venäläiset elävät jossain rinnakkaisessa todellisuudessa”, Kerry kommentoi keskustelujaan venäläisten kanssa uutistoimisto Reutersin haastattelussa.

Tilanteesta tuohtunut Kerry syytti Lavrovia valehtelijaksi, koska tämä oli syyttänyt Yhdysvaltoja tulitauon päättymisestä. Kerry sanoi ”haukkoneensa happea” Lavrovin ”häpeilemättömän” totuudenvääristelyn vuoksi.

Venäjän YK-suurlähettiläs Vitaly Tšurkin puolestaan totesi, ettei rauha ole nyt mahdollinen Syyriassa.

”Syyriassa on satoja aseistettuja joukkoja ja maata pommitetaan erottelematta. Siksi rauhan saaminen Syyriaan on nyt lähes mahdoton tehtävä”, Tšurkin sanoi YK:ssa.

Venäjä sai kuulla kunniansa YK:n turvallisuusneuvostossa myös muilta länsimailta. Esimerkiksi Britannia vaati turvallisuusneuvostolta toimia tilanteen ratkaisemiseksi.

”Venäjä ja Syyrian hallinto ovat kaivautuneet uusiin syvyyksiin ja päästäneet uuden helvetin valloilleen Aleppossa. Yhdessä Syyrian hallinnon kanssa Venäjä osallistuu sotarikoksiin Aleppossa”, Britannian YK-suurlähettiläs Matthew Rycroft syytti.

Turvallisuusneuvoston kädet asiassa on kuitenkin sidottu, sillä yksi neuvoston pysyvistä jäsenmaista on Venäjä. Asemansa vuoksi se voi estää minkä tahansa turvallisuusneuvoston päätöksen.

Ranskan YK-suurlähettiläs François Delattre linjasi niinikään sunnuntaina, että sotatoimet Aleppossa ovat sotarikoksia.

”Aleppossa tehdään sotarikoksia ja rikoksiin syyllistyneet on saatava vastuuseen. Rankaisemattomuus ei ole vaihtoehto Syyriassa”, Delattre sanoi AFP:n mukaan.

Länsimaat ovat sanoneet yhteen ääneen, että vastuu verilöylyn kärjistymisestä on nyt Syyrian presidenttiä Bashar al-Assadia tukevalla Venäjällä. Lauantaina Yhdysvallat ja ja EU lausuivat yhdessä, että vastuu diplomaattisen ratkaisun löytämiseksi on Moskovalla.

Eripuraa Venäjän ja länsimaiden välille on aiheuttanut muun muassa Aleppoon matkalla olleiden avustusrekkojen kohtalo tulitauon aikana. Avustukset eivät koskaan päässeet perille, koska ne joutuivat ilmaiskun kohteeksi. Yhdysvallat ja Venäjä ovat syytelleet iskusta toisiaan. Maanantaisessa iskussa kuoli 20 ihmistä ja 18 rekkaa tuhoutui.

New York Timesin tekemän selvityksen mukaan iskusta avustuskuljetusta vastaan oli vastuussa Syyrian tai Venäjän tai molempien asevoimat. Juttua varten lehti haastatteli kahtakymmentä paikallista ja kansainvälistä avustustyöntekijää sekä pelastustyöntekijöitä ja paikallisia asukkaita. Kaikkiaan avustuskuljetusta vastaan iskettiin useiden tuntien ajan 30 kertaa.

Viime päivinä tilanne on kärjistynyt erityisesti Aleppossa. Syyrian hallituksen joukot aloittivat Venäjän tuella torstaina mittavan sotilasoperaation kaupungin itäosien valtaamiseksi takaisin kapinallisilta.

Kaupunkiin jääneiden siviilien kärsimystä pahentaa se, että 1,75 miljoonaa aleppolaista on pommitusten vuoksi ilman vettä, kertoi YK. Itä-Aleppon sairaaloissa haavoittuneita ei voida hoitaa kunnolla. Monien loukkaantuneiden raajoja amputoidaan, kun muita ratkaisuja ei ole.

”En ymmärrä, miksi Syyrian hallitus pommittaa meitä näin barbaarisella tavalla. Me olemme siviilejä, eikä meillä ole aseita. Emmekä edes pääse karkuun, koska meidät on saarrettu”, aleppolainen Imad Habush, 30, ihmetteli tilannetta uutistoimisto AFP:lle.

Aleppon käynnissä olevat taistelut saattavat olla mittavimmat mitä Syyrian sodassa on tähän asti koettu. Kaikkiaan yli viisi vuotta jatkuneessa sodassa on kuollut satojatuhansia ihmisiä ja miljoonat ovat joutuneet jättämään kotinsa.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on arvioinut aiemmin, että Aleppon pommitukset saattavat olla sotarikoksia. Siviiliväestön asuinalueita kun on pommitettu edistyneillä ja tehokkailla aseilla, kuten fosforipommeilla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Syyrian sisällissota
 • Aleppo
 • Yhdysvallat
 • Venäjä
 • YK

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  2. 2

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  3. 3

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  4. 4

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  5. 5

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ja toinen mies vangittiin terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista – poliisi vapautti yhden epäillyistä

  7. 7

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  8. 8

   Jalankulkijoiden päälle Helsingissä Jaguarilla kaahannut yliajaja vangittiin

  9. 9

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kuudes jakso oli ristiriitainen – mitä tapahtuu viimeisessä jaksossa?

  10. 10

   Hiihtotähti Therese Johaug sai 18 kuukauden kilpailukiellon ja menettää olympialaiset – suomalaisasiantuntija nosti esiin kaksi asiaa päätöksestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  3. 3

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  4. 4

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  5. 5

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  7. 7

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  8. 8

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  9. 9

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  10. 10

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää