Valikko
Ulkomaat    |   HS-analyysi

Trump joutui puolustuskannalle – tässä ovat väittelyn onnistumiset ja epäonnistumiset

Trump ei sortunut alatyyliin, mutta selitteli ja provosoitui. Clinton esiintyi vakuuttavasti, mutta vaikutti välillä ylimieliseltä naureskellessaan Trumpille, arvioi ensimmäistä vaaliväittelyä HS:n Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski.

Washington

Molemmilla presidenttiehdokkailla on syytä julistautua maanantain vaaliväittelyn voittajiksi omien kannattajiensa keskuudessa.

Ne, jotka ovat tyytymättömiä, saivat hurrata Donald Trumpin hyökkäyksille Yhdysvaltain nykytilaa ja demokraatti Hillary Clintonia vastaan. Ne, jotka ovat tyytyväisiä, saivat ihmetellä Trumpin synkkää kuvaa Yhdysvalloista ja ylimalkaisia vastauksia sen suhteen, miten hän parantaisi asioiden tilaa.

Trump menestyi siinä, että hän ei sortunut alatyyliin, kuten esivaaleissa. Hän onnistui välillä vaikuttamaan rauhalliselta, mutta sekoili myös pahasti joissain vastauksissaan. Trump myös painosti Clintonia menestyksekkäästi siitä, että tämän olisi pitänyt jo pitkän poliitikkouransa aikana ratkaista ongelmat, joista hän nyt puhuu.

”Hänellä on kokemusta, mutta se on huonoa kokemusta”, Trump tiivisti.

Teksti jatkuu videon jälkeen

Hillary Clinton vastasi kysymyksiin paljon asiantuntevammin ja yksityiskohtaisemmin kuin Trump. Hän vaikutti rauhalliselta ja huumorintajuiselta ja piikitteli Trumpia taitavasti muun muassa siitä, että tämä ei ole suostunut julkaisemaan veroilmoitustaan ja vihjaili vuosikausia presidentti Barack Obaman syntyneen ulkomailla.

Toisaalta Clinton näytti välillä ylimieliseltä kuunnellessaan vinosti hymyillen Trumpin polveilevia vastauksia. Tämä voi haitata häntä sellaisten miesäänestäjien keskuudessa, jotka vierastavat ajatusta naispresidentistä.

Clinton onnistui myös provosoimaan Trumpia monta kertaa esimerkiksi vihjailemalla, ettei tämä välttämättä ole niin vauras kuin väittää.

Trumpin ääni ja puhetahti kiihtyi monta kertaa hänen puolustautuessaan Clintonin syytöksiltä, kun taas Clinton vain hymyili vinosti Trumpin hyökkäyksille. Tässä väittelyssä Trump joutuikin puolustuskannalle, mikä on hänelle uutta.

”Donald, tiedän, että elät omassa todellisuudessasi”, Clinton piikitteli melkein lempeästi.

Donald Trump oli vahvimmillaan väittelyn alkupuolella, kun hän puhui suhteellisen rauhallisesti työpaikkojen katoamisesta. Hänestä amerikkalaisyrityksiä pitäisi estää siirtymästä ulkomaille säätämällä niille rangaistustulleja.

”Meidän täytyy estää, että meidän työpaikkamme varastetaan meiltä”, Trump sanoi.

Clinton antoi ymmärtää, että Trump oli syntynyt kultalusikka suussa, kun taas hänen oma isänsä oli pienyrittäjä. Clinton myös huomautti, että Trump oli toivonut asuntomarkkinoiden romahdusta vuonna 2009, jotta hänen yrityksensä hyötyisi siitä.

”Sitä kutsutaan bisnekseksi”, Trump keskeytti.

Clinton oli vahvoilla syyttäessään Trumpia siitä, että tämä ei ole vieläkään julkaissut veroilmoitustaan, kuten kaikki aiemmat presidentit 40 vuoden ajalta. Clinton kysyi, johtuuko tämä siitä, ettei Trump ole maksanut veroja – ei poliisille, ei kouluille, ei sairaanhoidolle.

Trumpin kampanja on perustunut siihen, että hän haluaa auttaa köyhimpiä amerikkalaisia.

”Hänen täytyy salata jotain”, Clinton totesi.

Trump ei kiistänyt, vaan väitti, että hallitus vain tuhlaisi hänen rahansa. Väittelyn alkuvaiheessa hän myös huomautti olleensa fiksu, kun ei joutunut maksamaan veroja uransa alkuaikoina.

Kaikkein kummallisin keskustelu koko vaaliväittelyssä käytiin presidentti Barack Obaman syntymätodistuksesta, jonka tämä julkaisi 2011. Trump vihjaili toistuvasti ennen ja jälkeen syntymätodistuksen julkaisun, ettei Obama ole syntynyt Yhdysvalloissa eikä siten oikeutettu toimimaan presidenttinä.

Kun toimittaja kysyi Trumpilta, miksi tämä oli vaatinut Obaman syntymätodistuksen julkaisua, tämä ei vastannut kysymykseen. Hän alkoi selittää kiivaasti, että koko jupakka olisi Clintonin aloittama, mutta vasta hän ”sai aikaiseksi tuloksia”, kun Obama viimein julkaisi syntymätodistuksensa.

”Kuunnelkaa nyt tuota”, Clinton puuskahti ja sai salin nauramaan.

”Hän on aloittanut koko poliittisen uransa rasistisella valheella, jonka mukaan ensimmäinen musta presidentti ei ollut syntynyt Yhdysvalloissa.”

Väittelyn loppuvaiheessa ehdokkaat käsittelivät puolustusliitto Natoa.

Trump toisti kantansa siitä, että puolustusliitto Naton muiden jäsenmaiden pitäisi maksaa enemmän puolustuksestaan.

”Meidän pitäisi saada Nato mukaamme Lähi-itään”, Trump sanoi.

Clinton korosti sitä, että Yhdysvallat seisoo liittolaistensa rinnalla.

”Kun pyrit presidentiksi ja olet presidentti, sanoilla on väliä. Haluan vakuuttaa liittolaisemme siitä, että Yhdysvallat pitää kiinni velvoitteistaan”, Clinton sanoi.

Clinton pyrki tekemään Trumpista vaarallisen huomauttamalla, ettei ydinaseiden laukaisinappia saa antaa miehelle, joka provosoituu twiiteistä.

”Minun vahvin puoleni on temperamenttini. Minä tiedän, kuinka voittaa. Hän ei tiedä”, Trump vastasi ja aloitti pitkän ja kiihkeän selityksen, jonka mukaan Clinton itse olisi ”hillitön”. Clinton vain hymyili tyynesti.

Teksti jatkuu videon jälkeen.

Uutiskanava CNN:n väittelyn jälkeen tekemän mielipidemittauksen mukaan Clinton voitti väittelyn selvästi. Vastaajina oli enemmän demokraatteja kuin republikaaneja.

Jotkut Trumpin kannattajat näyttivät kuitenkin jakavan käsityksen.

Trump itsekin taisi huomata, että oli ollut väittelyssä enemmän puolustuskannalla kuin Clinton. Hän sanoi väittelyn jälkeen toimittajille, ettei hän ottanut vaaliväittelyssä esiin presidentti Bill Clintonin uskottomuutta ”kunnioituksesta Chelsea Clintonia (Clintonien tytärtä) kohtaan”. Trump huomautti kuitenkin, että saattaa ottaa asian esille seuraavassa väittelyssä.

Vaaliväittelyn alla Clinton johti mielipidemittauksia hyvin niukasti. RealClearPolitics-uutissivuston seuraaman mielipidemittausten keskiarvon mukaan Clinton johti Trumpia maanantaina 2,3 prosenttiyksiköllä.

Muokattu 27. syyskuuta kello 13.24: Poistettu Rudolph Giulianin nimiin pantu kommentti.

Lue myös:

Näin väittely eteni hetki hetkeltä – Jatkuvaa riitelyä faktoista, Trump pahassa helteessä verotiedoista, Clinton heikoimmilla vapaakaupassa

Suomalaisasiantuntijat Yhdysvaltain vaaliväittelystä: Solvaukset jäivät vähiin, mutta ehdokkaiden erot tulivat näkyviin

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvaltain presidentinvaalit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät, paistetut koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun koira on piesty ennen teurastusta

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Suomen ökyhuviloita kaupataan nyt ulkomaisille ostajille – HS:n video näyttää, millaisen huvilan Suomesta saa kahdella miljoonalla eurolla

  5. 5

   Naton Euroopan-joukkojen johtaja: Venäjän suuret sotaharjoitukset Valko-Venäjällä voivat osoittautua ”Troijan hevoseksi”

  6. 6

   Voimakas maanjäristys Egeanmerellä – ainakin kaksi kuoli Kosin lomasaarella Kreikassa, pormestarin mukaan uhrit olivat ulkomaalaisia

  7. 7

   Linkin Parkin laulaja Chester Bennington on kuollut

  8. 8

   Suomi on täynnä kuntia, joissa ulkomaalais­taustaisia on vain kourallinen – kartta osoittaa, että maahanmuutto keskittyy voimakkaasti suuriin kaupunkeihin

  9. 9

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  10. 10

   Savonlinnassa on todettu kesällä tuhkarokkoa – on useita syitä, joiden vuoksi siitä pitäisi huolestua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  4. 4

   Kela olettaa kämppikseni maksavan asumismenoni

  5. 5

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  6. 6

   Näin stand up -koomikon brändiä suojellaan: Pikkufestivaalin ei annettu käyttää Sami Hedbergin nimeä vitsikilpailun nimessä

  7. 7

   16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

  8. 8

   Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

  9. 9

   Seuraamme melankolisina ja pelokkaina James Bond -kansan surullista bluffia brexit-neuvotteluissa – kansanäänestystä edeltäneiden valheiden mittakaava alkaa tulla esiin

  10. 10

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Voimakas maanjäristys Egeanmerellä – ainakin kaksi kuoli Kosin lomasaarella Kreikassa, pormestarin mukaan uhrit olivat ulkomaalaisia
  3. Pikajuoksija Hanna-Maari Latvalan tie huipulle on ollut kova ja kivinen – ”Uuden treenimenetelmän kanssa on vielä opettelua”
  4. Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija
  5. Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät, paistetut koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun koira on piesty ennen teurastusta
  6. Suomen ökyhuviloita kaupataan nyt ulkomaisille ostajille – HS:n video näyttää, millaisen huvilan Suomesta saa kahdella miljoonalla eurolla
  7. Tunti sitten
  8. Mikä on voimistelua laukkaavan hevosen selässä? – Tämä ja muita kysymyksiä tänään Uutisgurussa
  9. 2 tuntia sitten
  10. Perjantaina tulee kuurosateita lähes koko maassa – monin paikoin myös ukkostaa
  11. 4 tuntia sitten
  12. Suomi on täynnä kuntia, joissa ulkomaalais­taustaisia on vain kourallinen – kartta osoittaa, että maahanmuutto keskittyy voimakkaasti suuriin kaupunkeihin
  13. Otto Hannikainen tehtailee ipaa helsinkiläisessä kaksiossa – erikoisoluiden kotipaneminen yleistyy hurjaa vauhtia
  14. Savonlinnassa on todettu kesällä tuhkarokkoa – on useita syitä, joiden vuoksi siitä pitäisi huolestua
  15. Näytä lisää