Valikko
Ulkomaat

”Trump oli ajoittain hermostunut”, ”Clinton yritti olla ei-kireä” – Suomalaisasiantuntijat arvioivat, miten ehdokkaat onnistuivat väittelyssä

Entinen Washingtonin-suurlähettiläs Jukka Valtasaari ja amerikkalaisen liike-elämän asiantuntija Kristiina Helenius pitävät ensimmäistä väittelyä vaalitaistelun käännekohtana.

Suomen entinen Washingtonin-suurlähettiläs Jukka Valtasaari ja bisnesverkko Amchamin toimitusjohtaja Kristiina Helenius pitivät molemmat Donald Trumpin ja Hillary Clintonin ensimmäistä väittelyä mielenkiintoisena ja hyvin johdettuna.

Voit lukea hetki hetkeltä etenevän kuvauksen väittelyn etenemisestä tästä ja HS:n kirjeenvaihtajan Laura Saarikosken analyysin väittelystä tästä.

”Asiallinen väittely, varsinkin sen alkuosa, missä puhuttiin työpaikoista. Isot debatit herättävät ihmiset ja se on erinomainen asia demokratialle”, arvioi Valtasaari.

Valtasaaren mielestä molemmat ehdokkaat selviytyivät koitoksesta hyvin.

”Etukäteen oli epävarmaa, mitenköhän he pärjäävät 90 minuuttia ilman papereita. Kyllä he pärjäsivät.”

Heleniuksen mielestä Clinton teurasti Trumpin monissa kysymyksissä. Demokraattien ehdokas osasi asiansa.

”Trump oli ajoittain selvästi hermostunut. Hän niiskutti ja joi vettä.”

Helenius kuitenkin epäilee, että Trumpin ydinkannattajille ei ole mitään merkitystä, miten väittely sujui. Vaikka Clinton osaa asiansa, hän myös rakastaa lukuisia poliittisia ohjelmia niin paljon, että luettelo voi käydä kuulijalle puuduttavaksi.

”Clinton yritti joka välissä olla paitsi presidentillinen, myös ei-kireä. Mutta se, mitä häneltä yhä kaipaan on iso visio ja inspiraatio. Hänellä ei ole Barack Obaman retorisia kykyjä, joten kuulija ei ole kyynel silmässä menossa kohti parempaa maailmaa.”

Helenius uskoo, että kahdenkeskisten väittelyiden alkaminen muuttaa vaalitaistelun dynamiikkaa. Molemmat presidenttiehdokkaat ovat tähän mennessä esiintyneet omassa kuplassaan.

Ennakkoon oli keskusteltu siitä, missä määrin ehdokkaat, etenkin Trump kykenevät hillitsemään solvausintoaan. Valtasaari totesi, että Yhdysvaltain vaalihistorian mitassa solvaukset jäivät nyt kohtuullisiksi.

Helenius laski, että Trump lasketteli lukuisia sammakoita keskustelun aikana. Esimerkiksi uudesta Floridan luksuskiinteistöstään Trump ennätti mainita, että sinne pääsevät muutkin kuin valkoiset.

”Kun Clintonin hiillosti Trumpia siitä, että hän hyötyi vuoden 2008 talousromahduksesta, Trump kommentoi vain, että sehän oli hyvää bisnestä”, Helenius hymähtää.

Clintonin ihmetellessä, miksi Trump oli kutsunut venäläisiä hakkeroimaan hänen tietojaan, Trump väitti, ettei tiedä, keitä hakkerit lopulta olivat.

”Trump sanoi, että ne saattoivat olla venäläisiä tai kiinalaisia tai joitain ylipainoisia omalla sängyllään. Hän ehti keskustelun aikana taas loukata niin monia ihmisryhmiä.”

Ulkopoliittisessa osuudessa molemmat ehdokkaat olivat Valtasaaren mielestä briifanneet itseään hyvin. Trump kuvasi asioita omalta kannaltaan ja Clinton omaltaan.

”Meitä ulkopuolisiahan huolettaa se, miten Yhdysvallat on hiljakseen vetäytynyt Irakista ja muualta. Väittelyssä nousi esiin se, miten tärkeää muille maille on, että suurvallan sanaan voidaan luottaa. Molemmat kandidaatit puhuivat samasta asiasta, mutta eri sanoin”, Valtasaari sanoo.

Mitään uusia avauksia Valtasaari tai Helenius eivät väittelystä löytäneet. Samoja asioita ja kannanottoja on käyty läpi kampanjan.

”Eroa oli hieman vain painotuksissa”, Valtasaari sanoo.

Helenius seurasi väittelyä seuranneiden kannattajaryhmien pulssia.

”Jännää oli, että Clintonin puhuessa Trumpin kannattajista havaitsi, että he olivat enemmän samaa mieltä Clintonin kanssa kuin Clintonin peruskannattajakunta.”

Lue myös:

HS-analyysi Trump joutui puolustuskannalle – tässä ovat väittelyn onnistumiset ja epäonnistumiset

Näin väittely eteni hetki hetkeltä – Jatkuvaa riitelyä faktoista, Trump pahassa helteessä verotiedoista, Clinton heikoimmilla vapaakaupassa

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvaltain presidentinvaalit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  2. 2

   Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Tukiopetusta jäi pitämättä Lauttasaaressa – rehtori antoi rahat opettajille joululahjaksi

  5. 5

   Tampereen teknillinen yliopisto halusi tehdä etiopialaisesta tyrannista kunniatohtorin – yliopistolta vaaditaan anteeksipyyntöä

  6. 6

   Huumevalistus vie lapsilta lelut saksalaisissa päiväkodeissa – Suomalaistutkija: ”Kannattaa kokeilla kotonakin”

  7. 7

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  8. 8

   Kauniaisissa on Suomen suurin keskieläke, yli 3 000 euroa – katso oman kuntasi tilanne

  9. 9

   Perheet kertovat pakkolääkittyjen ihmisoikeusjuristien kidutuksesta Kiinassa – rotat näykkivät nenää ja korvia

  10. 10

   Futistähti Ronaldon käsittämättömästä näköispatsaasta tuli somehitti, tässä parhaat reaktiot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  5. 5

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  6. 6

   Poliisin mukaan moni käännytettävä uhkailee itsemurhalla – Mitä afganistanilaiselle Rezalle tapahtui sen jälkeen, kun hän oli kiivennyt köysi kädessä Rautatientorin puuhun?

  7. 7

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  8. 8

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  9. 9

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  10. 10

   Huumevalistus vie lapsilta lelut saksalaisissa päiväkodeissa – Suomalaistutkija: ”Kannattaa kokeilla kotonakin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää