Ulkomaat

Faktantarkistajat murskasivat ison joukon USA:n presidentti­ehdokkaiden väitteistä – Clinton pysyi paremmin faktoissa

HS poimi ehdokkaiden esittämiä väitteitä, jotka eivät pitäneet paikkaansa tai eivät ainakaan edustaneet koko totuutta.

Yhdysvaltalaiset tiedotusvälineet kävivät tarkasti läpi Hillary Clintonin ja Donald Trumpin puheita Yhdysvaltain presidentinvaalien väittelyssä varhain tiistaina Suomen aikaa. Niiden esiin nostamien väitteiden perusteella Clinton pysyi faktoissa paremmin mutta ei hänkään läheskään täydellisesti.

HS poimi ehdokkaiden esittämiä väitteitä, jotka eivät pitäneet paikkaansa tai eivät ainakaan edustaneet koko totuutta.

Clinton väitti, että Trump esitti Venäjän presidentille Vladimir Putinille julkisen pyynnön hakkeroida yhdysvaltalaisia.

Väite on osittain totta. Trump sanoi lehdistötilaisuudessa toivovansa, että Venäjä löytäisi ”kateissa olevat 30 000 sähköpostia”. Trump kuitenkin viittasi Clintonin sähköposteihin, ei yhdysvaltalaisten sähköposteihin yleisemmin, ja lisäksi hän kuvaili kommenttiaan jälkikäteen sarkastiseksi. (Politifact)

Trump väitti, että Yhdysvallat puolustaa maita – nimeltä mainiten Japania, Saksaa, Etelä-Koreaa ja Saudi-Arabiaa – ilman, että ne maksavat Yhdysvalloille.

Väite ei pidä paikkaansa. Esimerkiksi Etelä-Korea maksaa nykyisin yli 800 miljoonaa dollaria vuodessa Yhdysvaltain joukkojen läsnäolosta maassaan. (Politifact)

Trump väitti, että Kiinaa rakennetaan Yhdysvaltojen rahoilla.

Väite on vain osittain totta ja liiallinen yksinkertaistus maiden taloudellisesta suhteesta. Asiantuntijoiden mukaan Kiinan talouskasvu johtuu pääosin sen sisäisistä uudistuksista ja osuudesta maailmankaupassa, johon Yhdysvaltojen vaikutus on rajallinen. (Politifact)

Trump väitti, että Kiina madaltaa valuuttansa arvoa saavuttaakseen taloudellista hyötyä.

Väite on vanhentunut. Valuutan arvon pysyminen matalana helpottaa vientiä, ja Kiinan on nähty aiemmin pitäneen oman valuuttansa arvoa matalana, mutta viime vuosina se on ennemminkin pyrkinyt vakauttamaan ja vahvistamaan valuuttaansa. (NY Times)

Clinton väitti, että hän ei ole kutsunut Tyynenmeren alueen TTP-vapaakauppasopimusta kauppasopimusten ”malliesimerkiksi” vaan on ainoastaan sanonut toivoneensa sopimuksesta hyvää.

Väite on virheellinen. Ulkoministerinä Australian-matkalla vuonna 2012 Clinton kutsui TTP:tä kauppasopimusten ”malliesimerkiksi” (englanniksi ”gold standard”). Hän puhui sopimuksen puolesta muutenkin ympäri maailman, huomattavasti vahvemmin kuin vain toivomalla soipimuksesta menestyksekästä. (Boston Globe)

Clinton väitti, että Trump ei ole maksanut lainkaan liittovaltion veroja, perusteenaan ainoat julki tulleet tiedot, jotka hänen oli pitänyt luovuttaa viranomaisille saadakseen toimiluvan kasinolle.

Väite on pääosin virheellinen. Tiedot kattoivat viisi vuotta, ja niiden mukaan Trump ei maksanut tuloveroja vuosilta 1978 ja 1979 mutta kylläkin vuosilta 1975, 1976 ja 1977. (Politifact)

Clinton väitti, että Trumpin uran alussa vuonna 1973 valtio syytti tätä etnisestä syrjinnästä, koska hän ei vuokranut asuntoja mustille.

Väite on sinällään totta, mutta oikeusjuttu päättyi sovintoon vuonna 1975 eikä Trump myöntänyt syyllisyyttään. (Politifact)

Trump väitti, että Yhdysvaltain keskuspankki tekee politiikkaa korkosääntelyllään.

Trumpin toistuvalle väitteelle ei ole pohjaa. Keskuspankin tehtävä on kohentaa taloutta, ja poliittiset johtajat saattavat puolueineen hyötyä siitä. Keskuspankki on kuitenkin riippumaton virasto, jonka toimiin presidentillä ei ole valtaa. (Boston Globe)

Trump väitti, että jihadistijärjestö Isis ei olisi ikinä noussut valta-asemaan, jos Yhdysvallat olisi pysynyt Irakissa.

Väitettä on mahdoton osoittaa todeksi tai epätodeksi, mutta Irakissa olleet kymmenentuhatta Yhdysvaltain sotilasta olisivat tuskin ratkaisseet asiaa – etenkään Syyriassa ja Libyassa, joissa Isis niin ikään toimii mutta joissa Yhdysvalloilla ei ole ollutkaan joukkoja. (NY Times)

Trump väitti vastustaneensa Irakin sotaa.

Howard Sternin haastattelussa vuonna 2002 Trump tuki sotaan lähtemistä. (NY Times)

Trump väitti, että Clinton on taistellut Isisiä vastaan koko aikuisikänsä.

Väite on virheellinen. Clinton on 68-vuotias. Isisin juuret voidaan vetää vuosituhannen vaihteeseen. Järjestö voimistui sunnien kapinasta Yhdysvaltojen syrjäytettyä Irakin diktaattorin Saddam Husseinin vuonna 2003. Isis on vallannut alueita Syyriasta, Irakista ja Libyasta vasta viime vuosina.

Trump väitti, että Iranin ydinsovun myötä Yhdysvallat antoi Iranille 150 miljardia dollaria.

Trump viittasi ilmeisesti Iranin rahavaroihin, jotka olivat jäädytettynä kansainvälisillä tileillä. Arviolta sata miljardia dollaria vapautui Iranin käyttöön sovun ja pakotteiden purkamisen myötä, mutta ne eivät olleet Yhdysvaltojen vaan Iranin omia rahoja. (Boston Globe)

Clinton väitti, että riippumattomien asiantuntijoiden mukaan hänen suunnittelemillaan toimilla syntyisi kymmenen miljoonaa työpaikkaa ja Trumpin suunnittelemilla toimilla katoaisi 3,5 miljoonaa työpaikkaa.

Arvostetun taloustieteilijän Mark Zandin raportin mukaan Clintonin suunnitelmat synnyttäisivät 3,2 miljoonaa työpaikkaa neljän vuoden presidenttikauden aikana, mikä yhdessä ennalta odotetun työpaikkakehityksen kanssa synnyttäisi 10,4 miljoonaa työpaikkaa. Saman raportin mukaan Trumpin suunnitelmat kadottaisivat 3,5 miljoonaa työpaikkaa. On syytä huomioida, että kummankaan suunnitelmat tuskin menisivät sellaisenaan läpi kongressista. (Washington Post)

Trump väitti, että autonvalmistaja Ford on jättämässä Yhdysvallat, mikä johtaa tuhansien työpaikkojen katomiseen Michiganin ja Ohion osavaltioista.

Ford siirtää pienten automalliensa valmistusta Meksikoon mutta on sanonut, että se ei johda työpaikkojen vähenemiseen Yhdysvalloissa. Michigan ja Ohio ovat kärsineet pahasti teollisuuden työpaikkojen katoamisesta, mutta viime vuonna Michiganissa syntyi 75 800 uutta työpaikkaa, Ohiossa 78 300. Kummankin osavaltion työttömyysprosentti on samaa tasoa Yhdysvaltain kansallisen työttömyysprosentin kanssa. (NY Times)

Clinton väitti, että Trumpin mukaan ilmastonmuutos on huijausta ja kiinalaiset sen takana. Trump kiisti sanoneensa niin.

Vuonna 2012 Trump twiittasi: ”Kiinalaiset loivat ajatuksen ilmaston lämpenemisestä omaksi edukseen ja Yhdysvaltojen tuotannon kilpailykyvyn heikentämiseksi.” Trump on myös kuluvana vuonna toistuvasti kutsunut ilmastonmuutosta huijaukseksi. (NY Times)

Trump väitti, että murhien määrä New Yorkissa on kasvanut. Clintonin mukaan määrä on vähentynyt.

Murhien määrä New Yorkissa on vähentynyt, kertovat tilastot ja New Yorkin poliisi. (NY Times)

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  2. 2

   Seksuaaliseen häirintään törmää Helsingissä kaikkialla

  3. 3

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  4. 4

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  5. 5

   Presidentti Niinistö esitti onnistuneesti jäyhää länsisuomalaista äijää – samalla hän viestitti Putinille, että Suomi kuuluu länteen

  6. 6

   ”Lapsena silvottu nainen ei välttämättä tiedä, miltä sukuelimien tulisi näyttää” – Britanniassa silpomisesta saa kovan rangaistuksen, Suomessa ei ole edes silpomisen kieltävää lakia

  7. 7

   Helsingillä on kymmeniä rapistuvia arvohuviloita, joita ei saada järkevään käyttöön – Villingin mökkivaltaus kertoo kaupungin hitaudesta

  8. 8

   Putin arvosteli USA:ta Punkaharjulla: ”On mahdotonta sietää loputtomiin häikäilemättömyyttä maatamme kohtaan” – Niinistö sanoi vastaan venäläistoimittajalle

  9. 9

   Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

  10. 10

   Britannian prinssi William lopettaa työnsä ambulanssilentäjänä – keskittyy nyt kokonaan kuninkaallisiin tehtäviin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  3. 3

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  4. 4

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  5. 5

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  6. 6

   Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

  7. 7

   Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

  8. 8

   Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

  9. 9

   Niinistö ja Putin kävivät oopperassa Putinin Suomen-vierailun päätteeksi – faniseurue kiljahteli ja heilutti Venäjän lippua, kun he näkivät vilauksen Putinista katsomossa

  10. 10

   Poliisilta erikoinen kirje savonlinnalaisille – Miksi kaupunkilaisten pitäisi välttää parvekkeilla oloa Putinin vierailun aikana?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  7. 7

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  8. 8

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  11. Näytä lisää