Valikko
Ulkomaat

”Jos Euroopan unioni on demokraattinen, se kunnioittaa unkarilaisten tahtoa” – voitonvarma Viktor Orbán kommentoi kiisteltyä äänestystä HS:lle

Unkarilaisen politiikan toimittajan mukaan kansanäänestys on tapa kiinnittää huomio pois Unkarin todellisista ongelmista.

Budapest

On helppo antaa itsevarmoja lausuntoja heti äänestyspäivän aamuna, jos voitto on jo lähes varma.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán kertoi sunnuntaina olevansa valmis eroamaan maan johdosta, jos hänen edustamansa kanta häviää sunnuntaina pidettävässä kansanäänestyksessä EU:n turvapaikanhakijakiintiöistä.

Orbán puhui toimittajille Budapestin 12. kaupunginosassa paikallisessa peruskoulussa käytyään äänestämässä.

Äänestys jatkuu vielä iltaan asti, mutta tulosta pidetään jo selvänä. Mielipidemittausten mukaan unkarilaisten enemmistö aikoo äänestää hallituksen linjan mukaisesti eli ”ei” kysymykseen kysymykseen, sallivatko he EU:n asuttaa maahan muita kuin unkarilaisia ilman Unkarin parlamentin hyväksyntää.

Publicus-tutkimuslaitos julkaisi lauantaina mielipidemittauksen, jonka mukaan uurnille aikoi mennä 46 prosenttia unkarilaisista. Heistä 90 prosenttia kertoi aikovansa äänestää hallituksen linjan mukaisesti ”ei.”

Unkarin hallitus on maalannut äänestyksen Unkarin kohtalonkysymykseksi maahanmuuttoa ja EU:n valtaa vastaan. Äänestyksen arvostelijoiden mukaan kyse on pääministeri Orbánin valtapelistä, jossa hän yrittää nostaa omaa kannatustaan levittämällä uhkakuvaa maahanmuuttajista ja Euroopan unionista.

HS kysyi Orbánilta Budan kukkuloilla sijaitsevalla äänestyspaikalla, miten hän uskoo äänestyksen vaikuttavan Unkarin asemaan Euroopan unionissa. Äänestystä on edeltänyt valtaisa kampanja, jossa hallitus on leimannut maahanmuuton lisäksi Brysselin uhkaksi Unkarille. Unkarilla on jo ennestään vaikea maine EU:ssa.

”Jos Euroopan unioni on demokraattinen – kuten uskomme sen olevan – se kunnioittaa unkarilaisten tahtoa”, Orbán vastasi HS:lle.

Koska tulos on lähes varma, äänestyksen suurin jännitysmomentti on uurnille vaivautuvien unkarilaisten määrä.

Äänestyspäivä lähti käyntiin vaisusti. Kello 11 mennessä uurnilla oli käynyt vähemmän ihmisiä kuin samaan aikaan vuoden 2003 äänestyksessä, jossa äänestysprosentti jäi alle 50:n. Hyväksyttyyn vaalitulokseen tarvitaan yli puolelta äänioikeutetuista hyväksytty äänestyslipuke.

Useat oppositiopuolueet ja kansalaisjärjestöt ovat kehottaneet ihmisiä jättämään epäkelvon vaalilipukkeen. Tarkoitus on osoittaa, että koko äänestys on turha mutta että ihmisiä silti kiinnostaa poliittinen vaikuttaminen. Epäkelvot lipukkeet lasketaan mukaan äänestysprosenttiin, mutta ne eivät auta saamaan kasaan tarvittavaa määrää hyväksyttäviä ääniä tuloksen hyväksymiseksi.

Publicuksen tutkimuksen mukaan kolme prosenttia äänestämään aikovista suunnitteli jättävänsä epäkelvon vaalilipukkeen.

Budan puolella kaupunkia äänestämässä käynyt Judith Gombos kertoi äänestäneensä ”ei”. Hän on samaa mieltä maahanmuuttajista kuin Viktor Orbán.

”Ihmiset, jotka tulevat Eurooppaan eivät halua integroitua. He eivät halua omaksua meidän tapojamme ja uskontoamme”, näyttelijänä työskentelevä Gombos kertoo.

Vain etunimensä kertonut Kristóf kertoi äänestäneensä ”ei” pitkän tuskailun jälkeen. Hänen mielestään naisia ja lapsia pitää auttaa, mutta vieroksuu Eurooppaan tulevia miehiä.

”Syyrian tilanne on todella monimutkainen. Ei ole selvää vastapuolta”, hän sanoo. ”Mutta miesten pitää jäädä kotiin puolustamaan maataan.”

Riippumattoman Népszabadság-päivälehden politiikan toimituksen esimies József Spirk sanoo koko äänestyksen olevan vain osa Orbánin valtapeliä.

”Tämä poliittinen peli ei ole ainoa laatuaan. Hallitus keksii jatkuvasti uusia kampanjoita, joita voidaan nostaa esille ja joilla voidaan peittää tämän maan todellisia ongelmia”, Spirk sanoi sunnuntaina HS:lle.

”Näin he saavat poliittisia voittoja ilman mitään todellisia poliittisia tai taloudellisia uudistuksia.”

Spirkin mukaan myös monet Orbánin johtaman valtapuolueen politiikoista olivat järkyttyneitä aluksi, kun Orbán alkoi puolitoista vuotta sitten yhdistää maahanmuuton terrorismiin. Mutta hänen mukaansa Fideszissä ei ole tilaa sisäiselle oppositiolle, joten he mukautuivat.

Miksi sitten kansa ajattelee samalla tavalla. Odotettavissa oleva voitto äänestyksessä kertoo viestin maahanmuuton uhkakuvista menneen läpi.

”Jos samaa viestiä toistetaan kymmenentuhatta kertaa ja kuulet sekä näet sen kaikkialla, alat pitää sitä totuutena”, Spirk sanoo viitaten massiiviseen hallituksen kampanjaan äänestyksen alla.

Arvioiden mukaan äänestys on myös mittari sille, miten pitkään maahanmuuttoa voidaan rummuttaa valtiollisissa kanavien ja hallituksen politiikan pääaiheena. Asiaa on pidetty esillä, sillä Orbánin kova pakolaispolitiikkaa on nostanut hänen suosiotaan.

Vaisu äänestysinto oli merkki siitä, ettei aihe enää kiinnosta äänestäjiä tarpeeksi, jotta siitä olisi poliittista hyötyä. Viime vuonna Unkarin läpi kohti pohjoisempia Euroopan maita kulki satojatuhansia tulijoita. Nyt tulijamäärät ovat selvästi pienempiä.

Alustavia äänestystuloksia odotetaan myöhään illalla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Unkari
 • Kansanäänestys
 • EU

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  2. 2

   Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

  3. 3

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  4. 4

   Tiedoksi niille, jotka surevat pakolaisten aiheuttamia kustannuksia: Leirittämällä ja eristämällä he vasta kalliiksi tulevatkin

  5. 5

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  6. 6

   Kahvi uhkaa loppua, jos ilmastonmuutos etenee – ”Tämä on dramaattisen vakavaa”

  7. 7

   Helsingin opetusviraston korruptio­tutkinnassa selvitetään yhdeksän miljoonan euron epäselvyyksiä – ”Suurin osa laitteista myyty eteenpäin”

  8. 8

   Ruotsin Alko varoittaa Suomen alkoholilain löysäämisestä: Lisäisi suomalaisten ennestäänkin rankkaa juomista – Lue koko EU-komissiolle lähetetty kirje

  9. 9

   Lapsille annetaan nyt uusvanhoja ja raamatullisia nimiä – Frozenin siivittämä Elsa-buumi hiipui, Sofia ja Onni palasivat kärkeen

  10. 10

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  3. 3

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  4. 4

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  5. 5

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  6. 6

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  7. 7

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  8. 8

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  9. 9

   Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

  10. 10

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  10. 10

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  11. Näytä lisää