Valikko
Ulkomaat    |   HS-analyysi

Unkarin kansanäänestysinto jäi vaisuksi – Orbán kääntää takaiskun luultavasti silti voitoksi

Pääministeri Viktor Orbánin hallitus sai mitä halusi: työkalun oman politiikkansa tueksi, kirjoittaa HS:n Budapestin-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen.

Budapest

Mitä valtionjohto voi odottaa, jos se julistaa kansanäänestyksen asiasta, josta kansa on jo valmiiksi suhteellisen yksimielinen?

Selvää tukea omalle kannalle ainakin. Unkarilaiset äänestivät sunnuntaina hyvin todennäköisesti ”ei” EU-maiden turvapaikanhakijakiintiöille, mikä oli hallituksen tavoite. Kun äänistä oli laskettu lähes kaikki, hallituksen linjan mukaan eli "ei" oli äänestänyt 98,3 prosenttia. Osuus on laskettu vain hyväksytyistä vaalilipukkeista.

Mutta varmoissa kansanäänestysvoitoissa on myös varjopuoli.

Unkarin äänestyksessä uurnille vaivautui viimeisempien tietojen mukaan 43,35 prosenttia äänioikeutetuista, minkä vuoksi äänestyksen tulos ei ole laillisesti pätevä.

Tulos osoitti, että kansaa voi olla vaikea houkutella osallistumaan näytelmään, jonka koko juonikuvio loppuhuipentuma mukaan lukien on koko ajan ollut tiedossa. Moni keksi sunnuntaille muuta tekemistä.

Osa koki hallituksen miljoonien eurojen kampanjan rahan haaskuuksi ja siihen kuuluneen avoimen vihanlietsonnan vastenmieliseksi.

Pätevään tulokseen olisi tarvittu yli puolilta äänioikeutetuista äänestyslipuke, jota ei ole hylätty. Kansanäänestystä boikotoineet kansalaisjärjestöt ja oppositiopuolueet ovat kehottaneet ihmisiä jättämään epäkelvon lipukkeen.

Hylättyjen äänestyslippujen osuus olikin huomattavan korkea. Yli kuusi prosenttia äänestäneistä eli yli 200 000 ihmistä jätti epäkelvon lipukkeen. Tavallisesti määrä on prosentin luokkaa, joten opposition protesti näkyy tuloksessa. Myös kadonneita lipukkeita oli tavallista enemmän.

Opposition mukaan matala äänestysprosentti on isku Unkarin pääministerille Viktor Orbánille. Äärioikeistolainen Jobbik on vaatinut Orbánin eroa.

Jobbik nähdään Unkarissa valtapuolueen mahdollisesti suurimpana haastajana tällä hetkellä.

Orbán tuskin eroaa. Huomattavasti todennäköisempää on, että hallitus kääntää tuloksen voitokseen. Sillä on käytännössä ilmatilaherruus televisiokanaville ja monissa uutismedioissa.

Pääministeri Viktor Orbánin hallitus sai mitä halusi: työkalun oman politiikkansa tueksi. Niistä, jotka vaivautuivat uurnille, valtaosa äänesti hallituksen linjan mukaisesti.

Orbán on populisti, jonka politiikka perustuu vastakkainasetteluun. Nykyisessä kuviossa hän asemoi itsensä kansan puolustajaksi ja Euroopan unioni eliitiksi, jota vastaan hän taistelee.

Vaikka kansanäänestyksen tulos ei ole pätevä, Orbán voi sanoa saaneensa kansalta vahvan mandaatin linjalleen vastustaa pakolaistaakan jakoa EU-maiden kesken.

Länsijohtajat ovat kutsuneet linjaa epäsolidaariseksi, mutta nyt hän voi sanoa toteuttavansa kansan tahtoa.

”Jos Euroopan unioni on demokraattinen – kuten uskomme sen olevan – se kunnioittaa unkarilaisten tahtoa”, Orbán kommentoi äänestystä HS:lle sunnuntaiaamuna omalla äänestyspaikallaan Budapestissa.

Hallitus voitti äänestyksen, koska nyky-Unkarissa ei olisi päästetty äänestykseen kysymystä, jonka se olisi voinut hävitä.

Äänestyksen selvä häviäjä ovat sen sijaan Unkarissa jo olevat maahanmuuttajat Euroopan ulkopuolelta. Kuukausien ajan Unkarin valtiollinen media ja kadunvarsimainokset ovat niputtaneet pakolaiset ja siirtolaiset yhdeksi ryhmäksi ja sanoneet heidän olevan syyllinen terroriin Euroopassa.

Unkarilaiset ovat entistä enemmän maahanmuuttajia vastaan, mikä purkautuu kansalaisjärjestöjen mukaan vihamielisyytenä. Sanasta siirtolainen on tullut haukkumanimi.

Toinen häviäjä saattaa olla EU:n yhtenäisyys. Jos muut maat intoutuvat Orbánin esimerkin mukaisesti kampanjoimaan EU:ta vastaan sisäpoliittisista syistä, yhteistyö unionin sisällä tulee hankaloitumaan entisestään.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Unkari
 • Maahanmuutto
 • Euroopan pakolaiskriisi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Onko saunassa oikeasti pakko olla alasti?

  2. 2

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  3. 3

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  4. 4

   Suurpalo Jumbon lähellä Vantaalla – savu haittaa Tuusulanväylän liikennettä

  5. 5

   Murrosiän aivomyrsky opettaa teiniä luomaan ihmissuhteita ja erottamaan todelliset ystävät muista

  6. 6

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  7. 7

   Työaikoihin pitää saada lisää joustavuutta

  8. 8

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  9. 9

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  10. 10

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  4. 4

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  5. 5

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  6. 6

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  7. 7

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  8. 8

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  9. 9

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  10. 10

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää