Valikko
Ulkomaat

HS Varsovassa: Puolan naiset pukeutuvat mustaan protestina aborttikiellolle – ”Tämä on ihmisoikeuskysymys”

”Meillä on Puolassa sanonta. Abortti on Puolassa sallittu, mutta vain kello 17 jälkeen”, maanantaina mielenosoitukseen Varsovassa osallistunut Magdalena Olejnicka sanoo. Arvioiden mukaan Puolassa tehdään vuosittain 50 000–200 000 laitonta aborttia.

Varsova

Media-alalla työskentelevät Emilia Wilamowska, 34, ja Joanna Sław, 26, jäivät maanantaina pois töistä pomon luvalla.

Töihin menon sijaan he pukeutuivat mustaan ja marssivat satojen muiden tavoin Puolaa johtavan kansallismielisen Laki ja oikeus -konservatiivipuolueen toimiston eteen. Syynä ”mustaan protestiin” on Puolan parlamentissa etenevä lakiesitys, joka kieltäisi abortin käytännössä kokonaan.

Heillä on mukanaan kyltti, jossa lukee ”tytöt haluavat vain perusihmisoikeudet”.

”Tämä on ihmisoikeuskysymys. Olemme osa Eurooppaa, haluamme samat oikeudet kuin muillakin on, emme keskiaikaisia lakeja”, Wilamowska sanoo ja kutsuu yritystä kieltää abortti tekopyhäksi ja naistenvastaiseksi politiikaksi.

”Kielto on kuin katolinen sharialaki.”

Jo nykyisen lain mukaan Puolassa on erittäin vaikeaa saada abortti. Abortti on sallittu vain, jos raskaus on seurausta insestistä tai raiskauksesta, sikiö on vaikeasti vammainen tai äidin henki on vaarassa. Nyt oikeus vietäisiin kaikissa muissa tapauksissa paitsi jos äidin henki on vaarassa.

Samalla laki uhkaa viedä naisilta mahdollisuuden raskausajan terveystarkastuksiin, joissa on pieni keskenmenon riski. Lääkärit voisivat joutua rikosvastuuseen sikiön kuolemasta. Pelkona on, että keskenmenon saaneista naisista tulisi epäilyksen kohteita.

Parlamentissa etenevä abortin täyskielto on nostattanut poliittisen myrskyn Puolassa. Osana ”mustaa protestia” on järjestetty useita mielenilmauksia syyskuusta alkaen.

Valtapuolueen toimiston edessä järjestetty mielenosoitus oli osa maanantaina järjestettyä naisten lakkoa, jossa naiset jäivät pois töistä ja opinnoista ja pukeutuivat mustaan. Väri symboloi päätösvallan menettämistä omasta kehosta.

Tarkkoja lukuja osallistujamäärästä on mahdotonta arvioida, mutta mustiin pukeutuneet naiset erottuivat selvästi Varsovan katukuvassa. Facebookissa maanantain lakkoon kertoi osallistuvansa Puolassa yli satatuhatta naista. Tukimielenosoituksia järjestettiin ympäri Eurooppaa, myös Helsingissä.

Wilamowska muistuttaa, että Puolassa tehdään jatkuvasti laittomia abortteja. Tuhannet puolalaisnaiset matkustavat vuosittain ulkomaisille klinikoille abortin vuoksi. Arvioiden mukaan Puolassa tehdään vuosittain 50 000–200 000 laitonta aborttia. Laillisia abortteja tehdään 1 000–2 000.

”Meillä on Puolassa sanonta. Abortti on Puolassa sallittu, mutta vain kello 17 jälkeen”, Wilamowska vieressä seisova Magdalena Olejnicka, 34, sanoo ja viittaa virka-ajan ulkopuolella tapahtuviin laittomiin abortteihin.

Osalla protestoijista oli mukanaan rautahenkareita. Ne symboloivat sitä, miten epätoivoisiin keinoihin naiset joutuvat turvautumaan ilman turvallista ja laillista vaihtoehtoa.

Olejnicka sanoo, että laki iskisi toteutuessaan kaikista heikoimpiin. Niihin, joilla ei ole varaa tai keinoja tehdä aborttia ulkomailla. Ja niihin, jotka on raiskattu tai joutuneet insestin uhriksi. Hän uskoo, että vielä entistäkin harvempi ilmoittaa raiskauksesta tai hyväksikäytöstä poliisille. Heistä tulee epäiltyjä mahdollisen abortin tekijöitä.

”No, tälläkin hetkellä vain harva ilmoittaa raiskauksesta. Poliisitutkinnassa usein ensimmäinen kysymys on, mitä naiselle oli päällä ja oliko hän humalassa”, Olejnicka kertoo.

Hänen mielestään aborttioikeutta puolustavat naiset leimataan huoriksi, ihan kuin he suhtautuisivat siihen kevyesti. ”Ei kukaan tee aborttia muuta kuin pakon edessä.”

Protestijoukko kohdisti viestinsä hallitusta ja erityisesti valtapuoluetta vastaan, vaikka lakiesitys tuli parlamentin käsittelyyn kansalaisaloitteesta. Puolan Laki ja oikeus -valtapuolueen (PiS) johtaja Jarosław Kaczyński on aiemmin sanonut, että hän pitää nykyistä tiukkaa lakia riittävänä. Puolalaislähteiden mukaan he suunnittelevat nyt omaa lakiehdotusta kansalaisaloitteen tilalle.

Katolista kirkkoa lähellä olevalla PiS:llä on parlamentissa yli puolet paikoista.

Aborttikielto hyväksyttiin parlamentin ensimmäisessä käsittelyssä syyskuussa. Nyt lakialoite on valiokuntakäsittelyssä. Sen etenemisen aikataulusta ei ole tietoa.

Aborttikielto on parlamentin käsittelyssä

 Tällä hetkellä abortti on sallittu vain, jos raskaus on seurausta insestistä tai raiskauksesta, sikiö on vaikeasti vammainen tai äidin henki on vaarassa.

 Jos aborttikielto hyväksytään, oikeus vietäisiin kaikissa muissa tapauksissa paitsi jos äidin henki on vaarassa.

 Aborttikielto hyväksyttiin parlamentin ensimmäisessä käsittelyssä syyskuussa. Nyt lakialoite on valiokuntakäsittelyssä, minkä jälkeen se palaa parlamentille.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Puola
 • Ihmisoikeudet
 • Abortti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  2. 2

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  3. 3

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  4. 4

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  5. 5

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  6. 6

   Suupielet halkeavat, hiukset putoavat ja väsyttää – onko kyse keväisestä vitamiinien puutteesta?

  7. 7

   Suomalaisyritysten avuksi tulossa uusi organisaatio – hallitus yhdistämässä Tekesin ja Finpron

  8. 8

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  9. 9

   Selvitys: Euroopan suurimmat pankit kätkevät miljardeja veroparatiiseihin – listalla mukana myös Nordea

  10. 10

   Perusterveestä Kaisa Tolosesta, 52, tuli sairas työtön kuudessa vuodessa: ”Tulevaisuuteni jäi Mikkolan kouluun”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  2. 2

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  3. 3

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  4. 4

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  5. 5

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  6. 6

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  7. 7

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  8. 8

   Suurpalon sammutus jatkuu koko maanantain Vantaalla – ”Useiden satojen tuhansien eurojen vahingot”

  9. 9

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  10. 10

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää