Valikko
Ulkomaat

USA:n varapresidenttiehdokkaat lupasivat vaaliväittelyssä kovaa linjaa Venäjän suhteen

Tim Kainella ja Mike Pencella oli monista asioista vastakkaiset mielipiteet, mutta myös eri käsitys faktoista

Washington

Yhdysvaltain varapresidenttiehdokkaat, demokraatti Tim Kaine ja republikaani Mike Pence, lupasivat panna kovan kovaa vastaan Venäjän suhteen ainoassa vaaliväittelyssään varhain keskiviikkona Suomen aikaa. Molempien mielestä vastapuoli olisi heikompi Venäjän presidentti Vladimir Putinin suhteen.

Kaine syytti Penceä siitä, että presidenttiehdokas Donald Trump kutsui Putinia vahvemmaksi johtajaksi kuin Yhdysvaltain presidentti Barack Obama.

”Ellet tiedä, mikä ero on diktaattorilla ja johtajuudella, sinun pitäisi palata koulun penkille”, Kaine piikitteli.

Pencen mukaan Putin alkaa jälleen kunnioittaa Yhdysvaltoja, jos Trumpista tulee presidentti. Tämä johtii siitä, että Yhdysvalloista tulee uudestaan ”vahvempi”. Pence ehdotti myös, että Puolaan ja Tsekkeihin sijoitettaisiin ohjuspuolustusjärjestelmä.

”Venäjän karhu ei koskaan kuole, vaan menee vain talviunille”, Pence sanoi.

Pencen retoriikka kuulostikin melko erilaiselta kuin Trumpin, joka on sanonut ihailevansa Putinia ja haluavansa ”tulla Venäjän kanssa toimeen”. Kaine muistutti Penceä Trumpin sanoista monta kertaa.

“Hän [Trump] rakastaa diktaattoreita. He ovat kuin hänen ikioma Mount Rushmorensa”, Kaine väitti viitaten vuoreen, johon on kaiverrettu neljän Yhdysvaltain presidentin kasvot.

Kainen mukaan Trumpin vuoresta löytyvät Putinin lisäksi Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-un ja Irakin ja Libyan entiset johtajat Saddam Hussein ja Muammar Gaddafi.

Suurimman osan väittelyä varapresidenttiehdokkaat puhuivatkin Trumpista ja Clintonista, eivät itsestään. Kaine vaati Penceä selittämään, miten tämä voi tukea Trumpin lausuntoja, joiden mukaan presidentti Obama ei ollut syntynyt Yhdysvalloissa, meksikolaiset ovat raiskaajia ja rikollisia, sotaveteraani John McCain ei ole oikea sotasankari tai muiden maiden kannattaisi hankkia ydinaseita.

Pence ei vastannut, vaan alkoi syyttää Clintonia ”solvausten sävyttämästä” kampanjasta. Hän alkoi myös luetella Clintonin epäonnistumisia: sitä, että Lähi-itä on kaaoksessa tai Clinton käytti yksityistä sähköpostia ulkoministeriön ohjesäännön vastaisesti. Monin paikoin väittelijät puhuivatkin lähes täydellisesti toistensa ohi kuin pitäisivät ennalta harjoiteltuja puheita.

Välillä kuulijasta tuntui myös siltä, että vastakkaisten mielipiteiden lisäksi miehillä oli eri faktat.

Se, että Trump ei ole maksanut tuloveroa, osoittaa Pencen mielestä taitavan liikemiehen taitoja, Kainen mielestä vapaamatkustajan vastuuttomuutta.

Clintonin neuvottelema sopimus Iranin ydinohjelmasta vähentää Kainen mielestä terrorismin vaaraa, Pencen mielestä lisää sitä.

Trumpin suunnitelma leikata veroja hyödyntää Kainen mielestä rikkaita, Pencen mielestä kaikkia.

Terrorismin vaara on Kainen mielestä vähentynyt amerikkalaisjoukkojen vetäydyttyä Irakista. Pencen mielestä terrorismin vaara on lisääntynyt uusien terrori-iskujen takia.

Kainen mielestä Clinton onnistui ulkoministerinä muun muassa osallistumalla terroristijohtaja Osama bin Ladenin tappamiseen. Pencen mielestä Clinton on epäonnistunut surkeasti, koska Lähi-itä on kaaoksessa.

Kainen mielestä Clintonin säätiö tekee arvokasta työtä hyväntekeväisyyden puolesta, mutta Trumpin säätiö hyödyttää tätä itseään. Pencen mielestä Trumpin säätiö tekee arvokasta työtä, mutta Clintonin säätiö on korruption väline.

Pence väitti, että jos hänen tai Kainen poika tekisi saman kuin Clinton eli lähettäisi luottamuksellisia tietoja sisältäviä sähköposteja kotipalvelimeltaan, nämä joutuisivat sotaoikeuteen.

”Täysin väärin”, Kaine sanoi.

”Täysin oikein”, Pence sanoi.

Miehet olivat eri mieltä jopa siitä, mitä on sanottu. Kaine muistutti Painea Trumpin puheista, joiden mukaan useammat maat voisivat hankkia ydinaseen. (Trump sanoi huhtikuussa uutiskanava CNN:n haastattelussa, ”ettei olisi paha juttu Yhdysvalloille”, jos Japanilla, Saudi-Arabialla tai Japanilla olisi oma ydinase). Pence kiisti, että Trump olisi ikinä ollut tätä mieltä.

”Tämä on vaihtoehtoinen Washingtonin todellisuus”, Pence huokaili.

Ainoat asiat, missä varapresidenttiehdokkaat löysivät hieman yhteistä kaikupohjaa Venäjän lisäksi olivat poliisi ja uskonto. Molemmat ylistivät amerikkalaista poliisia, vaikka Kainen mielestä myös poliisin asenteita mustia miehiä kohtaan pitäisi tutkia.

Molemmat ehdokkaat myös puhuivat vakaumuksestaan. Kaine on katolinen ja sanoi, että hänen oli vaikea Virginian kuvernöörinä hyväksyä kuolemantuomiota, mutta hän kunnioitti äänestäjien tahtoa. Pence taas korosti, kuinka tärkeää hänelle on uskonsa takia abortin vastustaminen. Pence haluaisi kieltää abortin Yhdysvalloissa.

Kaine muistutti Trumpin sanoneen keväällä, että abortin tehneitä naisia pitäisi rangaista. Pencen mukaan hän tai Trump eivät koskaan tukisi sellaista lakialoitetta.

”Miksi hän sitten sanoi niin?” Kaine tivasi monennetta kertaa illan aikana.

Pence levitteli käsiään. ”Hän ei ole sulava poliitikko, kuten sinä tai Hillary Clinton.”

Väittelyn alla republikaanipuolueelta kävi pieni lipsahdus: puolueen kansalliskomitean verkkosivut julistivat Pencen väittelyn voittajaksi jo tunti ennen kuin väittely oli alkanut. Perusteena voitolle oli mainittu Pencen talousnäkemykset ja se, että tämä muistutti kansaa Clintonin skandaaleista.

”Yhteisymmärrys on saavutettu. Kun pöly oli laskeutunut, Mike Pence oli voittanut selvästi”, verkkosivulla luki ennen väittelyn alkua.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  3. 3

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  4. 4

   Washington hyytyi Trumpin sotkuihin

  5. 5

   Palkittu eliittisotilas Trumpille: ”Sanokoon minulle päin naamaa, etten ole kelvollinen”

  6. 6

   ”Miten homeinen pitää olla, että puhuu vielä naisartisteista”, sanoo Paula Vesala – Pekka Kuusiston johtaman festivaalin ohjelmisto on alusta loppuun naisia, ja tämän takia siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä

  7. 7

   Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

  8. 8

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  9. 9

   Poliisin USA:ssa ampuman naisen kuolemasta uutta tietoa – Ampuminen saattoi johtua poliisiauton läpsäisystä

  10. 10

   Suomen juomavesi on maailman parasta – Miksi tänne silti tuodaan vettä moninkertaisesti enemmän kuin täältä viedään?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  2. 2

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  3. 3

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  4. 4

   Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

  5. 5

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  6. 6

   Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

  7. 7

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  8. 8

   200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

  9. 9

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  10. 10

   Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Suurimmassa vaarassa ovat tiukkapipoiset suorittajat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  5. 5

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  6. 6

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  9. 9

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  10. 10

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  11. Näytä lisää