Valikko
Ulkomaat

USA:n varapresidenttiehdokkaat lupasivat vaaliväittelyssä kovaa linjaa Venäjän suhteen

Tim Kainella ja Mike Pencella oli monista asioista vastakkaiset mielipiteet, mutta myös eri käsitys faktoista

Washington

Yhdysvaltain varapresidenttiehdokkaat, demokraatti Tim Kaine ja republikaani Mike Pence, lupasivat panna kovan kovaa vastaan Venäjän suhteen ainoassa vaaliväittelyssään varhain keskiviikkona Suomen aikaa. Molempien mielestä vastapuoli olisi heikompi Venäjän presidentti Vladimir Putinin suhteen.

Kaine syytti Penceä siitä, että presidenttiehdokas Donald Trump kutsui Putinia vahvemmaksi johtajaksi kuin Yhdysvaltain presidentti Barack Obama.

”Ellet tiedä, mikä ero on diktaattorilla ja johtajuudella, sinun pitäisi palata koulun penkille”, Kaine piikitteli.

Pencen mukaan Putin alkaa jälleen kunnioittaa Yhdysvaltoja, jos Trumpista tulee presidentti. Tämä johtii siitä, että Yhdysvalloista tulee uudestaan ”vahvempi”. Pence ehdotti myös, että Puolaan ja Tsekkeihin sijoitettaisiin ohjuspuolustusjärjestelmä.

”Venäjän karhu ei koskaan kuole, vaan menee vain talviunille”, Pence sanoi.

Pencen retoriikka kuulostikin melko erilaiselta kuin Trumpin, joka on sanonut ihailevansa Putinia ja haluavansa ”tulla Venäjän kanssa toimeen”. Kaine muistutti Penceä Trumpin sanoista monta kertaa.

“Hän [Trump] rakastaa diktaattoreita. He ovat kuin hänen ikioma Mount Rushmorensa”, Kaine väitti viitaten vuoreen, johon on kaiverrettu neljän Yhdysvaltain presidentin kasvot.

Kainen mukaan Trumpin vuoresta löytyvät Putinin lisäksi Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-un ja Irakin ja Libyan entiset johtajat Saddam Hussein ja Muammar Gaddafi.

Suurimman osan väittelyä varapresidenttiehdokkaat puhuivatkin Trumpista ja Clintonista, eivät itsestään. Kaine vaati Penceä selittämään, miten tämä voi tukea Trumpin lausuntoja, joiden mukaan presidentti Obama ei ollut syntynyt Yhdysvalloissa, meksikolaiset ovat raiskaajia ja rikollisia, sotaveteraani John McCain ei ole oikea sotasankari tai muiden maiden kannattaisi hankkia ydinaseita.

Pence ei vastannut, vaan alkoi syyttää Clintonia ”solvausten sävyttämästä” kampanjasta. Hän alkoi myös luetella Clintonin epäonnistumisia: sitä, että Lähi-itä on kaaoksessa tai Clinton käytti yksityistä sähköpostia ulkoministeriön ohjesäännön vastaisesti. Monin paikoin väittelijät puhuivatkin lähes täydellisesti toistensa ohi kuin pitäisivät ennalta harjoiteltuja puheita.

Välillä kuulijasta tuntui myös siltä, että vastakkaisten mielipiteiden lisäksi miehillä oli eri faktat.

Se, että Trump ei ole maksanut tuloveroa, osoittaa Pencen mielestä taitavan liikemiehen taitoja, Kainen mielestä vapaamatkustajan vastuuttomuutta.

Clintonin neuvottelema sopimus Iranin ydinohjelmasta vähentää Kainen mielestä terrorismin vaaraa, Pencen mielestä lisää sitä.

Trumpin suunnitelma leikata veroja hyödyntää Kainen mielestä rikkaita, Pencen mielestä kaikkia.

Terrorismin vaara on Kainen mielestä vähentynyt amerikkalaisjoukkojen vetäydyttyä Irakista. Pencen mielestä terrorismin vaara on lisääntynyt uusien terrori-iskujen takia.

Kainen mielestä Clinton onnistui ulkoministerinä muun muassa osallistumalla terroristijohtaja Osama bin Ladenin tappamiseen. Pencen mielestä Clinton on epäonnistunut surkeasti, koska Lähi-itä on kaaoksessa.

Kainen mielestä Clintonin säätiö tekee arvokasta työtä hyväntekeväisyyden puolesta, mutta Trumpin säätiö hyödyttää tätä itseään. Pencen mielestä Trumpin säätiö tekee arvokasta työtä, mutta Clintonin säätiö on korruption väline.

Pence väitti, että jos hänen tai Kainen poika tekisi saman kuin Clinton eli lähettäisi luottamuksellisia tietoja sisältäviä sähköposteja kotipalvelimeltaan, nämä joutuisivat sotaoikeuteen.

”Täysin väärin”, Kaine sanoi.

”Täysin oikein”, Pence sanoi.

Miehet olivat eri mieltä jopa siitä, mitä on sanottu. Kaine muistutti Painea Trumpin puheista, joiden mukaan useammat maat voisivat hankkia ydinaseen. (Trump sanoi huhtikuussa uutiskanava CNN:n haastattelussa, ”ettei olisi paha juttu Yhdysvalloille”, jos Japanilla, Saudi-Arabialla tai Japanilla olisi oma ydinase). Pence kiisti, että Trump olisi ikinä ollut tätä mieltä.

”Tämä on vaihtoehtoinen Washingtonin todellisuus”, Pence huokaili.

Ainoat asiat, missä varapresidenttiehdokkaat löysivät hieman yhteistä kaikupohjaa Venäjän lisäksi olivat poliisi ja uskonto. Molemmat ylistivät amerikkalaista poliisia, vaikka Kainen mielestä myös poliisin asenteita mustia miehiä kohtaan pitäisi tutkia.

Molemmat ehdokkaat myös puhuivat vakaumuksestaan. Kaine on katolinen ja sanoi, että hänen oli vaikea Virginian kuvernöörinä hyväksyä kuolemantuomiota, mutta hän kunnioitti äänestäjien tahtoa. Pence taas korosti, kuinka tärkeää hänelle on uskonsa takia abortin vastustaminen. Pence haluaisi kieltää abortin Yhdysvalloissa.

Kaine muistutti Trumpin sanoneen keväällä, että abortin tehneitä naisia pitäisi rangaista. Pencen mukaan hän tai Trump eivät koskaan tukisi sellaista lakialoitetta.

”Miksi hän sitten sanoi niin?” Kaine tivasi monennetta kertaa illan aikana.

Pence levitteli käsiään. ”Hän ei ole sulava poliitikko, kuten sinä tai Hillary Clinton.”

Väittelyn alla republikaanipuolueelta kävi pieni lipsahdus: puolueen kansalliskomitean verkkosivut julistivat Pencen väittelyn voittajaksi jo tunti ennen kuin väittely oli alkanut. Perusteena voitolle oli mainittu Pencen talousnäkemykset ja se, että tämä muistutti kansaa Clintonin skandaaleista.

”Yhteisymmärrys on saavutettu. Kun pöly oli laskeutunut, Mike Pence oli voittanut selvästi”, verkkosivulla luki ennen väittelyn alkua.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  2. 2

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  3. 3

   Suurpalon sammutus Vantaalla jatkuu koko maanantain – ”Savu kulkeutuu kohti Tuusulanväylää”

  4. 4

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  5. 5

   Lehti: Trumpin vävy alkaa uusia valtion hallintoa – ”Pitäisi johtaa kuin yritystä”

  6. 6

   Vuoden odotetuimpiin sarjoihin kuuluva Iron Fist on ensimmäinen epäonnistunut Netflixin Marvel-sarja – näistä syistä

  7. 7

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  8. 8

   Teini-ikä vie 10 prosenttia ihmisistä todellisiin vaikeuksiin, mutta murrosiän epätasapaino on samalla välttämätöntä

  9. 9

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  10. 10

   Näin Helsingistä tuli 12 vuodessa kiva ja avoin mutta myös kallis ja eriarvoinen – kuka sen sai aikaan?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  4. 4

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  5. 5

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  6. 6

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  7. 7

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  8. 8

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  9. 9

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  10. 10

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää