Ulkomaat

Valokuvaaja seurasi, kun lähes tuhat ihmistä löytyi puuveneestä Välimereltä – ”Täysi paniikki”

Raskaana olevat siirtolaisnaiset synnyttävät usein heti päästyään pelastusaluksiin.

Pelko hukkumisesta ja ilo pelastumisesta välittyvät kuvista, joita uutistoimisto AFP:n valokuvaaja Aris Messinis otti siirtolaisten pelastusoperaatiosta Välimerellä tiistaina.

Messinis pääsi mukaan Libyan edustalla partioineelle Astral-alukselle, jonka takana on Barcelonassa perustettu kansalaisjärjestö Proactiva Open Arms.

Operaatio kesti aamun valkenemisesta iltamyöhään, ja sen ansiosta pelastettiin satoja pääasiassa afrikkalaisia siirtolaisia. He olivat sinnitelleet aaltojen keskellä useissa pienissä kumiveneissä ja yhdessä suuressa puuveneessä.

Messinis arvioi AFP:n artikkelissa, että puisessa veneessä oli 700–1 000 ihmistä, kolmessa kerroksessa.

”Nousin veneeseen, ja siellä vallitsi täysi paniikki. Ihmisiä hyppi veteen ja yritti päästä ulos.”

Jopa vauvoja putosi mereen. Veneissä oli paljon pieniä lapsia. Eräässä kuvassa yksi lapsi itkee, mutta moni vaikuttaa suorastaan huolettomalta, välinpitämättömältä paniikin keskellä.

Pelastusalus Astral on suhteellisen pieni, minkä takia sen miehistö ei uskaltanut lähestyä siirtolaisten veneitä yksinään. Samanaikaisesti kannelle kapuava suuri joukko olisi voinut kaataa Astralin.

Siksi pelastajat odottivat apua Italian laivaston alukselta, joka ehti paikalle vasta neljä tuntia myöhemmin, puolenpäivän aikaan. Siihen mennessä ainoa apu tuli espanjalaiselta sotilaslentokoneelta, joka pudotti mereen pelastusliivejä.

Odotus todennäköisesti maksoi ihmishenkiä. Messinis kertoo, että laskujen mukaan 32 siirtolaista löytyi kuolleena. Moni heistä tukehtui kuoliaaksi ihmismassojen puristuksissa.

Selviytyneet osoittivat kunnioitustaan kuolleita kohtaan astelemalla hyvin varovaisesti näiden lomassa pelastuksen hetkellä.

Italian rannikkovartiosto kertoi koordinoineensa tiistaina 33:a operaatiota, joissa pelastettiin yhteensä 4 655 ihmistä. Maanantaina pelastettuja oli vielä hieman enemmän.

Rannikkovartioston ja Lääkärit ilman rajoja -järjestön mukaan neljä raskaana ollutta naista synnytti lapsen pelastamisensa jälkeen matkalla satamaan. Tänä vuonna siirtolaisten veneissä on alkanut näkyä aiempaa enemmän raskaana olevia naisia. On melko tavanomaista, että synnytykset alkavat naisten päästyä turvallisiin olosuhteisiin pelastusaluksille, kertoo AFP.

Lahjoitusten varassa toimivan Proactiva Open Arms -järjestön vapaaehtoiset aloittivat työnsä syyskuussa 2015. Aluksi järjestö auttoi Lesboksen saarelle Kreikassa rantautuvia siirtolaisia, mutta tänä vuonna se on alkanut lisäksi partioida Libyan edustalla.

Salakuljettajien veneissä on polttoainetta tyypillisesti vain parinkymmenen kilometrin matkaa varten, vaikka Libyasta on Lampedusalle noin 200 kilometriä ja Sisiliaan noin 400 kilometriä. Polttoaine riittää kansainvälisille vesille asti, jossa siirtolaisten selviämisen ratkaisee, sattuuko kukaan näkemään ja pelastamaan ajoissa.

Merenylitys Libyasta Italiaan on jälleen noussut siirtolaisten suosituimmaksi reitiksi Eurooppaan, kun EU:n ja Turkin maaliskuussa solmima sopimus on hillinnyt Turkista Kreikkaan pyrkivien ihmisten määrää.

Suurin osa Italiaan yrittävistä tulee Nigeriasta

 Italiaan on saapunut kuluvana vuonna yli 140 000 siirtolaista epävirallisia reittejä meren yli.

 Libyan rannikolta kohti Italiaa pyrkii enimmäkseen afrikkalaisia.

 Reittiä käyttävät siirtolaiset ovat kotoisin useimmin Nigeriasta, Eritreasta ja Sudanista, kertoo EU:n rajavalvontavirasto Frontex.

 Vertailun vuoksi Turkista Kreikkaan saapuvat siirtolaiset ovat kotoisin useimmin Syyriasta, Afganistanista ja Irakista.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi

  2. 2

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  3. 3

   Marko Junkkarin kommentti vihreiden gallup-suosion hurjasta noususta: ”Nyt huojuu toden teolla sekä Sipilän että Rinteen asema”

  4. 4

   Huumekuski kaahasi satasta keskellä aamuliikennettä Helsingissä – Pakenijat motitettiin Hämeentielle

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  7. 7

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  8. 8

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  9. 9

   Presidentti Sauli Niinistö tapaa Donald Trumpin Valkoisessa talossa elokuun lopulla

  10. 10

   Ilman pääsykoetta en olisi päässyt yliopistoon – korkeakoulu­haun uudistus voi tuhota monen unelman

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  4. 4

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  7. 7

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  8. 8

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  9. 9

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  10. 10

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  10. 10

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  11. Näytä lisää