Ulkomaat

Nobelin rauhanpalkinnon antaminen Kolumbian presidentille on tönäisy kohti pysyvää rauhaa – Santos ei ole aina ollut rauhankyyhky

Nobelin rauhanpalkinto on tänä vuonna myös poliittinen kannanotto. Palkinnon saa Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos, jonka neuvotteleman rauhansopimuksen kansa hylkäsi viime viikolla.

Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos ei ollut ilmeisesti odottanut saavansa maailman arvostetuinta rauhanpalkintoa.

Kun Norjan yleisradioyhtiö NRK yritti saada häntä puhelimeen Nobelin rauhanpalkinnon voiton julistamisen jälkeen aamuyöstä Kolumbian aikaa, Santos nukkui. Esikunta ei suostunut herättämään häntä, NRK kertoi.

Palkinto tuli yllätyksenä myös monelle muulle Kolumbiassa. Nobel-mahdollisuuksien uskottiin kaatuneen viime sunnuntain kansanäänestykseen, jossa kansa äänesti Santosin ja marxilaisen Farc-sissijärjestön solmiman historiallisen rauhansopimuksen nurin.

Nobel-komitea tiesi tilanteen herkkyyden. Se on myös syy, miksi Santos päätettiin palkita. Rauhan Nobel oli tönäisy kohti pysyvää rauhaa.

”On olemassa todellinen vaara, että rauhanprosessi keskeytyy ja sisällissota leimahtaa uudestaan”, Norjan Nobel-komi­tean puheenjohtaja Kaci Kullman Five sanoi paljastaessaan voittajan nimen.

Perusteeksi Santosin voitolle sanottiin hänen peräänantamaton pyrkimyksensä päättää vuosikymmeniä jatkunut konflikti.

Nobel-komitea kannusti sekä Santosia että Farc-sissejä johtavaa Rodrigo Londoñoa kun­nioittamaan rauhansopimusta äänestystuloksesta huolimatta. Nobel-komitea sanoi palkinnon olevan tunnustus myös Kolumbian kansalle.

Hän kehotti kolumbialaisia jatkamaan rauhan tavoittelua kansanäänestystuloksesta huolimatta.

”Äänestäjät eivät sanoneet ’ei’ rauhalle vaan tälle tietylle sopimukselle”, Kaci Kullman Five sanoi.

Sissisota vasemmistolaista Farc-sissiryhmää vastaan on jatkunut 52 vuotta. Syyskuun 26. päivä allekirjoitetun rauhansopimuksen piti päättää pitkäaikainen sota, joka on tappanut Nobel-komitean mukaan ainakin 220 000 ihmistä ja pakottanut kuusi miljoonaa ihmistä lähtemään kodeistaan.

Rauhanprosessien palkitseminen on osa Nobel-palkinnon traditioita. Harvinaista on se, että palkinnon sai vain rauhanprosessin toinen osapuoli. Tämä tekee palkinnosta poliittisen kannanoton.

”Tämä oli Norjalta hyvin hyvin poliittinen osoitus. Rauhanprosessin toivotaan jatkuvan nimenomaan Santosin alaisuudessa”, sanoo neuvonantaja Elisa Tarnaala. Kolumbiaa pitkään seurannut Tarnaala työskentelee konfliktinratkaisujärjestö CMI:ssä.

Hän uskoo, että palkinto olisi saatettu myöntää myös Farcin edustajalle ilman sunnuntaista kansanäänestystä. Äänestys kuitenkin osoitti selvästi, etteivät monet kolumbialaiset ole valmiita hyväksymään Farcia normaalina poliittisena toimijana. Yli viisivuosikymmentä vuotta jatkunut väkivalta ja ihmisoikeuksien rikkominen on jättänyt jälkensä.

Tarnaalan mukaan rauhansopimus oli hyvin kunnianhimoinen. Se oli pikemminkin yhteiskuntasopimus uuden, modernimman Kolumbian synnyttämiselle.

Siinä vaadittiin muun muas­sa tasavertaisia oikeuksia seksuaalivähemmistöille.

Noin 300-sivuisesta sopimuksesta löytyi kohtia, joilla Santosin vastainen oppositio saattoi kampanjoida rauhansopimusta vastaan.

Santos sai sissit rauhan puolelle, seuraavaksi hänen pitää vielä vakuuttaa poliittinen oppositio.

Nobelin synnyttämä kansainvälinen paine ja sisäinen paine saattavat kannustaa osapuolia jatkamaan rauhanprosessia.

Tahtoa on.

Sissijärjestö Farc ilmoitti jo heti kansanäänestystuloksen selvittyä, että he haluavat ”ei”-puolen voitosta huolimatta jatkaa rauhanprosessia.

Myös Kolumbian kansalaisyhteiskunta on jatkanut rauhan vaatimista.

Tällä viikolla nuorisojärjestöt kokosivat pääkaupungin Bogotán keskustaan vähintään kymmeniätuhansia vaatimaan rauhaa.

Kolumbian presidentti Santos, 65, ei ole aina ollut mikään rauhankyyhky. Hän toimi puolustusministerinä aikana, jolloin Kolumbian hallitus pommitti useita Farc-johtajia kuoliaaksi vuosien 2006–2009 suuroperaatiossa. Se heikensi Farcia.

Rauhanprosessi nytkähti eteenpäin vuonna 2011, kun Farcin johtajaksi nousi Londoño. Hänet tunnetaan paremmin lempinimellä Timochenko. Pian Farcin johtajaksi tultuaan Timo­chenko kirjoitti presidentti Santosille ja sanoi haluavansa puhua rauhasta.

Myös tämän vuoksi Santosin rauhantyötä voi pitää tunnustuksen arvoisena. Hän on onnistunut voittamaan Farc-sissien – joiden pommittamista hän johti – luottamuksen ja viemään rauhansopimusta pidemmälle kuin kukaan hänen edeltäjistään.

Rauhaa olivat edistämässä vahvasti Norja ja Farcille myötämielinen Kuuba, jossa neuvotteluja käytiin neljän vuoden ajan.

Farc-johtaja onnitteli Santosia Twitterissä, ja kiitti samalla rauhanprosessissa tukeneita maita, joihin kuuluvat myös Chile ja Venezuela.

”Ilman heitä rauha ei olisi ollut mahdollinen”, Londoño eli Timochenko kirjoitti.

Askelmerkit rauhaan ovat sopimuksen myötä olemassa.

Nobel lisää kansainvälistä huomiota viedä prosessi loppuun saakka.

Myös rauhannobelisti itse uskoo rauhan olevan nyt lähellä.

”Tämä on sitoumus jatkaa rauhan tavoittelua maassani”, Santos sanoi kuultuaan Nobel-palkinnosta.

 

Tausta

Farc on tiukan hierarkkinen organisaatio

Kolumbian sissisodan juuret ulottuvat yli puolen vuosisadan päähän. Farc perustettiin vuonna 1964 talonpoikien aseellisena ryhmänä Toliman vuorilla.

Alun perin Farciin kuului vain joitain satoja miehiä, jotka kävivät kapinaa hallitusta ja suurtilallisia vastaan. Vuosien mittaan ideologinen ulottuvuus himmeni ja Farc sekaantui yhä enemmän huumekauppaan. Se on rahoittanut toimintaansa myös kiristämällä ja sieppauksilla.

Konfliktiin on sotkeutunut myös oikeiston puolisotilaallisia joukkoja, huumejengejä ja muita rikollisryhmiä. Valtaosa uhreista on ollut siviilejä.

Farc on tiukan hierarkkinen organisaatio, jonka taistelijat saavat aseellisen koulutuksen ohella ideologisen kasvatuksen. Farcia on syytetty lapsisotilaiden pakkovärväyksestä, mutta alaikäisten taistelijoiden tarkka lukumäärä ei ole tiedossa.

HS tapasi syyskuun lopussa Kolumbiassa Farcin riveissä taistelleen entisen sissin Mirianin, joka liittyi Farciin teini-iässä. Mirian sanoi liittyneensä sisseihin omasta halustaan, koska halusi puolustaa köyhän maaseutuväestön asiaa.

”Kaupungissa on vaikea ymmärtää maaseudun kärsimystä. Maaseudulla valtion olemassa­oloa ei osannut edes kuvitella”, Marian sanoi.

”Kuvittelin aina, että lopulta ottaisimme vallan. En ikinä ajatellut, että laskisimme aseemme tällä tavoin”, Mirian sanoi pääkaupunki Bogotán laidalla ennen kansanäänestystä, jossa rauhansopimuksen vastustajat lopulta voittivat niukasti.

HS haastatteli syyskuun lopulla myös Darío Sierran, jonka isä kuoli Farc-sissien käsissä. Sissit sieppasivat Sierran isän 13 vuotta sitten. Tämän vuoden kesäkuussa Sierra sai yllättäen tietää, että Farc-sissit olivat paljastaneet ruumiin sijainnin osana rauhanneuvotteluja.

Sierra odottaa yhä, että voisi haudata isänsä. Ensin sissit nimittäin antoivat ruumiin sijainnista väärät koordinaatit. Farc pahoitteli sitä, ja Havannasta lähetettiin uudet tiedot. Sierra matkusti uudelleen Punaisen ristin edustajan kanssa helikopterilla ja jokea pitkin syvälle sademetsään, josta jäänteet löytyivät maahan haudattuna.

Hän odottaa nyt, että tutkijat vahvistavat sademetsästä löytyneen ruumiin olevan hänen isänsä.

”Tämä on ollut tuskallinen prosessi. Täytyy alkaa opetella elämään ihmisten kanssa, jotka sieppasivat ja tappoivat isäni”, hän sanoo ja kertoo anteeksiantamisen olevan vaikeaa.

”Silti on parempi pitää sissit lähellä ilman aseita kuin etäisyyden päässä aseistautuneina.”

Kolumbian sisällissota jatkunut 52 vuotta

 Presidentti Juan Manuel Santosin ja vasemmistolaisten Farc-sissien neuvotteleman rauhansopimuksen on määrä päättää 52 vuotta jatkunut konflikti.

 Sodassa on kuollut ainakin 220 000 ihmistä ja kuusi miljoonaa on joutunut jättämään kotinsa.

 Rauhansopimus allekirjoitettiin maanantaina 26. syyskuuta, mutta se kaadettiin viime sunnuntaina kansanäänestyksessä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Nobelin rauhanpalkinto
 • Kolumbia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan

  4. 4

   Ateisti on moraaliton ihminen – paitsi Suomessa

  5. 5

   Näyttää aivan tavalliselta rahtikontilta, onkin raskas kranaatinheitin – suomalaiset kehittivät uuden asejärjestelmän Arabiemiraattien pyynnöstä

  6. 6

   Nykyiset kolmikymppisetkin ovat saaneet kärsiä sotasukupolven kokemuksista – yli tuhat suomalaista kertoi, kuinka heitä lapsena piiskattiin ja tukistettiin

  7. 7

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  8. 8

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  9. 9

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  10. 10

   Näin aukesi miljardien eurojen markkina – Suomesta saa vihdoin viedä sianlihaa Kiinaan, mutta sitä ennen Markku Hirvijärven oli syötävä sonnin penis

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  3. 3

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  4. 4

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  5. 5

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  6. 6

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  7. 7

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  8. 8

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  9. 9

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  10. 10

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  10. 10

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  11. Näytä lisää