Ulkomaat

Norjalaisen huippudiplomaatin työ on järjestää apua Syyrian uhreille, ja juuri nyt se on epätoivoista – ”Olemme pettäneet syyrialaiset siviilit”

Avustuskuljetukset Aleppoon eivät voi lähteä, koska Syyrian hallinto ei ole antanut lupaa. Haavoittuneiden evakuointi taas odottaa Venäjän hyväksyntää. ”Olemme pettäneet syyrialaiset siviilit”, sanoo YK:n avustusryhmää Syyriassa johtava Jan Egeland.

Rajujen pommitusten kohteena olevasta Itä-Alepposta ”loppuu ruoka viikoissa”, avustuksia ei ole saatu kaupunkiin kolmeen kuukauteen ja suunnitelma evakuoida pahiten haavoittuneita siviileitä odottaa Venäjän hyväksyntää, kertoo YK:n avustusryhmää johtava Jan Egeland.

Norjalainen Egeland on yksi avainhenkilöistä kansainvälisen avun järjestämisessä Syyrian sodan uhreille. HS:n haastattelussa perjantaina hän kertoi, miksi työ juuri nyt on erityisen vaikeaa.

Hätä on pahin Aleppon kaupungissa, jonka oloja on viime päivinä kuvailtu ”teurastamoksi” ja ”helvetiksi”.

”Aleppon ihmispolot eivät ole saaneet merkittävää apua heinäkuun alun jälkeen”, Egeland sanoo. ”Itä-Aleppossa ruoka on loppumassa viikoissa.”

Egelandin toimintasuunnitelma nyt lokakuulle olisi toimittaa ruokaa, vettä ja lääkkeitä Aleppoon ja 17 muulle saarretulle alueelle, joissa on jumissa yhteensä noin 890 000 syyrialaista. Apukuljetukset eivät kuitenkaan voi lähteä, koska Syyrian hallitus ei ole vielä antanut lupaa, Egeland sanoo.

Toinen kiireinen tehtävä olisi evakuoida Itä-Alepposta ainakin 200 pahiten haavoittunutta ihmistä ja mahdollisesti muita siviileitä.

”Tällä hetkellä odotamme Venäjän vastausta suunnitelmaan”, Egeland sanoo.

Syyrian ja sitä tukevan Venäjän asevoimat ovat runsaan kahden viime viikon aikana pommittaneet rajusti asuinrakennuksia, sairaaloita ja muita siviilikohteita Itä-Aleppossa, jota hallitsevat Syyrian hallitusta vastustavat kapinalliset.

Syyrian diplomatiassa tärkeässä roolissa on kaksi kosmopoliittia Pohjolasta. YK:n Syyria-erityislähettiläs on Tukholmassa syntynyt Staffan de Mistura, ja norjalainen Egeland on hänen oikea kätensä.

Egeland johtaa YK:n alaisuudessa toimivaa humanitaarisen avun toimintajoukkoa, joten hänen työtään on neuvotella sodan osapuolien kanssa avun viemisestä ja uhrien evakuoinnista.

Egeland kertoo puhuvansa suoraan Venäjän diplomaateille ja sotilaille ja heidän kautta Syyrian hallitukselle ja sen muille liittolaisille. Toisella puolen hän puhuu Yhdysvalloille ja sen kautta aseellisille kapinallisryhmille.

Jotta apukuljetus – usein kymmenien kuljetusautojen saattue – voidaan lähettää matkaan, kaikkien osapuolten pitäisi samaan aikaan luvata, ettei avustajia ja siviilejä vastaan hyökätä. Lisäksi tarvitaan osapuolien yhteisymmärrys apukuljetuksen reitistä ja ajasta.

”Tarvitsemme humanitaarisen tauon taisteluissa, yleensä 48 tuntia, eli kaksi yötä ja kaksi päivää”, Egeland sanoo.

Vaikka osapuolten luvat saataisiin, avustajat vaarantavat oman henkensä. Syyskuussa pommi-isku tuhosi Syyrian Punaisen puolikuun avustuskuljetuksesta 18 kuorma-autoa ja yhtä monta avustustyöntekijää. Yhdysvallat syyttää iskusta Venäjää, joka kiistää asian.

Mikä on Venäjän rooli Syyrian tilanteessa on juuri nyt?

”Venäjällä on kaksoisrooli. Se on toinen kahdesta osapuolesta, jotka pommittavat Itä-Aleppoa ja aiheuttaa kärsimystä. Eikä se ole toistaiseksi suostunut vihollisuuksien keskeyttämiseen”, Egeland sanoo.

Venäjän toinen rooli on, että vaikutusvallallaan se voisi osaltaan mahdollistaa uhrien avustamista.

”Meillä on hyvät yhteydet Venäjään, sekä diplomaatteihin että asevoimiin. Myös Genevessä on korkea-arvoisia venäläisiä upseereita, joiden kanssa neuvottelemme”, Egeland sanoi.

Sveitsin Genevessä sekä johdetaan YK:n aputoimintaa että käydään Syyrian sodan neuvotteluita.

Egeland sanoo, että puolen viime vuoden aikana Venäjä on myös useita kertoja auttanut YK:ta saamaan apukuljetuksia perille. Ja esimerkiksi syyskuussa ongelmana ei ollut Venäjä, vaan vastapuoli, eli kapinalliset, jotka eivät hyväksyneet kuljetusreittiä.

59-vuotias Egeland on kansainvälisen diplomatian ja kriisien veteraani. Itä-Aleppon hirveydet ovat hänen mielestään ennennäkemättömiä. Syyrian ja Venäjän tekemistä iskuista tekee erityisen pahoja se, että raskaat pommit osuvat summittaisesti sinne tänne tiheästi asutulla alueella.

”Kokonaisia kerrostaloja räjäytetään palasiksi. Ihmiset sisällä.”

Juuri nyt Itä-Aleppossa on saarroksissa YK:n arvion mukaan ainakin 275 000 ihmistä. Heistä noin 100 000 on lapsia. Pommeja putoaa öin ja päivin. Parissa viikossa haavoittuneita on tullut ainakin 1 266. Lääkäreitä on jäljellä alle 30.

”Ne ovat kauheimmat pommitukset Syyrian sodassa, joka taas on sukupolvemme pahin humanitaarinen kriisi”, Egeland luonnehtii.

Silti avun toimittamista viivytetään, apujärjestöillä on pulaa rahoituksesta ja Euroopassa tuskaillaan, että pitääkö pakolaisia auttaa.

Turhauttaako?

”Olemme epätoivoisia. Meistä tuntuu, että olemme pettäneet syyrialaiset siviilit”, Egeland vastaa.

Egeland itse kulkee joka viikko Geneven ja Oslon välillä, koska YK-tehtävän lisäksi hän johtaa Norjan pakolaisapua. Se on yksi harvoista koko Syyrian alueella toimivista apujärjestöistä.

Koko Syyriassa arvioidaan olevan noin 13,5 miljoonaa ihmistä avun tarpeessa. Väkiluvuksi arvioidaan nyt noin 18 miljoonaa – ainakin viisi miljoonaa vähemmän kuin sodan alkaessa.

Sodan oikeussääntöjä määrittelevät Geneven sopimukset kieltävät siviilien ja sairaaloiden pommittamisen. Myös siviilien avustamisen estämistä voidaan pitää sotarikoksena. Syyrian sodassa kansainvälisen oikeuden periaatteet kuitenkin hylättiin jo kauan sitten.

Egeland syyttää tilanteesta ”hyvin syöneitä miehiä asepuvuissa”, joita kiinnostaa vain mahdollisimman suuren tuhon kylväminen vastapuolelle. Julmuuksia tekevät myös hallitusta vastustavat kapinalliset sekä jihadistiliikkeet, kuten Isis ja al-Nusra. Eniten siviiliuhreja kuitenkin aiheuttavat Syyrian ja Venäjän ilmapommitukset. Lisäksi saarretuista 18 alueesta 15:tä piirittävät Syyrian asevoimat.

Vaikeuksista huolimatta avustustyöntekijät kuitenkin saavat helpotusta miljoonille ihmisille joka kuukausi, Egeland muistuttaa. Avunsaajia on sekä Syyriassa että naapurimaissa.

”Tässä työssä on todella synkkiä viikkoja, mutta joskus on myös hyviä päiviä. Meillä ei ole varaa luovuttaa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Syyrian sisällissota
 • YK
 • Venäjä
 • Avustustyö
 • Pakolaiset
 • Yhdysvallat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  3. 3

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  4. 4

   Tunnetko nämä kymmenen vakavia myrkytyksiä aiheuttavaa suomalaista kasvia? – ”Kaikissa lapsiperheissä pitäisi olla lääkehiiltä varastossa”

  5. 5

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  6. 6

   Näin Trumpin rinnalle ilmaantui toinen Trump

  7. 7

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  8. 8

   Kumppanin painonvaihtelut voivat kriisiyttää seksielämän, ja siksi aiheesta pitäisi uskaltaa puhua, sanoo pariterapeutti Minna Oulasmaa

  9. 9

   Valkoisessa talossa soittanut ihmelapsi kuuli outoa kieltä lentokoneessa – nyt hän puhuu suomea ja pääsi jatkoon unelmiensa Maj Lind -pianokilpailussa

  10. 10

   Helsinki–Vantaan uusi eteläsiipi aukeaa, tältä siellä näyttää: Sisustuksessa suomalaista designia, matkustajat pääsevät kentän ensimmäiseen liukukäytävään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  3. 3

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  4. 4

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  5. 5

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  6. 6

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  7. 7

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  8. 8

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  9. 9

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  10. 10

   Jokaisen aikuisenkin pitäisi hankkia harrastus – Huonot elintavat ja tylsistyminen heijastuvat koko perheeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää