Valikko
Ulkomaat

Trump ei vetäydy, mutta ratkaisivatko puheet naisten kourimisesta presidenttikisan? HS:n yhteenveto paljastusvideon aiheuttamasta kohusta

Trump vakuuttaa, että vaalikampanja ei ole kriisissä.

St. Louis/Helsinki

Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump sanoi lauantai-iltana Suomen-aikaa, että hän ei missään nimessä jätä presidenttikisaa kesken.

Hän vakuutti sanomalehti The Wall Street Journalille, että vaalikampanja ei ole kriisissä kohua herättäneistä, perjantaina julkitulleista kourimispuheista huolimatta. Trump kertoi saaneensa uskomattoman paljon tukea asian tiimoilta.

HS kokosi yhteen tärkeimmät tiedot kohusta:

Mitä tapahtui?

The Washington Post -lehti julkaisi perjantaina vuonna 2005 nauhoitetun videon, jolla Trump puhuu muiden miesten kanssa naisten kourimisesta.

”Te tiedätte, että olen automaattisesti viehättynyt kauniisiin [naisiin]. Alan vain suudella heitä. Se on magneettista. Alan vain suudella. En edes odota”, Trump sanoo.

”Jos on tähti, he sallivat sen. Voi tehdä mitä tahansa. Voi tarttua heitä pillusta. Voi tehdä mitä tahansa.”

Kohua aiheuttanut nauhoitus on tehty Access Hollywood -ohjelman kuvaustauolla. Kamera näyttää keikkabussia, ja taustalla Trump kertoo yrittäneensä iskeä naimisissa ollutta naista, jonka miesjoukko näkee studiolla.

Trump itsekin meni tammikuussa 2005 naimisiin malli Melania Trumpin kanssa.

”Yritin iskeä häntä ja epäonnistuin. Myönnän sen. Yritin nussia häntä ja epäonnistuin. Hän oli naimisissa”, Trump sanoo nauhalla naisesta, josta hän käyttää vain etunimeä.

”Kun näen hänet nyt, hän on täysin muuttunut, hänellä on isot tekotissit ja kaikkea. Hän on muuttanut tyyliään täydellisesti.”

Nauhalla kuuluu välillä myös ohjelman juontajan Billy Bushin ääni. Bush nauraa Trumpin jutuille.

 Miten Trump pahoitteli sanomisiaan?

Tyylistään poiketen Trump pyysi sanojaan anteeksi. Trump pahoitteli sanomisiaan Twitter-viestissään, tiedotteessa ja videolla.

(Juttu jatkuu videon jälkeen)

”Tämä oli miesten pukuhuonehuumoria, yksityinen keskustelu vuosien takaa”, Trump sanoi perjantaina julkaisemassaan tiedotteessa.

”Olen pahoillani ja pyydän anteeksi. Lupaan olla parempi ihminen huomenna.”

Samalla Trump muistutti Yhdysvaltojen entisen presidentin Bill Clintonin syrjähypystä. Clinton harrasti seksiä avustajansa kanssa Valkoisessa talossa.

”Bill Clinton on puhunut paljon rumempia golfkentällä – paljon rumempia. Olen pahoillani, jos loukkasin jotakuta.”

Trump kertoi lauantaina Wall Street Journalille, että hän harkitsee vielä uuden puheen pitämistä asian tiimoilta.

Samassa haastattelussa hän suhtautui törkypuheisiinsa jo huomattavasti puolustelevammin kuin aiemmissa anteeksipyynnöissään.

”Kurkista hurskastelevien poliitikkojen ja kommentaattorien ovien taakse ja kuuntele, mitä he sanovat. Vaikutan heidän rinnalla vauvalta”, Trump sanoi.

 Miten Trumpin kourimispuheisiin reagoitiin?

Videon julkaisun jälkeen demokraattien presidenttiehdokas Hillary Clinton twiittasi: ”Tämä on hirveää. Emme voi antaa tämän miehen nousta presidentiksi.”

Odotetusti Clinton käytti nauhoitusta hyväkseen vaalikampanjassaan.

(Juttu jatkuu twiitin jälkeen)

Video aiheutti nopean ja jäätävän reaktion useilta johtavilta republikaanipuolueen jäseniltä.

Trumpin varapresidenttiehdokas Mike Pence sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan lauantaina, että Trumpin puheet naisista loukkasivat häntä.

”En suvaitse hänen sanomisiaan enkä voi puolustella häntä.”

Republikaanien puheenjohtaja ja edustajainhuoneen puhemies Paul Ryan peruutti esiintymisensä Trumpin vaalitilaisuudessa lauantaina.

Ryan sanoi, että Trumpin kommentit ”ällöttävät” häntä.

Edustajainhuoneen republikaanien johtaja Mitch McConnell vaati Trumpia pyytämään lausuntojaan anteeksi. Hän luonnehti Trumpin kommenttien osoittavan täydellistä välinpitämättömyyttä ja että ehdokas ei kunnioita naisia.

Senaattori John McCain, republikaanien presidenttiehdokas vuodelta 2008, veti tukensa Trumpilta pois. McCain viittasi Trumpin ”naisia halventaviin ja seksuaalisella väkivallalla leuhkiviin kommentteihin” ja sanoi, että Trumpille on mahdotonta tarjota enää edes ehdollista tukea.

Cindy ja minä emme äänestä Donald Trumpia”, McCain sanoi itsensä ja vaimonsa puolesta. McCain lisäsi, ettei ole kuitenkaan koskaan äänestänyt demokraattien presidenttiehdokasta, eikä aio äänestää Hillary Clintoniakaan.

Trump kertoi lauantaina Wall Street Journalille, että hänen vaimonsa Melania Trump ja tyttärensä Ivanka Trump”ymmärtävät täysin” Trumpia. Hänen mukaansa molemmat naiset ovat ”erittäin lojaaleja”.

Melania Trump kutsui kommentteja ”hyväksymiskelvottomiksi ja loukkaaviksi” häntä kohtaan. Hän sanoi kuitenkin hyväksyneensä aviomiehensä anteeksipyynnön sanomisistaan.

Melania Trumpin mukaan Donaldin lausunnot ”eivät edusta sitä miestä, jonka hän tuntee”.

”Hänellä on johtajan sydän ja mieli. Toivon ihmisten hyväksyvän hänen anteeksipyyntönsä, kuten minä olen tehnyt, ja keskittyvän tärkeisiin maatamme ja maailmaa koskeviin asioihin”, Melania Trump sanoi tiedotteessaan.

 

Miten kohu vaikuttaa presidenttikisaan?

Nauha tuli julkisuuteen vain kaksi päivää ennen Clintonin ja Trumpin toista vaaliväittelyä St Louisissa – ja 31 päivää ennen vaaleja. Trumpin suhtautuminen naisiin saattaakin hallita keskustelua sunnuntaina ja nousta jopa vaalien ratkaisevaksi asiaksi.

Vielä kuluneella viikolla Trump uhkasi nostaa presidentti Clintonin syrjähypyt vaaliväittelyssä esiin. Ennen videon julkaisua perjantaina hän kertoi kuitenkin päättäneensä keskittyä väittelyssä asiakysymyksiin.

Lue HS:n Washingtonin-kirjeenvaihtajan Laura Saarikosken arvio Trumpin puheiden vaikutuksista vaalikampanjaan tästä.

Kansainvälisen politiikan tutkija Saara Särmä ei usko, että Trumpin sanomisilla on erityistä vaikutusta miehen kannatukseen.

”Tämä on vain jatkumo Trumpin aiemmille naisvihaisille kommenteille”, Särmä sanoi.

Myös ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola epäilee, etteivät möläytykset haittaa Trumpin suosiota merkittävästi. Hän muistutti, että Trumpilla on ollut aiemminkin kyky selviytyä.

Lue Särmän ja Aaltolan arviot kokonaisuudessaan tästä.

Yhdysvaltalaisten tiedotusvälineiden analyyseissä uusimman kohun uskotaan mahdollisesti tuhoavan Trumpin presidenttipyrkimykset.

”Erikoista, että herra Trump ei vaikuttanut tarkoittavan kommenttiaan vilpittömäksi huoleksi hänen mahdollisesti loukkaamistaan ihmisistä vaan osaksi hänen omaa matkaansa, kuvaten hänen omaa kasvuaan ihmisenä”, sanomalehti The New York Timesin politiikantoimittaja Maggie Haberman kirjoitti.

”Eräs Trumpin avustaja varoitti ennen lausuntoa, että rouva Clintonin mainitseminen saisi viestin epäonnistumaan. Juuri niin herra Trump kuitenkin teki.”

Uutiskanava CNN:n politiikantoimittaja Stephen Collinson piti omituisena, että pahoitteluviestissään Trump haukkui Bill Clintonia.

”Trumpin kampanjan kaaosta kuvaa, että osa hänen avustajistaan kertoi epätoivostaan harvinaisen suorin sanoin. ’Tämä on kuvottavaa, yksinkertaisesti kuvottavaa’, eräs avustaja sanoi.”

KORJAUS 11.10. Paul Ryan on Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies, ei senaatin puhemies, kuten tekstissä alun perin kirjoitettiin. 

Lue myös:

Republikaanien hajaannus mahdollisti Trumpin esiinmarssin – lue kokonainen luku Saarikoskien tuoreesta Trump-kirjasta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  2. 2

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  3. 3

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  4. 4

   Tässäkö on Suomen vanhin käytössä oleva kännykkä? Mikkoset soittelevat 15 vuotta vanhalla oranssilla Nokialla – ja sen akku kestää viikon

  5. 5

   Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

  6. 6

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  7. 7

   Lupsakka puolalaiskuvaaja tallensi kuviinsa koko savolaisen ihmiskirjon sylivauvasta keppikerjäläiseen – katso upeat kuvat yli sadan vuoden takaa

  8. 8

   Valot sammuivat jälleen ilmaston puolesta – Earth Houria vietettiin niin tuomiokirkossa kuin Eiffel-tornissakin

  9. 9

   IFK:ta häiriköitiin Turkuhallissa, nuoret ryntäsivät joukkueen pukukoppi­käytävälle

  10. 10

   HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  2. 2

   USA:n oikeiston bluffi paljastui

  3. 3

   Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

  4. 4

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  5. 5

   HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

  6. 6

   Tässäkö on Suomen vanhin käytössä oleva kännykkä? Mikkoset soittelevat 15 vuotta vanhalla oranssilla Nokialla – ja sen akku kestää viikon

  7. 7

   Muumit poseeraavat Image-lehden kannessa Tom of Finland -tyyliin nahkahousuissa – Tove Janssonin perilliset selvittävät jatkotoimia

  8. 8

   Lupsakka puolalaiskuvaaja tallensi kuviinsa koko savolaisen ihmiskirjon sylivauvasta keppikerjäläiseen – katso upeat kuvat yli sadan vuoden takaa

  9. 9

   USA:n terveydenhoitolain uudistus epäonnistui – lupauksen pettäminen nöyryytys Trumpille ja republikaaneille

  10. 10

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  6. 6

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää