Valikko
Ulkomaat

Trump ei vetäydy, mutta ratkaisivatko puheet naisten kourimisesta presidenttikisan? HS:n yhteenveto paljastusvideon aiheuttamasta kohusta

Trump vakuuttaa, että vaalikampanja ei ole kriisissä.

St. Louis/Helsinki

Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump sanoi lauantai-iltana Suomen-aikaa, että hän ei missään nimessä jätä presidenttikisaa kesken.

Hän vakuutti sanomalehti The Wall Street Journalille, että vaalikampanja ei ole kriisissä kohua herättäneistä, perjantaina julkitulleista kourimispuheista huolimatta. Trump kertoi saaneensa uskomattoman paljon tukea asian tiimoilta.

HS kokosi yhteen tärkeimmät tiedot kohusta:

Mitä tapahtui?

The Washington Post -lehti julkaisi perjantaina vuonna 2005 nauhoitetun videon, jolla Trump puhuu muiden miesten kanssa naisten kourimisesta.

”Te tiedätte, että olen automaattisesti viehättynyt kauniisiin [naisiin]. Alan vain suudella heitä. Se on magneettista. Alan vain suudella. En edes odota”, Trump sanoo.

”Jos on tähti, he sallivat sen. Voi tehdä mitä tahansa. Voi tarttua heitä pillusta. Voi tehdä mitä tahansa.”

Kohua aiheuttanut nauhoitus on tehty Access Hollywood -ohjelman kuvaustauolla. Kamera näyttää keikkabussia, ja taustalla Trump kertoo yrittäneensä iskeä naimisissa ollutta naista, jonka miesjoukko näkee studiolla.

Trump itsekin meni tammikuussa 2005 naimisiin malli Melania Trumpin kanssa.

”Yritin iskeä häntä ja epäonnistuin. Myönnän sen. Yritin nussia häntä ja epäonnistuin. Hän oli naimisissa”, Trump sanoo nauhalla naisesta, josta hän käyttää vain etunimeä.

”Kun näen hänet nyt, hän on täysin muuttunut, hänellä on isot tekotissit ja kaikkea. Hän on muuttanut tyyliään täydellisesti.”

Nauhalla kuuluu välillä myös ohjelman juontajan Billy Bushin ääni. Bush nauraa Trumpin jutuille.

 Miten Trump pahoitteli sanomisiaan?

Tyylistään poiketen Trump pyysi sanojaan anteeksi. Trump pahoitteli sanomisiaan Twitter-viestissään, tiedotteessa ja videolla.

(Juttu jatkuu videon jälkeen)

”Tämä oli miesten pukuhuonehuumoria, yksityinen keskustelu vuosien takaa”, Trump sanoi perjantaina julkaisemassaan tiedotteessa.

”Olen pahoillani ja pyydän anteeksi. Lupaan olla parempi ihminen huomenna.”

Samalla Trump muistutti Yhdysvaltojen entisen presidentin Bill Clintonin syrjähypystä. Clinton harrasti seksiä avustajansa kanssa Valkoisessa talossa.

”Bill Clinton on puhunut paljon rumempia golfkentällä – paljon rumempia. Olen pahoillani, jos loukkasin jotakuta.”

Trump kertoi lauantaina Wall Street Journalille, että hän harkitsee vielä uuden puheen pitämistä asian tiimoilta.

Samassa haastattelussa hän suhtautui törkypuheisiinsa jo huomattavasti puolustelevammin kuin aiemmissa anteeksipyynnöissään.

”Kurkista hurskastelevien poliitikkojen ja kommentaattorien ovien taakse ja kuuntele, mitä he sanovat. Vaikutan heidän rinnalla vauvalta”, Trump sanoi.

 Miten Trumpin kourimispuheisiin reagoitiin?

Videon julkaisun jälkeen demokraattien presidenttiehdokas Hillary Clinton twiittasi: ”Tämä on hirveää. Emme voi antaa tämän miehen nousta presidentiksi.”

Odotetusti Clinton käytti nauhoitusta hyväkseen vaalikampanjassaan.

(Juttu jatkuu twiitin jälkeen)

Video aiheutti nopean ja jäätävän reaktion useilta johtavilta republikaanipuolueen jäseniltä.

Trumpin varapresidenttiehdokas Mike Pence sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan lauantaina, että Trumpin puheet naisista loukkasivat häntä.

”En suvaitse hänen sanomisiaan enkä voi puolustella häntä.”

Republikaanien puheenjohtaja ja edustajainhuoneen puhemies Paul Ryan peruutti esiintymisensä Trumpin vaalitilaisuudessa lauantaina.

Ryan sanoi, että Trumpin kommentit ”ällöttävät” häntä.

Edustajainhuoneen republikaanien johtaja Mitch McConnell vaati Trumpia pyytämään lausuntojaan anteeksi. Hän luonnehti Trumpin kommenttien osoittavan täydellistä välinpitämättömyyttä ja että ehdokas ei kunnioita naisia.

Senaattori John McCain, republikaanien presidenttiehdokas vuodelta 2008, veti tukensa Trumpilta pois. McCain viittasi Trumpin ”naisia halventaviin ja seksuaalisella väkivallalla leuhkiviin kommentteihin” ja sanoi, että Trumpille on mahdotonta tarjota enää edes ehdollista tukea.

Cindy ja minä emme äänestä Donald Trumpia”, McCain sanoi itsensä ja vaimonsa puolesta. McCain lisäsi, ettei ole kuitenkaan koskaan äänestänyt demokraattien presidenttiehdokasta, eikä aio äänestää Hillary Clintoniakaan.

Trump kertoi lauantaina Wall Street Journalille, että hänen vaimonsa Melania Trump ja tyttärensä Ivanka Trump”ymmärtävät täysin” Trumpia. Hänen mukaansa molemmat naiset ovat ”erittäin lojaaleja”.

Melania Trump kutsui kommentteja ”hyväksymiskelvottomiksi ja loukkaaviksi” häntä kohtaan. Hän sanoi kuitenkin hyväksyneensä aviomiehensä anteeksipyynnön sanomisistaan.

Melania Trumpin mukaan Donaldin lausunnot ”eivät edusta sitä miestä, jonka hän tuntee”.

”Hänellä on johtajan sydän ja mieli. Toivon ihmisten hyväksyvän hänen anteeksipyyntönsä, kuten minä olen tehnyt, ja keskittyvän tärkeisiin maatamme ja maailmaa koskeviin asioihin”, Melania Trump sanoi tiedotteessaan.

 

Miten kohu vaikuttaa presidenttikisaan?

Nauha tuli julkisuuteen vain kaksi päivää ennen Clintonin ja Trumpin toista vaaliväittelyä St Louisissa – ja 31 päivää ennen vaaleja. Trumpin suhtautuminen naisiin saattaakin hallita keskustelua sunnuntaina ja nousta jopa vaalien ratkaisevaksi asiaksi.

Vielä kuluneella viikolla Trump uhkasi nostaa presidentti Clintonin syrjähypyt vaaliväittelyssä esiin. Ennen videon julkaisua perjantaina hän kertoi kuitenkin päättäneensä keskittyä väittelyssä asiakysymyksiin.

Lue HS:n Washingtonin-kirjeenvaihtajan Laura Saarikosken arvio Trumpin puheiden vaikutuksista vaalikampanjaan tästä.

Kansainvälisen politiikan tutkija Saara Särmä ei usko, että Trumpin sanomisilla on erityistä vaikutusta miehen kannatukseen.

”Tämä on vain jatkumo Trumpin aiemmille naisvihaisille kommenteille”, Särmä sanoi.

Myös ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola epäilee, etteivät möläytykset haittaa Trumpin suosiota merkittävästi. Hän muistutti, että Trumpilla on ollut aiemminkin kyky selviytyä.

Lue Särmän ja Aaltolan arviot kokonaisuudessaan tästä.

Yhdysvaltalaisten tiedotusvälineiden analyyseissä uusimman kohun uskotaan mahdollisesti tuhoavan Trumpin presidenttipyrkimykset.

”Erikoista, että herra Trump ei vaikuttanut tarkoittavan kommenttiaan vilpittömäksi huoleksi hänen mahdollisesti loukkaamistaan ihmisistä vaan osaksi hänen omaa matkaansa, kuvaten hänen omaa kasvuaan ihmisenä”, sanomalehti The New York Timesin politiikantoimittaja Maggie Haberman kirjoitti.

”Eräs Trumpin avustaja varoitti ennen lausuntoa, että rouva Clintonin mainitseminen saisi viestin epäonnistumaan. Juuri niin herra Trump kuitenkin teki.”

Uutiskanava CNN:n politiikantoimittaja Stephen Collinson piti omituisena, että pahoitteluviestissään Trump haukkui Bill Clintonia.

”Trumpin kampanjan kaaosta kuvaa, että osa hänen avustajistaan kertoi epätoivostaan harvinaisen suorin sanoin. ’Tämä on kuvottavaa, yksinkertaisesti kuvottavaa’, eräs avustaja sanoi.”

KORJAUS 11.10. Paul Ryan on Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies, ei senaatin puhemies, kuten tekstissä alun perin kirjoitettiin. 

Lue myös:

Republikaanien hajaannus mahdollisti Trumpin esiinmarssin – lue kokonainen luku Saarikoskien tuoreesta Trump-kirjasta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

  3. 3

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  4. 4

   Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

  5. 5

   Pullollinen olutta maksaa 30 senttiä, jos sen panee kotona – kaksiossaan ipaa tehtaileva Otto Hannikainen on osa kotiolutbuumia

  6. 6

   Voimakas maanjäristys Egeanmerellä – ainakin kaksi kuoli Kosin lomasaarella Kreikassa, uutistoimiston mukaan uhrit ovat ruotsalainen ja turkkilainen

  7. 7

   Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

  8. 8

   Äänestäjät saivat tahtonsa läpi: Tukholman ja Göteborgin väliä kulkeva juna nimettiin Trainy McTrainfaceksi

  9. 9

   BBC: Tukihuijari väitti, ettei pysty kävelemään yli 50 metriä – kiipesi Kilimanjarolle ja voitti triathlonin

  10. 10

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  2. 2

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  3. 3

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  4. 4

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  5. 5

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  6. 6

   16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

  7. 7

   Näin stand up -koomikon brändiä suojellaan: Pikkufestivaalin ei annettu käyttää Sami Hedbergin nimeä vitsikilpailun nimessä

  8. 8

   Kela olettaa kämppikseni maksavan asumismenoni

  9. 9

   Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

  10. 10

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

  11. Näytä lisää