Ulkomaat

Näin USA:n vaaliväittely eteni hetki hetkeltä: Trumpin vastaus kourintavideoon, Clintonin Putin-vihjaus ja lopussa molemmilta pakotetut kehut toiselle

Väittelyssä kuultiin myös Trumpin selitys hänen Venäjä-suhteestaan. Voittajaa ehdokkaiden toiselle kohtaamiselle on vaikea nimetä.

Yhdysvaltojen presidenttiehdokkaiden Hillary Clintonin ja Donald Trumpin toinen suuri väittely on päättynyt.

Väittely oli tulisempi ja likaisempi kuin taisteluparin ensimmäinen kohtaaminen. Sille on vaikea nimetä selvää voittajaa. Vaikka Clinton pääsi esittelemään asiaosaamistaan joissakin kohdissa, Trump hyökkäsi monta kertaa onnistuneesti Clintonia vastaan.

Trumpin taktiikka oli varsin aggressiivinen alusta pitäen. Hän keskeytti Clintonia usein. Hän myös syytti väittelyn juontajia Clintonin suosimisesta.

Trump uhkasi Clintonia vankilalla

Jo alkupuolella väittelyä Trump lupasi, että jos hän pääsee presidentiksi, hän panee syyttäjän tutkimaan Clintonin sähköpostiskandaalia. ”En sano tätä mielelläni, mutta minun on sanottava tämä”, hän aloitti.

Kun Clinton tämän jälkeen puhui siitä, miten Trumpin pääsy Valkoiseen taloon on estettävä, Trump vastasi näin:

”Koska joutuisit vankilaan.”

Clinton vankilaan -huudot ovat tuttua tavaraa Trumpin vaalitilaisuuksissa. Kilpakumppanin uhkaaminen telkien taakse panemisella vaaliväittelyssä on kuitenkin jotakin hyvin poikkeuksellista.

Trump yllätti live-lähetyksellä vain tunti ennen väittelyä

Väittelyä pohjusti Trumpin yllätys, jossa hän marssitti Clintonin miestä, ex-presidentti Bill Clintonia ahdistelusta syyttäneitä naisia suoraan lähetykseen vain tuntia ennen väittelyä. Lähetys julkaistiin Trumpin Facebook-tilin kautta.

Trump otti Bill Clintonin käytöksen naisia kohtaan esiin myös väittelyssä, kuten hän oli uhannut.

Väittelyssä ehdokkaat vastasivat yleisön kysymyksiin. Väittelyn alkuosa käytettiin kuitenkin Trumpin äskettäisen kourimispuhevideon ja Clintonin sähköpostiskandaalin puimiseen.

Clintonin mielestä video todistaa entistä selvemmin, että Trump on ”epäsopiva” presidentiksi. ”Meidän täytyy näyttää, että me emme ole tällaisia”, Clinton sanoi.

Runsaan kymmenen vuoden takaisella videolla Trump muun muassa sanoo voivansa kouria naisia haaroista, koska hän on ”tähti”.

Trump pahoitteli väittelyssä lyhyesti törkeyksiään. Hän kuittasi ne ”pukukoppipuheina”. Trump onnistui kuitenkin siirtymään aiheesta varsin nopeasti Clintonien syyttelyyn.

Kun juontaja kysyi Trumpilta, oliko hän joskus tehnyt asioita, joista hän puhui videolla – kuten kourinut naisia vastoin näiden tahtoa – Trump kiisti koskaan tehneensä niin.

Valhe Irakin sodasta toistui

Syyttelytaktiikkaa Trump jatkoi myös Syyrian hirvittävyyksistä puhuttaessa. Hän ei muotoillut omaa politiikkaansa, vaan toisteli, että Clinton olisi voinut tehdä asialle paljon enemmän.

Trump myös toisti vastustaneensa Irakin sotaa. Tämä väite ei ole edelleenkään totta. Sen todistaa vuodelta 2002 peräisin oleva radio-ohjelma, jossa Trump myöntää kannattavansa sotaa.

Clinton totesi, että äärijärjestö Isisin lyömisessä voisi auttaa, jos kurdeja aseistettaisiin nykyistäkin enemmän ja jos järjestön johtajaa vastaan iskettäisiin nykyistä päättäväisemmin. Syyrian Aleppon tilanteesta Clinton sanoi, että Venäjää pitäisi pystyä painostamaan enemmän.

Trump totesi Aleppon ”olevan jo mennyttä”. Hän keskittyisi lyömään Isisiä, vaikka sitten Venäjän ja Syyrian itsevaltiaan Bashar al-Assadin tuella.

Trump: ”En tunne Putinia”

Juuri ehdokkaiden suhtautuminen Venäjään on yksi Suomea ja suomalaisia eniten kiinnostavista vaaliteemoista. Tässä väittelyssä molemmat ehdokkaat puhuivat Venäjään liittyvistä kysymyksistä melko pitkästi.

Clinton vihjaili, että Trumpilla on ehkä Venäjällä bisnes- tai muita etuja, minkä vuoksi hän haluaa miellyttää Venäjää. Clinton antoi ymmärtää, että samasta syystä Venäjä ja sen presidentti Vladimir Putin kannattavat Trumpia presidentiksi. Trump on sanonut, että Putin on hänestä Barack Obamaa parempi kansakunnan johtaja.

Clinton muistutti myös, että Yhdysvaltain tiedustelun mukaan Venäjä on luultavasti vaalikamppailuun vaikuttaneiden Wikileaks-vuotojen takana.

Trump vastasi, että hän ”ei tunne Putinia”. ”Minusta olisi kuitenkin hyvä, että tulisimme toimeen Venäjän kanssa. Esimerkiksi taistellaksemme yhdessä Isisiä vastaan”, Trump sanoi.

Toisaalta Trump totesi, että hänen mielestään Yhdysvallat on osoittanut heikkoutta antamalla Venäjän uudistaa ydinaseitaan tekemättä itse samoin. ”Ei hyvä juttu”, hän summasi.

Clinton sanoi, että hän olisi valmis panemaan Venäjälle kovan kovaa vastaan. ”Kuten tein ministerinäkin”, hän vakuutti.

Clinton kehui Trumpin lapsia, Trump Clintonin sitkeyttä

Väittelyn viimeinen kysyjä halusi, että molemmat yrittäisivät sanoa toisistaan jotain myönteistä.

Clinton käytti tilaisuuden kehuakseen Trumpin lapsia, jotka ovat hänen mukaansa ”omistautuneita” ja ”kyvykkäitä”. ”Ja se kertoo paljon myös Donaldista”, hän jatkoi.

Trump vastasi kohteliaisuuteen kehumalla Clintonia ”taistelijaksi”, joka ei luovuta tai jätä ajamiaan asioita kesken. ”Se on hyvä piirre ihmisessä”, hän lisäsi.

Lue alta, miten väittely eteni hetki hetkeltä. Uusimmat päivitykset ovat ylimpänä.

Hetki hetkeltä -seuranta:

5.39: Väittely päättyy. Toisin kuin alussa, tällä kertaa ehdokkaat kättelevät toisiaan. Sen jälkeen he kääntyvät omille suunnilleen taustajoukkojensa pariin. Ohi on.

5.38: Trump kiittää kohteliaisuudesta lapsiaan kohtaan. ”Jos se oli kohteliaisuus... Otan sen kohteliaisuutena.” Hänen positiivinen huomionsa Clintonista kuuluu näin: ”Hän ei luovuta, hän ei lopeta. Hän on taistelija. En ole samaa mieltä monestakaan asiasta, jonka puolesta hän taistelee, mutta hän on taistelija. Ja se on hyvä piirre ihmisessä.”

5.35: Viimeinen kysyjä kysyy, mitä positiivista ehdokkaat voisivat sanoa toisistaan. Clinton vastaa: ”Hänen lapsensa. He ovat hyvin omistautuneita ja kyvykkäitä. Ja se kertoo paljon Donaldista. Muuten en ole hänen kanssaan samaa mieltä paljon mistään.

5.33: Clinton sanoo, että Trump ostaa kyllä mielellään tuota halpaa kiinalaista terästä rakentaakseen Trump-rakennuksiaan. Hän sanoo myös, että Yhdysvalloista voisi tulla puhtaan energian suurvalta.

5.32: Trump luettelee vaalissa ratkaisevia vaa’ankieliosavaltioita, joiden terästyöläisiä hänen energiapolitiikkansa hänen mukaansa hyödyttäisi. ”Ohio... Mahtava paikka! Pennsylvania...” Trumpin mukaan Kiina ”dumppaa” maailmanmarkkinoille halpaa terästä ja täten ”tappaa” yhdysvaltalaisten työpaikat.

5.30: Viimeinen kysymys koskee energiapolitiikkaa. Trump sanoo, että sellainen asia on olemassa kuin ”puhdas hiili”. ”Tuon energiayhtiömme takaisin peliin, ne auttavat maksamaan velkamme takaisin. Tätä menoa ne ovat menossa konkurssiin.”

5.29: Trump alkaa vastauksessaan puhua ohi aiheen. Hän ihmettelee, miksi Clinton ei rahoita itse omaa vaalikampanjaansa, vaikka on vuosia tienannut niin hyvin. Clinton ylittää vielä aikansa sanomalla, että porsaanreikiä aselainsäädännössä on tukittava.

5.28: Clintonin mukaan Trump valitsisi tuomareita, jotka voisivat haluta perua korkeimman oikeuden jo vahvistaman homojen avioliitto-oikeuden. Hänestä se olisi menneisyyteen palaamista.

5.26: Yleisön edustaja kysyy, mitä asioita ehdokkaat painottaisivat valitessaan korkeimman oikeuden tuomareita. Seuraava presidentti pääsee luultavasti valitsemaan useita tuomareita yhdeksänjäseniseen korkeimpaan oikeuteen. Korkeimmalla oikeudella on Yhdysvaltojen järjestelmässä todella paljon valtaa, varsinkin useissa niin kutsutuissa moraalikysymyksissä. Esimerkiksi aseenkantoa, aborttia ja homojen oikeuksia koskevien lakien kohtalo ratkeaa usein lopulta vasta korkeimmassa oikeudessa.

5.25: Musta yleisön edustaja kysyy, olisivatko ehdokkaat koko Amerikan presidenttejä. Trump toteaa: ”Olisin koko Amerikan presidentti. Toisin kuin Clinton, joka kutsui isoa osaa amerikkalaisista halveksittaviksi.” Trump viittaa tapaukseen, jossa Clinton käytti termiä ”basket of deplorables” luokitellakseen osaa republikaanikannattajia. Se tarkoittaa ”halveksittavien koria”. Hän viittasi tuolloin muun muassa homofobisiin ja islamofobisiin ihmisiin. Clinton puhuu kirjeistä, joita hän on saanut: ”Moni miettii, miten heille käy, jos Trump valitaan presidentiksi.” Hän kertoo kirjeestä, jossa lapsi pelkäsi, että hänet lähetetään takaisin Etiopiaan.

5.23: Clinton muistuttaa, että monet turvallisuusviranomaiset vastustavat Trumpin presidenttiyttä. Clinton muistuttaa myös, kuinka hyvin Yhdysvaltojen talous ja kansalaisten tulot kasvoivat hänen miehensä Bill Clintonin kaudella. Clinton sanoo, että Trumpin verosuunnitelmat työntäisivät Yhdysvallat takaisin taantumaan.

5.22: Trump: ”Hillaryllä on valtavaa vihaa sydämessään.” Hän jatkaa basket of deplorables -kohusta puhumista. ”Kun hän sanoi niin, hän todella tarkoitti sitä.”

5.14: Clinton sanoo, että Yhdysvallat voisi nykyistä selkeämmin jahdata Isisin johtajaa Abu Bakr al-Baghdadia. Hänen mielestään Yhdysvallat voisi myös aseistaa Isisiä vastaan taistelevia kurdijoukkoja enemmän kuin nykyään.

5.09: Juontaja toistaa kysymyksen Trumpille. Mitä hän tekisi Syyrian tilanteelle? Trump jatkaa Clintonin syyttämistä. Hän syyttää myös Yhdysvaltojen liittolaisia. Hän sanoo, että Isis on tuhottava. Hän sanoo, että kenraali Patton ”pyörii haudassaan”. Hän ei kuitenkaan saa sanottua suunnitelmaansa Syyrian tilanteen ratkaisemiseksi.

5.08: Trump puhuu siitä, että Venäjän on annettu uudistaa ydinarsenaaliaan ja Yhdysvallat on samaan aikaan antanut omansa vanhentua. ”Ei hyvä juttu”, hän toteaa lopuksi.

5.07: Trump: Iran ja Venäjä ovat meitä vastaan. Ja Clinton teki historian typerimmän diilin Iranin kanssa, hän on vahvistanut Irania. Trump muistuttaa Obaman ”rajasta hiekassa”. Obama varoitti Syyrian hallintoa kemiallisten aseiden käytöstä, mutta kun Syyria sitten käytti kemiallista asetta, vastaiskua ei tullut. Sen sijaan Obama sopi Venäjän kanssa, että Syyrian kemialliset aseet tuhotaan. Clinton keskeyttää Trumpin sanoakseen, että hän ei ollut tuolloin ulkoministerinä.

5.05: Clinton: Tarvitsemme neuvotteluvaltteja Venäjän suhteen. Meidän täytyy työskennellä läheisemmin liittolaistemme kanssa. Haluan tässä painottaa Venäjän aggressiivisuutta. Olen pannut Venäjälle kovan kovaa vastaan, ja tekisin niin presidenttinäkin. ”Tiedämme kenet Venäjä haluaa presidentiksi, ja se en ole minä.”

5.04: Yleisökysymys Facebookin kautta: Mitä tekisit presidenttinä pysäyttääksesi Syyrian Aleppon humanitaarisen katastrofin pahenemisen? Eikö tilanne ole sama kuin Holokaustissa, jossa Yhdysvallat odotti liian kauan ennen kuin puuttui asiaan?

4.57: Clinton sanoo, että Trump ei ole maksanut lainkaan veroja vuosikausiin. ”Ei mitään koulutukseen, ei lääkäreille, ei armeijalle...”, hän luettelee.

4.56: Yleisökysymys koskee sitä, miten ehdokkaat varmistaisivat, että rikkaat maksavat reilun osan veroista. Trump toteaa: ”Voin myöntää rehellisesti, että minäkin olen hyötynyt veroeduista, joita meillä on rikkaita varten. Hyvä kysymys on, miksi Clinton ei senaattorina ollessaan muuttanut sitä.”

Trump väittää, että Clinton teki palveluksia rikkaille kavereilleen.

4.52: Clinton heittää ilmaan epäilyn siitä, että Trumpilla on bisneksiä Venäjällä ja sen takia hän haluaisi presidenttinä olla Venäjän kanssa niin hyvissä väleissä. Trump vastaa: ”En tunne Putinia. Mutta minusta olisi hienoa, jos tulisimme toimeen Venäjän kanssa. Voisimme esimerkiksi taistella Isisiä vastaan yhdessä.”

4.49: Clintonilta kysytään Wikileaks-vuodoista, joissa on paljastettu asioita, joita hän on sanonut tapaamisissaan finanssimaailman edustajien kanssa. Clinton kääntää puheen Yhdysvaltojen tiedustelun äskettäiseen epäilyyn siitä, että Venäjä on hankkinut hakkeroimalla tietoja, joihin Wikileaks-vuodot perustuvat.

4.46: Trump väittää taas, että hän ei tukenut Irakin sotaa. Vuodelta 2002 on olemassa radio-ohjelma, jossa hän sanoo tukevansa sotaa. Trump kuitenkin jatkaa Clintonin syyttämistä siitä, että tämä äänesti sodan puolesta. Trump jopa sanoo, että jos hän olisi ollut presidentti, sotaa ei olisi tapahtunut ja myös sotilas Khan, jonka isä syytti Trumpia demokraattien vaalikokouksessa, olisi yhä elossa.

4.44: Trump vastaa kysmykseen vanhasta lausunnostaan, jossa hän sanoi, että muslimien tulo Yhdysvaltoihin täytyy pysäyttää. Trump selittää, että hän ei tarkoita kaikkien tulon kieltämistä vaan nykyistä tarkempaa selvitystyötä siitä, keitä Yhdysvaltoihin saapuu.

4.42: Clinton: ”Emme ole sodassa islamin kanssa. Jos väitämme niin, se pelaa terroristien pussiin.” Tämä on argumentti, jota Clinton on yrittänyt tuoda keskusteluun aikaisemminkin. Hänen mukaansa islamistiterroristien on sitä helpompi rekrytoida uusia jäseniä, mitä enemmän vihapuhetta islamia vastaan kohdistetaan.

4.39: Kolmas kysymys tulee muslimilta yleistöstä. Hän kysyy, miten muslimien leimaaminen ja viha heitä kohtaan saadaan vältettyä. Trump sanoo, että islamofobia on todellinen ongelma. Hän jatkaa toteamalla, että jotenkin terrorismiongelmaan on kuitenkin puututtava. Hän sanoo, että Yhdysvaltoihin tulevien muslimien pitäisi ilmoittaa, jos he ”havaitsevat vihaa” yhteisöissään. Muuten terrorismia ei hänen mukaansa voida voittaa. ”Voimme yrittää olla poliittisesti korrekteja, mutta [iskuissa] kyse on ollut radikaalista islamistisesta terrorismista.”

4.37: Trump toteaa, että Obamacare on ”totaalinen katastrofi”, jota ei voi korjata. Juontaja tenttaa Trumpilta, miten hän aikoo samaan aikaan luopuoa Obamacaresta ja silti tuottaa parempaa terveyspalvelua köyhille.

4.35: Toinen yleisökysymys koskee niin kutsuttua Obamacarea, eli terveydenhuollon uudistusta, jossa Barack Obama yritti saada enemmän amerikkalaisia sairausvakuutuksen piiriin. Kysyjä ihmettelee, miksi vakuutusmaksut näyttävät sen myötä nousevan. Clinton vastaa yksityiskohtaisesti kysymykseen. Hän lupaa uudistaa uudistuksen rakennetta. ”Pidämme siitä osat, jotka toimivat”, Clinton sanoo. Hän lupaa myös lisäetuja esimerkiksi pienyrittäjille.

4.30: Trump keskeyttelee Clintonia monta kertaa. Clinton koittaa pitää hymyn kasvoillaan, mutta on selvästi hieman hermostunut. Trump syyttää juontajaa siitä, että sähköpostiskandaali ohitettiin liian nopeasti, vaikka siitä puhuttiin varsin pitkään.

4.25: Clinton sanoo, että toivottavasti ikinä kukaan sellainen kuin Trump ei pääse Valkoiseen taloon. Trump vastaa: ”Koska joutuisit vankilaan”. Osa yleisöstä hurraa. Juontaja muistuttaa yleisöä, että hurrata ei saa.

4.23: Alkuväittelyn perusteella ei näytä siltä, että tässä vastattaisiin yleisön kysymyksiin. Trump alkaa puhua siitä, että hänen mielestään Clinton ei voittanut esivaalissa Bernie Sandersia reilusti. Sen jälkeen hän alkaa puhua Clintonin sähköpostiskandaalista. Trump sanoo, että jos hänet valitaan presidentiksi, hän panee syyttäjän hänen peräänsä. Clinton muistuttelee katsojia siitä, että hänen sivuillaan voi lukea livenä faktantarkastajien työtä. ”Jos oikaisisin kaiken, mitä Trump sanoo väärin, en voisi muusta puhuakaan.”

4.21: Trump alkaa puhua Kathy Sheltonista. Clinton edusti aikanaan miestä, jota syytettiin hänen raiskauksestaan, kun Shelton oli vain 12-vuotias. Trump väittää, että Clinton nauroi ”raiskatulle tytölle”.

4.18: ”Pyydään anteeksi noita asioita”, Trump sanoo. Sitä ennen hän sanoo, että Bill Clinton on politiikan historian pahimmin naisia kohtaan käyttäytynyt poliitikko.

4.17: Trump koittaa muuttaa puheenaihetta. Hän alkaa puhua siitä, että Clinton ei ole tehnyt mitään mustan väestön hyväksi. Kun häneltä kysytään uudestaan, hän toteaa, ettei ole videosta ylpeä.

4.15: Nyt Clinton puhuu Trumpin kohuvideosta. ”Trump on sanonut, että video ei edusta häntä. Tämä video kuitenkin edustaa täsmälleen sitä mitä hän on.” ”Meidän on nyt näytettävä, että tämä [tällainen kourintapuhe] ei edusta sitä, mitä me olemme.” ”Nyt olen vakuuttunut siitä, että hän ei ole sopiva presidentiksi.”

4.12: Juontaja kysyy Trumpilta suoraan kohuvideosta. Trump vastaa puhumalla Isisistä ja siitä, kuinka maailmalla on vain tuhoa ja kuinka ”on palattu keskiaikaan”. Kysymyksen hän ohittaa kiistämällä juontajan kysymyksen oletuksen. Painostettuna hän sanoo: ”Se oli pukukoppipuhetta.” ”Kukaan ei kunnioita naisia enemmän kuin minä.”

4.07: Ensimmäinen kysymys tulee yleisöstä opettajalta. Hänen mielestään ensimmäinen väittely olisi pitänyt pitää ikärajamerkinnällä, sellaisia asioita siinä sanottiin. Hän kysyy, onko ehdokkaiden mielestä vaalikampanja tähän mennessä näyttänyt oikeanlaista esimerkkiä valtakunnan nuorille. Clinton pitää vaalipuheen, jossa hän ei oikein vastaa kysymykseen, yllättävää kyllä. Hän olisi voinut syyttää Trumpia epäsopivasta kielenkäytöstä. Trump puhuu Amerikan potentiaalista, hänkään ei tunnu vastaavan suoraan kysymykseen. Hän puhuu kaupasta ja laista ja järjestyksestä. ”Tuomme lain ja järjestyksen takaisin, juuri äskenkin kaksi poliisia ammuttiin”, hän sanoo.

4.05: Ehdokkaat saapuvat lavalle! Toisin kuin viimeksi, he eivät kättele eivätkä reagoi toisiinsa juuri mitenkään.

4.04: Tämä väittely perustuu suurimmaksi osaksi yleisön kysymyksiin. Kysyjät ovat epävarmoja äänestäjiä, jotka eivät ole vielä päättäneet kantaansa. Kumpikaan ehdokas ei ole saanut tietää kysymyksiä ennalta.

3.59: Yleisöä muistutetaan tälläkin kertaa siitä, että buuata eikä hurrata ei saa. Tunnelma on sähköinen. Kamerat näyttävät Bill Clintonia.

3.55: Clintonin kampanja on kutsunut Trumpin live-tempausta ”epätoivoiseksi teoksi”. Trump marssiti Facebook-livelähetykseen naisia, jotka ovat syyttäneet Bill Clintonia häirinnästä tai raiskauksesta. Tempaus tehtiin vain tuntia ennen väittelyä. Trump on itse ollut perjantaista lähtien myrskyn silmässä, kun hänestä vuoti julkisuuteen video, jossa hän puhuu naisten kourimisesta erittäin härskiin sävyyn.

3.46: Trumpin Facebook-livessä esiintyneet naiset olivat:

Paula Jones: Jones on entinen Arkansasin osavaltion työntekijä, joka syytti Bill Clintonia seksuaalisesta häirinnästä. Clinton sopi oikeusjutun vuonna 1999 maksamalla hänelle 850 000 dollaria. Clinton ei myöntänyt syyllisyyttään.

Juanita Broaddrick: Broaddrick väitti aikanaan, että Clinton raiskasi hänet vuonna 1978.

Kathleen Willey: Entinen Valkoisen talon avustaja, joka väitti Bill Clintonin kourineen häntä vuonna 1993. Willey on aikaisemmin sanonut julkisuudessä myös, että tätä ei ikinä tapahtunut.

Kathy Shelton: Hillary Clinton edusti aikanaan oikeudessa miestä, jota epäiltiin raiskanneen Sheltonin, kun tämä oli vain 12-vuotias. Myöhemmin julkisuuteen tuli nauha, jossa Clintonin kuullaan kommentoivan tapausta naurahtaen. Hän sanoi, että hänen asiakkaansa läpäisi valheenpalhastimen, mikä vei hänen uskonsa kyseisiin laitteisiin.

3.39: Donald Trump yllätti maailman yleisön vain tuntia ennen väittelyä esiintymällä livenä Facebook-tilillään rinnallaan kolme naista, jotka ovat syyttäneet Hillary Clintonin miestä Bill Clintonia häirinnästä. Lisäksi mukana oli neljäs nainen, joka kohtasi Clitonin oikeudessa 12-vuotiaana. Clinton edusti miestä, jota syytettiin tytön raiskauksesta.

Näin seuraat väittelyn jälkipeliä

HS:n kirjeenvaihtajan Laura Saarikosken ensimmäinen analyysi väittelyn kohokohdista ja voittajasta julkaistaan varhain maanantaiaamuna, ja kello 10 maanantaina alkaa HSTV:ssä puolen tunnin live-lähetys, jossa Clintonin ja Trumpin suoriutumista arvioivat Saarikosken lisäksi bisnesverkosto Amchamin toimitusjohtaja Kristiina Helenius ja HS:n ulkomaantoimituksen uutistuottaja Petja Pelli.

Ennen väittelyä HS:n vaaleja seuraava toimittaja Saska Saarikoski arvioi sen lähtökohtia tällä tavalla:

Valttikortit Clintonilla

Panokset eivät voisi olla kovemmat. Onnistumalla väittelyssä Clinton antaa vastustajalleen armoniskun, joka voi käytännössä lopettaa Trumpin haaveet Valkoisesta talosta.

Trumpille vahva esitys olisi viimeinen oljenkorsi, joka saattaisi vielä estää republikaanien joukkopaon liikemiehen takaa ja pelastaa hänen murenevan kampanjansa tuholta.

Trump tarkoittaa suomeksi valttikorttia, mutta ennen väittelyä kaikki valtit ovat kyllä demokraatti Clintonilla – ja olivat jo ennen torstaina julkisuuteen vuotanutta seksipuhevideota.

Väittelyn alussa käsitellään juuri tuota videota. Clinton saa esittää ensimmäisen kysymyksen.

(Juttu jatkuu videon jälkeen)

Ensimmäisessä kohtaamisessa Clinton osoittautui paljon taitavammaksi väittelijäksi kuin poliittisesti kokematon vastustajansa.

Väittelytappio oli silminnähden raskas pala Trumpille, jonka suosio on perustunut hänen henkilökohtaiseen vahvuuteensa. Amerikan pelastajan ei pitäisi jäädä kakkoseksi pienelle naiselle, joka on trumpilaisen huhumyllyn mukaan vielä kuolemansairaskin.

Trumpin vaalikampanja on alusta asti tasapainoillut kapealla trapetsilla hulluuden ja heikkouden välissä.

Trump on halunnut esiintyä voimamiehenä, mutta on kerta toisensa jälkeen sortunut ylilyönteihin, jotka ovat saaneet hänet näyttämään liian tasapainottomalta presidentin virkaan.

Ensimmäisen väittelyn voimattoman esityksen jälkeen Trumpin olisi pakko dominoida tilannetta kakkoskohtaamisessa, mutta se uhkaa viedä hänet lopullisesti presidentillisyyden rajan yli.

(Juttu jatkuu videon jälkeen)

Väittelytappionsa jälkeen Trump kaivoi itseään entistä syvemmälle kuoppaan syyttelemällä mikrofoniaan ja jatkamalla sanasotaa venezuelalaisen missin kanssa.

Lisää murheita Trumpille tarjosi The New York Times, joka paljasti Trumpin hankkineen konkursseillaan itselleen melkein miljardin dollarin verovähennykset.

Trumpin kauhea kaksiviikkoinen näkyy myös mielipidekyselyissä. Ensimmäisen väittelyn alla Trump vaani Clintonia hyvällä iskuetäisyydellä runsaan kahden prosentin päässä, mutta tällä hetkellä eroa on keskimäärin 4,6 prosenttia, eikä tuorein seksikohu edes näy näissä numeroissa.

Horjuttaako Wikileaks-paljastus Clintonia?

Clintonin kannalta Trumpin seksivideo ilmestyi julkisuuteen parhaaseen mahdolliseen aikaan. WikiLeaks oli juuri julkaissut otteita Clintonin pitämistä maksetuista puheista, joissa ehdokas jutusteli mukavia Wall Streetin pankkiireille.

Jos puheet olisivat tulleet julkisuuteen viime keväänä esivaalin aikana, ne olisivat voineet kääntää pelin Bernie Sandersille, mutta tässä tilanteessa paljastuksia tuskin edes huomattiin.

Perjantaina Yhdysvallat syytti suoraan venäläisiä sekaantumisesta Yhdysvaltain vaaleihin. Hakkerien uudet paljastukset saattaisivat vielä kääntää pelin Trumpille.

Nyt äänestäjä pääsevät hiillostamaan ehdokkaita

Clintonin valttikortteihin kuuluu se, että kakkosväittely on niin kutsuttu ”town hall” eli kansankokous, jossa etukäteen valitut, ehdokkaastaan epävarmat äänestäjät tekevät ehdokkaille itse haluamiaan kysymyksiä.

Trump on vahvimmillaan suurten joukkojen edessä, mutta kansankokousväittelyssä kysymykset voivat olla yllättäviä ja yksityiskohtaisia, eikä niitä ole yhtä helppo ohittaa iskulauseilla kuin toimittajien kysymyksiä.

Väittelyn juontavat ABC:n Martha Raddatz ja CNN:n Anderson Cooper. Jos Trump pärjää huonosti, hänen kannattajansa syyttävät epäilemättä sitä, että haastattelijoista toinen oli nainen ja toinen liberaali julkihomo.

Alla Laura Saarikosken Facebook-video väittelypaikalta Washingtonin yliopiston kampukselta St.Louisista:

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvaltain presidentinvaalit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  3. 3

   Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

  4. 4

   HS seuraa: Niinistö otti Putinin vastaan Punkaharjulla – presidenttien yhteinen tiedotustilaisuus suorana lähetyksenä noin kello 16

  5. 5

   Kauppatorilla matelee ”infernaalinen” lauttajono eikä parannusta näy – Suomenlinnan uusitusta laiturista tuli valmiiksi alamittainen

  6. 6

   Venäjän mediassa on hämmästelty Suomen ja Venäjän hyviä suhteita Putinin Savonlinnan-vierailun alla – ”Miksi välit ovat niin läheiset?”

  7. 7

   Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

  8. 8

   Poliisilta erikoinen kirje savonlinnalaisille – Miksi kaupunkilaisten pitäisi välttää parvekkeilla oloa Putinin vierailun aikana?

  9. 9

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  10. 10

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  3. 3

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  4. 4

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  5. 5

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  6. 6

   Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

  7. 7

   Trump aikoo kieltää transsukupuoliset Yhdysvaltain armeijassa – Palkittu eliittisotilas ärähti: ”Sanokoon minulle päin naamaa, etten ole kelvollinen”

  8. 8

   Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

  9. 9

   ”Miten homeinen pitää olla, että puhuu vielä naisartisteista”, sanoo Paula Vesala – Pekka Kuusiston johtaman festivaalin ohjelmisto on alusta loppuun naisia, ja tämän takia siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä

  10. 10

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  7. 7

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  8. 8

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  9. 9

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää