Valikko
Ulkomaat    |   HS-analyysi

Trump uhkasi Clintonia vankilalla – presidenttikilpa meni ennennäkemättömän häijyksi

Trump oli toisessa vaaliväittelyssä erittäin hyökkäävä, koska hänen kampanjansa on kriisissä.

St. Louis

Sadat toimittajat väittelypaikalla St. Louisissa vetivät yhtä aikaa henkeä heti Yhdysvaltain toisen presidentinvaaliväittelyn alussa. Republikaani Donald Trump ja demokraatti Hillary Clinton tulivat lavalle, tervehtivät yleisöä – mutta eivät edes kätelleet toisiaan. Tämä kertoi siitä, miten hyiseksi ehdokkaiden välit ovat muuttuneet.

Väittely menikin nopeasti häijyksi ja lavalla kuultiin syytöksiä, joita ei ole koskaan aiemmin vaaliväittelyssä esitetty. Trumpin kampanja on ollut viikonlopun ajan kriisissä, kun julkisuuteen tuli video, jossa Trump rehenteli kourivansa naisia. Ilmeisesti tämän takia Trump päätti lähteä hyökkäyslinjalle, joka jatkui kautta väittelyn.

”Jos minusta tulee presidentti, aion ohjeistaa oikeusministeriäni asettamaan erityissyyttäjän tutkimaan sinun tilannettasi”, Trump uhkasi Clintonia ja viittasi tämän ulkoministeriaikaisiin sähköposteihin.

Clinton sanoi, että toisin kuin kaikki aiemmat presidenttiehdokkaat, Trump on epäpätevä presidentiksi. ”On hyvä, että joku Donald Trumpin temperamentilla varustettu ei ole vastuussa laista maassamme”, Clinton sanoi.

”Niin, koska silloin sinä olisit vankilassa”, Trump vastasi, ja osa yleisöstä hurrasi.

Kun Trumpilta kysyttiin kourintapuheista, hän toisteli niiden olleen ”pukuhuonepuhetta” ja siirsi keskustelun nopeasti siihen, että Yhdysvalloilla on ”pahempiakin ongelmia”, kuten äärijärjestö Isis, joka ”katkoo kauloja”. Hän sanoi myös, että Hillary Clintonin pitäisi ”hävetä”, kun toistelee Trumpin puheita 11 vuoden takaa.

Kun CNN:n uutisankkuri Anderson Cooper painosti Trumpia, eikö tämä ymmärtänyt kourimispuheidensa kuvailevan seksuaalista ahdistelua, Trump kävi eturivissä istuvan presidentti Bill Clintonin kimppuun.

Trump kertoi kutsuneensa väittelyn yleisöön naisia, jotka ovat syyttäneet Bill Clintonia seksuaalisesta ahdistelusta 1970–1990-luvuilla. Hän piti naisten kanssa tiedotustilaisuuden vain puolitoista tuntia ennen väittelyn alkua.

”Minun puheeni olivat puheita, Bill Clintonin teot olivat tekoja. Meillä ei ole koskaan ollut presidenttiä, joka on käyttänyt naisia hyväkseen kuten Bill Clinton”, Trump sanoi.

”Hillary Clinton on syyttänyt heitä säälittä. Hillary pitää aihetta yllä, vaikka hän on se, jonka pitäisi hävetä.”

Clinton ei vastannut syytöksiin yksityiskohtaisesti, vaan sanoi Trumpin puheiden sisältävän paljon pötyä. Hän myös lainasi Michelle Obaman sanoja heinäkuun puoluekokouksesta. ”Kun toiset alittavat riman, me ylitämme sen.”

Toinen vaaliväittely oli muutenkin paljon aggressiivisempi ja synkempi kuin ensimmäinen. Trump puhui Clintonin vastausten päälle useita kertoja ja vihjaili toimittajien olevan tämän puolella. Hän piti pitkiä polvelevia puheita, joissa toistuivat sanat ”katastrofi” Yhdysvaltain taloudesta, ulkopolitiikasta, Lähi-idän tilanteesta ja Hillary Clintonin urasta. Hän käytti myös Clintonin haastajan Bernie Sandersin sanoja tätä vastaan toistelemalla, että Clintonilla on ”huono arvostelukyky”.

Muuten toinen väittely noudatti samaa kaavaa kuin ensimmäinen: Clinton vastasi kysymyksiin yksityiskohtaisesti, joskus napakkuuden kustannuksella. Trump ohitti usein kysymykset, kehui hoitavansa hommat ja käänsi puheen takaisin Clintonin tai presidentti Barack Obaman virheisiin.

Trump oli vahvimmillaan juuri toistellessaan sitä, että Clintonilla on ollut ”30 vuotta” aikaa korjata ne asiat, mistä hän puhuu. ”Hän vain puhuu, mutta ei tee mitään”, Trump sanoi. ”Mikään ei muutu.”

Clinton toisteli Trumpin puhuvan valheita ja elävän omassa todellisuudessaan. Clinton ei kuitenkaan esiintynyt aivan yhtä itsevarmasti kuin ensimmäisessä väittelyssä, vaan puhui välillä liian kiirehtien. Hän myös kehotti ihmisiä tarkistamaan tosiasiat kampanjansa verkkosivulta, mikä ei kuulostanut väittelyssä vakuuttavalta.

Parhaimmillaan Clinton oli väittelyn alussa, kun hän vastasi yleisökysymyksiin osoittamalla sanansa suoraan kysyjälle. Clinton puolusti rauhallisesti ja itsevarmasti esimerkiksi moniarvoista Amerikkaa, jossa on tilaa kaikille etnisille ryhmille ja uskonnoille. ”Amerikka on suuri, koska Amerikka on hyvä. Tämä on se Amerikka, jonka tunnen ja jota rakastan”, Clinton sanoi.

Kun toimittajat kysyivät, miksi Clinton kutsui osaa Trumpin kannattajista ”säälittäviksi”, hän väitti puhuneensa pikemminkin Trumpista ja tämän politiikasta, ei kannattajista.

”Hänen sydämessään on hirveän paljon vihaa. Hirveän paljon vihaa”, Trump sanoi Clintonista.

Väittelyn yllätyksiä oli se, että Trump tunnusti käyttäneensä hyväksi yli 900 miljoonan dollarin verovähennykset, jotka hän sai liiketoimiensa tappioiden takia 1990-luvulla. Näin ollen hän on välttänyt maksamasta veroja samasta summasta myöhempiä tulojaan.

Trump käänsi kuitenkin verokysymyksen Clintoniin ja sanoi, että tämän tukijat ja ystävät ovat käyttäneet hyväkseen samoja vähennyksiä.

Toinen yllätys oli se, että Trump sanoutui julkisesti irti varapresidenttiehdokkaansa Mike Pencen puheista, joiden mukaan Yhdysvaltain täytyisi olla valmis käyttämään sotilasvoimaa Syyriassa, jos pommitukset siviilejä kohtaan Aleppossa jatkuvat. Trumpin mukaan ”Aleppo on jo mennyttä”, ja tärkeintä on äärijärjestö Isisin lyöminen. Jos Venäjä ja Syyrian diktaattori Bashar al-Assad auttavat Yhdysvaltoja siinä, se sopii Trumpille.

Clinton sanoi kannattavansa Syyriaan Yhdysvaltain valvomia lentokieltoalueita. Hän toisti, ettei Yhdysvaltain pidä lähettää maajoukkoja Syyriaan, vaan toimia erityisjoukoilla, kuten tähänkin asti.

Clinton käänsi keskustelun Syyriasta Venäjään ja sanoi kahdesti, että Venäjä yrittää vetää mattoa hänen vaalikampanjansa alta. Tällä hän viittasi Yhdysvaltain hallinnon tietoihin, joiden mukaan juuri venäläishakkerit ovat murtautuneet Yhdysvaltain vaalijärjestelmään. Wikileaks on myös vuotanut Clintonin Wall Streetin sijoittajille pitämiä puheita. ”Sanonpa vaan, että Venäjä ei ainakaan halua minun voittavan”, Clinton sanoi.

Trump tyrmäsi väitteet ja heitti, että ehkä mitään hakkerointeja ei ole olemassakaan.

Väittelyn ainoa myönteinen pilkahdus nähtiin lopuksi, kun yleisön jäsen pyysi molempia nimeämään toisesta yhden myönteisen ominaisuuden. Hillary Clinton kehui Trumpin aikuisia lapsia, Donald Trump Junioria, Ericia ja Ivankaa, jotka istuivat eturivissä katsomassa väittelyä.

Trump vastasi, että Clinton ei anna ikinä periksi, ja hän ihailee sitä.

”Hän on taistelija. Olen eri mieltä lähes kaikesta, minkä puolesta hän taistelee, mutta periksi hän ei anna”, Trump sanoi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvaltain presidentinvaalit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  3. 3

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  4. 4

   Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

  5. 5

   Washington hyytyi Trumpin sotkuihin

  6. 6

   Trump aikoo kieltää transsukupuoliset Yhdysvaltain armeijassa – Palkittu eliittisotilas ärähti: ”Sanokoon minulle päin naamaa, etten ole kelvollinen”

  7. 7

   ”Miten homeinen pitää olla, että puhuu vielä naisartisteista”, sanoo Paula Vesala – Pekka Kuusiston johtaman festivaalin ohjelmisto on alusta loppuun naisia, ja tämän takia siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä

  8. 8

   Suomen juomavesi on maailman parasta – Miksi tänne silti tuodaan vettä moninkertaisesti enemmän kuin täältä viedään?

  9. 9

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  10. 10

   Tänään on Savonlinnan suuri päivä, kun Niinistö ja Putin tapaavat toisensa – näin tapaaminen etenee ja tätä vierailulta odotetaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  2. 2

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  3. 3

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  4. 4

   Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

  5. 5

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  6. 6

   Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

  7. 7

   200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

  8. 8

   Trump aikoo kieltää transsukupuoliset Yhdysvaltain armeijassa – Palkittu eliittisotilas ärähti: ”Sanokoon minulle päin naamaa, etten ole kelvollinen”

  9. 9

   ”Miten homeinen pitää olla, että puhuu vielä naisartisteista”, sanoo Paula Vesala – Pekka Kuusiston johtaman festivaalin ohjelmisto on alusta loppuun naisia, ja tämän takia siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä

  10. 10

   Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Suurimmassa vaarassa ovat tiukkapipoiset suorittajat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  5. 5

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  6. 6

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  9. 9

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  10. 10

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  11. Näytä lisää