Ulkomaat

Venäjän ja Yhdysvaltain välit ”vaarallisemmat kuin kylmä sota” – HS kokosi syitä tilanteen kärjistymiseen

Venäjän ja Yhdysvaltain välit kiristyivät koko viime viikon.

Moskova/Helsinki

Aleppon pommitusten kylmentämät Venäjän ja Yhdysvaltain välit ovat huonontuneet niin nopeasti, että Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier arvioi tilannetta jo vaaralliseksi.

”Olisi valitettavasti harhakuvitelma kuvitella, että oltaisiin samanlaisessa tilanteessa kuin kylmä sota. Nyt tilanne on eri ja vaarallisempi”, Steinmeier sanoi lauantaina Bild-lehdessä.

Tilanne on sen jälkeen vain kärjistynyt.

Lauantaina Venäjä vahvisti siirtäneensä Kaliningradiin Iskander-ohjuksia, joihin voidaan asentaa ydinkärki. Sunnuntaina Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov syytti Venäjän televisiossa Yhdysvaltoja Venäjän kansallisten etujen uhkaamisesta.

Lavrov luetteli pitkän listan syitä, joilla nimenomaan Yhdysvallat on ajanut tilanteen kriisiin. Keskeisiä syitä ovat hänestä muun muassa sotilasliitto Naton päätökset siirtää joukkoja ja kalustoa lähemmäs Venäjää sekä lännen asettamat pakotteet Venäjän miehitettyä Krimin ja aloitettua sotatoimet Itä-Ukrainassa.

Mutta miksi suhteet huononevat juuri nyt?

Yhdysvaltain presidentinvaalit

”Venäjän johdosta tuntuu, että heillä on nyt otollinen aika toimia aina tammikuulle, jolloin todennäköisesti Hillary Clinton astuu virkaan. Siihen asti heillä on mahdollisuus määrittää tilanne, josta neuvottelut sitten aloitetaan”, sanoo Prahan kansainvälisten suhteiden instituutin tutkijan Mark Galeotti puhelinhaastattelussa.

Venäjän silmissä länsiliittouma on muutenkin heikko, sanoo American Foreign Policy Council -ajatushautomon tutkija Stephen Blank.

”Eurooppa on selvästi jakaantunut. Venäjä näkee tilaisuuden”, Blank sanoo puhelimessa Washingtonista.

Galeotti pitää Kaliningradiin siirrettyjä ohjuksia ”puhtaasti symbolisena eleenä”. Hänestä Venäjä tavoittelee niillä huomiota, minkä lisäksi ne saattavat olla neuvotteluvaltti myöhemmin.

Venäjän sisäpolitiikka

”Presidentti Vladimir Putin on päättänyt nyt duuman vaalien jälkeen, että on aika osoittaa poliittista tahtoa”, Galeotti sanoo.

Putin on tiukentanut linjaansa muutenkin, hän lisää. Koulutus muuttuu konservatiivisemmaksi, turvallisuuspalveluja ollaan yhdistämässä ja talous kehittyy valtiojohtoisempaan suuntaan.

”Venäjän johto tulkitsee olevansa sodassa länttä vastaan. Ei aseellisessa vaan kulttuurisessa, poliittisessa ja maailmankuvallisessa”, Galeotti jatkaa.

Tätä viestiä kerrottiin taas sunnuntai-iltana television pääkanavilla.

”Tätä viestiä kerrotaan kotimaan yleisölle, mutta minusta on kyse ennemminkin pienestä eliitin osasta puhumassa toisilleen. Kansan parissa aitoa intohimoista länsivastaisuutta on hyvin vähän”, Galeotti sanoo.

Taloustilanne

”Venäjän on pakko toimia. Se pyrkii epätoivoisesti pääsemään eroon pakotteista”, Blank sanoo.

”Jos ei pysty modernisoimaan talouttaan, mitä ei edes yritetä, pitää saada öljyn hinta ylös ja talouspakotteet pois. Talouspakotteiden poistamiseen tarvitaan eri keinoja, kun ei haluta vetäytyä Ukrainasta”, hän jatkaa.

Niinpä Venäjän on saatava Lähi-idässä asema, jolla se saa länsimaat hyväksymään ehtonsa ja öljyn kallistumaan, Blank sanoo.

Venäläinen sotilasasiantuntija Pavel Felgenhauer kirjoitti viime viikolla, että välien kiristyminen johtuu Venäjän budjettikiistasta. Finanssiministeriö yrittää leikata asevoimien budjettia, joten asevoimat yrittää hänen mukaansa varmistaa rahansa kiristämällä suhteet Yhdysvaltoihin sellaisiksi, että jopa sota alkaa näyttää mahdolliselta, vaikkakin etäiseltä.

”En usko. Armeija saa budjettinsa joka tapauksessa”, Galeotti sanoo.

Sattuma

”Syyrian sota eteni niin, että Aleppo on nyt ajankohtainen”, Galeotti sanoo.

Tilanne siis näyttäytyy suunnitelmallisempana kuin välttämättä on, hän arvelee.

Entä sitten Steinmeierin puheet uudenlaisesta kylmästä sodasta – mitä mieltä asiasta ollaan Moskovassa?

”Jossain mielessä kylmä sota Venäjän ja lännen välillä on jo menossa, mutta sitä ei pidä ymmärtää liian kirjaimellisesti”, tutkija Mihail Remizov Kansallisen strategian instituutista sanoo.

”Nyt ei ole kilpailua kahden valtapiirejä hamuavan imperiumin välillä, vaan pikemminkin on kyse Venäjän yrityksestä pysyä erossa Yhdysvaltain maailmanlaajuisesta imperiumista”, Remizov sanoo.

”Moskovan tavoitteet ovat paljon vaatimattomammat: säilyttää itsemääräämisoikeus Amerikka-keskeisessä maailmassa. Tätäkin vaatimatonta tavoitetta tervehditään nyt pistimillä.”

Finanssiyliopiston poliittisen tutkimuksen keskuksen johtajan Pavel Salinin mielestä nytkin on kaksi blokkia, mutta ne ovat aiempaa epämääräisemmin muodostuneita.

”Vanhan kylmän sodan aikana Neuvostoliitolla ja kapitalistisilla mailla oli molemmilla omat, positiiviset tulevaisuudenohjelmansa. Nyt taas kummallakaan puolella ei ole minkäänlaista tulevaisuuden skenaariota.”

”Länsi puolustaa status quo -tilannetta, toinen puoli vastustaa sitä.”

Salinin mukaan tosin nyt rintamalinjoja on useampia, niistä vain yksi on Venäjän ja Yhdysvaltain välillä.

Välit kiristyivät koko viime viikon

Maanantai 3.10.

Venäjä ilmoittaa keskeyttävänsä ydinasekelpoisen plutoniumin muuntamisen ydinvoimaloiden polttoaineeksi. Hankkeesta oli sovittu Yhdysvaltain kanssa vuosituhannen alussa.

Yhdysvallat ilmoittaa, että se keskeyttää Venäjän kanssa käydyt neuvottelut Syyrian tulitauon elvyttämisestä, koska Venäjä ja Syyrian hallinto jatkavat Aleppon kapinallisalueiden pommittamista.

Tiistaina 4.10.

Venäjä vahvistaa vieneensä Syyriaan lisää raskasta ilmatorjuntakalustoa.

Torstai 6.10.

Kaksi venäläistä Su-27-hävittäjää loukkaa Suomen ilmatilaa Suomenlahdella.

Perjantai 7.10.

Yhdysvaltain viranomaiset syyttävät Venäjää demokraattien sähköpostien hakkeroinnista.

Yhdysvallat vaatii sotarikostutkintaa Venäjän ja Syyrian hallinnon toimista Aleppossa.

Lauantai 8.10.

Venäjä vahvistaa siirtäneensä Kaliningradiin Iskander-ohjuksia, joihin voidaan asentaa ydinkärki.

Venäjä estää YK:n turvaneuvostossa veto-oikeudellaan päätöslauselman, joka kieltäisi ilmaiskut Aleppoon. Venäjän kilpaileva ehdotus syyskuun aseleposopimuksen elvyttämiseksi ei myöskään menesty.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ulkopolitiikka
 • Venäjä
 • Yhdysvallat
 • Syyria

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  2. 2

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  3. 3

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  4. 4

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  5. 5

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  6. 6

   Kielipetturiksi leimattu Ahvenanmaan edustaja Britt Lundberg: ”Ajoin läpi suomenkielisiä helpottavan kompromissin”

  7. 7

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  8. 8

   Melania Trump puhui YK:ssa nettikiusaamista vastaan – riko vaikka miehesi puhelin, vastasi internet

  9. 9

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  10. 10

   ”Jos potilaan mieli olisi antanut periksi, tarina olisi voinut päättyä toisin” – Ihmishenkiä pelastavat ammattilaiset kertovat, mitä työ on opettanut elämästä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  2. 2

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  3. 3

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  4. 4

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  5. 5

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  6. 6

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  7. 7

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  8. 8

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  9. 9

   Suomalaisen yleisin ansio on 2 500 euroa – katso palkat ammateittain ja vertaa laskurilla omaa palkkaasi muihin iän ja koulutuksen mukaan

  10. 10

   Vuosikymmeniä vaivannut mysteeri ratkesi: lähes kukaan ei lapsena pitänyt mustaa miestä tummaihoisena – ”Vanhemmat siirtävät omia pelkojaan lapsilleen”, sanoo psykologi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  5. 5

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  6. 6

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  7. 7

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  11. Näytä lisää