Valikko
Ulkomaat

”Journalistit pelkäävät nyt Unkarissa” – suurimman lehden 60 toimittajaa saivat potkut kerralla ja varoittamatta

Unkarin suurin oppositiolehti suljettiin yllättäen viikonloppuna.

Budapest

Kun toimittaja Gábor Horváth aloitti työt Unkarin suurimmassa lehdessä Népszabadságissa vuonna 1988, kommunismi oli viittä vaille kaatunut.

Uusi aika näkyi toimituksessa. Lehdistö uskalsi kirjoittaa vapaammin. Vuonna 1989 yksipuoluejärjestelmästä luovuttiin virallisesti. Samalla lehti poisti etusivulta merkinnän, että se on kommunistisen puolueen virallinen lehti. Népszabadság jäi sosialistipuolueen lehdeksi.

1990-luvulla sekin merkintä hävisi lehdestä. Lehti jatkoi aatteellisesti vasemmistoliberaalina, mutta riippumattomana.

Nykyään Horváth on 58-vuotias ulkomaantoimituksen esimies. Tai oli viikonloppuun saakka.

Lauantaina hän sai kuriiripostissa kotiinsa kirjeen muiden Népszabadságin toimittajien tavoin. Kirjeessä sanottiin, että lehti on suljettu eikä hänen enää tarvitse tulla töihin.

Unkarin suurin sanomalehti ja johtava oppositioääni suljettiin ilman ennakkovaroitusta. Toimittajia ei päästetty hakemaan henkilökohtaisia tavaroita tai arkistojaan lehden tiloista. Työsähköpostiin ei pääse.

Tästä syystä lehtensä menettänyt toimitus oli tiistaina ahtautunut kokoushuoneeseen Budapestin keskustassa. Heitä ei päästetä enää työpaikalleen, joten he odottivat tietoa lehtensä lopullisesta kohtalosta solidaarisuudesta ilmaiseksi tarjotuissa evakkotiloissa.

Horváth yritti kollegoidensa kanssa selvittää, onko heidät irtisanottu lopullisesta tai saavatko he edes irtisanomisajan palkkaa. Lehdessä on kiinni elanto, mutta Horváth on myös huolissaan siitä mitä lehden sulkeminen tarkoittaa Unkarin demokratialle.

Horváthista on selvää, että syyt lehden sulkemiseen ovat poliittiset.

Nationalistinen konservatiivihallitus on hänen mukaansa yrittänyt vaientaa lehdistön monimuotoisuuden Unkarissa sen jälkeen, kun Viktor Orbán palasi pääministeriksi vuonna 2010.

”Unkarin hallitus päätti [jo silloin] hylätä Euroopan perusarvot ja alkoi iskeä median moninaisuutta vastaan”, Horváth sanoi jo aiemmin päivällä puhuessaan kirjeenvaihtajille.

”Népszabadság oli viimeinen naula arkkuun.”

Népszabadságin yllättävä sulkeminen onkin syventänyt huolta Unkarin sananvapauden tilasta. Heikosta tilanteesta on tullut hälyttävä. Pääministerin Orbánin valtakaudella valtaa on keskitetty poliittiselle johdolle ja päätelevisiokanavat ovat jo poliittisessa ohjauksessa.

Népszabadságin sulkemisen myötä hallituksen ilmatilaherruus mediassa vahvistuu.

Oikeistolaisen sanomalehden toimittaja kertoo olleensa šokissa kuultuaan kilpailijalehden sulkemisesta. Hän ei halua kertoa nimeään tai edustamaansa lehteä julkisesti.

”Kaikki journalistit pelkäävät nyt”, hän sanoo puhelimessa.

Népszabadságin omistavan mediayhtiön Mediaworksin mukaan syyt lehden sulkemiselle ovat taloudelliset.

Lehden verkkosivulla on tiedote, jonka mukaan lehti on tehnyt vuodesta 2007 tappiota 16 miljoonaa euroa. Levikki on supistunut vuosikymmenessä sadallatuhannella. Alkuvuodesta se oli enää 40 000.

Népszabadságin toimittajat sanovat lehden toimituksen pysyneen budjetissa ja tehneen vaadittuja leikkauksia. Tapaa, jolla lehti suljettiin, he pitävät laittomana. Lehden nettisivut ja koko arkisto on suljettu.

Népszabadságin tuoreet paljastukset ovat vahvistaneet epäilyjä, jonka mukaan lehti suljettiin poliittisista syistä.

Lehti uutisoi viimeiseksi jääneessä lauantain numerossaan pääministerin kansliapäällikön helikopteriajelusta julkkishäihin. Aiemmin Népszabadság oli paljastanut, miten korruptioväitteiden keskellä oleva keskuspankin pääjohtaja, pääministerin lähipiiriläinen, olisi pedannut rakastajalleen tavallista paremmin palkattuja töitä.

HS pyysi pääministerin kansliaa kommentoimaan väitteitä, että hallitus olisi sulkemisen takana. Pääministerin esikunta vastasi lähettämällä tiedotteen, jonka mukaan hallitus pitää sulkemisen syitä ”puhtaasti taloudellisina”.

Oppositiopuolueet äärioikeistosta vasemmistoon ovat tuominneet lehden sulkemisen. Pääministeri Orbánin johtaman Fidesz-puolueen varapuheenjohtaja Szilárd Németh sanoi sen sijaan viikonloppuna, että Unkarin kansannousun vuonna 1956 perustettu Népszabadság ”oli jo aika sulkea”.

Tutkivaan journalismiin keskittyvän Direkt36-uutissivuston toimittaja Gergő Sáling muistuttaa, että median yleinen talousahdinko ja mediayhtiöiden heikkous tekevät niistä haavoittuvia poliittiselle painostukselle. Hän kokee yhä voivansa toimia vapaasti toimittajana, vaikka valta on keskittynyt.

”Mitä paremmin tekee työnsä toimittajana, sitä enemmän painostetaan”, Sáling sanoo puhelimessa. ”Ei kaivosmieskään voi valittaa kaivoksen pimeydestä.”

Pelko poliittisesta painostuksesta on kuitenkin vahvistunut sulkemisen myötä. Sen mukana palaavat vanhat haamut ajalta, jolloin lehdistön piti miellyttää valtapuoluetta.

Népszabadságille 37 vuotta työskennellyt, jo eläkkeelle siirtynyt Gábor Miklós sanoo, että kommunismin aikana ei tarvittu sensuuria. Toimittajat tiesivät, mitä valtapuolue halusi lukea.

”Meillä oli jokaisella päässä pieni sensuroija”, Miklós sanoo.

Nyt hän pelkää saman ilmapiirin palaavan. Nimettömänä HS:lle puhunut oikeistolaisen lehden toimittaja sanoo, että huoli saattaa olla aiheellinen. Hän sanoo Fideszin arvostelemisen olevan vaikeaa myös siksi, että hän pelkää sen vahvistavan äärioikeistolaista Jobbikia, Fideszin suurinta haastajaa.

Népszabadságin kulttuuritoimittajana työskennellyt Adrienn Csepelyi käy pitkälleen kokoustilan penkille. Hän haluaisi sekavan tilanteen olevan jo ohi.

”Haluan vain jatkaa elämääni”, Csepelyi sanoo evakkotiloissa.

Lehden uudelleenavaaminen näyttää epätodennäköiseltä, vaikka mediayhtiön mukaan lehti suljettiin ”lehden toimintamallin uudistamiseksi”. Toimitus miettii jo uuden lehden perustamista verkkojulkaisuna.

Nyt, kun huomio on yhä lehden sulkemisessa, olisi hyvä hetki houkutella maksavia lukijoita, varapäätoimittaja Márton Gergely sanoo. Mutta se ei vielä onnistu, koska virallisesti he ovat yhä mediayhtiön palveluksessa.

Gergely katsoo evakkotilaan ahtautuneita toimittajia ja huokaisee. ”Olemme ansassa.”

Toimitus pitää sulkemispäätöstä poliittisena

 Unkarilainen oppositiolehti Népszabadság suljettiin ilman ennakkovaroitusta lauantaina.

 Lehden omistava mediayhtiö perustelee sulkemista taloudellisilla syillä. Lehden toimitus pitää sulkemista poliittisena päätöksenä.

 Lehdessä oli noin 60 toimittajaa ja 30 muuta työntekijää.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Unkari
 • Media
 • Sananvapaus
 • Sensuuri
 • Sanomalehdet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  2. 2

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  3. 3

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  5. 5

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  6. 6

   Helsinkiläiset lähtivät joukolla juhannusuinnille kaupungin keskustaan – Kauppatorin Altaalle kymmenien metrien jono

  7. 7

   HSTV:n 16 tuntia kestävä suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  8. 8

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  8. 8

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  9. 9

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  10. 10

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää