Ulkomaat

Valikko
Ulkomaat

Kansanpetturi, valemedia, aitokansallinen – natsijargonin paluu huolestuttaa Saksassa

Uutistoimisto AFP:n mukaan maahanmuuttajia vastaan kiihkoilevat kansalaiset sekä äärioikeistolaiset poliitikot ovat jo jonkin aikaa käyttäneet termejä suoraan Adolf Hitlerin sanakirjasta.

Pitkään poissa käytöstä olleet natsien hirmuvaltaan liitetyt käsitteet ja sanat ovat palanneet julkiseen keskusteluun Saksassa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan maahanmuuttajia vastaan kiihkoilevat kansalaiset sekä äärioikeistolaiset poliitikot ovat jo jonkin aikaa käyttäneet termejä suoraan Adolf Hitlerin sanakirjasta.

Islamofobinen Pegida-liike haukkuu mediaa lügenpresseksi, valemediaksi. AFP:n mukaan se on termi, jolla Hitler hyökkäsi lehdistöä vastaan 1920-luvulla.

Saksaan viime vuonna tullutta yli miljoonaa turvapaikanhakijaa vastustavat äärioikeistolaiset mielenosoittajat käyttävät liittokansleri Angela Merkelistä ja tämän ministereistä termiä volksverräter, kansanpetturi.

Sana on latautunut nimenomaan poliittisissa mielenosoituksissa, koska Hitler ja muut natsijohtajat käyttivät sitä syyttäessään muita valtion vihollisiksi.

Kun Itä-Saksassa sijaitsevan Saksin osavaltiossa Dresdenin kaupungissa juhlittiin lokakuun alussa Saksan yhdistymistä, yhden mielenosoittajan kyltissä oli AFP:n mukaan sitaatti, joka liitetään usein natsien propagandaministeriin Joseph Goebbelsiin.

Saksalainen media on huolestunut kehityksestä ja jotkut historioitsijat vetävät yhteyksiä 1920-luvun Weimarin tasavallan levottomiin vuosiin, kirjoittaa AFP.

”Kun kansallismielisestä kiihottamisesta tulee yleinen huvi, valtio ei voi vain katsoa vierestä. Meillä on jo ollut Weimarin tasavalta, sitä ei saa seurata Dresdenin tasavalta”, linjaa Süddeutsche Zeitung AFP:n mukaan pääkirjoituksessaan.

Natsi-sävytteisiä sanoja viljelevät kansalaisten lisäksi myös poliitikot. Jotkut käyttävät vaikeasti kääntyvää termiä völkisch, jonka voi kääntää esimerkiksi aitokansalliseksi. Natsit käyttivät sitä kuvaillakseen ihmisiä, jotka kuuluivat suureen saksalaiseen kansaan.

Myös sana umvolkung toistuu joidenkin politiikkojen puheissa. Vaikeasti käännettävä sana tarkoittaa ”etnistä muutosta” ja viittaa muun muassa natsien ajatukseen siitä, että natsien valtaamien alueiden etniset saksalaiset piti ”saksalaistaa”.

Äärioikeisto on alkanut käyttää termiä kuvaamaan pelkoaan siitä, että alati kasvava maahanmuuttajien määrä valtaa Saksan maan ja kulttuurin.

Myös Merkelin kristillisdemokraattien jäsen Bettina Kudla twiittasi viime kuussa, että ”Merkel kiistää sen, [puoluesihteeri Peter] Tauber unelmoi siitä. Saksan umvolkung on jo alkanut. Nyt täytyy toimia!”

Kudla poisti myöhemmin laajasti tuomitun twiitin.

Kiihkokansallisen Vaihtoehto Saksalle- eli AfD-puolueen puheenjohtaja Frauke Petry ehdotti viime kuussa, että etnisyyteen viittaava sana voelkisch otetaan taas käyttöön.

”En käytä sitä itse, mutta en usko että sitä pitää tarkastella pelkästään negatiivisessa valossa”, Petry sanoi AFP:n mukaan Die Welt -lehdelle.

Lue tästä HS:n entisen Saksan-kirjeenvaihtajan Tiina Rajamäen analyysi Vaihtoehto Saksalle -puolueesta.

Petryn kommentit tuomittiin laajalti. Die Zeitin kolumnisti Kai Biermann huomautti AFP:n mukaan, että toistaiseksi termiä voelkisch on käytetty synonyyminä äärimmäiselle nationalismille ja rasismille.

”Tähän päivään saakka se on ollut symboli natsismille ja sen ideologialle, jonka mukaan kaikki, mikä ei ole saksalaista, pitää tuhota.”

Biermannin mielestä Petry käyttää termiä lietsoakseen pelkoa siitä, että ”maahan tulee liian monta ulkomaalaista”.

Politiikan tutkija Hans Kundnani arvioi AFP:lle, että poliitikot eivät olisi käyttäneet natsien termejä vielä pari vuosikymmentä sitten.

”Saksalaisessa identiteetissä on tapahtunut muutos”, Kundnani sanoo.

Hänen mukaansa kollektiivinen ajatus saksalaisista toisen maailmansodan uhreina on palannut. Sen seurauksena ”Saksasta on tullut aiempaa hieman vähemmän kriittinen natsihistoriaansa kohtaan”.

Myös Saksojen yhdistyminen on näytellyt osaa ilmapiirin muuttumisessa, Kundnani sanoo AFP:lle. Itä-Saksasta tulevilla on erilainen historia ja kosketus natsimenneisyyteen.

”Erityisesti Saksin osavaltiossa on yleisempää käyttää näitä termejä. Ihmiset ovat siellä paljon konservatiivisempia ja kansallismielisempiä.”

Lue tästä HS:n toimittajan Heikki Aittokosken kolumni Saksan henkisestä yhtenäisyydestä.

Lue tästä artikkeli siitä, kun Heikki Aittokoski matkusti itäisen Saksan Bautzeniin ja Berliiniin etsimään vastausta sille, mikä Liittotasavaltaa oikein vaivaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Äärioikeisto
 • Natsi-Saksa
 • Uusnatsit
 • maahanmuuttajat
 • Maahanmuutto
 • Pegida

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Suomalaiskenraalien suku vaikeni suuresta salaisuudesta – ”Ryssiä ollaan”

  2. 2

   Imatran surmatyöt nousivat isoksi uutiseksi maailmalla – ”Osoitus maan aseongelmasta”

  3. 3

   Saara Aalto eteni Britannian X Factorin finaaliin – kertoo esiintyvänsä Helsingissä maanantaina

  4. 4

   Opettajille helposti voisi opettaa auktoriteettia – miksi sitä ei tehdä?

  5. 5

   Italia syöksyi poliittiseen kriisiin – pääministeri Renzi kärsi kirvelevän tappion kansanäänestyksessä ja ilmoitti eroavansa

  6. 6

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  7. 7

   Lapseni on taas oma iloinen itsensä – ja kiusaajakin pääsi irti roolistaan

  8. 8

   Minua kohdeltiin huonosti työharjoittelussa – oppilaitokseni ei puuttunut asiaan mitenkään

  9. 9

   HS Imatralla: Pieni kaupunki on järkyttynyt ja ihmettelee julmuutta – ”Tämä on niin turhaa”

  10. 10

   Lars Sonckin suunnittelema Honkalinna tuhoutui tulipalossa Sipoossa: ”Siellä ei ollut enää kuin kasa kekäleitä ja piippu pystyssä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  2. 2

   Minua kohdeltiin huonosti työharjoittelussa – oppilaitokseni ei puuttunut asiaan mitenkään

  3. 3

   23-vuotiasta miestä epäillään kolmen naisen murhasta Imatralla: ”Vaikuttaa, että uhrit olisivat valikoituneet sattumanvaraisesti”

  4. 4

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  5. 5

   Yksi Imatran uhreista oli kaupunginvaltuuston puheenjohtaja – Puoluetoveri Antti Rinne: ”Hän oli minulle tärkeä ja läheinen ihminen”

  6. 6

   Imatran keskustassa vakava ampumistapaus – kolme naista surmattiin ravintolan edustalla

  7. 7

   On aika uskoa siihen: Saara Aalto menee X Factorin finaaliin

  8. 8

   Poliisi: Yksi Imatran ampumisessa kuolleista oli kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

  9. 9

   Satavuotiaan Suomen juhlalikööriksi valittiin virolainen Vana Tallinn – Alkon hallintoneuvoston johto parahti: ”Ei voi olla totta”

  10. 10

   Imatran surmatut toimittajat työskentelivät Etelä-Saimaan ja Uutisvuoksen yhteisessä toimituksessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  4. 4

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  5. 5

   Sanna-Mari Paakki aloitti kampanjan tissien puolesta ja joutui Ylilaudalta nousseen vihakampanjan kohteeksi – ja se kertoo siitä, mikä internetiä nyt riivaa kaikkialla

  6. 6

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  7. 7

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  8. 8

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  9. 9

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  10. 10

   Miten elämäsi sujuu muihin verrattuna? Lue sinulle räätälöity juttu perheestä, terveydestä, työstä ja onnesta

  11. Näytä lisää