Valikko
Ulkomaat

Kansanpetturi, valemedia, aitokansallinen – natsijargonin paluu huolestuttaa Saksassa

Uutistoimisto AFP:n mukaan maahanmuuttajia vastaan kiihkoilevat kansalaiset sekä äärioikeistolaiset poliitikot ovat jo jonkin aikaa käyttäneet termejä suoraan Adolf Hitlerin sanakirjasta.

Pitkään poissa käytöstä olleet natsien hirmuvaltaan liitetyt käsitteet ja sanat ovat palanneet julkiseen keskusteluun Saksassa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan maahanmuuttajia vastaan kiihkoilevat kansalaiset sekä äärioikeistolaiset poliitikot ovat jo jonkin aikaa käyttäneet termejä suoraan Adolf Hitlerin sanakirjasta.

Islamofobinen Pegida-liike haukkuu mediaa lügenpresseksi, valemediaksi. AFP:n mukaan se on termi, jolla Hitler hyökkäsi lehdistöä vastaan 1920-luvulla.

Saksaan viime vuonna tullutta yli miljoonaa turvapaikanhakijaa vastustavat äärioikeistolaiset mielenosoittajat käyttävät liittokansleri Angela Merkelistä ja tämän ministereistä termiä volksverräter, kansanpetturi.

Sana on latautunut nimenomaan poliittisissa mielenosoituksissa, koska Hitler ja muut natsijohtajat käyttivät sitä syyttäessään muita valtion vihollisiksi.

Kun Itä-Saksassa sijaitsevan Saksin osavaltiossa Dresdenin kaupungissa juhlittiin lokakuun alussa Saksan yhdistymistä, yhden mielenosoittajan kyltissä oli AFP:n mukaan sitaatti, joka liitetään usein natsien propagandaministeriin Joseph Goebbelsiin.

Saksalainen media on huolestunut kehityksestä ja jotkut historioitsijat vetävät yhteyksiä 1920-luvun Weimarin tasavallan levottomiin vuosiin, kirjoittaa AFP.

”Kun kansallismielisestä kiihottamisesta tulee yleinen huvi, valtio ei voi vain katsoa vierestä. Meillä on jo ollut Weimarin tasavalta, sitä ei saa seurata Dresdenin tasavalta”, linjaa Süddeutsche Zeitung AFP:n mukaan pääkirjoituksessaan.

Natsi-sävytteisiä sanoja viljelevät kansalaisten lisäksi myös poliitikot. Jotkut käyttävät vaikeasti kääntyvää termiä völkisch, jonka voi kääntää esimerkiksi aitokansalliseksi. Natsit käyttivät sitä kuvaillakseen ihmisiä, jotka kuuluivat suureen saksalaiseen kansaan.

Myös sana umvolkung toistuu joidenkin politiikkojen puheissa. Vaikeasti käännettävä sana tarkoittaa ”etnistä muutosta” ja viittaa muun muassa natsien ajatukseen siitä, että natsien valtaamien alueiden etniset saksalaiset piti ”saksalaistaa”.

Äärioikeisto on alkanut käyttää termiä kuvaamaan pelkoaan siitä, että alati kasvava maahanmuuttajien määrä valtaa Saksan maan ja kulttuurin.

Myös Merkelin kristillisdemokraattien jäsen Bettina Kudla twiittasi viime kuussa, että ”Merkel kiistää sen, [puoluesihteeri Peter] Tauber unelmoi siitä. Saksan umvolkung on jo alkanut. Nyt täytyy toimia!”

Kudla poisti myöhemmin laajasti tuomitun twiitin.

Kiihkokansallisen Vaihtoehto Saksalle- eli AfD-puolueen puheenjohtaja Frauke Petry ehdotti viime kuussa, että etnisyyteen viittaava sana voelkisch otetaan taas käyttöön.

”En käytä sitä itse, mutta en usko että sitä pitää tarkastella pelkästään negatiivisessa valossa”, Petry sanoi AFP:n mukaan Die Welt -lehdelle.

Lue tästä HS:n entisen Saksan-kirjeenvaihtajan Tiina Rajamäen analyysi Vaihtoehto Saksalle -puolueesta.

Petryn kommentit tuomittiin laajalti. Die Zeitin kolumnisti Kai Biermann huomautti AFP:n mukaan, että toistaiseksi termiä voelkisch on käytetty synonyyminä äärimmäiselle nationalismille ja rasismille.

”Tähän päivään saakka se on ollut symboli natsismille ja sen ideologialle, jonka mukaan kaikki, mikä ei ole saksalaista, pitää tuhota.”

Biermannin mielestä Petry käyttää termiä lietsoakseen pelkoa siitä, että ”maahan tulee liian monta ulkomaalaista”.

Politiikan tutkija Hans Kundnani arvioi AFP:lle, että poliitikot eivät olisi käyttäneet natsien termejä vielä pari vuosikymmentä sitten.

”Saksalaisessa identiteetissä on tapahtunut muutos”, Kundnani sanoo.

Hänen mukaansa kollektiivinen ajatus saksalaisista toisen maailmansodan uhreina on palannut. Sen seurauksena ”Saksasta on tullut aiempaa hieman vähemmän kriittinen natsihistoriaansa kohtaan”.

Myös Saksojen yhdistyminen on näytellyt osaa ilmapiirin muuttumisessa, Kundnani sanoo AFP:lle. Itä-Saksasta tulevilla on erilainen historia ja kosketus natsimenneisyyteen.

”Erityisesti Saksin osavaltiossa on yleisempää käyttää näitä termejä. Ihmiset ovat siellä paljon konservatiivisempia ja kansallismielisempiä.”

Lue tästä HS:n toimittajan Heikki Aittokosken kolumni Saksan henkisestä yhtenäisyydestä.

Lue tästä artikkeli siitä, kun Heikki Aittokoski matkusti itäisen Saksan Bautzeniin ja Berliiniin etsimään vastausta sille, mikä Liittotasavaltaa oikein vaivaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Äärioikeisto
 • Natsi-Saksa
 • Uusnatsit
 • Maahanmuuttajat
 • Maahanmuutto
 • Pegida

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  2. 2

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  3. 3

   Lehti: Trumpin vävy alkaa uusia valtion hallintoa – ”Pitäisi johtaa kuin yritystä”

  4. 4

   Suurpalon sammutus Vantaalla jatkuu koko maanantain – ”Savu kulkeutuu kohti Tuusulanväylää”

  5. 5

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  6. 6

   Näin Helsingistä tuli 12 vuodessa kiva ja avoin mutta myös kallis ja eriarvoinen – kuka sen sai aikaan?

  7. 7

   Vuoden odotetuimpiin sarjoihin kuuluva Iron Fist on ensimmäinen epäonnistunut Netflixin Marvel-sarja – näistä syistä

  8. 8

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  9. 9

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  10. 10

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  4. 4

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  5. 5

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  6. 6

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  7. 7

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  8. 8

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  9. 9

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  10. 10

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää