Ulkomaat

Valikko
Ulkomaat

Kuninkaan kuolema järkyttää Thaimaata – maahan julistettiin vuoden suruaika, juhlinta kiellettiin, tv näyttää vain mustavalkoista muisto-ohjelmaa

Bhumibol Adulyadejia on pidetty poliittisesti yhdistävänä voimana pahoin jakautuneessa maassa, vaikka hänellä ei muodollista valtaa paljon ollutkaan.

Thaimaan kaikki televisiokanavat keskeyttivät torstaina illalla normaalit lähetyksensä ja alkoivat pyörittää mustavalkoista nauhoitetta kuningas Bhumibol Adulyadejin yli 70 vuotta kestäneestä valtakaudesta. Jopa kansainväliset satelliittikanavat kuten BBC, CNN ja Al Jazeera laitettiin esittämään hallinnon ennalta valmistelemaa ohjelmaa, uutistoimisto AFP kertoi.

Kuningas Bhumibol, 88, kuoli torstaina iltapäivällä kello 15:52 Sirirajin sairaalassa. Maahan julistettiin kuoleman vuoksi vuoden suruaika. Samalla kaikenlainen juhlinta kiellettiin suruajan ensimmäisen kuukauden ajaksi.

Kaikkien televisiokanavien pitää korvata omat lähetyksensä valtion valmistelemilla ohjelmilla seuraavan 30 päivän ajan, Thaimaan sotilasjuntan edustaja, kenraaliluutnantti Sansern Kaewkamnerd sanoi toimittajille AFP:n mukaan.

Thaimaan uudeksi kuninkaaksi on tulossa kruununprinssi Maha Vajiralongkorn, 63. Hänen kruunaamistaan lykättiin torstaina illalla ilmeisesti kruununprinssin omasta pyynnöstä.

”Hän pyysi valmistautumisaikaa ennen kuin hänet julistetaan uudeksi kuninkaaksi”, Thaimaan pääministeri, sotilasjunttaa johtava kenraali Prayut Chan-o-cha sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Prayutin mukaan kruununprinssi haluaa keskittyä suremiseen kansalaisten kanssa.

”Odotetaan oikeaa ajankohtaa”, Prayut sanoi toimittajille.

(Uutinen jatkuu kuvan alla)

Kuningas Bhumibol kuoli koko kuninkaallisen perheen läsnä ollessa, kertoi Bangkok Post. Lehti oli muuttanut kuoleman vuoksi verkkosivunsa mustavalkoiseksi.

Jo sunnuntaina Thaimaan kuningashuone kertoi, että kuninkaan terveydentila oli epävakaa. Kuninkaan verenpaine romahti äkillisesti, kun hänelle annettiin munuaisvaivojen takia lauantaina dialyysihoitoa. Bhumibolia on hoidettu vuoden aikana useita kertoja Bangkokin sairaalassa. Hän on kärsinyt muun muassa hengitystietulehduksesta. Kuninkaan terveydentila on ollut heikko jo pitkään.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon toivoi, että Thaimaa kunnioittaisi nyt kuninkaan perintöä sitoutua universaaleihin arvoihin ja kunnioittaisi ihmisoikeuksia, kertoi uutistoimisto Reuters.

Surunvalitteluja satoi kaikkialta maailmasta. Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ylisti Bhumibolia läheiseksi ystäväksi ja Yhdysvaltojen kumppaniksi.

Venäjän presidentti Vladimir Putin lähetti surunvalittelusähkeen, jossa hän sanoi kuninkaan voittaneen valtakautenaan alamaistensa vilpittömän rakkauden ja arvostetun maineen ulkomailla.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kiitteli kuningasta maaseudun kehitysprojekteista, joilla hän on parantanut miljoonien ihmisten elämää Thaimaassa.

”Kuningas Bhumibol muistetaan Euroopassa erityisesti huomattavasta sitoutumisestaan kestävän kehityksen edistämiseen”, Tusk sanoi surunvalitteluviestissään.

Vuonna 1946 valtaistuimelle noussut Bhumibol hallitsi maailman nykyisistä kuninkaallisista pisimpään. Häntä on pidetty poliittisesti yhdistävänä voimana pahoin jakautuneessa maassa, vaikka hänellä ei muodollista valtaa paljon olekaan. Thaimaassa on vuodesta 2014 lähtien pitänyt valtaa vallan kaapannut sotilasjuntta.

Kuninkaan kuoleman jälkeen maan pääministeri Prayut määräsi sotilaita eri puolille maata turvallisuuden takaamiseksi, kertoi uutistoimisto Reuters.

Thaimaassa kuninkaallisten arvosteleminen on vakava rikos. Esimerkiksi panettelusta tai loukkaamisesta voi saada jopa useiden vuosien vankeusrangaistuksen. Tuomioita näistä niin kutsutuista ”majesteettirikoksista” on annettu muun muassa Facebook-tykkäyksistä ja wc:n seinälle kirjoittamisesta. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan sotilasjuntta käyttää lakia poliittisten vastustajiensa hiljentämiseen.

Tyypillisin rangaistus majesteettirikoksista on muutama vuosi vankeutta, mutta tuomiot ovat pahimmillaan olleet jopa kymmenien vuosien mittaisia. Majesteettirikoksista on tuomittu myös turisteja ja Thaimaassa asuvia ulkomaalaisia.

Lue myös HS:n Pekingin-kirjeenvaihtajan nekrologi kuninkaasta: Puolijumala hallitsi Thaimaan koko lähihistorian ajan

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Thaimaa
 • kuninkaalliset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Suomi-viinasta tulossa hitti maailmalla – kuopiolainen juomasuku vie likööriään Aasian trendibaareihin

  2. 2

   Suuressa rakennus­kohteessa jälleen betoni­ongelmia, tuulivoimalan perustuksia piti purkaa – ministeriö kriisikokouksessa

  3. 3

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  4. 4

   Onko minun oltava suomalainen, jotta voin asua Suomessa?

  5. 5

   Alexander Stubb oli sukupolvensa valovoimaisin poliitikko – miten ja miksi hänet syrjäytettiin huipulta?

  6. 6

   Slush lupaa puuttua tapahtuman iltajuhlissa esiintyneeseen seksuaaliseen häirintään monin tavoin – ”Täällä on nollatoleranssi seksismille”

  7. 7

   Lentoparkkiyrittäjä on ahdingossa Vantaalla: ”Peltomäki-vyyhdissä syytetty kostaa tuhoamalla firmani”

  8. 8

   Saara Aalto veti kymmenentuhatta ihmistä Senaatintorille – katso koko esiintyminen HSTV:stä

  9. 9

   Merivoimien komentaja Veijo Taipalus ylennetään vara-amiraaliksi – Etsi ylennyksen saaneita HS:n hakukoneella

  10. 10

   Karkotettu suomalainen liikemies Seppo Remes palasi Venäjälle – ”Kyllähän me tiedämme, kuka tällaiset asiat täällä ratkaisee”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiskenraalien suku vaikeni suuresta salaisuudesta – ”Ryssiä ollaan”

  2. 2

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  3. 3

   Saara Aalto veti kymmenentuhatta ihmistä Senaatintorille – katso koko esiintyminen HSTV:stä

  4. 4

   Perussuomalaiset kiistelevät isyysrahasta – ”Tässä on kyse parista kolmesta homosta ja noin sadasta heteroisästä”

  5. 5

   Tutkinnanjohtaja: Imatran epäilty oli viime aikoina vetäytynyt omiin oloihinsa – vietti paljon aikaa tietokoneella

  6. 6

   Slush lupaa puuttua tapahtuman iltajuhlissa esiintyneeseen seksuaaliseen häirintään monin tavoin – ”Täällä on nollatoleranssi seksismille”

  7. 7

   Alexander Stubb oli sukupolvensa valovoimaisin poliitikko – miten ja miksi hänet syrjäytettiin huipulta?

  8. 8

   Imatran murhista epäilty on tuomittu aiemmin tapon yrityksestä

  9. 9

   Lentoparkkiyrittäjä on ahdingossa Vantaalla: ”Peltomäki-vyyhdissä syytetty kostaa tuhoamalla firmani”

  10. 10

   Levysopimus, musikaalilavat vai jotain muuta? Saara Aallon 15 minuuttia julkisuudessa on pian ohi, ja seuraavaksi nähdään, mihin se riittää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  4. 4

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  5. 5

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  6. 6

   Sanna-Mari Paakki aloitti kampanjan tissien puolesta ja joutui Ylilaudalta nousseen vihakampanjan kohteeksi – ja se kertoo siitä, mikä internetiä nyt riivaa kaikkialla

  7. 7

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  8. 8

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  9. 9

   Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

  10. 10

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  11. Näytä lisää