Valikko
Ulkomaat

Kuninkaan kuolema järkyttää Thaimaata – maahan julistettiin vuoden suruaika, juhlinta kiellettiin, tv näyttää vain mustavalkoista muisto-ohjelmaa

Bhumibol Adulyadejia on pidetty poliittisesti yhdistävänä voimana pahoin jakautuneessa maassa, vaikka hänellä ei muodollista valtaa paljon ollutkaan.

Thaimaan kaikki televisiokanavat keskeyttivät torstaina illalla normaalit lähetyksensä ja alkoivat pyörittää mustavalkoista nauhoitetta kuningas Bhumibol Adulyadejin yli 70 vuotta kestäneestä valtakaudesta. Jopa kansainväliset satelliittikanavat kuten BBC, CNN ja Al Jazeera laitettiin esittämään hallinnon ennalta valmistelemaa ohjelmaa, uutistoimisto AFP kertoi.

Kuningas Bhumibol, 88, kuoli torstaina iltapäivällä kello 15:52 Sirirajin sairaalassa. Maahan julistettiin kuoleman vuoksi vuoden suruaika. Samalla kaikenlainen juhlinta kiellettiin suruajan ensimmäisen kuukauden ajaksi.

Kaikkien televisiokanavien pitää korvata omat lähetyksensä valtion valmistelemilla ohjelmilla seuraavan 30 päivän ajan, Thaimaan sotilasjuntan edustaja, kenraaliluutnantti Sansern Kaewkamnerd sanoi toimittajille AFP:n mukaan.

Thaimaan uudeksi kuninkaaksi on tulossa kruununprinssi Maha Vajiralongkorn, 63. Hänen kruunaamistaan lykättiin torstaina illalla ilmeisesti kruununprinssin omasta pyynnöstä.

”Hän pyysi valmistautumisaikaa ennen kuin hänet julistetaan uudeksi kuninkaaksi”, Thaimaan pääministeri, sotilasjunttaa johtava kenraali Prayut Chan-o-cha sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Prayutin mukaan kruununprinssi haluaa keskittyä suremiseen kansalaisten kanssa.

”Odotetaan oikeaa ajankohtaa”, Prayut sanoi toimittajille.

(Uutinen jatkuu kuvan alla)

Kuningas Bhumibol kuoli koko kuninkaallisen perheen läsnä ollessa, kertoi Bangkok Post. Lehti oli muuttanut kuoleman vuoksi verkkosivunsa mustavalkoiseksi.

Jo sunnuntaina Thaimaan kuningashuone kertoi, että kuninkaan terveydentila oli epävakaa. Kuninkaan verenpaine romahti äkillisesti, kun hänelle annettiin munuaisvaivojen takia lauantaina dialyysihoitoa. Bhumibolia on hoidettu vuoden aikana useita kertoja Bangkokin sairaalassa. Hän on kärsinyt muun muassa hengitystietulehduksesta. Kuninkaan terveydentila on ollut heikko jo pitkään.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon toivoi, että Thaimaa kunnioittaisi nyt kuninkaan perintöä sitoutua universaaleihin arvoihin ja kunnioittaisi ihmisoikeuksia, kertoi uutistoimisto Reuters.

Surunvalitteluja satoi kaikkialta maailmasta. Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ylisti Bhumibolia läheiseksi ystäväksi ja Yhdysvaltojen kumppaniksi.

Venäjän presidentti Vladimir Putin lähetti surunvalittelusähkeen, jossa hän sanoi kuninkaan voittaneen valtakautenaan alamaistensa vilpittömän rakkauden ja arvostetun maineen ulkomailla.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kiitteli kuningasta maaseudun kehitysprojekteista, joilla hän on parantanut miljoonien ihmisten elämää Thaimaassa.

”Kuningas Bhumibol muistetaan Euroopassa erityisesti huomattavasta sitoutumisestaan kestävän kehityksen edistämiseen”, Tusk sanoi surunvalitteluviestissään.

Vuonna 1946 valtaistuimelle noussut Bhumibol hallitsi maailman nykyisistä kuninkaallisista pisimpään. Häntä on pidetty poliittisesti yhdistävänä voimana pahoin jakautuneessa maassa, vaikka hänellä ei muodollista valtaa paljon olekaan. Thaimaassa on vuodesta 2014 lähtien pitänyt valtaa vallan kaapannut sotilasjuntta.

Kuninkaan kuoleman jälkeen maan pääministeri Prayut määräsi sotilaita eri puolille maata turvallisuuden takaamiseksi, kertoi uutistoimisto Reuters.

Thaimaassa kuninkaallisten arvosteleminen on vakava rikos. Esimerkiksi panettelusta tai loukkaamisesta voi saada jopa useiden vuosien vankeusrangaistuksen. Tuomioita näistä niin kutsutuista ”majesteettirikoksista” on annettu muun muassa Facebook-tykkäyksistä ja wc:n seinälle kirjoittamisesta. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan sotilasjuntta käyttää lakia poliittisten vastustajiensa hiljentämiseen.

Tyypillisin rangaistus majesteettirikoksista on muutama vuosi vankeutta, mutta tuomiot ovat pahimmillaan olleet jopa kymmenien vuosien mittaisia. Majesteettirikoksista on tuomittu myös turisteja ja Thaimaassa asuvia ulkomaalaisia.

Lue myös HS:n Pekingin-kirjeenvaihtajan nekrologi kuninkaasta: Puolijumala hallitsi Thaimaan koko lähihistorian ajan

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Thaimaa
 • Kuninkaalliset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  3. 3

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  6. 6

   HSTV:n 16 tuntia kestävä suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  7. 7

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  8. 8

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  9. 9

   Helsinkiläiset lähtivät joukolla juhannusuinnille kaupungin keskustaan – Kauppatorin Altaalle kymmenien metrien jono

  10. 10

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  9. 9

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  10. 10

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää