Valikko
Ulkomaat    |   HS-Analyysi

EU yrittää torpata siirtolaiset lähtömaihinsa – ihmisiä virtaa nyt eniten Afrikasta Italiaan

Risikko: Venäjän raja on nyt täysin rauhallinen

Bryssel

Euroopan unionin jäsenmaat yrittävät kääntää katsetta selvästi rauhoittuneesta pakolais- ja siirtolaiskriisistä pitkäaikaisempiin ratkaisuihin. Sen sijaan, että ihmisten tuloa hillittäisiin vain Kreikan ja Italian aluevesillä, asioihin pyritään vaikuttamaan kauempana, Afrikassa ja Afganistanissa asti.

EU-maat yrittävät saada aikaan kahdenvälisiä sopimuksia viiden Afrikan maan – Nigerian, Nigerin, Malin, Senegalin ja Etiopian – kanssa, jotta kyseiset maat auttaisivat Eurooppaan kohdistuvan maahanmuuton kitkemisessä.

Syy painopisteen muuttumiseen on ilmeinen. Eurooppaan saapuu tällä hetkellä eniten ihmisiä epävakaan Libyan kautta Italiaan ja tulijat ovat enimmäkseen afrikkalaisia, jotka eivät yleensä saa turvapaikkaa EU-maista, jos sitä hakevatkaan.

Tulijoiden määrä Turkin kautta Kreikkaan on vähentynyt merkittävästi, noin sataan ihmiseen päivässä. Sen sijaan Italiaan on tullut tänä vuonna noin 144 000 ihmistä verrattuna koko viime vuoden 154 000:een.

Afrikan maiden kanssa tehtävät sopimukset ovat jossain määrin sukua EU:n ja Turkin viime keväänä tekemälle sopimukselle, jolla pysäytettiin ihmissalakuljetus Egeanmeren yli Kreikkaan.

EU-virkamiehet painottavat kuitenkin, että mitään ”yhden koon ratkaisua” ei ole: jokaisen maan kanssa sumplitaan tavallaan. Afrikan maiden kanssa vastaavanlaista on yritetty aiemminkin ja laihalla menestyksellä, esimerkiksi kaksi vuotta sitten alkaneessa ”Khartumin prosessissa”.

Pääsääntö uusissa hankkeissa on se, että maita tuettaisiin rahallisesti, jotta harvemmat ihmiset lähtisivät kohti Eurooppaa. EU-maat toivovat myös yhteistyötä, jotta Eurooppaan saapuneet saataisiin helpommin palautettua.

EU:n työkalupakiksi alkaa näin ollen yhä enemmän muovautua se, että muuttoliikkeeseen pyritään vaikuttamaan lähtömaiden kanssa suoraan.

Viime viikolla sisäministeri Paula Risikko allekirjoitti yhteistyösopimuksen Afganistanin varapakolaisministerin kanssa afganistailaisten pakkopalautusten helpottamiseksi. Pari päivää aiemmin EU teki Afganistanin kanssa vastaavan sopimuksen.

Torstaina EU:n sisäministerikokoukseen Luxemburgissa osallistunut Risikko sanoi puhelimessa, että hän esitti kollegoille toiveen, että Afrikan maiden lisäksi Irak, Somalia ja Afganistan olisivat EU:n erityisen huomion kohteena. Näistä maista tulee Suomeen paljon ihmisiä.

Uudella EU:n toimeliaisuudella kaukomaiden suuntaan ei kätketä tosiasiaa, että Euroopan politiikkaa ravistelleen kriisin jälkihoito on vielä monelta osin kesken.

Turvapaikanhakijoiden uudelleensijoittelu jäsenmaiden välillä on aiheuttanut toistuvaa riitaa. Syyskuun loppuun mennessä Italiasta ja Kreikasta oli sijoitettu muihin maihin vasta 5 651 ihmistä, vaikka viime vuonna EU-maat sopivat 160 000 ihmisen sijoittamisesta.

Italian pääministeri Matteo Renzi vaati keskiviikkona, että ihmisten vastaanottamisesta kieltäytyvien jäsenmaiden EU-varoja leikattaisiin. Esimerkiksi Puola ja Slovakia eivät ole ottaneet yhtäkään turvapaikanhakijaa Kreikasta tai Italiasta.

Vertailun vuoksi Suomi on ottanut kyseisen ohjelman piirissä siirretyistä ihmisistä noin 12 prosenttia kaikkien EU-maiden yhteismäärästä.

Levällään on myös EU:n pyrkimys uudistaa niin sanottua Dublin-järjestelmäänsä, jolla turvapaikanhakijapolitiikka saataisiin vakaammaksi. Siitä tuskin saadaan aikaan päätöksiä tänä vuonna, EU-lähteet kertovat.

Komission haaveena oli viime keväänä, että Euroopan vapaan liikkuvuuden Schengen-alue palaisi normaaliksi marraskuuhun mennessä. Torstain kokouksessa Saksa, Ruotsi ja Itävalta olivat kuitenkin ilmaisseet, että ne haluavat jatkaa rajatarkastuksia myös marraskuussa päättyvän määräajan jälkeen, uutistoimisto Reuters kertoi.

Risikko sanoi, että hänelle oli jo aiemmin syntynyt käsitys, että Ruotsi tarvitsee lisäaikaa rajatarkastuksilleen.

Yhden asian jäsenmaat ovat kuitenkin saaneet pitkälle: EU:n uuden raja- ja meriviraston, joka laajentaa aiemman Frontexin toimintaa ja jatkaa samalla nimellä. Se aloitti uudessa olemuksessaan toimintansa viime viikolla.

Uuden Frontexin henkilöstö kasvaa vuoteen 2020 mennessä tuhanteen nykyisestä noin 420:stä ja sen yhteydessä toimii 1 500 hengen nopean toiminnan rajareservi, joka voidaan lähettää vaikeuksiin joutuneen jäsenmaan avuksi.

Suomi on Saksan ja Slovenian ohella ilmoittautunut vapaaehtoiseksi maaksi pilottihankkeeseen, jonka pohjalta suunnitellaan EU-maiden rajaturvallisuuden kestävyyttä selvittäviä vuosittaisia stressitestejä.

Suomen innokkuutta selittää pitkä itäraja, jonka kautta saattaa yhtäkkiä alkaa tulla suuria ihmismääriä. Viime talvena Venäjän rajan yli tuli lyhyessä ajassa noin 1 800 ihmistä, mikä sai Suomen hätääntymään ja tekemään ihmistulvan patoamiseksi erillisen rajasopimuksen Venäjän kanssa.

Puolen vuoden sopimus päättyi lokakuun 6. päivä. Risikon mukaan sitä ei tarvinnut uusia, sillä ihmisten tulo loppui.

”Se oli kertaluonteinen ja määräaikainen sopimus. Rajavartioston johto molemmista maista palaveerasi ja totesi, että tilanne on rauhoittunut. Mutta tottakai me seuraamme tilannetta. Minulle tulee sieltä joka päivä raportti ja siellä ei tällä hetkellä ole turvapaikanhakijoita”, Risikko kertoi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Euroopan pakolaiskriisi
 • Eurooppa
 • Italia
 • Afrikka
 • Pekka Mykkänen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suuren urheilusponsorin perijä välttelee oikeudenkäyntiä kuolonkolarista – ja viettää yhä ylellistä elämää

  2. 2

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  3. 3

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  4. 4

   ”Mikä Juha Sipilää vaivaa?” – Hallituskumppanit kummastelevat pääministerin outoja ja arvaamattomia avauksia

  5. 5

   Tanskan maahanmuutto­ministeri: Jos pizzeriassa ei puhuta tanskaa, ilmiantakaa se viranomaisille

  6. 6

   Helsinkiläinen rakennusalan opiskelija kuvaa kerrostaloja Instagramiin, brittien The Guardian -lehti ihastui

  7. 7

   Sörnäisten rantatien kupeeseen tulossa ravintola- ja vapaa-ajan keskittymä – Tarkoitus avata jo tänä kesänä

  8. 8

   Norjalaislehti: Pohjoiskorealaiset työskentelevät kuin orjina Pietarin jalkapallostadionin rakennustyömaalla

  9. 9

   Trump uhkaa taistella oman puolueensa konservatiivi­siipeä vastaan

  10. 10

   Tampereen teknillinen yliopisto halusi tehdä etiopialaisesta tyrannista kunniatohtorin – yliopistolta vaaditaan anteeksipyyntöä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  2. 2

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  3. 3

   ”Mikä Juha Sipilää vaivaa?” – Hallituskumppanit kummastelevat pääministerin outoja ja arvaamattomia avauksia

  4. 4

   Poliisin mukaan moni käännytettävä uhkailee itsemurhalla – Mitä afganistanilaiselle Rezalle tapahtui sen jälkeen, kun hän oli kiivennyt köysi kädessä Rautatientorin puuhun?

  5. 5

   Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

  6. 6

   Radikaali rehellisyys voi muuttaa elämäsi ja tuhota parisuhteesi, mutta on sen arvoista, sanoo Tuuli Syvänen: ”Vaihtoehto on elää feikkaamalla”

  7. 7

   Huumevalistus vie lapsilta lelut saksalaisissa päiväkodeissa – Suomalaistutkija: ”Kannattaa kokeilla kotonakin”

  8. 8

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  9. 9

   Tukiopetusta jäi pitämättä Lauttasaaressa – rehtori antoi rahat opettajille joululahjaksi

  10. 10

   Putin on valmis tapaamaan Trumpin Suomessa – Niinistö: ”Isännöimme ilomielin, mutta pitää olla myös jotain sanottavaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  3. 3

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  4. 4

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  5. 5

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  6. 6

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  7. 7

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  8. 8

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  9. 9

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  10. 10

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  11. Näytä lisää