Valikko
Ulkomaat

Suomalaisnuoret löysivät Viron – HS kertoo, mihin Tallinnassa kannattaa nyt mennä

Viron-matkailu kasvaa nuorten ja alle 45-vuotiaiden lisääntyneen kiinnostuksen vuoksi.

Tallinna.

Helsinkiläinen Karla Wilska, 12, nostelee paitoja, arvioi, laskee takaisin koriin. Hän on tullut isänsä kanssa Tallinnan satamasta suoraan Rotermannin keskukseen.

”En yleensä tee Tallinnassa muuta kuin shoppailen. Tykkään käydä kaupoissa”, Wilska sanoo.

Isä seuraa tytön perässä kauppojen ovista sisään ja ulos.

Hinnat ovat samanlaiset kuin Suomessa, mutta Tallinnasta Karla Wilska hakee merkkejä, joita Helsingissä ei ole.

”Pull and Bear, Stradivarius, Bershka”, Wilska luettelee.

Tämä kuuluu helsinkiläisten nuorten ja nuorten aikuisten yleistietoon Tallinnasta. Wilska ei muista, mistä tietää kaupat. Neuvostoliitosta hän on kuullut. ”Se oli ennen Venäjän nimi.”

Viikonloppuisin Rotermannin keskuksen kaupoissa suuri osa asiakkaista on nuorekkaita, tai nuoria alle 30-vuotiaita suomalaisia. He eivät näytä samalta joukolta, joka käy vanhassakaupungissa juomassa pippuriviinaa. Matkailussa on ilmeisesti meneillään sukupolven vaihdos.

Tallinnan-turistin nuorentumisesta on syytä kysyä vahvistusta laivavarustamoilta.

Uutinen jatkuu grafiikan jälkeen.

Varustamoyhtiö Tallink Siljan numerot kertovat nuorten matkustajien osuuden suurenemisesta Helsingin ja Tallinnan välillä. Vuodesta 2008 alkaen 15–24-vuotiaiden määrä on kasvanut 63 prosenttia, kun kaikkien matkustajien määrä on kasvanut 37 prosenttia.

Viking Linen tilastoissa suuntaus ei näy, nuorempien osuus on vähentynyt.

Nuorten osuus on Viking Linen laivoilla jopa hieman pienempi kuin Tilastokeskuksen kaikkia suomalaisia Tallinnan-matkailijoita koskevissa tilastoissa. Tilastokeskuksen mukaan noin neljännes Viron-matkailijoista on 15–35-vuotiaita.

Jonkinlainen murros Viron ja Suomen välisessä matkustajaliikenteessä on käynnissä. Sitä pohdittiin torstaina matkailijoiden ilmaisjakelulehden Baltic Guiden seminaarissa Tallinnassa.

”Meillä on käsitys, että nuorempien suomalaisten kiinnostus Viroa kohtaan on kasvamassa”, arvioi päätoimittaja Mikko Savikko.

”Näppituntuman mukaan Tallinna on suhteellisen suosittu nuorten parissa. Pärnu on suosittu kesäisin ja Tartto yliopistokaupunkina”, sanoo Toomas Tärk Viron matkailun edistämiskeskuksesta Enterprise Estoniasta.

Viron matkailu lisääntyy nuorempien ikäryhmien kasvavan kiinnostuksen vuoksi, vahvistaa Pasi Nurkka Tak:sta, Tutkimus- ja analysointikeskuksesta The Baltic Guiden seminaarissa torstaina Tallinnassa.

Nurkka heijastaa taululle matkustajamäärien kasvua kuvaavia pylväitä kahdelta viime vuodelta. Kaikkien alle 45-vuotiaiden matkustus on lisääntynyt: 15–24-, 25–34 ja 35–44-vuotiaiden pylväät nousevat yhä korkeammalle. Eläkeikäisten matkustus on hieman vähentynyt.

Tak on haastatellut yli 3 000:a neljän laivavarustamon matkustajaa vuosina 2014–2015.

Virkistys- ja shoppailumatkojen lisäksi nuorempaa matkailijasukupolvea vetävät konsertit ja kansainvälisesti maineikkaat festivaalit, kuten keväisin Tallinn Music Festival ja kesäisin Weekend Festival Pärnussa.

Rotermannin keskus on 2000-luvun wau-arkkitehtuuria, joka yllättää katsojan. Tie voi olla vinossa, talon julkisivu näyttää ruosteelta. Ostoskeskuksen kaupat sijaitsevat erillisissä rakennuksissa.

Täältä katsoen Viro näyttää erilaiselta kuin miltä se näytti 1990-luvulla laitakaupungissa Mustamäen torilla neuvostosotilaiden karvalakkeja tai Lenin-merkkejä ostaneiden silmissä.

Pull and Bearista astuvat helsinkiläiset Oona Hämäläinen, 28, ja Essi Rivinoja, 29. Kummallakin on pieni muovipussi, jossa on pieni musta käsilaukku, alle 15 eurolla ostettu.

Rotermannin keskukseen naiset piipahtivat sen jälkeen, kun olivat käyneet toisessa 2010-luvun turistien suosikkipaikassa, entiselle tehdasalueelle perustetussa Telliskivin keskuksessa Kalamajan kaupunginosan reunalla.

Ateria Telliskivin F-hoonessa oli juomien kera maksanut alle 12 euroa.

”Samaan hintaan voi Helsingissä syödä lounastarjouksia”, sanoo Rivinoja.

Hämäläinen ja Rivinoja kuuluvat sukupolveen, joka liikkuu ja puhuu Tallinnassa toisin kuin monilla vanhemmilla on tapana:

”En ole koskaan kulkenut Tallinnassa taksilla tai julkisilla”, sanoo Rivinoja.

Asioinnin naiset hoitavat suomen sijaan englanniksi. ”Viroksi sanomme tere ja aitäh”, Hämäläinen sanoo.

Uutinen jatkuu kuvan jälkeen.

Helsinkiläisten parikymppisten kaveriporukka levähtää Bershkan portailla ostoskassit jaloissa. Kasseissa ovat miesten syystakit, naisten neule, housuja, paitoja.

Tallinna on tälle joukolle samankaltainen matkakohde kuin Tukholma, mutta lähempänä. Lounas on nautittu taco-ravintolassa vanhassakaupungissa, joka on turistien suosikki kautta aikakausien.

”Halvalla pääsee, eikä tarvitse suuremmin suunnitella. Kunhan lähdimme päiväristeilylle”, sanoo helsinkiläinen Sauli Sundell, 20.

Vanhakaupunki on jotakin muuta kuin Helsingissä, mutta neuvostoajan merkkejä porukka ei ole matkallaan havainnut.

”Emmehän me edes eläneet Neuvostoliiton aikana”, sanoo Joni Holmström, 19.

Laivaan porukka kuitenkin palaa edellisten sukupolvien tallaamaa polkua, alkoholikaupan kautta.

 

Vinkit syyslomalle: Tallinnan seudulta löytyy tekemistä

IMAX-teatteri. Kosmos IMAX -elokuvateatterissa on tavallista suurempi, valkokangas on kovera, ja penkit normaalia lähempänä kangasta. Teho korostuu 3D-elokuvissa. (Pärnu maantee 45)

Eri brändejä. Espanjalaiset nuorten muotiketjut Bershka, Stradivarius, Pull and Bear (Rotermanni keskus). Massimo Dutti (Viru keskus. Ülemiste keskus) avataan pian myös Helsingissä. Brittiketjut River Island (Viru keskus. Ülemiste keskus.) ja Sports Direct (Norde centrum. Ülemiste keskus).

Viikingit. Tukholman historiallisen museon suuri näyttely, Viikingit: todellisuus tarujen takana, nähtävillä ensimmäistä kertaa Itämeren alueella Viron merimuseon lentosatamassa. Avoinna ti–su. (Vesilennuki tee 6)

Simpanssit ja elefantit. Tallinnan eläintarhassa on eri lajeja kuin Korkeasaaressa. Avoinna 10–18, ma sisätilat suljettu. (Paldiski maantee 145)

Uusi vesipuisto. Atlantis H20 mainostaa itseään Baltian suurimpana vesipuistona. Liukumäkien lisäksi keskuksessa on tiedekeskusmaisia tietopisteitä vedestä. Hinta kannata tarkastaa ennakkoon, sillä osastot on erikseen hinnoiteltu. Bussi 1A ajaa puolessa tunnissa Tallinnan keskustasta naapurikuntaan Viimsiin. (Ravi tee 1)

Tallinn Fashion Week 19.–22.10. Virolaisen muodin vuoden huipputapahtuman muotinäytökset iltaisin sataman ja Kalamajan välissä (Kultuurikatel, Põhja puiestee 27a). Kadriorgin puiston reunalla Kumussa voi 30.10. asti tutustua viktoriaanisen ajan muotiin näyttelyssä Runous ja Ahdistus. Avoinna ke–su. (Weizenbergi 34 / Valge 1)

 

Suomalaisturistien perustyypit

HS esittelee turistityypit, joihin Tallinnassa voi törmätä.

Kaiken tietävä kulttuurimatkailija

Hänen matkalaukkunsa pyörien kolina mukulakivillä kuuluu vanhankaupungin ääniin. Minnepä hän ei ehtisi: Kampaajalle, jalkahoitoon, manikyyriin. Estonia-oopperaan ja Telliskivin keskukseen hipstereiden keskelle lounaalle. Häntä odotetaan myös uusiin trendikahviloihin.

Nuori ja ikinuori shoppailija

Hän ylittää muovipussit kädessä katua Rotermannin keskuksen ja Viru-keskuksen välissä. Tallinnan ydinkeskustan trendivaatekauppojen pääasiakas.

Votkaturisti

Hän ei kadonnut Neuvostoliiton hajoamisen myötä. Hän voi olla minkä ikäinen vain. Suuresta turistijoukosta hän erottuu hätätapauksissa, kun hän kaatuu kadulla eteesi keskellä kirkasta päivää. Viime vuonna Tallinnan putkassa kävi yli 200 suomalaista.

Kylpylä- ja terveysmummo

Hänestä näkyy vain vilahdus keskellä arkipäivää, kun hän siirtyy laivalta satamassa odottavaan bussiin, joka vie Pärnuun, Haapsaluun tai Saarenmaalle.

Kiinteistön omistaja

Hän on Virossa kuin kotonaan. Yhä useampi suomalainen majoittuu omassa tai tuttujen asunnossa. Viron maaviraston mukaan suomalaiset ovat ostaneet tänä vuonna Virosta 386 kiinteistöä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turismi
 • Tallinna

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koirarotu – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  2. 2

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  3. 3

   Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

  4. 4

   Varastetun rynnäkkökiväärin takaisin hankkineen poliisin toiminnasta alkoi tutkinta – poliisin epäillään suojelleen rikollista

  5. 5

   Tiedoksi niille, jotka surevat pakolaisten aiheuttamia kustannuksia: Leirittämällä ja eristämällä he vasta kalliiksi tulevatkin

  6. 6

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  7. 7

   Verovaroilla hankitut Helsingin opetusviraston laitteet eivät koskaan edes käyneet kouluissa – päätyivät poliisin mukaan suoraan vääriin käsiin

  8. 8

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  9. 9

   Kelan pääjohtaja julkaisi poikkeuksellisen anteeksipyynnön toimeentulotuen ruuhkautumisesta: ”Tilanne on ollut asiakkaille kohtuuton”

  10. 10

   Kahvi uhkaa loppua, jos ilmastonmuutos etenee – ”Tämä on dramaattisen vakavaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  3. 3

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  4. 4

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  5. 5

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  6. 6

   Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

  7. 7

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  8. 8

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  9. 9

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  10. 10

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  10. 10

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Karhut maalaavat tauluja ja apinat valokuvaavat – Heikki Lehtosaaren intohimona on eläinten tekemä taide, kokoelmassa on jo noin kolmesataa teosta
  3. Ministerit kertoivat uusista keinoista vauhdittaa vientiä – Hallitus perustaa uuden yksikön yhdistämällä Tekesin ja Finpron
  4. Verovaroilla hankitut Helsingin opetusviraston laitteet eivät koskaan edes käyneet kouluissa – päätyivät poliisin mukaan suoraan vääriin käsiin
  5. Kelan pääjohtaja julkaisi poikkeuksellisen anteeksipyynnön toimeentulotuen ruuhkautumisesta: ”Tilanne on ollut asiakkaille kohtuuton”
  6. Markku Kanerva lupaa muutoksia Huuhkajien kokoonpanoon illan otteluun: ”Pohjalla on tietty ajatus, katson vähän pidemmälle”
  7. Apteekeilla on nyt poikkeuksellisia vaikeuksia saada mielialalääkkeitä ja ehkäisyrenkaita – voi katkaista jatkuvia lääkityksiä
  8. Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat
  9. Varastetun rynnäkkökiväärin takaisin hankkineen poliisin toiminnasta alkoi tutkinta – poliisin epäillään suojelleen rikollista
  10. Apu loppuu poliisin suruviestin jälkeen, syytetyn joutuu kohtaamaan taukohuoneessa – näin henkirikoksen uhrien omaiset kuvaavat kärsimystään
  11. Nuorten suoratoistokuuntelu kannattelee äänitemyyntiä – ala kasvoi jo toista vuotta peräkkäin
  12. Näytä lisää