Ulkomaat

Valikko
Ulkomaat

Amerikkalaislehti: Saddam Husseinilla oli salainen kidutuskammio keskellä New Yorkia – ruumiit lähetettiin diplomaattipostina Irakiin

Lähetystön kellariin rakennetussa tyrmässä kidutettiin Yhdysvalloissa asuvia irakilaisia. Heitä myös tapettiin, minkä jälkeen ruumiit lähetettiin diplomaattipostina Bagdadiin, New York Post -lehti kertoo.

Irakin entisellä diktaattorilla Saddam Husseinilla oli salainen kidutuskammio New Yorkissa, uutisoi yhdysvaltalaislehti New York Post.

Yhdistetty kidutuskammio ja vankityrmä sijaitsi Irakin lähetystön kellarissa Upper East Siden kaupunginosassa lähellä keskuspuistoa, lehti kertoo.

Hussein rakennutti kammottavan kidutuskammion viisikerroksisen lähetystörakennuksen kellariin noustuaan valtaan vuonna 1979. Arvoalueella sijaitsevaa lähetystöä vastapäätä asuu muun muassa miljonääri ja entinen pormestari Michael Bloomberg.

New York Post on saanut tiedot kahdelta irakilaisviranomaiselta, jotka puhuvat lehdessä nimettöminä.

Viranomaisten mukaan Irakin tiedustelupalvelun Mukhabaratin agentit ottivat säännönmukaisesti kiinni kaupungissa asuneita irakilaisia, ja pitivät näitä vangittuna aina 15 päivää kerrallaan. Vangitsemisilla ja kidutuksilla painostettiin vangittujen kaupunkilaisten sukulaisia palaamaan Irakiin, antautumaan ja tekemään yhteistyötä Husseinin hallinnon kanssa.

”Se oli pimeä huone. Ovet oli vahvistettu niin, ettei kukaan voinut murtautua sisään tai ulos. Äänieristystä ei tarvittu, sillä kenenkään huuto ei kuulunut kellarista saakka”, kuvailee toinen lehdelle puhuneista virkamiehistä.

Vastaavia vankityrmiä oli viranomaisten mukaan Irakin lähetystöissä ympäri maailmaa aina Itä-Eurooppaa ja arabivaltioita myöten.

Käytössä olleet kidutuskeinot olivat äärimmäisen julmia. Apuvälineinään Mukhabaratin agentit käyttivät esimerkiksi kuparilankaa, kumiletkuja ja lautoja. Vangeilta vedettiin kynsiä irti ja heitä hakattiin todella pahasti, toinen lehdelle puhuneista viranomaisista kertoo.

Vankeja myös tapettiin, jolloin Mukhabaratin miehet lähettivät ruumiit tullivapaina diplomaattilähetyksinä Bagdadiin.

“Ruumis vain laitettiin diplomaattipostille tarkoitettuun laatikkoon ja lähetettiin. Kenelläkään ei ole valtuuksia koskea diplomaattipostiin”, toinen viranomaisista kertoi. Hän vahvisti myös, että Saddam Husseinin tiedustelupalvelu käytti samanlaisia keinoja myös Yhdysvaltojen ulkopuolella.

”Mukhabarat teki mitä vain sen täytyi. He olivat vihoviimeisiä niistä ihmisistä, joita Saddam Husseinin aikakaudella halusi kohdata”, toinen viranomaisista sanoo.

Kaikki todisteet New Yorkin lähetystössä tapahtuneista väärinkäytöksistä ovat sittemmin kadonneet.

Nimettömänä puhuneet viranomaiset uskovat, että todisteet katosivat, kun yhdysvaltalaisviranomaiset veivät kovalevyt ja tietokoneet Husseinin hallinnon kaaduttua vuonna 2003.

Viranomaisten kertoivat lehdelle myös kellarikerroksen arkkitehtuurista. Kellarissa Mukhabaratin agenteilla oli käytössään kolme huonetta. Jokaisella agentilla oli kaliiperiltaan 9 millimetrinen puoliautomaattipistooli. Lisäksi saatavilla oli aina Kalashnikov-rynnäkkökivääreitä.

Ensimmäinen huone oli toimisto ja toinen viestikeskus, josta koodattuja viestejä lähetettiin Bagdadiin ja sieltä takaisin. Kolmas huone oli tyrmä, jossa oli suuri terästangoilla vahvistettu metalliovi.

Varmistaakseen toiminnan pysymisen salassa, lähetystörakennuksen kattoikkunat peitettiin, jotteivät Yhdysvaltojen satelliititkaan näkisi rakennukseen sisälle. Lisäksi lähetystön ympäristöä valvottiin mahdollisten yhdysvaltalaisagenttien ja näiden salakuunteluyritysten varalta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Irak
 • Saddam Hussein
 • Kiduttaminen
 • New York
 • Jukka Hiiro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Suomalaiskenraalien suku vaikeni suuresta salaisuudesta – ”Ryssiä ollaan”

  2. 2

   Imatran surmatyöt nousivat isoksi uutiseksi maailmalla – ”Osoitus maan aseongelmasta”

  3. 3

   Saara Aalto eteni Britannian X Factorin finaaliin – kertoo esiintyvänsä Helsingissä maanantaina

  4. 4

   Opettajille helposti voisi opettaa auktoriteettia – miksi sitä ei tehdä?

  5. 5

   Italia syöksyi poliittiseen kriisiin – pääministeri Renzi kärsi kirvelevän tappion kansanäänestyksessä ja ilmoitti eroavansa

  6. 6

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  7. 7

   Lapseni on taas oma iloinen itsensä – ja kiusaajakin pääsi irti roolistaan

  8. 8

   Minua kohdeltiin huonosti työharjoittelussa – oppilaitokseni ei puuttunut asiaan mitenkään

  9. 9

   HS Imatralla: Pieni kaupunki on järkyttynyt ja ihmettelee julmuutta – ”Tämä on niin turhaa”

  10. 10

   Lars Sonckin suunnittelema Honkalinna tuhoutui tulipalossa Sipoossa: ”Siellä ei ollut enää kuin kasa kekäleitä ja piippu pystyssä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  2. 2

   Minua kohdeltiin huonosti työharjoittelussa – oppilaitokseni ei puuttunut asiaan mitenkään

  3. 3

   23-vuotiasta miestä epäillään kolmen naisen murhasta Imatralla: ”Vaikuttaa, että uhrit olisivat valikoituneet sattumanvaraisesti”

  4. 4

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  5. 5

   Yksi Imatran uhreista oli kaupunginvaltuuston puheenjohtaja – Puoluetoveri Antti Rinne: ”Hän oli minulle tärkeä ja läheinen ihminen”

  6. 6

   Imatran keskustassa vakava ampumistapaus – kolme naista surmattiin ravintolan edustalla

  7. 7

   On aika uskoa siihen: Saara Aalto menee X Factorin finaaliin

  8. 8

   Poliisi: Yksi Imatran ampumisessa kuolleista oli kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

  9. 9

   Satavuotiaan Suomen juhlalikööriksi valittiin virolainen Vana Tallinn – Alkon hallintoneuvoston johto parahti: ”Ei voi olla totta”

  10. 10

   Imatran surmatut toimittajat työskentelivät Etelä-Saimaan ja Uutisvuoksen yhteisessä toimituksessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  4. 4

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  5. 5

   Sanna-Mari Paakki aloitti kampanjan tissien puolesta ja joutui Ylilaudalta nousseen vihakampanjan kohteeksi – ja se kertoo siitä, mikä internetiä nyt riivaa kaikkialla

  6. 6

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  7. 7

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  8. 8

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  9. 9

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  10. 10

   Miten elämäsi sujuu muihin verrattuna? Lue sinulle räätälöity juttu perheestä, terveydestä, työstä ja onnesta

  11. Näytä lisää