Valikko
Ulkomaat

Amerikkalaislehti: Saddam Husseinilla oli salainen kidutuskammio keskellä New Yorkia – ruumiit lähetettiin diplomaattipostina Irakiin

Lähetystön kellariin rakennetussa tyrmässä kidutettiin Yhdysvalloissa asuvia irakilaisia. Heitä myös tapettiin, minkä jälkeen ruumiit lähetettiin diplomaattipostina Bagdadiin, New York Post -lehti kertoo.

Irakin entisellä diktaattorilla Saddam Husseinilla oli salainen kidutuskammio New Yorkissa, uutisoi yhdysvaltalaislehti New York Post.

Yhdistetty kidutuskammio ja vankityrmä sijaitsi Irakin lähetystön kellarissa Upper East Siden kaupunginosassa lähellä keskuspuistoa, lehti kertoo.

Hussein rakennutti kammottavan kidutuskammion viisikerroksisen lähetystörakennuksen kellariin noustuaan valtaan vuonna 1979. Arvoalueella sijaitsevaa lähetystöä vastapäätä asuu muun muassa miljonääri ja entinen pormestari Michael Bloomberg.

New York Post on saanut tiedot kahdelta irakilaisviranomaiselta, jotka puhuvat lehdessä nimettöminä.

Viranomaisten mukaan Irakin tiedustelupalvelun Mukhabaratin agentit ottivat säännönmukaisesti kiinni kaupungissa asuneita irakilaisia, ja pitivät näitä vangittuna aina 15 päivää kerrallaan. Vangitsemisilla ja kidutuksilla painostettiin vangittujen kaupunkilaisten sukulaisia palaamaan Irakiin, antautumaan ja tekemään yhteistyötä Husseinin hallinnon kanssa.

”Se oli pimeä huone. Ovet oli vahvistettu niin, ettei kukaan voinut murtautua sisään tai ulos. Äänieristystä ei tarvittu, sillä kenenkään huuto ei kuulunut kellarista saakka”, kuvailee toinen lehdelle puhuneista virkamiehistä.

Vastaavia vankityrmiä oli viranomaisten mukaan Irakin lähetystöissä ympäri maailmaa aina Itä-Eurooppaa ja arabivaltioita myöten.

Käytössä olleet kidutuskeinot olivat äärimmäisen julmia. Apuvälineinään Mukhabaratin agentit käyttivät esimerkiksi kuparilankaa, kumiletkuja ja lautoja. Vangeilta vedettiin kynsiä irti ja heitä hakattiin todella pahasti, toinen lehdelle puhuneista viranomaisista kertoo.

Vankeja myös tapettiin, jolloin Mukhabaratin miehet lähettivät ruumiit tullivapaina diplomaattilähetyksinä Bagdadiin.

“Ruumis vain laitettiin diplomaattipostille tarkoitettuun laatikkoon ja lähetettiin. Kenelläkään ei ole valtuuksia koskea diplomaattipostiin”, toinen viranomaisista kertoi. Hän vahvisti myös, että Saddam Husseinin tiedustelupalvelu käytti samanlaisia keinoja myös Yhdysvaltojen ulkopuolella.

”Mukhabarat teki mitä vain sen täytyi. He olivat vihoviimeisiä niistä ihmisistä, joita Saddam Husseinin aikakaudella halusi kohdata”, toinen viranomaisista sanoo.

Kaikki todisteet New Yorkin lähetystössä tapahtuneista väärinkäytöksistä ovat sittemmin kadonneet.

Nimettömänä puhuneet viranomaiset uskovat, että todisteet katosivat, kun yhdysvaltalaisviranomaiset veivät kovalevyt ja tietokoneet Husseinin hallinnon kaaduttua vuonna 2003.

Viranomaisten kertoivat lehdelle myös kellarikerroksen arkkitehtuurista. Kellarissa Mukhabaratin agenteilla oli käytössään kolme huonetta. Jokaisella agentilla oli kaliiperiltaan 9 millimetrinen puoliautomaattipistooli. Lisäksi saatavilla oli aina Kalashnikov-rynnäkkökivääreitä.

Ensimmäinen huone oli toimisto ja toinen viestikeskus, josta koodattuja viestejä lähetettiin Bagdadiin ja sieltä takaisin. Kolmas huone oli tyrmä, jossa oli suuri terästangoilla vahvistettu metalliovi.

Varmistaakseen toiminnan pysymisen salassa, lähetystörakennuksen kattoikkunat peitettiin, jotteivät Yhdysvaltojen satelliititkaan näkisi rakennukseen sisälle. Lisäksi lähetystön ympäristöä valvottiin mahdollisten yhdysvaltalaisagenttien ja näiden salakuunteluyritysten varalta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Irak
 • Saddam Hussein
 • Kidutus
 • New York
 • Jukka Hiiro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi lopettaa Rautatientorin Suomi ensin -mielenosoituksen – syynä viimeaikaiset pahoinpitelyt ja jatkuvat häiriöt

  2. 2

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  3. 3

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  4. 4

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  5. 5

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  6. 6

   Egyptiläinen ravintola tuhoutui tulipalossa Helsingin Käpylässä – omistaja kuuli tulipalosta naapurilta

  7. 7

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  8. 8

   Uusi käänne Espoon pitseriapalossa: Mieskaksikon epäillään heittäneen polttopullon myös toiseen ravintolaan

  9. 9

   IT-konsultiksi 12 viikossa – Fysioterapeutti Josefin Reuter sai ensimmäisen paikan ilmaiselta pikakurssilta

  10. 10

   Sopiiko jäätelö välipalaksi ja onko vegaaninen tavallista terveellisempää? – Ravitsemusterapeutti arvioi jäätelöiden ravintosisällöt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  2. 2

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  3. 3

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  4. 4

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  5. 5

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  6. 6

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  7. 7

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  8. 8

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  9. 9

   Stand up -koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  10. 10

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää