Ulkomaat

Valikko
Ulkomaat

Suomen tietojen käytöstä epäselvyyttä alasammutun malesialaiskoneen tutkinnassa – voidaanko Buk-tietoja käyttää?

Suomi selvittää, voisiko Hollanti rajoittaa tietopyyntöään. Auki on myös, voidaanko Suomen tietoja käyttää rikossyytteissä malesialaiskoneen tuhoajia vastaan.

Suomen virka-avun merkitys alasammutun MH17-lennon rikostutkinnalle on vielä epäselvä. Yksi avoimista kysymyksistä on, missä määrin Suomen antamia tietoja voidaan käyttää mahdollisissa tulevissa rikossyytteissä matkustajakoneen tuhoajia vastaan, kertovat lähteet Hollannissa ja Suomessa HS:lle.

Suomi lähettää vielä ”lokakuun aikana” asiantuntijaryhmän Hollantiin selvittämään uusinta tietopyyntöä. Tarkempaa aikaa ei voi vielä kertoa, sanoo oikeusministeriön hallitusneuvos Juhani Korhonen.

Suomi on korostanut, että se haluaa edelleen auttaa 298 uhria vaatineen rikoksen tutkinnassa ja syyllisten saamisessa vastuuseen. HS:n tietojen mukaan Suomi kuitenkin haluaa selvittää, onko kaikki Hollannin pyytämä tieto välttämätöntä rikostutkinnalle.

Jos Hollanti rajoittaisi tietopyyntöään, Suomen voisi olla helpompi luovuttaa tietoja rikkomatta salassapitovelvoitettaan, joka perustuu Buk-ohjusten hankintasopimukseen.

Malesialaisen yhtiön lento MH17 ammuttiin alas Ukrainan ilmatilassa runsas kaksi vuotta sitten. Suurin osa uhreista oli Hollantilaisia. Rikoksen tutkintaa vetää Hollannin syyttäjänlaitos.

Hollanti on kahden viime vuoden aikana tehnyt virka-apupyyntöjä Suomelle liittyen MH17-rikostutkintaan. Hollannin pyynnöstä Suomessa tehtiin myös testiräjäytys Buk-ohjuksella. Suomi on toimittanut Hollannille tietoja useita kertoja.

Uusimman virka-apupyyntönsä Hollanti teki loppukeväästä. Siinä muun muassa kysytään lupaa jakaa Suomen antamia tietoja myös kansainväliselle rikostutkijaryhmälle, joka kerää todistusaineistoa mahdollisia syytteitä ja oikeudenkäyntiä varten. Suomi ei ole vielä vastannut pyyntöön.

Jos tieto jaetaan kansainväliselle ryhmälle, se tulisi myös Ukrainan, Malesian, Australian ja Belgian rikostutkijoiden käyttöön. MH17-tuho koski eniten näitä maita.

HS:n tietojen mukaan Suomi haluaa nyt lisäselvyyttä myös siihen, mikä on Hollannin tutkinnan ja kansainvälisen ryhmän tutkinnan suhde.

Hollannin syyttäjänviraston mukaan kyseessä on yksi yhteinen rikostutkinta, johon aineistoa tuottavat viiden maan poliisit. Maiden viranomaiset ovat luvanneet jakaa tutkintatietoa keskenään. Kansainvälisestä ryhmästä käytetään nimeä Joint Investigation Team, eli JIT.

”JIT:n rikostutkinnan tuloksia tullaan käyttämään tulevassa oikeusjutussa”, sanoo Hollannin syyttäjänviraston tiedottaja Wim de Bruin.

Hän kieltäytyi toistaiseksi vastaamasta kysymykseen, jäävätkö Suomen tiedot käyttämättä syytteissä, jos Suomi ei anna lupaa jakaa niitä kansainväliselle ryhmälle.

Suomen keskusrikospoliisin mukaan virka-apua on koko ajan annettu siinä oletuksessa, että tietoja voidaan käyttää syytteissä. Tähän viittasi myös presidentti Sauli Niinistö tiedotustilaisuudessa kaksi viikkoa sitten.

Suomen tietoja ei kuitenkaan voitu käyttää JIT:n väliraportissa, kertoi kansainvälisen tutkijaryhmän tutkijanjohtaja Gerrit Thiry HS:lle.

Runsaat kaksi viikkoa sitten julkaistu väliraportti esitti laajat todisteet siitä, että MH17-lento tuhottiin Venäjältä tuodulla Buk-ohjuksella, joka ammuttiin Itä-Ukrainasta venäjänmielisten kapinallisten hallitsemalta alueelta.

Venäjä kiistää osallisuutensa ja on syyttänyt rikostutkintaa poliittiseksi.

Asiantuntija-arvioiden mukaan Suomen Buk-testin tiedot voisivat mahdollisesti auttaa käytetyn ohjuksen ja sen taisteluosan tunnistamisessa sekä ampumapaikan varmistamisessa. Näistä asioista tutkijoilla on paljon muutakin aineistoa, mutta Suomen tiedot voisivat vahvistaa päättelyketjua.

Suomeen Buk-ohjusjärjestelmiä tuli vuonna 1996 Venäjältä. Asekauppaan liittyvässä hankintasopimuksessa on salassapitoehto, minkä vuoksi Buk-ohjuksia koskevan tiedon luovuttaminen on Suomelle juridisesti vaikeaa.

Mahdollisten syytteiden nostamiseen MH17-tuhossa menee vielä pitkään. Vielä ei ole päätetty edes sitä, missä maassa oikeudenkäynti pidettäisiin. Esillä on myös mahdollisuus, että tapauksen käsittelyyn perustettaisiin kansainvälinen erityistuomioistuin.

Kansainvälistä rikosta selvitetään monessa maassa

 Malesialaisen lentoyhtiön MH17-lento oli matkalla Hollannista Malesiaan, kun se tuhottiin Ukrainan ilmatilassa heinäkuussa 2014.

 Rikosta tutkii kansainvälinen ryhmä, johon kuuluu viiden maan viranomaisia. Ryhmä hankkii yhdessä aineistoa syytteitä ja oikeusjuttua varten.

 Suomi on antanut virka-apua ryhmään kuuluvalle Hollannille. Selvitettävänä on, missä on määrin kansainvälisen tutkijaryhmä voi käyttää Suomen tietoja syytteitä varten kerättävässä aineistossa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ukrainan lentoturma MH17
 • Suomi
 • Ukrainan sota
 • Venäjä
 • Hollanti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Suomi-viinasta tulossa hitti maailmalla – kuopiolainen juomasuku vie likööriään Aasian trendibaareihin

  2. 2

   Suuressa rakennus­kohteessa jälleen betoni­ongelmia, tuulivoimalan perustuksia piti purkaa – ministeriö kriisikokouksessa

  3. 3

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  4. 4

   Onko minun oltava suomalainen, jotta voin asua Suomessa?

  5. 5

   Alexander Stubb oli sukupolvensa valovoimaisin poliitikko – miten ja miksi hänet syrjäytettiin huipulta?

  6. 6

   Slush lupaa puuttua tapahtuman iltajuhlissa esiintyneeseen seksuaaliseen häirintään monin tavoin – ”Täällä on nollatoleranssi seksismille”

  7. 7

   Lentoparkkiyrittäjä on ahdingossa Vantaalla: ”Peltomäki-vyyhdissä syytetty kostaa tuhoamalla firmani”

  8. 8

   Saara Aalto veti kymmenentuhatta ihmistä Senaatintorille – katso koko esiintyminen HSTV:stä

  9. 9

   Merivoimien komentaja Veijo Taipalus ylennetään vara-amiraaliksi – Etsi ylennyksen saaneita HS:n hakukoneella

  10. 10

   Karkotettu suomalainen liikemies Seppo Remes palasi Venäjälle – ”Kyllähän me tiedämme, kuka tällaiset asiat täällä ratkaisee”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiskenraalien suku vaikeni suuresta salaisuudesta – ”Ryssiä ollaan”

  2. 2

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  3. 3

   Saara Aalto veti kymmenentuhatta ihmistä Senaatintorille – katso koko esiintyminen HSTV:stä

  4. 4

   Perussuomalaiset kiistelevät isyysrahasta – ”Tässä on kyse parista kolmesta homosta ja noin sadasta heteroisästä”

  5. 5

   Tutkinnanjohtaja: Imatran epäilty oli viime aikoina vetäytynyt omiin oloihinsa – vietti paljon aikaa tietokoneella

  6. 6

   Slush lupaa puuttua tapahtuman iltajuhlissa esiintyneeseen seksuaaliseen häirintään monin tavoin – ”Täällä on nollatoleranssi seksismille”

  7. 7

   Alexander Stubb oli sukupolvensa valovoimaisin poliitikko – miten ja miksi hänet syrjäytettiin huipulta?

  8. 8

   Imatran murhista epäilty on tuomittu aiemmin tapon yrityksestä

  9. 9

   Lentoparkkiyrittäjä on ahdingossa Vantaalla: ”Peltomäki-vyyhdissä syytetty kostaa tuhoamalla firmani”

  10. 10

   Levysopimus, musikaalilavat vai jotain muuta? Saara Aallon 15 minuuttia julkisuudessa on pian ohi, ja seuraavaksi nähdään, mihin se riittää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  4. 4

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  5. 5

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  6. 6

   Sanna-Mari Paakki aloitti kampanjan tissien puolesta ja joutui Ylilaudalta nousseen vihakampanjan kohteeksi – ja se kertoo siitä, mikä internetiä nyt riivaa kaikkialla

  7. 7

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  8. 8

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  9. 9

   Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

  10. 10

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  11. Näytä lisää