Valikko
Ulkomaat

Suomen tietojen käytöstä epäselvyyttä alasammutun malesialaiskoneen tutkinnassa – voidaanko Buk-tietoja käyttää?

Suomi selvittää, voisiko Hollanti rajoittaa tietopyyntöään. Auki on myös, voidaanko Suomen tietoja käyttää rikossyytteissä malesialaiskoneen tuhoajia vastaan.

Suomen virka-avun merkitys alasammutun MH17-lennon rikostutkinnalle on vielä epäselvä. Yksi avoimista kysymyksistä on, missä määrin Suomen antamia tietoja voidaan käyttää mahdollisissa tulevissa rikossyytteissä matkustajakoneen tuhoajia vastaan, kertovat lähteet Hollannissa ja Suomessa HS:lle.

Suomi lähettää vielä ”lokakuun aikana” asiantuntijaryhmän Hollantiin selvittämään uusinta tietopyyntöä. Tarkempaa aikaa ei voi vielä kertoa, sanoo oikeusministeriön hallitusneuvos Juhani Korhonen.

Suomi on korostanut, että se haluaa edelleen auttaa 298 uhria vaatineen rikoksen tutkinnassa ja syyllisten saamisessa vastuuseen. HS:n tietojen mukaan Suomi kuitenkin haluaa selvittää, onko kaikki Hollannin pyytämä tieto välttämätöntä rikostutkinnalle.

Jos Hollanti rajoittaisi tietopyyntöään, Suomen voisi olla helpompi luovuttaa tietoja rikkomatta salassapitovelvoitettaan, joka perustuu Buk-ohjusten hankintasopimukseen.

Malesialaisen yhtiön lento MH17 ammuttiin alas Ukrainan ilmatilassa runsas kaksi vuotta sitten. Suurin osa uhreista oli Hollantilaisia. Rikoksen tutkintaa vetää Hollannin syyttäjänlaitos.

Hollanti on kahden viime vuoden aikana tehnyt virka-apupyyntöjä Suomelle liittyen MH17-rikostutkintaan. Hollannin pyynnöstä Suomessa tehtiin myös testiräjäytys Buk-ohjuksella. Suomi on toimittanut Hollannille tietoja useita kertoja.

Uusimman virka-apupyyntönsä Hollanti teki loppukeväästä. Siinä muun muassa kysytään lupaa jakaa Suomen antamia tietoja myös kansainväliselle rikostutkijaryhmälle, joka kerää todistusaineistoa mahdollisia syytteitä ja oikeudenkäyntiä varten. Suomi ei ole vielä vastannut pyyntöön.

Jos tieto jaetaan kansainväliselle ryhmälle, se tulisi myös Ukrainan, Malesian, Australian ja Belgian rikostutkijoiden käyttöön. MH17-tuho koski eniten näitä maita.

HS:n tietojen mukaan Suomi haluaa nyt lisäselvyyttä myös siihen, mikä on Hollannin tutkinnan ja kansainvälisen ryhmän tutkinnan suhde.

Hollannin syyttäjänviraston mukaan kyseessä on yksi yhteinen rikostutkinta, johon aineistoa tuottavat viiden maan poliisit. Maiden viranomaiset ovat luvanneet jakaa tutkintatietoa keskenään. Kansainvälisestä ryhmästä käytetään nimeä Joint Investigation Team, eli JIT.

”JIT:n rikostutkinnan tuloksia tullaan käyttämään tulevassa oikeusjutussa”, sanoo Hollannin syyttäjänviraston tiedottaja Wim de Bruin.

Hän kieltäytyi toistaiseksi vastaamasta kysymykseen, jäävätkö Suomen tiedot käyttämättä syytteissä, jos Suomi ei anna lupaa jakaa niitä kansainväliselle ryhmälle.

Suomen keskusrikospoliisin mukaan virka-apua on koko ajan annettu siinä oletuksessa, että tietoja voidaan käyttää syytteissä. Tähän viittasi myös presidentti Sauli Niinistö tiedotustilaisuudessa kaksi viikkoa sitten.

Suomen tietoja ei kuitenkaan voitu käyttää JIT:n väliraportissa, kertoi kansainvälisen tutkijaryhmän tutkijanjohtaja Gerrit Thiry HS:lle.

Runsaat kaksi viikkoa sitten julkaistu väliraportti esitti laajat todisteet siitä, että MH17-lento tuhottiin Venäjältä tuodulla Buk-ohjuksella, joka ammuttiin Itä-Ukrainasta venäjänmielisten kapinallisten hallitsemalta alueelta.

Venäjä kiistää osallisuutensa ja on syyttänyt rikostutkintaa poliittiseksi.

Asiantuntija-arvioiden mukaan Suomen Buk-testin tiedot voisivat mahdollisesti auttaa käytetyn ohjuksen ja sen taisteluosan tunnistamisessa sekä ampumapaikan varmistamisessa. Näistä asioista tutkijoilla on paljon muutakin aineistoa, mutta Suomen tiedot voisivat vahvistaa päättelyketjua.

Suomeen Buk-ohjusjärjestelmiä tuli vuonna 1996 Venäjältä. Asekauppaan liittyvässä hankintasopimuksessa on salassapitoehto, minkä vuoksi Buk-ohjuksia koskevan tiedon luovuttaminen on Suomelle juridisesti vaikeaa.

Mahdollisten syytteiden nostamiseen MH17-tuhossa menee vielä pitkään. Vielä ei ole päätetty edes sitä, missä maassa oikeudenkäynti pidettäisiin. Esillä on myös mahdollisuus, että tapauksen käsittelyyn perustettaisiin kansainvälinen erityistuomioistuin.

Kansainvälistä rikosta selvitetään monessa maassa

 Malesialaisen lentoyhtiön MH17-lento oli matkalla Hollannista Malesiaan, kun se tuhottiin Ukrainan ilmatilassa heinäkuussa 2014.

 Rikosta tutkii kansainvälinen ryhmä, johon kuuluu viiden maan viranomaisia. Ryhmä hankkii yhdessä aineistoa syytteitä ja oikeusjuttua varten.

 Suomi on antanut virka-apua ryhmään kuuluvalle Hollannille. Selvitettävänä on, missä on määrin kansainvälisen tutkijaryhmä voi käyttää Suomen tietoja syytteitä varten kerättävässä aineistossa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ukrainan lentoturma MH17
 • Suomi
 • Ukrainan sota
 • Venäjä
 • Hollanti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  3. 3

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  4. 4

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   HSTV:n 16 tuntia kestävä suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  7. 7

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  8. 8

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  9. 9

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  10. 10

   Helsinkiläiset lähtivät joukolla juhannusuinnille kaupungin keskustaan – Kauppatorin Altaalle kymmenien metrien jono

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  9. 9

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  10. 10

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää