Valikko
Ulkomaat

Suomen tietojen käytöstä epäselvyyttä alasammutun malesialaiskoneen tutkinnassa – voidaanko Buk-tietoja käyttää?

Suomi selvittää, voisiko Hollanti rajoittaa tietopyyntöään. Auki on myös, voidaanko Suomen tietoja käyttää rikossyytteissä malesialaiskoneen tuhoajia vastaan.

Suomen virka-avun merkitys alasammutun MH17-lennon rikostutkinnalle on vielä epäselvä. Yksi avoimista kysymyksistä on, missä määrin Suomen antamia tietoja voidaan käyttää mahdollisissa tulevissa rikossyytteissä matkustajakoneen tuhoajia vastaan, kertovat lähteet Hollannissa ja Suomessa HS:lle.

Suomi lähettää vielä ”lokakuun aikana” asiantuntijaryhmän Hollantiin selvittämään uusinta tietopyyntöä. Tarkempaa aikaa ei voi vielä kertoa, sanoo oikeusministeriön hallitusneuvos Juhani Korhonen.

Suomi on korostanut, että se haluaa edelleen auttaa 298 uhria vaatineen rikoksen tutkinnassa ja syyllisten saamisessa vastuuseen. HS:n tietojen mukaan Suomi kuitenkin haluaa selvittää, onko kaikki Hollannin pyytämä tieto välttämätöntä rikostutkinnalle.

Jos Hollanti rajoittaisi tietopyyntöään, Suomen voisi olla helpompi luovuttaa tietoja rikkomatta salassapitovelvoitettaan, joka perustuu Buk-ohjusten hankintasopimukseen.

Malesialaisen yhtiön lento MH17 ammuttiin alas Ukrainan ilmatilassa runsas kaksi vuotta sitten. Suurin osa uhreista oli Hollantilaisia. Rikoksen tutkintaa vetää Hollannin syyttäjänlaitos.

Hollanti on kahden viime vuoden aikana tehnyt virka-apupyyntöjä Suomelle liittyen MH17-rikostutkintaan. Hollannin pyynnöstä Suomessa tehtiin myös testiräjäytys Buk-ohjuksella. Suomi on toimittanut Hollannille tietoja useita kertoja.

Uusimman virka-apupyyntönsä Hollanti teki loppukeväästä. Siinä muun muassa kysytään lupaa jakaa Suomen antamia tietoja myös kansainväliselle rikostutkijaryhmälle, joka kerää todistusaineistoa mahdollisia syytteitä ja oikeudenkäyntiä varten. Suomi ei ole vielä vastannut pyyntöön.

Jos tieto jaetaan kansainväliselle ryhmälle, se tulisi myös Ukrainan, Malesian, Australian ja Belgian rikostutkijoiden käyttöön. MH17-tuho koski eniten näitä maita.

HS:n tietojen mukaan Suomi haluaa nyt lisäselvyyttä myös siihen, mikä on Hollannin tutkinnan ja kansainvälisen ryhmän tutkinnan suhde.

Hollannin syyttäjänviraston mukaan kyseessä on yksi yhteinen rikostutkinta, johon aineistoa tuottavat viiden maan poliisit. Maiden viranomaiset ovat luvanneet jakaa tutkintatietoa keskenään. Kansainvälisestä ryhmästä käytetään nimeä Joint Investigation Team, eli JIT.

”JIT:n rikostutkinnan tuloksia tullaan käyttämään tulevassa oikeusjutussa”, sanoo Hollannin syyttäjänviraston tiedottaja Wim de Bruin.

Hän kieltäytyi toistaiseksi vastaamasta kysymykseen, jäävätkö Suomen tiedot käyttämättä syytteissä, jos Suomi ei anna lupaa jakaa niitä kansainväliselle ryhmälle.

Suomen keskusrikospoliisin mukaan virka-apua on koko ajan annettu siinä oletuksessa, että tietoja voidaan käyttää syytteissä. Tähän viittasi myös presidentti Sauli Niinistö tiedotustilaisuudessa kaksi viikkoa sitten.

Suomen tietoja ei kuitenkaan voitu käyttää JIT:n väliraportissa, kertoi kansainvälisen tutkijaryhmän tutkijanjohtaja Gerrit Thiry HS:lle.

Runsaat kaksi viikkoa sitten julkaistu väliraportti esitti laajat todisteet siitä, että MH17-lento tuhottiin Venäjältä tuodulla Buk-ohjuksella, joka ammuttiin Itä-Ukrainasta venäjänmielisten kapinallisten hallitsemalta alueelta.

Venäjä kiistää osallisuutensa ja on syyttänyt rikostutkintaa poliittiseksi.

Asiantuntija-arvioiden mukaan Suomen Buk-testin tiedot voisivat mahdollisesti auttaa käytetyn ohjuksen ja sen taisteluosan tunnistamisessa sekä ampumapaikan varmistamisessa. Näistä asioista tutkijoilla on paljon muutakin aineistoa, mutta Suomen tiedot voisivat vahvistaa päättelyketjua.

Suomeen Buk-ohjusjärjestelmiä tuli vuonna 1996 Venäjältä. Asekauppaan liittyvässä hankintasopimuksessa on salassapitoehto, minkä vuoksi Buk-ohjuksia koskevan tiedon luovuttaminen on Suomelle juridisesti vaikeaa.

Mahdollisten syytteiden nostamiseen MH17-tuhossa menee vielä pitkään. Vielä ei ole päätetty edes sitä, missä maassa oikeudenkäynti pidettäisiin. Esillä on myös mahdollisuus, että tapauksen käsittelyyn perustettaisiin kansainvälinen erityistuomioistuin.

Kansainvälistä rikosta selvitetään monessa maassa

 Malesialaisen lentoyhtiön MH17-lento oli matkalla Hollannista Malesiaan, kun se tuhottiin Ukrainan ilmatilassa heinäkuussa 2014.

 Rikosta tutkii kansainvälinen ryhmä, johon kuuluu viiden maan viranomaisia. Ryhmä hankkii yhdessä aineistoa syytteitä ja oikeusjuttua varten.

 Suomi on antanut virka-apua ryhmään kuuluvalle Hollannille. Selvitettävänä on, missä on määrin kansainvälisen tutkijaryhmä voi käyttää Suomen tietoja syytteitä varten kerättävässä aineistossa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ukrainan lentoturma MH17
 • Suomi
 • Ukrainan sota
 • Venäjä
 • Hollanti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  2. 2

   Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

  3. 3

   USA:n oikeiston bluffi paljastui

  4. 4

   Lupsakka puolalaiskuvaaja tallensi kuviinsa koko savolaisen ihmiskirjon sylivauvasta keppikerjäläiseen – katso upeat kuvat yli sadan vuoden takaa

  5. 5

   HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

  6. 6

   Muumit poseeraavat Image-lehden kannessa Tom of Finland -tyyliin nahkahousuissa – Tove Janssonin perilliset selvittävät jatkotoimia

  7. 7

   USA:n terveydenhoitolain uudistus epäonnistui – lupauksen pettäminen nöyryytys Trumpille ja republikaaneille

  8. 8

   Nuori mies kuoli kaahattuaan poliisia karkuun yli kahta sataa Pohjois-Karjalassa

  9. 9

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  10. 10

   Minskiin suunnitteilla tänään suurmarssi – työttömien ”parasiittiveron” synnyttämät mielenosoitukset jatkuvat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  2. 2

   Muumit poseeraavat Image-lehden kannessa Tom of Finland -tyyliin nahkahousuissa – Tove Janssonin perilliset selvittävät jatkotoimia

  3. 3

   HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

  4. 4

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  5. 5

   Ilmavoimat on perustanut kaikessa hiljaisuudessa Raven-joukot – ”korpit” suojelevat vip-matkustajia mahdollisesti vaarallisilla paikoilla

  6. 6

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  7. 7

   Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

  8. 8

   Näin lähtee Jopo hävyttömän varkaan mukaan helsinkiläisnaisen kotipihasta – ”Toivottavasti tämä toimii muille opetuksena”

  9. 9

   Yli sata laskua ilman kauppakuitteja – Helsingissä vanhuksia ilman ruokaa jättänyt Servea lähetti edunvalvojalle epäselviä laskuja

  10. 10

   USA:n terveydenhoitolain uudistus epäonnistui – lupauksen pettäminen nöyryytys Trumpille ja republikaaneille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää