Valikko
Ulkomaat

Suomessa on tuhansia naisia, joiden sukuelimet on silvottu – maahanmuuttajat voivat vaikuttaa perinteen lopettamiseen lähtömaissaan

Haitallinen ja ihmisoikeuksia loukkaava käytäntö ei lopu lainsäädännöllä vaan asennemuutoksella, joka syntyy kouluttamalla lääkäreitä ja opettajia.

Suomen maahanmuuttajilla on mahdollisuus vähentää Afrikassa yleisiä tyttöjen ympärileikkauksia, jotka ovat haitallisia ja loukkaavat ihmisoikeuksia.

”Länsimaihin muuttaneet sukulaiset nähdään usein roolimalleina, joilla on tietämystä ja kokemusta. Siksi heidän vaikutusvaltansa ulottuu Suomen ja Pohjoismaiden ulkopuolelle”, Ihmisoikeusliiton asiantuntija Solomie Teshome sanoo.

”Aihe on useimmiten paikallisesti tabu. Jos ihmiset ovatkin kuulleet, että tapaa pidetään haitallisena, kukaan ei perustele heille, miksi.”

Teshome kertoo tapauksesta, jossa Suomeen yksin tulleelle miehelle kerrottiin tyttöjen ympärileikkauksen haitoista. Kotimaahan jäänyt vaimo aikoi viedä parin yhteisen tyttövauvan ympärileikattavaksi, mutta keskustelu miehen kanssa muutti vaimonkin mielen.

”Tietämyksen levittäminen tukee paikallisten kansalaisjärjestöjen työtä maissa, joissa perinne elää”, sanoo Ihmisoikeusliiton asiantuntija Saido Mohamed, joka on tehnyt tyttöjen ympärileikkauksen vastaista työtä Suomessa jo 15 vuotta.

”Somaliyhteisössä on sinä aikana tapahtunut todella positiivinen asennemuutos.”

Suomessa asuu tuhansia ympärileikattuja naisia, mutta heille toimenpide on tehty ennen muuttamista Suomeen.

Viranomaisten tietoon ei ole tullut Suomessa tehtyjä tyttöjen ympärileikkauksia tai tapauksia, joissa Suomessa asuva tyttö olisi viety sitä varten ulkomaille. Kumpikin on laitonta ja voi johtaa vuosien vankeusrangaistukseen. Tekijän lisäksi voidaan tuomita teon avustamisesta ja yllyttämisestä. Tyttölapsi on mahdollista ottaa huostaan ympärileikkauksen ehkäisemiseksi.

Muissa Pohjoismaissa on ollut yhteensä muutamia rikostuomioihin johtaneita tapauksia.

Somalian nais- ja ihmisoikeusministeriön johtaja Abdiqani Sheikh Omar haluaa maahansa nollatoleranssin tyttöjen sukuelinten silpomiselle ja vakuuttaa, että hallitus ajaa asiaa. Lähtökohta on hankala, koska Somaliassa arviolta 98 prosenttia naisista on joutunut silvotuksi.

Perinne elää, koska ympärileikkausta pidetään laajalti edellytyksenä avioitumiselle. Abdiqani korostaa, että tapa ”vahingoittaa naisia paitsi fyysisesti myös vie usein palan sielusta”.

”Käytäntöä selittävät tavat ja uskomukset, jotka ovat vallalla etenkin maaseudulla. Moni kokee toimenpiteen myös kaunistavana. Osa liittää asian uskontoon ja pelkää, että tavasta luopuminen herättäisi Jumalan vihan”, Abdiqani sanoo.

Pelkkä lainsäädäntö ei lopeta tyttöjen ympärileikkauksia. Olennaista on kouluttaa sairaanhoitohenkilökuntaa ja opettajia, jotka jakavat tietoa eteenpäin.

”Esimerkiksi Guineassa toimenpide on ollut kielletty lailla vuodesta 1965, mutta silti se on tehty lähes kaikille naisille”, huomauttaa barcelonalaisen UAB-yliopiston professori Adriana Kaplan, joka on perehtynyt tyttöjen ympärileikkauksiin Espanjassa ja Länsi-Afrikassa.

Kaplan kertoo Senegalissa sattuneesta tapauksesta, jossa parisataa tyttöä vietiin joukolla silvottaviksi suurten juhlien saattelemana. Kaksi ympärileikkaajana toiminutta naista vietiin poliisille, mutta he eivät käsittäneet, miksi.

”He huusivat poliiseille, että onhan myös näiden vaimot ja äidit ympärileikattu”, Kaplan sanoo.

Gambiasta Kaplan tietää tapauksen, jossa isoäiti ympärileikkasi viisikuukautisen tyttövauvan. Kun verenvuoto ei lakannut, tyttö vietiin sairaalaan, mutta sairaanhoitajat eivät halunneet koskeakaan tyttöön, koska pelkäsivät joutuvansa itse syytetyiksi tämän leikkaamisesta. Paikalle soitettiin poliisit, mutta heitä odotellessa tyttö kuoli.

Oikeuslääketieteilijä Helena Ranta vieraili elokuussa Eritreassa, joka on maailman suljetuimpia diktatuureja. Joka vuosi Eritreasta pakenee kymmeniätuhansia välttääkseen orjuutta muistuttavan, vuosikausia kestävän asepalveluksen. Ainoa Eritreassa toimiva ulkomainen kansalaisjärjestö on Kirkon ulkomaanapu.

”Saamani tiedon mukaan 750 nuorta opettajaa olisi saanut vapautuksen asepalveluksesta liittymällä Kirkon ulkomaanavun koulutukseen.”

Rannan mukaan tämä voi avata mahdollisuuden välittää suljettuun maahan tietoa tyttöjen ympärileikkauksen haitoista. Hän uskoo, että koulutustyö voisi onnistuessaan lopettaa silpomisen Eritreassa kymmenessä vuodessa.

Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kaari Mattila näkee ympärileikkauksen vastaisen kampanjoinnin pohjatyönä vielä suuremmalle hyvälle.

”Kun naiset ymmärtävät, että kyseessä on ihmisoikeusrikkomus, heillä on tapana kiinnostua ihmisoikeuksista laajemminkin.”

Mattila toivoo, että uhka joutua ympärileikatuksi huomioitaisiin nykyistä painavammin turvapaikanhakijoiden haastatteluissa.

Joulukuussa 2013 valokuvaaja Meeri Koutaniemi seurasi kahden tytön silpomista maasai-kylässä Keniassa. Voit lukea kohua herättäneen kuvareportaasin tästä.

Kaksi vuotta ja kahdeksan kuukautta myöhemmin Koutaniemi tapasi uudelleen toisen tytöistä, joka on nykyään 16-vuotias, naimisissa 40-vuotiaan miehen kanssa ja pienen poikavauvan äiti. Tytön mielestä on luonnollista, että hän jatkaa ympärileikkausperinnettä omassa perheessään. Voit lukea viime sunnuntaina julkaistun reportaasin tästä.

Silpominen aiheuttaa tuskaa ja loukkaa ihmisoikeuksia

 Tyttöjen ympärileikkaus tarkoittaa kulttuurisista tai muista ei-hoidollisista syistä tehtävää sukuelinten poistamista tai muuta vahingoittamista.

 Käytäntö on maailmanlaajuisesti tunnustettu ihmisoikeuksia loukkaavaksi.

 Silpominen voi johtaa hengenvaarallisiin komplikaatioihin. Se voi aiheuttaa virtsaamiseen, kuukautisiin, yhdyntään ja synnytykseen liittyviä kipuja ja hankaluuksia sekä psykologisia ongelmia.

 Tyypilliset silpomistavat vaihtelevat laajuudessaan klitoriksen osittaisesta poistamisesta ulkoisten sukuelinten täydelliseen poistamiseen ja typistettyjen häpyhuulten yhteenompelemiseen.

 Toimenpidettä perustellaan useimmiten perinteillä ja edellytyksenä naimakelpoisuudelle.

 Maailmassa on arviolta jopa 200 miljoonaa ympärileikattua naista ja tyttöä.

 Silpomista esiintyy pääasiassa alueella, joka ulottuu Länsi-Afrikasta Arabian niemimaalle. Alueelta saapunut suurin maahanmuuttajaryhmä Suomessa ovat somalialaiset.

 Tyttöjen ympärileikkaus yhdistetään usein islamiin, vaikka se on islamia vanhempi ja ennen kaikkea aluesidonnainen tapa, jota esiintyy myös kristittyjen keskuudessa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  3. 3

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  4. 4

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   HSTV:n 16 tuntia kestävä suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  7. 7

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  8. 8

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  9. 9

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  10. 10

   Helsinkiläiset lähtivät joukolla juhannusuinnille kaupungin keskustaan – Kauppatorin Altaalle kymmenien metrien jono

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  9. 9

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  10. 10

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää