Valikko
Ulkomaat

Suomessa on tuhansia naisia, joiden sukuelimet on silvottu – maahanmuuttajat voivat vaikuttaa perinteen lopettamiseen lähtömaissaan

Haitallinen ja ihmisoikeuksia loukkaava käytäntö ei lopu lainsäädännöllä vaan asennemuutoksella, joka syntyy kouluttamalla lääkäreitä ja opettajia.

Suomen maahanmuuttajilla on mahdollisuus vähentää Afrikassa yleisiä tyttöjen ympärileikkauksia, jotka ovat haitallisia ja loukkaavat ihmisoikeuksia.

”Länsimaihin muuttaneet sukulaiset nähdään usein roolimalleina, joilla on tietämystä ja kokemusta. Siksi heidän vaikutusvaltansa ulottuu Suomen ja Pohjoismaiden ulkopuolelle”, Ihmisoikeusliiton asiantuntija Solomie Teshome sanoo.

”Aihe on useimmiten paikallisesti tabu. Jos ihmiset ovatkin kuulleet, että tapaa pidetään haitallisena, kukaan ei perustele heille, miksi.”

Teshome kertoo tapauksesta, jossa Suomeen yksin tulleelle miehelle kerrottiin tyttöjen ympärileikkauksen haitoista. Kotimaahan jäänyt vaimo aikoi viedä parin yhteisen tyttövauvan ympärileikattavaksi, mutta keskustelu miehen kanssa muutti vaimonkin mielen.

”Tietämyksen levittäminen tukee paikallisten kansalaisjärjestöjen työtä maissa, joissa perinne elää”, sanoo Ihmisoikeusliiton asiantuntija Saido Mohamed, joka on tehnyt tyttöjen ympärileikkauksen vastaista työtä Suomessa jo 15 vuotta.

”Somaliyhteisössä on sinä aikana tapahtunut todella positiivinen asennemuutos.”

Suomessa asuu tuhansia ympärileikattuja naisia, mutta heille toimenpide on tehty ennen muuttamista Suomeen.

Viranomaisten tietoon ei ole tullut Suomessa tehtyjä tyttöjen ympärileikkauksia tai tapauksia, joissa Suomessa asuva tyttö olisi viety sitä varten ulkomaille. Kumpikin on laitonta ja voi johtaa vuosien vankeusrangaistukseen. Tekijän lisäksi voidaan tuomita teon avustamisesta ja yllyttämisestä. Tyttölapsi on mahdollista ottaa huostaan ympärileikkauksen ehkäisemiseksi.

Muissa Pohjoismaissa on ollut yhteensä muutamia rikostuomioihin johtaneita tapauksia.

Somalian nais- ja ihmisoikeusministeriön johtaja Abdiqani Sheikh Omar haluaa maahansa nollatoleranssin tyttöjen sukuelinten silpomiselle ja vakuuttaa, että hallitus ajaa asiaa. Lähtökohta on hankala, koska Somaliassa arviolta 98 prosenttia naisista on joutunut silvotuksi.

Perinne elää, koska ympärileikkausta pidetään laajalti edellytyksenä avioitumiselle. Abdiqani korostaa, että tapa ”vahingoittaa naisia paitsi fyysisesti myös vie usein palan sielusta”.

”Käytäntöä selittävät tavat ja uskomukset, jotka ovat vallalla etenkin maaseudulla. Moni kokee toimenpiteen myös kaunistavana. Osa liittää asian uskontoon ja pelkää, että tavasta luopuminen herättäisi Jumalan vihan”, Abdiqani sanoo.

Pelkkä lainsäädäntö ei lopeta tyttöjen ympärileikkauksia. Olennaista on kouluttaa sairaanhoitohenkilökuntaa ja opettajia, jotka jakavat tietoa eteenpäin.

”Esimerkiksi Guineassa toimenpide on ollut kielletty lailla vuodesta 1965, mutta silti se on tehty lähes kaikille naisille”, huomauttaa barcelonalaisen UAB-yliopiston professori Adriana Kaplan, joka on perehtynyt tyttöjen ympärileikkauksiin Espanjassa ja Länsi-Afrikassa.

Kaplan kertoo Senegalissa sattuneesta tapauksesta, jossa parisataa tyttöä vietiin joukolla silvottaviksi suurten juhlien saattelemana. Kaksi ympärileikkaajana toiminutta naista vietiin poliisille, mutta he eivät käsittäneet, miksi.

”He huusivat poliiseille, että onhan myös näiden vaimot ja äidit ympärileikattu”, Kaplan sanoo.

Gambiasta Kaplan tietää tapauksen, jossa isoäiti ympärileikkasi viisikuukautisen tyttövauvan. Kun verenvuoto ei lakannut, tyttö vietiin sairaalaan, mutta sairaanhoitajat eivät halunneet koskeakaan tyttöön, koska pelkäsivät joutuvansa itse syytetyiksi tämän leikkaamisesta. Paikalle soitettiin poliisit, mutta heitä odotellessa tyttö kuoli.

Oikeuslääketieteilijä Helena Ranta vieraili elokuussa Eritreassa, joka on maailman suljetuimpia diktatuureja. Joka vuosi Eritreasta pakenee kymmeniätuhansia välttääkseen orjuutta muistuttavan, vuosikausia kestävän asepalveluksen. Ainoa Eritreassa toimiva ulkomainen kansalaisjärjestö on Kirkon ulkomaanapu.

”Saamani tiedon mukaan 750 nuorta opettajaa olisi saanut vapautuksen asepalveluksesta liittymällä Kirkon ulkomaanavun koulutukseen.”

Rannan mukaan tämä voi avata mahdollisuuden välittää suljettuun maahan tietoa tyttöjen ympärileikkauksen haitoista. Hän uskoo, että koulutustyö voisi onnistuessaan lopettaa silpomisen Eritreassa kymmenessä vuodessa.

Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kaari Mattila näkee ympärileikkauksen vastaisen kampanjoinnin pohjatyönä vielä suuremmalle hyvälle.

”Kun naiset ymmärtävät, että kyseessä on ihmisoikeusrikkomus, heillä on tapana kiinnostua ihmisoikeuksista laajemminkin.”

Mattila toivoo, että uhka joutua ympärileikatuksi huomioitaisiin nykyistä painavammin turvapaikanhakijoiden haastatteluissa.

Joulukuussa 2013 valokuvaaja Meeri Koutaniemi seurasi kahden tytön silpomista maasai-kylässä Keniassa. Voit lukea kohua herättäneen kuvareportaasin tästä.

Kaksi vuotta ja kahdeksan kuukautta myöhemmin Koutaniemi tapasi uudelleen toisen tytöistä, joka on nykyään 16-vuotias, naimisissa 40-vuotiaan miehen kanssa ja pienen poikavauvan äiti. Tytön mielestä on luonnollista, että hän jatkaa ympärileikkausperinnettä omassa perheessään. Voit lukea viime sunnuntaina julkaistun reportaasin tästä.

Silpominen aiheuttaa tuskaa ja loukkaa ihmisoikeuksia

 Tyttöjen ympärileikkaus tarkoittaa kulttuurisista tai muista ei-hoidollisista syistä tehtävää sukuelinten poistamista tai muuta vahingoittamista.

 Käytäntö on maailmanlaajuisesti tunnustettu ihmisoikeuksia loukkaavaksi.

 Silpominen voi johtaa hengenvaarallisiin komplikaatioihin. Se voi aiheuttaa virtsaamiseen, kuukautisiin, yhdyntään ja synnytykseen liittyviä kipuja ja hankaluuksia sekä psykologisia ongelmia.

 Tyypilliset silpomistavat vaihtelevat laajuudessaan klitoriksen osittaisesta poistamisesta ulkoisten sukuelinten täydelliseen poistamiseen ja typistettyjen häpyhuulten yhteenompelemiseen.

 Toimenpidettä perustellaan useimmiten perinteillä ja edellytyksenä naimakelpoisuudelle.

 Maailmassa on arviolta jopa 200 miljoonaa ympärileikattua naista ja tyttöä.

 Silpomista esiintyy pääasiassa alueella, joka ulottuu Länsi-Afrikasta Arabian niemimaalle. Alueelta saapunut suurin maahanmuuttajaryhmä Suomessa ovat somalialaiset.

 Tyttöjen ympärileikkaus yhdistetään usein islamiin, vaikka se on islamia vanhempi ja ennen kaikkea aluesidonnainen tapa, jota esiintyy myös kristittyjen keskuudessa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  2. 2

   Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

  3. 3

   USA:n oikeiston bluffi paljastui

  4. 4

   Lupsakka puolalaiskuvaaja tallensi kuviinsa koko savolaisen ihmiskirjon sylivauvasta keppikerjäläiseen – katso upeat kuvat yli sadan vuoden takaa

  5. 5

   HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

  6. 6

   Muumit poseeraavat Image-lehden kannessa Tom of Finland -tyyliin nahkahousuissa – Tove Janssonin perilliset selvittävät jatkotoimia

  7. 7

   USA:n terveydenhoitolain uudistus epäonnistui – lupauksen pettäminen nöyryytys Trumpille ja republikaaneille

  8. 8

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  9. 9

   Nuori mies kuoli kaahattuaan poliisia karkuun yli kahta sataa Pohjois-Karjalassa

  10. 10

   Minskiin suunnitteilla tänään suurmarssi – työttömien ”parasiittiveron” synnyttämät mielenosoitukset jatkuvat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  2. 2

   Muumit poseeraavat Image-lehden kannessa Tom of Finland -tyyliin nahkahousuissa – Tove Janssonin perilliset selvittävät jatkotoimia

  3. 3

   HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

  4. 4

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  5. 5

   Ilmavoimat on perustanut kaikessa hiljaisuudessa Raven-joukot – ”korpit” suojelevat vip-matkustajia mahdollisesti vaarallisilla paikoilla

  6. 6

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  7. 7

   Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

  8. 8

   Näin lähtee Jopo hävyttömän varkaan mukaan helsinkiläisnaisen kotipihasta – ”Toivottavasti tämä toimii muille opetuksena”

  9. 9

   Yli sata laskua ilman kauppakuitteja – Helsingissä vanhuksia ilman ruokaa jättänyt Servea lähetti edunvalvojalle epäselviä laskuja

  10. 10

   USA:n terveydenhoitolain uudistus epäonnistui – lupauksen pettäminen nöyryytys Trumpille ja republikaaneille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää