Valikko
Ulkomaat

NBC: Yhdysvallat suunnittelee ennennäkemätöntä kyberhyökkäystä Venäjää vastaan – syynä epäilyt USA:n vaaleihin sekaantumisesta

Yhdysvalloilla on tarve varmistaa, etteivät venäläiset hakkerit pääse sekoittamaan maan äänestysjärjestelmää. Moskova sanoi vastaavansa mahdolliseen iskuun.

Presidentti Barack Obaman hallinto suunnittelee ennennäkemätöntä kyberhyökkäystä Venäjää vastaan, kertoo uutiskanava NBC tiedusteluviranomaisten tietoihin viitaten.

Kyberhyökkäyksellä tarkoitetaan tietoverkoissa tapahtuvaa vihamielistä toimintaa.

Yhtenä syynä iskun valmisteluun on NBC:n lähteiden mukaan Venäjän väitetty sekaantuminen Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin.

Yhdysvallat haluaa myös varmistaa, etteivät venäläiset hakkerit pääse marraskuussa sekoittamaan maan äänestysjärjestelmää.

Lisäksi Yhdysvallat haluaa osoittaa Venäjälle sen jo ylittäneen hyväksyttäväksi katsotun käytöksen rajan, NBC kertoo.

NBC:n haastattelemien lähteiden mukaan Valkoinen talo on pyytänyt keskustiedustelupalvelu CIA:ta etsimään vaihtoehtoja toimiin, joilla voitaisiin häiritä ja ”nöyryyttää” Kremliä.

Lähteet eivät kertoneet, millaisesta kyberhyökkäyksestä tarkkaan ottaen olisi kysymys. CIA:n kerrotaan kuitenkin jo ryhtyneen valmistelemaan operaatiota.

”Lähetämme viestin hyväksi katsomanamme ajankohtana ja olosuhteissa, joissa sillä on mahdollisimman suuri vaikutus”, sanoi varapresidentti Joe Biden perjantaina NBC:n Meet the Press -ohjelmassa.

Kun Bidenilta kysyttiin, saavatko amerikkalaiset tietää viestin lähteneen, hän vastasi ”toivottavasti eivät”.

Venäjä reagoi Bidenin sanomisiin heti lauantaina. Kremlin tiedottaja Dimitri Peskov sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan, että Moskova ryhtyy ennakoiviin toimiin turvatakseen etunsa ”Yhdysvaltojen arvaamattomuuden ja aggressiivisuuden” takia.

”Moskovaa ja maamme johtoa vastaan kohdistetut uhkailut ovat ennenkuulumattomia, sillä ne esitti nyt Yhdysvaltojen varapresidentti”, Peskov sanoi valtio-omisteisen uutistoimisto Ria Novostin mukaan.

Putinin ulkopoliittinen neuvonantaja Juri Ushakov kuvaili verkkohyökkäysuhkailuja ”rajaloukkauksiksi”, joihin Moskova vastaa.

NBC:n haastattelema eläkkeellä oleva amiraali James Stavridis katsoo, että Yhdysvallat voisi häiritä Venäjän sisäisen internet-liikenteen sensuuria ja paljastaa presidentti Vladimir Putinin ja hänen liittolaistensa taloudelliset kytkökset.

Asiantuntijat eivät kuitenkaan ole lainkaan yksimielisiä verkkohyökkäysten hyödyllisyydestä.

NBC:n haastattelemat CIA:n entiset työntekijät muistuttavat, että viranomaisilla on aiemmin ollut vaikeuksia löytää tarpeeksi tehokkaita toimia Putinin horjuttamiseksi. Lisäksi Yhdysvaltojen olisi valmistauduttava Venäjän vastatoimiin.

Ajatus verkkoiskujen toteuttamisesta Venäjää vastaan ei NBC:n mukaan ole Valkoisessa talossa uusi. Suunnitelmia on pyydetty CIA:lta aiemminkin, mutta lopulta ne on hylätty.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Venäjä
 • Hybridisota
 • kybertoimintaympäristö

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Batagaikan jättikraatteri kasvaa nopeasti Siperiassa

  2. 2

   Oksennus tyhjensi uimahallin Espoossa – Asiantuntija rauhoittaa: Uimahallit ovat liian lämpimiä norovirukselle

  3. 3

   ”Painu neekeri takaisin sinne mistä tulit” – Michaela Moua kertoo, millaista on syrjintä Helsingin joukkoliikenteessä

  4. 4

   Aira Samulin täyttää tänään 90 vuotta ja kannustaa välttämään vanhainkotia: ”Meillä on suuret ikäluokat tulossa, ei siitä edes tule mitään”

  5. 5

   Onko Trump saanut mitään hyvää aikaan? Pysyykö hän vallassa koko kautensa? HS vastaa lukijoiden kysymyksiin presidentin alkukaudesta

  6. 6

   Sadat lääkärit kipusivat tuloeliittiin palkkatyöllä – laskuri näyttää, miten Suomen kovatuloisimmat lääkärit tienaavat

  7. 7

   Ex-presidentti George W. Bush näpäytti Trumpia: ”Tarvitsemme riippumatonta mediaa”

  8. 8

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  9. 9

   Puolueesta erotettu Terhi Kiemunki saa jatkaa Tampereen perussuomalaisten johdossa – vastoin yhdistyksen omia sääntöjä

  10. 10

   Tapaaminen Maahan­muutto­viraston kanssa ei riittänyt turvapaikan­hakijoille – Rautatientorin telttaleiriä ei pureta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Painu neekeri takaisin sinne mistä tulit” – Michaela Moua kertoo, millaista on syrjintä Helsingin joukkoliikenteessä

  2. 2

   Sadat lääkärit kipusivat tuloeliittiin palkkatyöllä – laskuri näyttää, miten Suomen kovatuloisimmat lääkärit tienaavat

  3. 3

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  4. 4

   Batagaikan jättikraatteri kasvaa nopeasti Siperiassa

  5. 5

   Moonlight palkittiin yllättäen parhaana elokuvana, palkinto kuulutettiin ensin La La Landille – HS listasi kaikki vuoden Oscar-voittajat

  6. 6

   Tuomarineuvoston mielestä Norjan Emil Iversen ei aiheuttanut kaatumista: ”Hidastuksesta näki hyvin, mitä siinä tapahtui”

  7. 7

   Raju pettymys ei voinut tulla Aino-Kaisa Saariselle yllätyksenä – ja lisää saattaa olla tulossa

  8. 8

   Onko islam sodan vai rauhan uskonto? Kysymys on väärä, sillä uskonnot ja aatteet elävät aina tulkinnasta

  9. 9

   Facebook ei paljasta, miten uusia kavereita ehdotetaan – seksuaalirikoksen uhrin näkymään ilmestyi ahdistelijan profiili

  10. 10

   Ruuhkavuosia elävät vanhemmat kertovat, miten he järjestävät aikaa liikunnalle – ”Jos on aikaa katsoa telkkaria, on aikaa treenata”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  3. 3

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  4. 4

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  5. 5

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  6. 6

   Pelastuslaitos kiittelee autoilijoita, jotka muodostivat Turun moottoritielle pelastuskujan – ”Erinomainen ilmiö”

  7. 7

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  8. 8

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  9. 9

   Tiina Lietzén kyllästyi työhönsä ja laski, ettei tarvitse kuukausipalkkaa – hän muutti alkeelliseen mökkiin ja hakkaa metsää

  10. 10

   Lääketeollisuus salaa suurimman osan lääkäreille maksetusta rahasta – katso, kuuluuko oma lääkärisi eniten rahoitusta saaneiden joukkoon

  11. Näytä lisää