Valikko
Ulkomaat

USA:n ulkoministeri antaa sunnuntaina Lontoossa päivityksen Syyrian neuvotteluista

Yhdysvaltojen, Venäjän ja Syyrian naapurimaiden edustajat kokoontuivat lauantaina rauhanneuvotteluihin Sveitsiin. Neljän tunnin neuvottelut päättyivät ilman yhteistä loppulausumaa.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry päivittää tänään sunnuntaina Lontoossa eurooppalaisia kumppaneita siitä, millaisia pieniä askeleita Syyrian rauhanneuvotteluissa tänä viikonloppuna on otettu.

Lontoon tapaamiseen osallistuvat Britannian ulkoministerin Boris Johnsonin lisäksi tiettävästi ainakin Saksan ja Ranskan ulkoministerit.

Kerryllä ei ole tuliaisina mitään konkreettista, välitöntä suunnitelmaa Syyrian tulitauosta. Yhdysvaltain, Venäjän ja Syyrian naapurimaiden edustajien neljä tuntia kestäneet neuvottelut Sveitsin Lausannessa lauantaina päättyivät ilman yhteistä loppulausumaa.

Kerryn mukaan lauantaina nousi kuitenkin esiin tuoreita ajatuksia kriisin lopettamiseksi. Hän kuvaili neuvotteluja ”suorasukaiseksi aivoriiheksi”, jossa oli myös kireitä hetkiä.

”Voi olla, että pystymme muodostamaan neuvottelujen pohjalta uusia lähestymistapoja”, Kerry totesi lauantai-iltana uutistoimisto Reutersin mukaan.

Kerryn mukaan maat ovat valmiita ottamaan askelia kohti virallista rauhansuunnitelmaa, vaikka yksityiskohdista ei vielä olekaan yksimielisyyttä.

Suunnitelmia on tarkoitus puskea eteenpäin maanantaina korkealla tasolla, tosin ei ministeritapaamisessa.

”Seuraava yhteydenpito tämän jatkamiseksi tapahtuu välittömästi, koska tämä on kiirellistä, ja emme anna ajan valua hukkaan”, Kerry sanoi AFP:n mukaan.

Lauantain kokoukselle Sveitsissä ei oltu ladattu alkujaankaan suuria odotuksia. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi jo perjantaina, ettei hänellä ollut ”erityisiä odotuksia” kokouksen suhteen. Samanlaista viestiä kuului uutistoimistojen mukaan myös Yhdysvaltain puolelta.

Lauantaina Lavrov totesi, että osapuolet ovat sopineet neuvotteluiden jatkamisesta.

”Sovimme, että meidän täytyy venyttää keskustelujamme tuleville päiville ja ottaa huomioon tietyt järjestelyt, jotka voisivat auttaa rauhan rakentamisessa Syyriaan.”

Kerryn tulkinnan mukaan neuvottelujen osapuolet olivat yksimielisiä suurista linjoista eli lähinnä siitä, että Syyrian sota pitää jollain tavoin saada päätökseen.

Kyseessä oli Kerryn ja Lavrovin ensimmäinen tapaaminen sen jälkeen kun Yhdysvallat katkaisi rauhanneuvottelut Venäjän kanssa lokakuun alussa.

Yhdysvallat ja muut länsimaat ovat suivaantuneet Venäjälle Syyrian suurimman kaupungin Aleppon rajuista pommituksista, jotka ovat kohdistuneet siviilikohteisiin kuten asuinrakennuksiin, sairaaloihin ja avustussaattueisiin.

Pommituskampanja alkoi, kun Yhdysvaltain ja Venäjän välittämä Syyrian tulitauko romahti vajaa kuukausi sitten. Sitä ennen Yhdysvallat oli omien sanojensa mukaan vahingossa pommittanut Syyrian hallinnon joukkoja.

Venäjä tukee sodassa Bashar al-Assadin johtamaa Syyrian hallintoa, ja myös Venäjän ilmavoimat osallistuvat kapinallisten hallussa olevien Aleppon itäosien pommituksiin.

Rajut ilmaiskut jatkuivat myös lauantaina aivan Sveitsin kokouksen alla, The Syrian Observatory for Human Rights -järjestö kertoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Yhdysvaltain Kerry ja Venäjän Lavrov tapasivat lauantaina pikaisesti kahden kesken ennen varsinaisen kokouksen alkua. Yhteiseen kokoukseen osallistuivat myös Irakin, Iranin, Saudi-Arabian, Turkin, Qatarin, Jordanian ja Egyptin edustajat.

Yhdysvallat pyrkii nyt löytämään ratkaisua Syyrian kriisiin uudella kokoonpanolla Venäjän kanssa käytyjen kahdenvälisten neuvottelujen sijaan.

”Emme enää yritä tätä kahdenvälisesti venäläisten kanssa”, Kerryn kanssa matkustava korkea-arvoinen yhdysvaltalaisviranomainen sanoi toimittajille AFP:n mukaan ennen Sveitsin tapaamista.

Eurooppa ei ollut edustettuna Sveitsin tapaamisessa.

Pommitusten runnoman Aleppon itäosissa on jumissa noin 275 000 ihmistä. Ruuasta, vedestä ja lääkintätarvikkeista alkaa olla huutava pula.

Syyrian sodassa on kuollut kaikkiaan noin 300 000 ihmistä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  4. 4

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Liikenteen suuri muutos on vasta edessä, mutta isoja ongelmia on yhä ratkaisematta

  7. 7

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  8. 8

   Mökin lettujauhoista ja hellevaatekasoista voi löytyä yllätys – testaa, tunnistatko mökin yleisimmät tuholaiset

  9. 9

   NHL:n varaustilaisuus oli suomalaisjuhlaa – Peräti kuusi pelaajaa varattiin ensimmäisellä kierroksella, Heiskanen sai seuransa kolmantena

  10. 10

   Parasta lomalukemista – HS kokosi alkuvuoden 30 kiinnostavinta kirjaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  9. 9

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  10. 10

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää