Ulkomaat

Valikko
Ulkomaat

USA:n ulkoministeri antaa sunnuntaina Lontoossa päivityksen Syyrian neuvotteluista

Yhdysvaltojen, Venäjän ja Syyrian naapurimaiden edustajat kokoontuivat lauantaina rauhanneuvotteluihin Sveitsiin. Neljän tunnin neuvottelut päättyivät ilman yhteistä loppulausumaa.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry päivittää tänään sunnuntaina Lontoossa eurooppalaisia kumppaneita siitä, millaisia pieniä askeleita Syyrian rauhanneuvotteluissa tänä viikonloppuna on otettu.

Lontoon tapaamiseen osallistuvat Britannian ulkoministerin Boris Johnsonin lisäksi tiettävästi ainakin Saksan ja Ranskan ulkoministerit.

Kerryllä ei ole tuliaisina mitään konkreettista, välitöntä suunnitelmaa Syyrian tulitauosta. Yhdysvaltain, Venäjän ja Syyrian naapurimaiden edustajien neljä tuntia kestäneet neuvottelut Sveitsin Lausannessa lauantaina päättyivät ilman yhteistä loppulausumaa.

Kerryn mukaan lauantaina nousi kuitenkin esiin tuoreita ajatuksia kriisin lopettamiseksi. Hän kuvaili neuvotteluja ”suorasukaiseksi aivoriiheksi”, jossa oli myös kireitä hetkiä.

”Voi olla, että pystymme muodostamaan neuvottelujen pohjalta uusia lähestymistapoja”, Kerry totesi lauantai-iltana uutistoimisto Reutersin mukaan.

Kerryn mukaan maat ovat valmiita ottamaan askelia kohti virallista rauhansuunnitelmaa, vaikka yksityiskohdista ei vielä olekaan yksimielisyyttä.

Suunnitelmia on tarkoitus puskea eteenpäin maanantaina korkealla tasolla, tosin ei ministeritapaamisessa.

”Seuraava yhteydenpito tämän jatkamiseksi tapahtuu välittömästi, koska tämä on kiirellistä, ja emme anna ajan valua hukkaan”, Kerry sanoi AFP:n mukaan.

Lauantain kokoukselle Sveitsissä ei oltu ladattu alkujaankaan suuria odotuksia. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi jo perjantaina, ettei hänellä ollut ”erityisiä odotuksia” kokouksen suhteen. Samanlaista viestiä kuului uutistoimistojen mukaan myös Yhdysvaltain puolelta.

Lauantaina Lavrov totesi, että osapuolet ovat sopineet neuvotteluiden jatkamisesta.

”Sovimme, että meidän täytyy venyttää keskustelujamme tuleville päiville ja ottaa huomioon tietyt järjestelyt, jotka voisivat auttaa rauhan rakentamisessa Syyriaan.”

Kerryn tulkinnan mukaan neuvottelujen osapuolet olivat yksimielisiä suurista linjoista eli lähinnä siitä, että Syyrian sota pitää jollain tavoin saada päätökseen.

Kyseessä oli Kerryn ja Lavrovin ensimmäinen tapaaminen sen jälkeen kun Yhdysvallat katkaisi rauhanneuvottelut Venäjän kanssa lokakuun alussa.

Yhdysvallat ja muut länsimaat ovat suivaantuneet Venäjälle Syyrian suurimman kaupungin Aleppon rajuista pommituksista, jotka ovat kohdistuneet siviilikohteisiin kuten asuinrakennuksiin, sairaaloihin ja avustussaattueisiin.

Pommituskampanja alkoi, kun Yhdysvaltain ja Venäjän välittämä Syyrian tulitauko romahti vajaa kuukausi sitten. Sitä ennen Yhdysvallat oli omien sanojensa mukaan vahingossa pommittanut Syyrian hallinnon joukkoja.

Venäjä tukee sodassa Bashar al-Assadin johtamaa Syyrian hallintoa, ja myös Venäjän ilmavoimat osallistuvat kapinallisten hallussa olevien Aleppon itäosien pommituksiin.

Rajut ilmaiskut jatkuivat myös lauantaina aivan Sveitsin kokouksen alla, The Syrian Observatory for Human Rights -järjestö kertoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Yhdysvaltain Kerry ja Venäjän Lavrov tapasivat lauantaina pikaisesti kahden kesken ennen varsinaisen kokouksen alkua. Yhteiseen kokoukseen osallistuivat myös Irakin, Iranin, Saudi-Arabian, Turkin, Qatarin, Jordanian ja Egyptin edustajat.

Yhdysvallat pyrkii nyt löytämään ratkaisua Syyrian kriisiin uudella kokoonpanolla Venäjän kanssa käytyjen kahdenvälisten neuvottelujen sijaan.

”Emme enää yritä tätä kahdenvälisesti venäläisten kanssa”, Kerryn kanssa matkustava korkea-arvoinen yhdysvaltalaisviranomainen sanoi toimittajille AFP:n mukaan ennen Sveitsin tapaamista.

Eurooppa ei ollut edustettuna Sveitsin tapaamisessa.

Pommitusten runnoman Aleppon itäosissa on jumissa noin 275 000 ihmistä. Ruuasta, vedestä ja lääkintätarvikkeista alkaa olla huutava pula.

Syyrian sodassa on kuollut kaikkiaan noin 300 000 ihmistä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Syyrian sisällissota
 • Syyrian sisällissota
 • Venäjä
 • Yhdysvallat
 • USA

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Suomalaiskenraalien suku vaikeni suuresta salaisuudesta – ”Ryssiä ollaan”

  2. 2

   Imatran surmatyöt nousivat isoksi uutiseksi maailmalla – ”Osoitus maan aseongelmasta”

  3. 3

   Saara Aalto eteni Britannian X Factorin finaaliin – kertoo esiintyvänsä Helsingissä maanantaina

  4. 4

   Italia syöksyi poliittiseen kriisiin – pääministeri Renzi kärsi kirvelevän tappion kansanäänestyksessä ja ilmoitti eroavansa

  5. 5

   Opettajille helposti voisi opettaa auktoriteettia – miksi sitä ei tehdä?

  6. 6

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  7. 7

   Lapseni on taas oma iloinen itsensä – ja kiusaajakin pääsi irti roolistaan

  8. 8

   HS Imatralla: Pieni kaupunki on järkyttynyt ja ihmettelee julmuutta – ”Tämä on niin turhaa”

  9. 9

   Minua kohdeltiin huonosti työharjoittelussa – oppilaitokseni ei puuttunut asiaan mitenkään

  10. 10

   Lars Sonckin suunnittelema Honkalinna tuhoutui tulipalossa Sipoossa: ”Siellä ei ollut enää kuin kasa kekäleitä ja piippu pystyssä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  2. 2

   Minua kohdeltiin huonosti työharjoittelussa – oppilaitokseni ei puuttunut asiaan mitenkään

  3. 3

   23-vuotiasta miestä epäillään kolmen naisen murhasta Imatralla: ”Vaikuttaa, että uhrit olisivat valikoituneet sattumanvaraisesti”

  4. 4

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  5. 5

   Yksi Imatran uhreista oli kaupunginvaltuuston puheenjohtaja – Puoluetoveri Antti Rinne: ”Hän oli minulle tärkeä ja läheinen ihminen”

  6. 6

   Imatran keskustassa vakava ampumistapaus – kolme naista surmattiin ravintolan edustalla

  7. 7

   On aika uskoa siihen: Saara Aalto menee X Factorin finaaliin

  8. 8

   Poliisi: Yksi Imatran ampumisessa kuolleista oli kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

  9. 9

   Satavuotiaan Suomen juhlalikööriksi valittiin virolainen Vana Tallinn – Alkon hallintoneuvoston johto parahti: ”Ei voi olla totta”

  10. 10

   Imatran surmatut toimittajat työskentelivät Etelä-Saimaan ja Uutisvuoksen yhteisessä toimituksessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  4. 4

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  5. 5

   Sanna-Mari Paakki aloitti kampanjan tissien puolesta ja joutui Ylilaudalta nousseen vihakampanjan kohteeksi – ja se kertoo siitä, mikä internetiä nyt riivaa kaikkialla

  6. 6

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  7. 7

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  8. 8

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  9. 9

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  10. 10

   Miten elämäsi sujuu muihin verrattuna? Lue sinulle räätälöity juttu perheestä, terveydestä, työstä ja onnesta

  11. Näytä lisää