Valikko
Ulkomaat

Suruaika ei estä lomailua Thaimaassa – Suomalaiset Pattayalla: ”Ei ilmeisesti tarvitse lähteä Filippiineille”

Kuninkaan kuoleman jälkeiset huvittelu­rajoitukset ovat lievempiä kuin ennakoitiin. Juhani Javanaisella on Pattayan-talossaan vieraita Harjavallasta. He arvelivat ensin kuolinuutisen kuultuaan, että olisi syytä vaihtaa lomakohdetta.

Pattaya. Thaimaassa turistien suosimalla Pattayalla kävelykatu on iltapäivällä hiljainen. Yhdessä avoseinäisistä baareista nojailee ulkomaalainen mies väsyneen näköisenä baaritiskiin. Kahvilassa muutaman ulkomaalaisen seurue juo Coca-Colaa.

Pattayan yleensä riehakkaan huvialueen keskiössä on vaisu tunnelma, koska on suruaika.

Thaimaan kuninkaan Bhumibol Adulyadejn kuoleman jälkeen määrätyt huvittelurajoitukset ovat voimassa ainakin kuukauden.

Tunnelma parin kilometrin päässä suomalaisen Juhani Javanaisen talon uima-altaan kupeessa on leppoisa. Suomessa asuvalla Javanaisella on Pat­tayan-talossaan vieraina neljä nuorta kaverusta kotikaupungista Harjavallasta.

”Ensin ajattelimme, että kyllä tästä heti pitää lähteä jonnekin muualle”, kertoo Javanaisen vieraana oleva Pasi Takala pohtineensa, kun tieto kuninkaan kuolemasta tuli.

Kaveruksilla on lomaa noin kolme viikkoa. Siitä oli kuolinuutisen aikaan ehtinyt kulua vasta alle viikko.

”Filippiineille lähdöstä hieman puhuimme”, sanoo Vesa Hanhilampi. ”Mutta ei sitä nyt ilmeisesti tarvitsekaan tehdä.”

Thaimaan suruaika on vaikuttanut huomattavasti vähemmän kuin etukäteen arveltiin, toteaa Javanainen.

Miesten mukaan sen takia ei mene loma pilalle.

Kuninkaan epävakaasta terveydentilasta kerrottiin julkisuuteen viikko sitten, ja monet alkoivat pohtia, mitä tapahtuu, jos 88-vuotias monarkki kuolee.

Tiedossa oli, että jumaloidun kuninkaan kuollessa määrätään kunnon suruaika.

Monet ennakoivat, että suru­ajaksi määrätään rajoituksia, jotka saattavat melkeinpä pysäyttää yhteiskunnan joksikin aikaa. Huoli näkyi esimerkiksi Thaimaan pörssikurssien voimakkaana laskuna viime keskiviikkona.

Suruajan vaikutukset näyttävät kuitenkin jäävän varsin rajallisiksi. Esimerkiksi liikennevälineet toimivat, ja kaupat sekä ravintolat ovat auki.

Ravintoloista monet, lähinnä yökerhot, olivat kiinni kuninkaan kuoleman jälkeisenä päivänä, mutta niitä on jälleen availtu.

Virallinen suruaika kestää vuoden, mutta merkittäviä rajoituksia on vain 30 päivän ajan. Tänä aikana on ilonpito kielletty, mikä käytännössä merkitsee esimerkiksi viihteellisen ohjelman kieltoa.

”Ei musiikkia, ei esityksiä”, kuvailee suruajan vaikutuksia pattayalaisen JP-baarin esimies Kampaing Ladnaloa. ”Mutta saamme kuitenkin myydä asiakkaille alkoholia. Tänne voi kyllä tulla istumaan ja juttelemaan.”

Myös JP-baari oli kiinni perjantaina. Normaalisti baari on auki vaikka 24 tuntia vuorokaudessa, jos on asiakkaita. Paitsi buddhalaisina juhlapyhinä, joita on noin kymmenen päivää vuodessa. Silloin on alkoholin myynti kielletty kokonaan.

Suruaika osuu juuri turistikauden alkuun. Sesonki alkaa käynnistyä lokakuussa ja jatkuu yleensä helmikuulle.

Thaimaalle ulkomaalaiset matkailijat ovat erittäin tärkeä tulonlähde, eikä hallitus halua, että suruajan rajoitukset karkottavat matkailijat.

Thaimaan matkailuviranomainen julkaisi perjantaina tiedotteen, jossa se kehottaa Thaimaassa olevia matkailijoita olemaan muuttamatta lomasuunnitelmiaan.

Tiedotteessa todetaan, että vaikka monet paikalliset pukeutuvat suruaikana mustaan, sitä ei edellytetä maassa vierailevilta. Virasto kuitenkin suosittelee hillittyä pukeutumista ”jos mahdollista”.

Esimerkiksi matkailunähtävyydet ovat kuitenkin virallisen tiedon mukaan auki aivan normaalisti, lukuun ottamatta Smaragdibuddhan temppeliä ja kuninkaan palatsia Bangkokissa. Niitä tarvitaan kuninkaan kuoleman jälkeisiin seremonioihin.

Myös liikennevälineet, pankit ja sairaalat toimivat normaaliin tapaan.

Monet thaimaalaiset baarinpitäjät suhtautuvat suruaikaan vakavasti, koska arvostavat kuningasta syvästi.

”Luulen, että tämä jatkuu nyt tällaisena kuukauden. Ei siksi, että hallitus sanoo niin, vaan koska meidän sydämissämme on suuri halu kunnioittaa kuningasta”, sanoo baariesimies Ladnaloa.

Hän ei ole huolissaan esimerkiksi siitä, mitä kuukauden tauko ilakoinnissa merkitsee Thaimaan yökerho- ja viihde-elinkeinoille.

”En välitä sellaisesta. Kuninkaita on vain yksi, ja tämä on meidän mahdollisuutemme tehdä hänelle viimeinen palvelus.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matkailu
 • Thaimaa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HS seuraa: Manchesterin pommi-iskussa kuoli ainakin 19 ihmistä ja loukkaantui noin 50 – Reutersin mukaan poliisi epäilee itsemurhapommittajaa

  2. 2

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  3. 3

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  4. 4

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  5. 5

   Jos olisi amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  6. 6

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  7. 7

   Isääni hoidetaan kuin sielutonta nukkea

  8. 8

   Alkoholilakiin haetaan kompromissia, keskusta haluaa tiukentaa esitystä – Jäävätkö vahvat lonkerot, limuviinat ja oluet sittenkin Alkon hyllyyn?

  9. 9

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  10. 10

   Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  2. 2

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  3. 3

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  4. 4

   Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  5. 5

   Kiipeilijän kuva todistaa: Osa Mount Everestin huipusta romahti – ”Se oli mahtava kiviseinämä, jonka tilalla on nyt löysää kivimurskaa ja muuta maaperää”

  6. 6

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  7. 7

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  8. 8

   Painoni ei kuulu sinulle, ohikulkija

  9. 9

   Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta

  10. 10

   Näin opetat lapsen syömään terveellä tavalla – Psykologi: Jos isä tavoittelee kesäkuntoa ja äiti syö vain salaattia, lapsen suhde ruokaan voi vinoutua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  7. 7

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  8. 8

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  9. 9

   Äiti kuvasi, kuinka autoilijat ajavat pitkin jalkakäytävää Helsingin Meilahdessa – edes vastaan kävelevä tokaluokkalainen ei pysäytä autoja

  10. 10

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  11. Näytä lisää