Valikko
Ulkomaat

Suruaika ei estä lomailua Thaimaassa – Suomalaiset Pattayalla: ”Ei ilmeisesti tarvitse lähteä Filippiineille”

Kuninkaan kuoleman jälkeiset huvittelu­rajoitukset ovat lievempiä kuin ennakoitiin. Juhani Javanaisella on Pattayan-talossaan vieraita Harjavallasta. He arvelivat ensin kuolinuutisen kuultuaan, että olisi syytä vaihtaa lomakohdetta.

Pattaya. Thaimaassa turistien suosimalla Pattayalla kävelykatu on iltapäivällä hiljainen. Yhdessä avoseinäisistä baareista nojailee ulkomaalainen mies väsyneen näköisenä baaritiskiin. Kahvilassa muutaman ulkomaalaisen seurue juo Coca-Colaa.

Pattayan yleensä riehakkaan huvialueen keskiössä on vaisu tunnelma, koska on suruaika.

Thaimaan kuninkaan Bhumibol Adulyadejn kuoleman jälkeen määrätyt huvittelurajoitukset ovat voimassa ainakin kuukauden.

Tunnelma parin kilometrin päässä suomalaisen Juhani Javanaisen talon uima-altaan kupeessa on leppoisa. Suomessa asuvalla Javanaisella on Pat­tayan-talossaan vieraina neljä nuorta kaverusta kotikaupungista Harjavallasta.

”Ensin ajattelimme, että kyllä tästä heti pitää lähteä jonnekin muualle”, kertoo Javanaisen vieraana oleva Pasi Takala pohtineensa, kun tieto kuninkaan kuolemasta tuli.

Kaveruksilla on lomaa noin kolme viikkoa. Siitä oli kuolinuutisen aikaan ehtinyt kulua vasta alle viikko.

”Filippiineille lähdöstä hieman puhuimme”, sanoo Vesa Hanhilampi. ”Mutta ei sitä nyt ilmeisesti tarvitsekaan tehdä.”

Thaimaan suruaika on vaikuttanut huomattavasti vähemmän kuin etukäteen arveltiin, toteaa Javanainen.

Miesten mukaan sen takia ei mene loma pilalle.

Kuninkaan epävakaasta terveydentilasta kerrottiin julkisuuteen viikko sitten, ja monet alkoivat pohtia, mitä tapahtuu, jos 88-vuotias monarkki kuolee.

Tiedossa oli, että jumaloidun kuninkaan kuollessa määrätään kunnon suruaika.

Monet ennakoivat, että suru­ajaksi määrätään rajoituksia, jotka saattavat melkeinpä pysäyttää yhteiskunnan joksikin aikaa. Huoli näkyi esimerkiksi Thaimaan pörssikurssien voimakkaana laskuna viime keskiviikkona.

Suruajan vaikutukset näyttävät kuitenkin jäävän varsin rajallisiksi. Esimerkiksi liikennevälineet toimivat, ja kaupat sekä ravintolat ovat auki.

Ravintoloista monet, lähinnä yökerhot, olivat kiinni kuninkaan kuoleman jälkeisenä päivänä, mutta niitä on jälleen availtu.

Virallinen suruaika kestää vuoden, mutta merkittäviä rajoituksia on vain 30 päivän ajan. Tänä aikana on ilonpito kielletty, mikä käytännössä merkitsee esimerkiksi viihteellisen ohjelman kieltoa.

”Ei musiikkia, ei esityksiä”, kuvailee suruajan vaikutuksia pattayalaisen JP-baarin esimies Kampaing Ladnaloa. ”Mutta saamme kuitenkin myydä asiakkaille alkoholia. Tänne voi kyllä tulla istumaan ja juttelemaan.”

Myös JP-baari oli kiinni perjantaina. Normaalisti baari on auki vaikka 24 tuntia vuorokaudessa, jos on asiakkaita. Paitsi buddhalaisina juhlapyhinä, joita on noin kymmenen päivää vuodessa. Silloin on alkoholin myynti kielletty kokonaan.

Suruaika osuu juuri turistikauden alkuun. Sesonki alkaa käynnistyä lokakuussa ja jatkuu yleensä helmikuulle.

Thaimaalle ulkomaalaiset matkailijat ovat erittäin tärkeä tulonlähde, eikä hallitus halua, että suruajan rajoitukset karkottavat matkailijat.

Thaimaan matkailuviranomainen julkaisi perjantaina tiedotteen, jossa se kehottaa Thaimaassa olevia matkailijoita olemaan muuttamatta lomasuunnitelmiaan.

Tiedotteessa todetaan, että vaikka monet paikalliset pukeutuvat suruaikana mustaan, sitä ei edellytetä maassa vierailevilta. Virasto kuitenkin suosittelee hillittyä pukeutumista ”jos mahdollista”.

Esimerkiksi matkailunähtävyydet ovat kuitenkin virallisen tiedon mukaan auki aivan normaalisti, lukuun ottamatta Smaragdibuddhan temppeliä ja kuninkaan palatsia Bangkokissa. Niitä tarvitaan kuninkaan kuoleman jälkeisiin seremonioihin.

Myös liikennevälineet, pankit ja sairaalat toimivat normaaliin tapaan.

Monet thaimaalaiset baarinpitäjät suhtautuvat suruaikaan vakavasti, koska arvostavat kuningasta syvästi.

”Luulen, että tämä jatkuu nyt tällaisena kuukauden. Ei siksi, että hallitus sanoo niin, vaan koska meidän sydämissämme on suuri halu kunnioittaa kuningasta”, sanoo baariesimies Ladnaloa.

Hän ei ole huolissaan esimerkiksi siitä, mitä kuukauden tauko ilakoinnissa merkitsee Thaimaan yökerho- ja viihde-elinkeinoille.

”En välitä sellaisesta. Kuninkaita on vain yksi, ja tämä on meidän mahdollisuutemme tehdä hänelle viimeinen palvelus.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matkailu
 • Thaimaa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Lännen hyödylliset idiootit Putinin apureina – Takinkääntö on ollut Suomessakin vauhdikasta

  2. 2

   Kenestä Helsingin pormestari? Löydä suosikkisi HS:n pormestarikoneella

  3. 3

   Sianlihasta on löytynyt Euroopassa bakteeria, johon antibiootti ei tehoa – liha kannattaa kypsentää Suomessakin kunnolla

  4. 4

   Tätä on seksi nyt: Tinder-sukupolvi ei eläkään yltä­kylläisyydessä, parisuhteissa etenkin miehet kärsivät puutteesta – mistä se johtuu?

  5. 5

   Seitsemän maankaltaista planeettaa löytyi kääpiötähden ympäriltä 40 valovuoden päästä

  6. 6

   Italialaismedia: Suomalainen poika kuoli Italian Alpeilla

  7. 7

   Neljä naista ja neljä miestä pyrkii Helsingin johtoon – näin he vastasivat kysymyksiin suurmoskeijasta, koulukurista, autoilusta ja ulkoistamisesta

  8. 8

   Suku uhkasi tappaa ja viritti ansan irakilaiselle Kasimille – Homoutensa vuoksi vainotut hakevat turvaa Suomesta

  9. 9

   Miksi Helsingissäkin puuhataan kävelykatuja ja työnnetään autoja ahtaalle? Tämä 80-vuotias tanskalaismies on syypää

  10. 10

   Tukholmalaislähiön mellakasta kohistaan maailmalla – Ruotsissa pohditaan poliisin aseenkäyttöä ja tapahtumien vaikutusta maakuvaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Toni” vaati treffien jälkeen kumppania maksamaan puolet ja syntyi jupakka – siellä, missä nimetön keskustelu Suomessa muuten toimii

  2. 2

   Tätä on seksi nyt: Tinder-sukupolvi ei eläkään yltä­kylläisyydessä, parisuhteissa etenkin miehet kärsivät puutteesta – mistä se johtuu?

  3. 3

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  4. 4

   Supersuosittu amerikkalaisjuontaja irvaili Trumpille ”Suomen Godzilla-hyökkäyksellä”

  5. 5

   Seitsemän maankaltaista planeettaa löytyi kääpiötähden ympäriltä 40 valovuoden päästä

  6. 6

   Sianlihasta on löytynyt Euroopassa bakteeria, johon antibiootti ei tehoa – liha kannattaa kypsentää Suomessakin kunnolla

  7. 7

   Perusterveestä Kaisa Tolosesta, 52, tuli sairas työtön kuudessa vuodessa: ”Tulevaisuuteni jäi Mikkolan kouluun”

  8. 8

   Parhaissa purkkisalsoissa rouskuu tuore tomaatti, pahimmat ovat kuin ketsuppia – HS:n salsavertailussa paljastui hurjia laatueroja

  9. 9

   Tukholmalaislähiön mellakasta kohistaan maailmalla – Ruotsissa pohditaan poliisin aseenkäyttöä ja tapahtumien vaikutusta maakuvaan

  10. 10

   Nuorena rocktähtenä Jarkko Martikainen huusi totuuttaan julki koko sukupolvelle – nyt Donnerin, Kaurismäen ja Tervon sivallukset ärsyttävät häntä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  2. 2

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  3. 3

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  4. 4

   Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

  5. 5

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  6. 6

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  7. 7

   USA:n media konservatiivista Foxia myöten päivittelee Trumpin käytöstä sekavassa lehdistö­tilaisuudessa: ”hullua”, ”häiriintynyttä”

  8. 8

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  9. 9

   Jäätyneenä Vuosaaresta löytynyt koiranpentu ”lopetettiin asianmukaisesti” – tapaus herätti raivoa jopa alamaailmaa myöten

  10. 10

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  11. Näytä lisää