Ulkomaat

Suruaika ei estä lomailua Thaimaassa – Suomalaiset Pattayalla: ”Ei ilmeisesti tarvitse lähteä Filippiineille”

Kuninkaan kuoleman jälkeiset huvittelu­rajoitukset ovat lievempiä kuin ennakoitiin. Juhani Javanaisella on Pattayan-talossaan vieraita Harjavallasta. He arvelivat ensin kuolinuutisen kuultuaan, että olisi syytä vaihtaa lomakohdetta.

Pattaya. Thaimaassa turistien suosimalla Pattayalla kävelykatu on iltapäivällä hiljainen. Yhdessä avoseinäisistä baareista nojailee ulkomaalainen mies väsyneen näköisenä baaritiskiin. Kahvilassa muutaman ulkomaalaisen seurue juo Coca-Colaa.

Pattayan yleensä riehakkaan huvialueen keskiössä on vaisu tunnelma, koska on suruaika.

Thaimaan kuninkaan Bhumibol Adulyadejn kuoleman jälkeen määrätyt huvittelurajoitukset ovat voimassa ainakin kuukauden.

Tunnelma parin kilometrin päässä suomalaisen Juhani Javanaisen talon uima-altaan kupeessa on leppoisa. Suomessa asuvalla Javanaisella on Pat­tayan-talossaan vieraina neljä nuorta kaverusta kotikaupungista Harjavallasta.

”Ensin ajattelimme, että kyllä tästä heti pitää lähteä jonnekin muualle”, kertoo Javanaisen vieraana oleva Pasi Takala pohtineensa, kun tieto kuninkaan kuolemasta tuli.

Kaveruksilla on lomaa noin kolme viikkoa. Siitä oli kuolinuutisen aikaan ehtinyt kulua vasta alle viikko.

”Filippiineille lähdöstä hieman puhuimme”, sanoo Vesa Hanhilampi. ”Mutta ei sitä nyt ilmeisesti tarvitsekaan tehdä.”

Thaimaan suruaika on vaikuttanut huomattavasti vähemmän kuin etukäteen arveltiin, toteaa Javanainen.

Miesten mukaan sen takia ei mene loma pilalle.

Kuninkaan epävakaasta terveydentilasta kerrottiin julkisuuteen viikko sitten, ja monet alkoivat pohtia, mitä tapahtuu, jos 88-vuotias monarkki kuolee.

Tiedossa oli, että jumaloidun kuninkaan kuollessa määrätään kunnon suruaika.

Monet ennakoivat, että suru­ajaksi määrätään rajoituksia, jotka saattavat melkeinpä pysäyttää yhteiskunnan joksikin aikaa. Huoli näkyi esimerkiksi Thaimaan pörssikurssien voimakkaana laskuna viime keskiviikkona.

Suruajan vaikutukset näyttävät kuitenkin jäävän varsin rajallisiksi. Esimerkiksi liikennevälineet toimivat, ja kaupat sekä ravintolat ovat auki.

Ravintoloista monet, lähinnä yökerhot, olivat kiinni kuninkaan kuoleman jälkeisenä päivänä, mutta niitä on jälleen availtu.

Virallinen suruaika kestää vuoden, mutta merkittäviä rajoituksia on vain 30 päivän ajan. Tänä aikana on ilonpito kielletty, mikä käytännössä merkitsee esimerkiksi viihteellisen ohjelman kieltoa.

”Ei musiikkia, ei esityksiä”, kuvailee suruajan vaikutuksia pattayalaisen JP-baarin esimies Kampaing Ladnaloa. ”Mutta saamme kuitenkin myydä asiakkaille alkoholia. Tänne voi kyllä tulla istumaan ja juttelemaan.”

Myös JP-baari oli kiinni perjantaina. Normaalisti baari on auki vaikka 24 tuntia vuorokaudessa, jos on asiakkaita. Paitsi buddhalaisina juhlapyhinä, joita on noin kymmenen päivää vuodessa. Silloin on alkoholin myynti kielletty kokonaan.

Suruaika osuu juuri turistikauden alkuun. Sesonki alkaa käynnistyä lokakuussa ja jatkuu yleensä helmikuulle.

Thaimaalle ulkomaalaiset matkailijat ovat erittäin tärkeä tulonlähde, eikä hallitus halua, että suruajan rajoitukset karkottavat matkailijat.

Thaimaan matkailuviranomainen julkaisi perjantaina tiedotteen, jossa se kehottaa Thaimaassa olevia matkailijoita olemaan muuttamatta lomasuunnitelmiaan.

Tiedotteessa todetaan, että vaikka monet paikalliset pukeutuvat suruaikana mustaan, sitä ei edellytetä maassa vierailevilta. Virasto kuitenkin suosittelee hillittyä pukeutumista ”jos mahdollista”.

Esimerkiksi matkailunähtävyydet ovat kuitenkin virallisen tiedon mukaan auki aivan normaalisti, lukuun ottamatta Smaragdibuddhan temppeliä ja kuninkaan palatsia Bangkokissa. Niitä tarvitaan kuninkaan kuoleman jälkeisiin seremonioihin.

Myös liikennevälineet, pankit ja sairaalat toimivat normaaliin tapaan.

Monet thaimaalaiset baarinpitäjät suhtautuvat suruaikaan vakavasti, koska arvostavat kuningasta syvästi.

”Luulen, että tämä jatkuu nyt tällaisena kuukauden. Ei siksi, että hallitus sanoo niin, vaan koska meidän sydämissämme on suuri halu kunnioittaa kuningasta”, sanoo baariesimies Ladnaloa.

Hän ei ole huolissaan esimerkiksi siitä, mitä kuukauden tauko ilakoinnissa merkitsee Thaimaan yökerho- ja viihde-elinkeinoille.

”En välitä sellaisesta. Kuninkaita on vain yksi, ja tämä on meidän mahdollisuutemme tehdä hänelle viimeinen palvelus.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matkailu
 • Thaimaa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  2. 2

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  3. 3

   Suomi on jakautunut kahtia: etelässä ja rannikolla on terveimmät asukkaat, idässä ja pohjoisessa sairauksia podetaan enemmän – Katso, miten omassa kotikunnassasi sairastetaan

  4. 4

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  5. 5

   Venäjän suurlähettiläs Suomessa puhuu toisella tyylillä kuin hänen virkaveljensä Ruotsissa

  6. 6

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  7. 7

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  8. 8

   Syy suomalaisten terveyseroihin löytyy elintavoista

  9. 9

   Liika terrorismin pelko voi jopa heikentää turvallisuutta – tutkija Leena Malkki neuvoo, miten toistuvien iskujen kanssa voi elää

  10. 10

   Game of Thrones -sarjan varjopuoli: hylätyt huskyt, joiden määrä on monin­kertaistunut – sarjan näyttelijä vetoaa faneihin eläinsuojelu­järjestön kanssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  3. 3

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  4. 4

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimin­tiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  7. 7

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  8. 8

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  9. 9

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  10. 10

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  5. 5

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  8. 8

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  9. 9

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  10. 10

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  11. Näytä lisää