Valikko
Ulkomaat

Tämä on HS:n kirjeenvaihtajan veikkaus USA:n presidenttikisan voittajasta – kerro kyselyssä oma vaaliveikkauksesi

HS:n Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski päätyi lopulta veikkaamaan Hillary Clintonin voittoa. Mitä itse veikkaisit?

Washington. Yhdysvaltain presidentinvaalit ovat 8. marraskuuta. Nyt sinulla HS:n lukija on mahdollisuus tehdä oma valistunut vaaliveikkauksesi.

Voittajan lisäksi voit veikata, kuinka tiukaksi kisa menee eli kuinka suuren prosenttiosuuden äänistä Hillary Clinton tai Donald Trump saa. Muistathan, että prosenttiosuuksiin vaikuttavat myös pienpuolueiden ehdokkaat, libertaristi Gary Johnson ja vihreä Jill Stein.

Hyvät lukijat, tulkaa mukaan ja täyttäkää HS:n veikkauslomake. Äänestys päättyy sunnuntaina 6. marraskuuta.

HS:n kirjeenvaihtajan perustelut omalle kannalleen voit lukea kyselylomakkeen jälkeen.

Vaihtoehtoja presidentiksi on kaksi, demokraatti Hillary Clinton tai republikaani Donald Trump. Ilman taustatietojakin mahdollisuus valita oikein on 50 prosenttia. Eikä väärästä vastauksesta rangaista.

Minun se pitäisi tietää. Veikkasin vuodenvaihteessa, että republikaanien ehdokkaaksi nousee floridalaissenaattori Marco Rubio, joka voittaisi Clintonin marraskuussa. Minulla oli Rubion voitolle mielestäni järkevät perustelut.

Myöhemmin selvisi, ettei näissä vaaleissa ollutkaan kyse vain järjestä, vaan tunteesta.

Sama ristiriita on yhä veikkaajan päässä. Järki sanoo, että demokraatti Hillary Clintonilla on paljon parempi mahdollisuus voittaa.

Clintonin voittoa tukevat mielipidemittaukset ja matemaattiset mallit, joita vaalituloksen ennustamiseen erikoistuneet uutissivustot tuottavat. FiveThirtyEight-sivusto, joka sai viime vaaleissa tuloksen oikein kaikissa 50 osavaltiossa, ennusti perjantaina Clintonin voittavan 81 prosentin todennäköisyydellä.

Clintonin puolesta puhuvat myös Yhdysvaltain väestömuutos ja valitsijamiesjärjestelmä. Demokraatteja suosivien vähemmistöjen osuus kasvaa vaali vaalilta. Demokraattia äänestää vaalista toiseen 18 ”varmaa” osavaltiota. Republikaaneilla vastaava luku on 13. Lue lisää tästä

Istuva presidentti Barack Obama on suosittu, ja taloudella menee melko hyvin. Nämäkin auttavat Clintonia.

Lisäksi Trumpin kannatus on sukeltanut viime viikon aikana, kun julkisuuteen tulivat esimerkiksi tämän roisit kourintapuheet. Takamatka naisäänestäjien suosiossa on Foxin tuoreessa kyselyssä 19 prosenttiyksikköä. Nousu kuopan pohjalta näyttää mahdottomalta.

Järkeä vastassa on kuitenkin tunne, ja se on Trumpin puolella. Jos voitto perustuisi pelkkään huomioarvoon ja kannattajien innostukseen, edessä olisi jättiläisjytky.

Kaikki osaavat Trumpin vaalilauseen ”Tehdään Amerikasta taas suuri”. Kuka tietää Clintonin vaalilauseen ”Vahvemmat yhdessä”?

Täytyy muistaa, että Trumpin nousuun ei vuosi sitten uskonut juuri kukaan niistä asiantuntijoista, jotka ennustavat Clintonin voittoa. Trump on luonut Yhdysvaltain politiikkaan uudenlaisen koalition samalla tavalla kuin presidentti Bill Clinton vuonna 1992 – tai perussuomalaiset Suomessa vuonna 2011.

Bill Clintonin politiikkaa kutsuttiin kolmioimiseksi: hän toi demokraatit vasemmalta keskustaan ja voitti vaalit maltillisten republikaanien tuella. Trumpin politiikkaa voisi kutsua ympyröinniksi: hän on poiminut politiikan oikeasta laidasta nationalismin, vasemmistosta talouspopulismin. Näin hän pyrkii Hillary Clintonista sekä oikeasta että vasemmalta ohi.

Clintonin rasitteena on myös se, ettei hän ole karismaattinen puhuja eikä innosta äänestäjiä kuten Obama. Yhä jatkuva sähköpostiskandaali on lyönyt Clintoniin salailijan ja sisäpiiriläisen leiman.

Pitkän hitaan talouskasvun jälkeen muutoksen kaipuu on Yhdysvalloissa niin suuri, että Trumpilla olisi hyvä mahdollisuus voittaa, ellei hän olisi poikkeuksellisen epävakaa. Välillä ehdokas käyttäytyy kuin haavoitettu karhu tviittailemalla loukkauksia keskellä yötä ja hyökkäämällä rajusti kaikkien niiden kimppuun, joiden tuesta olisi hänelle hyötyä.

Trump on loukannut siirtolaisia, naisia, latinoja, muslimeja, sotaveteraaneja ja kehitysvammaisia. Hän on julistanut sodan omalle puoluejohdolleen ja medialle.

Trumpin poliittinen ohjelma perustuu tuomiopäivän maalailuun ja joskus suoranaisiin valheisiin. Hän väittää, että Yhdysvaltain taloudella menee huonosti, siirtolaisia tulvii ennätysmäärin rajojen yli ja rikollisuus on huipussaan. Mikään näistä ei pidä paikkaansa.

Trump on kuitenkin onnistunut luomaan vaihtoehtoisen todellisuuden, jossa viha eliittiä vastaan on faktoja tärkeämpää. Yhdysvalloissa on alueita, joilla menee todella huonosti, ja siellä Trumpin puheet ovat totta. Osalle äänestäjistä Trump on kuin ihmispommi, jonka toivotaan menevän Washingtonin räjähtämään.

Kun Obaman kampanja perusti toivoon, Trumpin kampanja perustuu epätoivoon. Sen määrä ratkaisee nämä vaalit.

Järki vai tunne? Clinton vai Trump?

Arvelen, että kisasta tulee tasaisempi kuin miltä se näyttää nyt, kun Clinton johtaa RealClearPoliticsin mielipidemittausten keskiarvoa 6,7 prosenttiyksiköllä. Lisäksi täytyy muistaa, että Yhdysvalloissa on ”piilo-Trumpeja”: äänestäjiä, jotka eivät kehtaa kyselyissä kertoa kannattavansa tätä.

Toimittajan on kuitenkin luotettava järkeen. Jos minun olisi pantava omat rahani likoon, veikkaisin Clintonin voittavan – mutta en ylivoimaisesti.

Voin perustella veikkaustani edellä mainituilla järkisyillä. Näissä vaaleissa en kuitenkaan halua vähätellä omaakaan tunnettani.

Olen kiertänyt vaalikenttiä kahdessatoista osavaltiossa tänä vuonna. Joissakin paikoissa menee erittäin huonosti, joissain kohtalaisesti, joissain hyvin. Mutta suurin osa Amerikkaa ei ole vuonna 2016 niin synkkä ja epätoivoinen paikka kuin Trump väittää. Siksi uskon, että hänen kannatuksellaan on rajat.

Jos olen väärässä, en lupaa syödä hattuani tai edes tätä artikkelia. Näissä vaaleissa on totuttu yllätyksiin.

Vaaliveikkauksessa, johon voi vastata esimerkiksi tämän jutun alussa olevalla lomakkeella, lähimmäs oikein vastanneiden kesken arvotaan HS:n Washingtonin-kirjeenvaihtaja Laura Saarikosken ja vaaleja Washingtonissa seuraavan HS-toimittajan Saska Saarikosken Trump – Mies kuin Amerikka -kirja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  4. 4

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  7. 7

   Liikenteen suuri muutos on vasta edessä, mutta isoja ongelmia on yhä ratkaisematta

  8. 8

   Mökin lettujauhoista ja hellevaatekasoista voi löytyä yllätys – testaa, tunnistatko mökin yleisimmät tuholaiset

  9. 9

   NHL:n varaustilaisuus oli suomalaisjuhlaa – Peräti kuusi pelaajaa varattiin ensimmäisellä kierroksella, Heiskanen sai seuransa kolmantena

  10. 10

   Parasta lomalukemista – HS kokosi alkuvuoden 30 kiinnostavinta kirjaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  9. 9

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  10. 10

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää