Valikko
Ulkomaat

Tämä on HS:n kirjeenvaihtajan veikkaus USA:n presidenttikisan voittajasta – kerro kyselyssä oma vaaliveikkauksesi

HS:n Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski päätyi lopulta veikkaamaan Hillary Clintonin voittoa. Mitä itse veikkaisit?

Washington. Yhdysvaltain presidentinvaalit ovat 8. marraskuuta. Nyt sinulla HS:n lukija on mahdollisuus tehdä oma valistunut vaaliveikkauksesi.

Voittajan lisäksi voit veikata, kuinka tiukaksi kisa menee eli kuinka suuren prosenttiosuuden äänistä Hillary Clinton tai Donald Trump saa. Muistathan, että prosenttiosuuksiin vaikuttavat myös pienpuolueiden ehdokkaat, libertaristi Gary Johnson ja vihreä Jill Stein.

Hyvät lukijat, tulkaa mukaan ja täyttäkää HS:n veikkauslomake. Äänestys päättyy sunnuntaina 6. marraskuuta.

HS:n kirjeenvaihtajan perustelut omalle kannalleen voit lukea kyselylomakkeen jälkeen.

Vaihtoehtoja presidentiksi on kaksi, demokraatti Hillary Clinton tai republikaani Donald Trump. Ilman taustatietojakin mahdollisuus valita oikein on 50 prosenttia. Eikä väärästä vastauksesta rangaista.

Minun se pitäisi tietää. Veikkasin vuodenvaihteessa, että republikaanien ehdokkaaksi nousee floridalaissenaattori Marco Rubio, joka voittaisi Clintonin marraskuussa. Minulla oli Rubion voitolle mielestäni järkevät perustelut.

Myöhemmin selvisi, ettei näissä vaaleissa ollutkaan kyse vain järjestä, vaan tunteesta.

Sama ristiriita on yhä veikkaajan päässä. Järki sanoo, että demokraatti Hillary Clintonilla on paljon parempi mahdollisuus voittaa.

Clintonin voittoa tukevat mielipidemittaukset ja matemaattiset mallit, joita vaalituloksen ennustamiseen erikoistuneet uutissivustot tuottavat. FiveThirtyEight-sivusto, joka sai viime vaaleissa tuloksen oikein kaikissa 50 osavaltiossa, ennusti perjantaina Clintonin voittavan 81 prosentin todennäköisyydellä.

Clintonin puolesta puhuvat myös Yhdysvaltain väestömuutos ja valitsijamiesjärjestelmä. Demokraatteja suosivien vähemmistöjen osuus kasvaa vaali vaalilta. Demokraattia äänestää vaalista toiseen 18 ”varmaa” osavaltiota. Republikaaneilla vastaava luku on 13. Lue lisää tästä

Istuva presidentti Barack Obama on suosittu, ja taloudella menee melko hyvin. Nämäkin auttavat Clintonia.

Lisäksi Trumpin kannatus on sukeltanut viime viikon aikana, kun julkisuuteen tulivat esimerkiksi tämän roisit kourintapuheet. Takamatka naisäänestäjien suosiossa on Foxin tuoreessa kyselyssä 19 prosenttiyksikköä. Nousu kuopan pohjalta näyttää mahdottomalta.

Järkeä vastassa on kuitenkin tunne, ja se on Trumpin puolella. Jos voitto perustuisi pelkkään huomioarvoon ja kannattajien innostukseen, edessä olisi jättiläisjytky.

Kaikki osaavat Trumpin vaalilauseen ”Tehdään Amerikasta taas suuri”. Kuka tietää Clintonin vaalilauseen ”Vahvemmat yhdessä”?

Täytyy muistaa, että Trumpin nousuun ei vuosi sitten uskonut juuri kukaan niistä asiantuntijoista, jotka ennustavat Clintonin voittoa. Trump on luonut Yhdysvaltain politiikkaan uudenlaisen koalition samalla tavalla kuin presidentti Bill Clinton vuonna 1992 – tai perussuomalaiset Suomessa vuonna 2011.

Bill Clintonin politiikkaa kutsuttiin kolmioimiseksi: hän toi demokraatit vasemmalta keskustaan ja voitti vaalit maltillisten republikaanien tuella. Trumpin politiikkaa voisi kutsua ympyröinniksi: hän on poiminut politiikan oikeasta laidasta nationalismin, vasemmistosta talouspopulismin. Näin hän pyrkii Hillary Clintonista sekä oikeasta että vasemmalta ohi.

Clintonin rasitteena on myös se, ettei hän ole karismaattinen puhuja eikä innosta äänestäjiä kuten Obama. Yhä jatkuva sähköpostiskandaali on lyönyt Clintoniin salailijan ja sisäpiiriläisen leiman.

Pitkän hitaan talouskasvun jälkeen muutoksen kaipuu on Yhdysvalloissa niin suuri, että Trumpilla olisi hyvä mahdollisuus voittaa, ellei hän olisi poikkeuksellisen epävakaa. Välillä ehdokas käyttäytyy kuin haavoitettu karhu tviittailemalla loukkauksia keskellä yötä ja hyökkäämällä rajusti kaikkien niiden kimppuun, joiden tuesta olisi hänelle hyötyä.

Trump on loukannut siirtolaisia, naisia, latinoja, muslimeja, sotaveteraaneja ja kehitysvammaisia. Hän on julistanut sodan omalle puoluejohdolleen ja medialle.

Trumpin poliittinen ohjelma perustuu tuomiopäivän maalailuun ja joskus suoranaisiin valheisiin. Hän väittää, että Yhdysvaltain taloudella menee huonosti, siirtolaisia tulvii ennätysmäärin rajojen yli ja rikollisuus on huipussaan. Mikään näistä ei pidä paikkaansa.

Trump on kuitenkin onnistunut luomaan vaihtoehtoisen todellisuuden, jossa viha eliittiä vastaan on faktoja tärkeämpää. Yhdysvalloissa on alueita, joilla menee todella huonosti, ja siellä Trumpin puheet ovat totta. Osalle äänestäjistä Trump on kuin ihmispommi, jonka toivotaan menevän Washingtonin räjähtämään.

Kun Obaman kampanja perusti toivoon, Trumpin kampanja perustuu epätoivoon. Sen määrä ratkaisee nämä vaalit.

Järki vai tunne? Clinton vai Trump?

Arvelen, että kisasta tulee tasaisempi kuin miltä se näyttää nyt, kun Clinton johtaa RealClearPoliticsin mielipidemittausten keskiarvoa 6,7 prosenttiyksiköllä. Lisäksi täytyy muistaa, että Yhdysvalloissa on ”piilo-Trumpeja”: äänestäjiä, jotka eivät kehtaa kyselyissä kertoa kannattavansa tätä.

Toimittajan on kuitenkin luotettava järkeen. Jos minun olisi pantava omat rahani likoon, veikkaisin Clintonin voittavan – mutta en ylivoimaisesti.

Voin perustella veikkaustani edellä mainituilla järkisyillä. Näissä vaaleissa en kuitenkaan halua vähätellä omaakaan tunnettani.

Olen kiertänyt vaalikenttiä kahdessatoista osavaltiossa tänä vuonna. Joissakin paikoissa menee erittäin huonosti, joissain kohtalaisesti, joissain hyvin. Mutta suurin osa Amerikkaa ei ole vuonna 2016 niin synkkä ja epätoivoinen paikka kuin Trump väittää. Siksi uskon, että hänen kannatuksellaan on rajat.

Jos olen väärässä, en lupaa syödä hattuani tai edes tätä artikkelia. Näissä vaaleissa on totuttu yllätyksiin.

Vaaliveikkauksessa, johon voi vastata esimerkiksi tämän jutun alussa olevalla lomakkeella, lähimmäs oikein vastanneiden kesken arvotaan HS:n Washingtonin-kirjeenvaihtaja Laura Saarikosken ja vaaleja Washingtonissa seuraavan HS-toimittajan Saska Saarikosken Trump – Mies kuin Amerikka -kirja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvaltain presidentinvaalit
 • Laura Saarikoski

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  2. 2

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  3. 3

   Mitä jos Linnan juhlien miehistä kirjoitettaisiin kuin naisista?

  4. 4

   Stressi jättää jäljen aivoihin – ja voi laukaista muistihäiriön, kertoo tutkija

  5. 5

   Naiset synnyttävät entistä myöhemmin – katso, kuinka moni sinua nuorempi tai vanhempi sai lapsen viime vuonna

  6. 6

   Omaisten ”psykososiaalinen painostus” kävi ylivoimaiseksi – Rinnekoti aikoo luopua kehitysvammaisten ryhmäkodista Espoossa

  7. 7

   Kiusatun ja kiusaajan roolit eivät ole aina mustavalkoiset, sanoo psykologi – pitäisikö kiusaaja voida siirtää toiseen kouluun?

  8. 8

   Kolme neljästä amerikkalaisesta uskoi valeuutisia maan presidentinvaaleista

  9. 9

   Jasper teki 2-vuotiaana 200 palan palapelejä – lapsen lahjakkuuteen suhtaudutaan Suomessa usein häpeillen, sanoo asiantuntija

  10. 10

   Asuinalueiden erot kasvavat Helsingissä koko ajan – ”Ihmisillä tuntuu olevan halu asua samankaltaisten lähellä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  2. 2

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  3. 3

   Nämä 17 kirjaa muuttavat mielipiteesi ja auttavat ymmärtämään ihan eri tavalla ajattelevia

  4. 4

   ”Kaikki talot pitää peruskorjata säännöllisin välein” ja 6 muuta harhaluuloa: Valtionpalkinnon saaneet arkkitehdit kumoavat tutut rakennusmyytit

  5. 5

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  6. 6

   Jasper teki 2-vuotiaana 200 palan palapelejä – lapsen lahjakkuuteen suhtaudutaan Suomessa usein häpeillen, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Timo Soinin sairausloman syiden salaamisessa on vaaransa

  8. 8

   Asuinalueiden erot kasvavat Helsingissä koko ajan – ”Ihmisillä tuntuu olevan halu asua samankaltaisten lähellä”

  9. 9

   Seksuaalisen väkivallan maa: Papua-Uuden-Guinean miehistä yli puolet on osallistunut joukkoraiskaukseen

  10. 10

   Ruben Stiller jäi sairauslomalle – Pressiklubia vetää Sanna Ukkola

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  4. 4

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  5. 5

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  6. 6

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  7. 7

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  8. 8

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  9. 9

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  10. 10

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  11. Näytä lisää