Ulkomaat

USA otti käyttöön huippuunsa kehitetyn sotalaivan – ”Jos Batmanilla olisi laiva, se näyttäisi Zumwalt-luokan hävittäjältä”

Futuristiselta näyttävä häivelaiva Zumwalt on rakennettu tulevaisuuden asejärjestelmiä silmällä pitäen.

Yhdysvaltain laivasto otti lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Suomen aikaa käyttöönsä historiansa suurimman hävittäjäksi luokitellun sotalaivan: USS Zumwaltin.

Yhdysvaltain laivasto lähetti avajaisseremoniasta suoraa lähetystä internetiin. Laivaston komentaja, amiraali John Richardson ei säästellyt sanojaan puhuessaan juhlaväelle, kun hän korosti huippumodernin laivan ja sen miehistön valmiutta:

”Ne ovat näkymättömiä, ne ovat taistelunkestäviä; ne tuovat lisää tehoa, lisää automaatiota ja kehittyneitä sensoreja, jotka ohjaavat kehittyneitä aseita”, Richardson hehkutti.

Seremonia järjestettiin Baltimoressa Yhdysvaltain itärannikolla. Sieltä alus purjehtii Tyynellemerelle San Diegoon, jossa siihen asennetaan vielä taistelujärjestelmiä. Zumwaltista tulee osa Yhdysvaltain Tyynenmeren-laivastoa.

Zumwalt lienee yksi tunnetuimpia uusia sotalaivoja viime vuosikymmenien aikana. Syynä tähän on aluksen futuristinen muotoilu ja korkea hinta.

Yhdysvaltain Tyynenmeren laivaston komentajana toiminut amiraali Harry Harris sanoikin vuonna 2014, että ”jos Batmanilla olisi laiva, se näyttäisi Zumwalt-luokan hävittäjältä”.

Zumwalt on 180 metriä pitkän ja uppoumaltaan 15 000 tonnia. Uppouma on noin kymmenen kertaa suurempi kuin Suomen merivoimien suurimmilla miinalaivoilla Hämeenmaalla tai Uusimaalla. Aluksen rakentaminen maksoi yli kolme miljardia euroa.

Yhdysvaltain laivasto rakentaa samanlaisia ”batmanlaivoja” vielä kaksi lisää. Paraikaa rakenteilla ovat USS Michael Monsoor ja USS Lyndon B. Johnson. Ne valmistuvat vuosina 2017 ja 2018.

Alun perin aluksia suunniteltiin rakennettavaksi peräti 32 kappaletta, mutta tavoitteesta jouduttiin tinkimään huikeaksi kohonneiden kustannusten vuoksi.

Kun Zumwalt-luokan aluksen rakennuskustannuksiin lisätään suunnittelu- ja tuotekehittelykulut, tulee yksittäisen aluksen hinnaksi yli seitsemän miljardia euroa. Vertailun vuoksi Suomen kaikki puolustusmenot ovat tänä vuonna hiukan alle 2,9 miljardia euroa.

Zumwaltin rakentaminen alkoi vuonna 2009. Aluksen oudon ulkonäön selittää se, että se on suunniteltu alusta pitäen häivealukseksi. Häiveellä tarkoitetaan sitä, että alus näkyisi mahdollisimman huonosti tutkissa.

Tutkakuvan pienentämiseksi Zumwaltissa on käytetty teräksen sijaan komposiittirakenteita. Alus on myös muotoiltu siten, että tutkasäteet heijastuisivat siitä mahdollisimman huonosti takaisin. Tämä selittää aluksen erikoisen vesilinjasta sisäänpäin kaartuvan keula- ja runkomuodon, jonka on havaittu pienentävän huomattavasti laivan tutkaheijastusta.

Harvinaisen runkomuodon on kuitenkin epäilty heikentävän myös sen merenkulkuominaisuuksia kovassa kelissä. Aluksen uskotaan olevan perinteistä laivaa herkempi kaatumaan.

Zumwalt on Yhdysvaltain laivaston ensimmäinen pintataistelualus, jossa on täysin sähköinen propulsio. Sen ansiosta se ei tarvitse potkuriakseleita ja mutkikkaista vaihteistoja. Siksi alus on tavallista hiljaisempi ja viholliselle vaikeammin havaittava.

Voimanlähteinä ovat poikkeuksellisen tehokkaat kaasuturbiinit. Yhdysvaltain laivasto kertoo, että alus pystyy tuottamaan peräti 78 megawattia tehoa. Tätä voidaan verrata esimerkiksi Yhdysvaltain laivaston suurten Nimitz-luokan lentotukialuksien ydinreaktoreihin, jotka kykenevät tuottamaan sähköä noin 100 megawatin teholla.

Zumwaltissa onkin varauduttu jo etukäteen siihen, että niihin voidaan asentaa tulevaisuudessa asejärjestelmiä, jotka vaativat erittäin paljon sähkötehoa. Tällaisia ovat esimerkiksi niin sanotut elektromagneettiset raidetykit ja laseraseet, joita molempia Yhdysvallat on jo testannut.

Zumwaltissa on merihenkilöstöä 147 ihmistä ja 28 ihmisen ilmailumiehistö. Aluksessa on lentokansi ja tilaa esimerkiksi kahdelle helikopterille.

Uuden hävittäjän aseistukseen kuuluvat muun muassa 80 pystysuoraan nousevaa ohjusta, kaksi suurikaliiperista 155 millimetrin tykkiä ja kaksi lähitorjuntaan tarkoitettua 30 millimetrin tykkiä.

USS Zumwalt on saanut nimensä amerikkalaisen amiraalin Elmo Zumwaltin (1920–2000) mukaan. Hän johti Yhdysvaltojen laivastoa 1970-luvun alussa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvaltain laivasto
 • Yhdysvallat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  3. 3

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  4. 4

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  5. 5

   Viisivuotias Lucas Räisänen sairastaa harvinaista lihassairautta ja nyt hänen elämänsä on muiden suomalaisten käsissä – maksaako yhteiskunta lääkkeen, jonka hinta voi olla miljoonia?

  6. 6

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  7. 7

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  8. 8

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  9. 9

   Kirpparilla myyty patja paljasti Rinta-Nikkoloiden talon karmean kunnon – Mistä tietää, voiko hometalosta saada vielä kodin?

  10. 10

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  2. 2

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  5. 5

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  6. 6

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  7. 7

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  8. 8

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  9. 9

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  10. 10

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  7. 7

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  8. 8

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  9. 9

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  10. 10

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  11. Näytä lisää