Valikko
Ulkomaat    |   HS-Analyysi

Trumpin romahdus uhkaa jo republikaanien enemmistöä senaatissa, mutta hän ei siitä piittaa

Demokraatit ottivat kongressin tähtäimeensä. Edustajainhuoneen valtaaminen lienee kuitenkin ylivoimainen tehtävä.

Washington Donald Trumpin romahdus on käynnistänyt keskustelun siitä, voivatko demokraatit saada enemmistön myös kongressissa. Voivat, mutta vaikeaa se on.

Jos Hillary Clinton valitaan presidentiksi, mutta republikaanit säilyttävät enemmistönsä kongressissa, kongressi tunkee kapuloita presidentin rattaisiin. Raakaa vaalitaistelua seuraisi katkera poliittinen taistelu.

Kongressin ylähuone eli senaatti hyväksyy presidentin nimitykset, esimerkiksi tuikitärkeät korkeimman oikeuden tuomarit. Alahuone eli edustajainhuone vartioi valtion varoja.

Presidentti voi tehdä monia asioita ilman kongressia, mutta Clintonin vaalilupaukset verouudistuksesta opiskelijatukiin ja vanhempainlomiin törmäisivät republikaanikongressissa seinään.

Senaatissa demokraateilla on melko hyvät voitonmahdollisuudet. Republikaanit pääsivät senaatissa vuoden 2014 vaaleissa niskan päälle numeroin 54–46.

Demokraatit voivat palata valtaan, sillä näissä vaaleissa paikastaan joutuu taistelemaan 24 republikaanisenaattoria, mutta vain kymmenen demokraattia.

Senaatin sata jäsentä valitaan aina kuudeksi vuodeksi, joten heistä joutuu joka vaaleissa tuleen kolmannes.

Etukäteisarvioiden mukaan senaattikisoista kymmenkunta on tasaisia. Demokraateille enemmistöön riittää niistä neljä voittoa.

Puolueiden voitonmahdollisuuksien uskotaan olevan 50–50. Jos senaatissa päädytään tasatilanteeseen, ratkaisevan äänen antaa varapresidentti.

Edustajainhuoneen kaikki 435 edustajaa vaihtuvat aina kahden vuoden välein, joten vaalivoiton voisi kuvitella kääntävän enemmistön demokraateille.

Niin ei välttämättä käy. Senaattoreita valitaan kaksi joka osavaltiosta, mutta edustajainhuoneen jäsenten määrä riippuu osavaltion asukasluvusta. He edustavat jokainen omaa vaalipiiriään.

Demokraattien tukijat ovat keskittyneet suuriin kaupunkeihin, kun taas republikaanien äänestäjät asuvat tasaisemmin ympäri maata, joten heillä on turvallinen enemmistö useimmissa vaalipiireissä – varsinkin kun vaalipiirijako suosii selvästi republikaaneja.

Vaalipiirit piirretään osavaltioissa joka kymmenes vuosi. Vuoden 2010 vaalien alla republikaanit käynnistivät salaisen operaation nimeltä Redmap. Kovalla vaalityöllä puolue hankki enemmistön monessa vaa’ankieliosavaltiossa ja piirsi sen jälkeen niiden vaalipiirit uudestaan itselleen edullisella tavalla.

Vuoden 2012 vaaleissa demokraatit saivat 1,4 miljoonaa ääntä enemmän kuin republikaanit, mutta republikaanit saivat edustajainhuoneeseen 33 paikan enemmistön.

Enemmistöön päästääkseen demokraattien pitäisi marrasvaaleissa saada 29 lisäpaikkaa. Puolueen on pakko voittaa jokainen tiukka vaali ja vähän vielä lisää.

Todennäköisesti edustajanhuone säilyykin republikaaneilla vuoteen 2020 asti, jolloin vaalipiirien rajat piirretään uusiksi seuraavan kerran.

Korkeimmalla oikeudella on tosin mahdollisuus puuttua kaikkein härskeimpään kotiinpäinvetoon, mikä lisää sekin presidentinvaalien panosta.

Republikaanit ovat viime vuosina keskittäneet voimansa kongressin ja erityisesti edustajainhuoneen puolustamiseen. Tänäkin vuonna useat suurlahjoittajat ovat sijoittaneet dollarinsa kongressivaaleihin, eivät Trumpille.

Demokraattien toiveet nojaavat nyt siihen, että Trumpin ja puoluejohdon riitely ajaisi republikaanit täyteen kaaokseen.

Juuri niin voi käydä. Kourintapaljastukset saivat monet näkyvät republikaanit, esimerkiksi edustajainhuoneen puhemiehen Paul Ryanin, kääntämään selkänsä Trumpille.

Puoleen kannalta kyse on kuitenkin uhkapelistä. Trumpin epäsuosio on taakka monelle republikaaniehdokkaalle, mutta Trumpin kannattajien suututtaminen voi merkitä täystuhoa.

Yleensä ihmiset rastittavat kaikki saman puolueen ehdokkaat, mutta äänestäjät voivat myös päättää jakaa äänensä puolueiden kesken.

Republikaanijohto kannustaa Trumpin vastustajia äänestämään puoluetta edes muissa vaaleissa, mutta voikin käydä juuri toisinpäin: Trumpin äänestäjät eivät tue republikaaneja kongressiin eikä muihin tehtäviin.

Republikaanit toivoisivat Trumpin rauhoittuvan ja tyytyvän siedettävään tappioon, joka turvaisi puolueen asemat kongressissa. Trump ei moisista puheista piittaa.

Trump on julistanut panevansa loppusuoralla kaiken peliin. Se tarkoittaa lisää loanheittoa. Twiiteissään hän on jo ottanut tähtäimeensä Ryanin ja muun puoluejohdon.

Trump on vuosien varrella vaihtanut puoluetta kuusi kertaa, eikä hän taida näissäkään vaaleissa piitata kuin yhden republikaanin menestyksestä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HS seuraa: Manchesterin pommi-iskussa kuoli ainakin 19 ihmistä ja loukkaantui noin 50 – Reutersin mukaan poliisi epäilee itsemurhapommittajaa

  2. 2

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  3. 3

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  4. 4

   Jos olisi amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  5. 5

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  6. 6

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  7. 7

   Isääni hoidetaan kuin sielutonta nukkea

  8. 8

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  9. 9

   Niko Leppänen halvaantui 16-vuotiaana ja rakensi sen jälkeen itseluottamuksensa uudestaan – Nyt hän auttaa veljensä kanssa muita huippusuorituksiin

  10. 10

   Viisi vuotta sitten ohjaaja Inka Achté katsoi miehiä hameissa ja koki oivalluksen – nyt hän haluaa kertoa suomalaismiehille jotain heistä itsestään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  2. 2

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  3. 3

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  4. 4

   Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  5. 5

   Kiipeilijän kuva todistaa: Osa Mount Everestin huipusta romahti – ”Se oli mahtava kiviseinämä, jonka tilalla on nyt löysää kivimurskaa ja muuta maaperää”

  6. 6

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  7. 7

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  8. 8

   Painoni ei kuulu sinulle, ohikulkija

  9. 9

   Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta

  10. 10

   Näin opetat lapsen syömään terveellä tavalla – Psykologi: Jos isä tavoittelee kesäkuntoa ja äiti syö vain salaattia, lapsen suhde ruokaan voi vinoutua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  7. 7

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  8. 8

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  9. 9

   Äiti kuvasi, kuinka autoilijat ajavat pitkin jalkakäytävää Helsingin Meilahdessa – edes vastaan kävelevä tokaluokkalainen ei pysäytä autoja

  10. 10

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  11. Näytä lisää