Valikko
Ulkomaat    |   HS-Analyysi

Trumpin romahdus uhkaa jo republikaanien enemmistöä senaatissa, mutta hän ei siitä piittaa

Demokraatit ottivat kongressin tähtäimeensä. Edustajainhuoneen valtaaminen lienee kuitenkin ylivoimainen tehtävä.

Washington Donald Trumpin romahdus on käynnistänyt keskustelun siitä, voivatko demokraatit saada enemmistön myös kongressissa. Voivat, mutta vaikeaa se on.

Jos Hillary Clinton valitaan presidentiksi, mutta republikaanit säilyttävät enemmistönsä kongressissa, kongressi tunkee kapuloita presidentin rattaisiin. Raakaa vaalitaistelua seuraisi katkera poliittinen taistelu.

Kongressin ylähuone eli senaatti hyväksyy presidentin nimitykset, esimerkiksi tuikitärkeät korkeimman oikeuden tuomarit. Alahuone eli edustajainhuone vartioi valtion varoja.

Presidentti voi tehdä monia asioita ilman kongressia, mutta Clintonin vaalilupaukset verouudistuksesta opiskelijatukiin ja vanhempainlomiin törmäisivät republikaanikongressissa seinään.

Senaatissa demokraateilla on melko hyvät voitonmahdollisuudet. Republikaanit pääsivät senaatissa vuoden 2014 vaaleissa niskan päälle numeroin 54–46.

Demokraatit voivat palata valtaan, sillä näissä vaaleissa paikastaan joutuu taistelemaan 24 republikaanisenaattoria, mutta vain kymmenen demokraattia.

Senaatin sata jäsentä valitaan aina kuudeksi vuodeksi, joten heistä joutuu joka vaaleissa tuleen kolmannes.

Etukäteisarvioiden mukaan senaattikisoista kymmenkunta on tasaisia. Demokraateille enemmistöön riittää niistä neljä voittoa.

Puolueiden voitonmahdollisuuksien uskotaan olevan 50–50. Jos senaatissa päädytään tasatilanteeseen, ratkaisevan äänen antaa varapresidentti.

Edustajainhuoneen kaikki 435 edustajaa vaihtuvat aina kahden vuoden välein, joten vaalivoiton voisi kuvitella kääntävän enemmistön demokraateille.

Niin ei välttämättä käy. Senaattoreita valitaan kaksi joka osavaltiosta, mutta edustajainhuoneen jäsenten määrä riippuu osavaltion asukasluvusta. He edustavat jokainen omaa vaalipiiriään.

Demokraattien tukijat ovat keskittyneet suuriin kaupunkeihin, kun taas republikaanien äänestäjät asuvat tasaisemmin ympäri maata, joten heillä on turvallinen enemmistö useimmissa vaalipiireissä – varsinkin kun vaalipiirijako suosii selvästi republikaaneja.

Vaalipiirit piirretään osavaltioissa joka kymmenes vuosi. Vuoden 2010 vaalien alla republikaanit käynnistivät salaisen operaation nimeltä Redmap. Kovalla vaalityöllä puolue hankki enemmistön monessa vaa’ankieliosavaltiossa ja piirsi sen jälkeen niiden vaalipiirit uudestaan itselleen edullisella tavalla.

Vuoden 2012 vaaleissa demokraatit saivat 1,4 miljoonaa ääntä enemmän kuin republikaanit, mutta republikaanit saivat edustajainhuoneeseen 33 paikan enemmistön.

Enemmistöön päästääkseen demokraattien pitäisi marrasvaaleissa saada 29 lisäpaikkaa. Puolueen on pakko voittaa jokainen tiukka vaali ja vähän vielä lisää.

Todennäköisesti edustajanhuone säilyykin republikaaneilla vuoteen 2020 asti, jolloin vaalipiirien rajat piirretään uusiksi seuraavan kerran.

Korkeimmalla oikeudella on tosin mahdollisuus puuttua kaikkein härskeimpään kotiinpäinvetoon, mikä lisää sekin presidentinvaalien panosta.

Republikaanit ovat viime vuosina keskittäneet voimansa kongressin ja erityisesti edustajainhuoneen puolustamiseen. Tänäkin vuonna useat suurlahjoittajat ovat sijoittaneet dollarinsa kongressivaaleihin, eivät Trumpille.

Demokraattien toiveet nojaavat nyt siihen, että Trumpin ja puoluejohdon riitely ajaisi republikaanit täyteen kaaokseen.

Juuri niin voi käydä. Kourintapaljastukset saivat monet näkyvät republikaanit, esimerkiksi edustajainhuoneen puhemiehen Paul Ryanin, kääntämään selkänsä Trumpille.

Puoleen kannalta kyse on kuitenkin uhkapelistä. Trumpin epäsuosio on taakka monelle republikaaniehdokkaalle, mutta Trumpin kannattajien suututtaminen voi merkitä täystuhoa.

Yleensä ihmiset rastittavat kaikki saman puolueen ehdokkaat, mutta äänestäjät voivat myös päättää jakaa äänensä puolueiden kesken.

Republikaanijohto kannustaa Trumpin vastustajia äänestämään puoluetta edes muissa vaaleissa, mutta voikin käydä juuri toisinpäin: Trumpin äänestäjät eivät tue republikaaneja kongressiin eikä muihin tehtäviin.

Republikaanit toivoisivat Trumpin rauhoittuvan ja tyytyvän siedettävään tappioon, joka turvaisi puolueen asemat kongressissa. Trump ei moisista puheista piittaa.

Trump on julistanut panevansa loppusuoralla kaiken peliin. Se tarkoittaa lisää loanheittoa. Twiiteissään hän on jo ottanut tähtäimeensä Ryanin ja muun puoluejohdon.

Trump on vuosien varrella vaihtanut puoluetta kuusi kertaa, eikä hän taida näissäkään vaaleissa piitata kuin yhden republikaanin menestyksestä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Lännen hyödylliset idiootit Putinin apureina – Takinkääntö on ollut Suomessakin vauhdikasta

  2. 2

   Kenestä Helsingin pormestari? Löydä suosikkisi HS:n pormestarikoneella

  3. 3

   Sianlihasta on löytynyt Euroopassa bakteeria, johon antibiootti ei tehoa – liha kannattaa kypsentää Suomessakin kunnolla

  4. 4

   Tätä on seksi nyt: Tinder-sukupolvi ei eläkään yltä­kylläisyydessä, parisuhteissa etenkin miehet kärsivät puutteesta – mistä se johtuu?

  5. 5

   Seitsemän maankaltaista planeettaa löytyi kääpiötähden ympäriltä 40 valovuoden päästä

  6. 6

   Italialaismedia: Suomalainen poika kuoli Italian Alpeilla

  7. 7

   Neljä naista ja neljä miestä pyrkii Helsingin johtoon – näin he vastasivat kysymyksiin suurmoskeijasta, koulukurista, autoilusta ja ulkoistamisesta

  8. 8

   Suku uhkasi tappaa ja viritti ansan irakilaiselle Kasimille – Homoutensa vuoksi vainotut hakevat turvaa Suomesta

  9. 9

   Miksi Helsingissäkin puuhataan kävelykatuja ja työnnetään autoja ahtaalle? Tämä 80-vuotias tanskalaismies on syypää

  10. 10

   Tukholmalaislähiön mellakasta kohistaan maailmalla – Ruotsissa pohditaan poliisin aseenkäyttöä ja tapahtumien vaikutusta maakuvaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Toni” vaati treffien jälkeen kumppania maksamaan puolet ja syntyi jupakka – siellä, missä nimetön keskustelu Suomessa muuten toimii

  2. 2

   Tätä on seksi nyt: Tinder-sukupolvi ei eläkään yltä­kylläisyydessä, parisuhteissa etenkin miehet kärsivät puutteesta – mistä se johtuu?

  3. 3

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  4. 4

   Supersuosittu amerikkalaisjuontaja irvaili Trumpille ”Suomen Godzilla-hyökkäyksellä”

  5. 5

   Seitsemän maankaltaista planeettaa löytyi kääpiötähden ympäriltä 40 valovuoden päästä

  6. 6

   Sianlihasta on löytynyt Euroopassa bakteeria, johon antibiootti ei tehoa – liha kannattaa kypsentää Suomessakin kunnolla

  7. 7

   Perusterveestä Kaisa Tolosesta, 52, tuli sairas työtön kuudessa vuodessa: ”Tulevaisuuteni jäi Mikkolan kouluun”

  8. 8

   Parhaissa purkkisalsoissa rouskuu tuore tomaatti, pahimmat ovat kuin ketsuppia – HS:n salsavertailussa paljastui hurjia laatueroja

  9. 9

   Tukholmalaislähiön mellakasta kohistaan maailmalla – Ruotsissa pohditaan poliisin aseenkäyttöä ja tapahtumien vaikutusta maakuvaan

  10. 10

   Nuorena rocktähtenä Jarkko Martikainen huusi totuuttaan julki koko sukupolvelle – nyt Donnerin, Kaurismäen ja Tervon sivallukset ärsyttävät häntä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  2. 2

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  3. 3

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  4. 4

   Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

  5. 5

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  6. 6

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  7. 7

   USA:n media konservatiivista Foxia myöten päivittelee Trumpin käytöstä sekavassa lehdistö­tilaisuudessa: ”hullua”, ”häiriintynyttä”

  8. 8

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  9. 9

   Jäätyneenä Vuosaaresta löytynyt koiranpentu ”lopetettiin asianmukaisesti” – tapaus herätti raivoa jopa alamaailmaa myöten

  10. 10

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  11. Näytä lisää